Ekapāda-pādāṅguṣṭhāsana – Egylábas nagylábujjfogásOssza meg!


Ekapāda-pādāṅguṣṭhāsana: eka = egy, pāda = láb, pādāṅguṣṭha = nagylábujj → Egylábas nagylábujjfogás (Egylábas nyújtás)

Testhelyzet: álló, a törzs-csípő mozgása szerint: csípőnyitó, erő: 3. szint.

A felvétel és a lebontás lépései:

A kiindulási póza: tādāsana.

  1. verzió: Hajlítsd be a jobb lábad, és fogd meg a jobb nagylábujjat a jobb kéz első három ujjával: a hüvelykujj kívülről, míg a mutató- és a középső ujj belülről öleli át (könnyítésként foghatod a külső talpélt is, vagy ha nem éred el a lábfejed, akkor használhatsz jógahevedert). Nyújtsd a lábad előre-felfelé, húzd az arcod irányába, miközben a balt is nyújtod. A medencét tartsd középhelyzetben. A bal karodat tedd a bal csípőre.
  2. verzió: A bal kart csípőn tartva kilégzéssel kifelé-oldalra engedd a teljesen nyújtott, aktív jobb lábad (a lábfejed merőleges a talajjal). A jobb kezed oldalsó középtartásba kerüljön, és a lábujjaid nagyjából a vállad vonalában legyenek. A medenceöved és a mellkasod végig előre forduljon. A fejed fordítsd balra, a vállöved maradjon párhuzamos a talajjal. A törzsed helyzete olyan, mint tāḍāsanában. A bal lábad továbbra is maradjon nyújtva.
  3. verzió: Csavaráshoz belégzéssel hozd középre-előre a jobb lábad és fogd meg a bal kezeddel. A jobb karodat kilégzéssel nyújtsd hátrafelé, a talajjal párhuzamosan. Nyisd a mellkasodat hátra, csavard a gerincoszlopod, és a fejedet is fordítsd jobbra. A két lábad helyzete változatlan marad.
  4. kijövetel: Belégzéssel fordulj vissza előre, engedd le a lábad, tedd a talajra és pihenj tādāsanában.

A kitartás alatti erővonalak és akciók:

  1. verzió:

– A tartó lábad lábfeje előre néz, belbokád megemeled, de a nagylábujjtő, a sarok és a külső lábél a talajon marad.

– Mindkét lábad nyújtva van, a térdkalácsot emeled, a medencét középhelyzetben tartod. A gát, a derék és a hasizmok tartottak. A felemelt lábhoz tartozó ülőcsonttal a talaj felé törekszel. A farokcsontot magad alá, a köldököt befelé húzod, emeled a szeméremcsontot.

– A felemelt láb nagylábujját feszesen tartod, hogy stabilan bele tudj kapaszkodni. A talpat tartsd el magadtól.

– A szegycsontot emeled, a vállakat hátragördíted. A lapockákat a hátadba simítod, a vállövet egyenesen tartod.

– Az arcod előre néz, a nyakad hátul nyújtott. Az állad finoman közelíted a szegycsonthoz, a fejtetővel nyújtózol fölfelé.

– A szemeddel szemmagasságban keress magad előtt egy fix pontot és a tekinteteddel belekapaszkodva törekedj fenntartani az egyensúlyt.

  1. verzió:

– Ugyanaz, mint az elsőnél, kifejezetten ügyelve arra, hogy a medenceöved és a vállöved előre nézzen és egymáshoz, illetve a talajhoz viszonyítva törekedjen a párhuzamos helyzetre.

  1. verzió:

– Ugyanaz, mint az elsőnél, de megtartod a medenceövet előre fordítva. A csavarás miatt a vállöv és a tekintet hátrafelé néz.

A kitartás alatti figyelemvezetések és légzések:

BL lentről vezesd fölfelé a figyelmed a test elülső felszínén: aktiváld a combod, húzd fel a térdkalácsod, stabilizáld a medencét, emeld a szegycsontot, nyújtózz a fejtetővel. A fönt lévő végtagok esetében is nyújtózz aktívan. KL fentről vidd lefelé a figyelmed a test hátulsó felszínén: görgesd hátra a vállad, simítsd a lapockádat, nyújtózz a farokcsonttal és a sarokkal. A fönt lévő végtagok magasságát megtartva próbáld őket nyújtani. A 3-as verziónál még mélyítsd a csavarást is.

Variánsok:

Suptaikapāda-pādāṅguṣṭhāsana (lefekvő egylábas nyújtás): ugyanezeket a lábmozdításokat háton fekvő helyzetben végzed el.

Felkészítő āsanák:

– A lábizom erősítésére bármelyik álló āsana, pl.: utkaṭāsana, vīrabhadrāsana 13.

– A térdhajlító izmok nyújtására bármilyen előrehajlás, pl.: jānu-śīrṣāsana, paścimottānāsana, pāda-hastāsana, adho-mukha-śvanāsana, suptaikapāda-pādāṅguṣṭhāsana 1.

– A combközelítő izmok lazítására: mandukāsana, bhadrāsana, upaviṣṭa-koṇāsana, prasārita-pādottānāsana, vṛkṣāsana, suptaikapāda-pādāṅguṣṭhāsana 2.

– A combot távolító izmokra: ākarṇa-dhanurāsana, go-mukhāsana, garuḍāsana, suptaikapāda-pādāṅguṣṭhāsana 3.

– A térdfeszítő izmokra: ekapāda-rājakapotāsana, supta-vīrāsana, ekapāda-prasārāsana, hanumānāsana.

– A combot távolító izmok nyújtására: keresztezett lábú ülésekből előrehajlások; ülésben, talpra húzott lábtartásból a lábakat döntsd oldalra; hanyatt fekve, talpra húzott lábtartásban, keresztezd egymáson a lábakat; a combot távolító izom és a farizom lazítása jānu-śīrṣāsana lábtartásából. (Lásd a részletes leírásukat a rávezető gyakorlatoknál.)

– A combközelítő izmok lazítására: supta-bhadrāsana hevederrel és hengerpárnával kivitelezve; supta-upaviṣṭa-koṇāsana falnál (Lásd a részletes leírásukat a rávezető gyakorlatoknál)

Rávezető eszközös és páros gyakorlatok:

– Ha nem éred el úgy a lábfejed, hogy közben egyenesen tartsd a törzsed, akkor használj hevedert, vagy a térdeidet is behajlíthatod.

– A hosszabb kitartás gyakorlására és a lábizmok nyújtására/edzésére a fönt lévő láb sarkát teheted valamilyen emelvényre, pl.: szék háttámlájára, bordásfalra, vagy a talpad teheted a falra is.

– 1-es verzió párban: háttal a falnak állva vedd fel a pózt, a segítőd álljon eléd és térdei behajlításával ereszkedjen mélyebbre úgy, hogy az egyik vállára tud tenni a megemelt lábad sarkát. A testi adottságokat figyelembe véve a társad emelkedhet magasabbra, emelve a lábad, nyújtva a csípőd. Közben figyeljetek arra, hogy a medence maradjon középhelyzetben, a lent lévő láb pedig nyújtva.

– 2-es verzió párban: oldalt a falnak állva vedd fel a pózt. A segítőd álljon melléd és térdei behajlításával ereszkedjen mélyebbre úgy, hogy az egyik vállára tud tenni a megemelt lábad sarkát. Majd a testi adottságokat figyelembe véve a társad emelkedhet magasabbra, emelve a lábad, nyújtva a csípőd. Közben figyeljetek arra, hogy a medence maradjon középhelyzetben, az oldalad a falon és a lent lévő lábad nyújtva.

– 3-es verzió párban: vedd fel a pózt a falnak oldalt állva úgy, hogy a fent lévő lábad külső oldala simuljon a falra. A mellkasod nézzen a fal felé, a hátul lévő kezed tenyere pedig támaszkodjon a falra. A társad abban tud segíteni, hogy kezeivel támasztja a medencéd és a törzsed (szükség esetén a megemelt lábadat is foghatja), hogy ne veszítsd el az egyensúlyodat és tudj nyújtózni a testhelyzetben.

Hatások:

– A tudatra: biztonságérzetet és elégedettséget ad.

– Az energetikára: a mūlādhāra, a svādhiṣṭhāna  és a maṇipūra cakrát harmonizálja.

– A szervekre és szervrendszerekre: narancsbőrre, ödémára, visszérre, pangó nyirokra, a nemi és a húgyúti betegségekre kiváló; az emésztést és vérkeringést serkenti; a szívet és az idegrendszert erősíti; fejleszti az egyensúlyérzékelést és a mozgáskoordinációt.

– A mozgás szervrendszerére: nyújtja és erősíti a láb és csípő izmait; a medence esetleges elbillenését korrigálja; erősíti a mély hát- és a hasizmokat, javítva a tartást.

Ellenjavallatok és javasolt könnyítések:

– A csípőízület akut gyulladása, csípőprotézis, csípőficam, méhsüllyedés esetén ne végezd.

– Kötött izmok esetén használj hevedert és enyhén hajlítsd be a térdeidet.

Felhasznált irodalom: Jóga tiszta forrásból: Dr. Tóth-Soma László, Képes Andrea, Medvegy Gergely

BAKAJA ZOLTÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon interaktívak voltak az órák, tetszett, és úgy érzem sokat tanultam. Hihetetlen, emberfeletti türelem és szeretet áradt a tanítónkból.

Nagyon felkészült és türelmes volt hozzánk. A tőle telhető legjobbat hozta ki belőlünk.

Nagyon sok javítási lehetőséget és sok vizsgázási időpontot adott számunkra a tanár úr, ez nagyon szimpatikus és becsülendő volt számomra.

BANYÁR MAGDOLNA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása és hitelessége az oktatott témákkal kapcsolatban bámulatra méltó. Mindezt úgy adja elő, mintha ez a világ legegyszerűbb és legkönnyebb dolga lenne. A valóságban mindez sok év tanulása, bizonyossága és elkötelezettsége. Felejthetetlen élményt nyújtottak az órái.

Mérhetetlen türelemmel, megértéssel adta át a tanárnő az alapokat. Nem volt kérdés, amire ne kaptunk volna kielégítő választ.

Nagyon jók az órák, melyek amolyan beszélgető stílusban zajlanak, ettől olyan családias a hangulat. A Tanárnő kisugárzása megragadó, élvezetes hallgatni. Erős, karakán, szenvedélyes és hiteles.

TASI ISTVÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon érdekes, színvonalas, vidám hangulatú órák voltak. A tanár úr érthetően magyarázta el a dolgokat. Kérdéseinkre mindig kimerítő válaszokat kaptunk. Teljes mértékben elégedett vagyok a munkájával.

Kiváló előadó, kimeríthetetlen lelkesedéssel. Mindig aktualizálja a tananyagot, más forrásból is hoz példát, történetet, hogy könnyítse a megértést. Nagyon nyitott, őszinte és a tekintélyt ezzel vívja ki magának.

Nagyon szeretem az óráit a tanár úrnak. A mérhetetlen elköteleződés és óriási tudás, ami áthatja az óráit, hihetetlenül magával ragadó. Az előadások érdekesek, tanulságosak, és egy nagyon odaillő humor is jelen van. 🙂

TÓTH-SOMA LÁSZLÓ HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Imádom a tanár úr óráit. Látszik, hogy hatalmas tudása van. Az órák érdekesek voltak, sok extra dolgot és sztorit hallhattunk, amelyek nincsenek benne a tananyagban. Ettől nagyon izgalmasak voltak az előadások.

Fantasztikusan felkészült, nagy tudású oktató! Érdekes, a hallgatók szemszögét átlátó előadásokat hallhattam, nem lankadt a figyelmem az órákon.

A tanár úr tudása, szakmai felkészültsége szavakkal ki nem fejezhető. Szuper órák, érdekes kisfilmekkel, képekkel tarkítva. Nagyon szeretem hallgatni!

JENEY RITA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása, vidámsága és jóindulata minden alkalommal lenyűgöz. Nagyon jól fel volt építve a félév anyaga. A tanárnő nagyon türelmes volt, és jól magyarázott. Szépen, lépésről lépésre haladtunk, így könnyen feldolgozható volt az anyag.

A tanárnő minden alkalommal a saját, már meglévő, mély és egybefűzött tudásának részeit pontosan és olyan elemekkel egybefűzve adja át, melyek segítenek a nyelv igazi megértésében. Csak pozitívat tudok róla mondani.

Maximális felkészültség és éleslátás. Barátságos és szakmailag magas színvonalú óravezetés. Mindig hasznos és objektív értékelése a munkámnak. Azért szeretek együtt dolgozni és kutatni a tanárnővel, mert minden alkalommal fejlődöm, jobb leszek abban, aminek ő a szakértője.

KAPISINSZKY JUDIT HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő minden alkalommal nagyon jól felépítette az órát, alaposan átvettünk mindent, rendszeresen ismételtünk, lehetett kérdezni, türelmesen elmondott, megmutatott nekünk mindent többször is. Szerencsések vagyunk, hogy ő tanít minket!

Juditot kiváló jógaoktatónak tartom. Türelmes, precíz és maximalista. Nagyon örülök, hogy a “jósorsom” hozzávezetett. Ideálisabb oktatót nem tudnék magam számára elképzelni. Nagyon lélekemelőek a közös meditációk, mantrázások!

Igazi példakép számomra. Külön tetszik, hogy mindent az alapoktól kezdtünk, és csak az kerül számonkérésre, ami a gyakorlati órán elhangzott/bemutatásra került; így nem tesznek különbséget a kezdő és a gyakorlott jógások között.

KÉPES ANDREA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Pontos, precíz, alapos magyarázat, a tanulók objektív, de ösztönző jellegű értékelése!

Az oktató példamutató viselkedése, felkészültsége és személyes stílusa miatt örömmel járok hozzá. Biztonságban érzem magam az órákon technikai szempontból.

Az órai anyag, a jegyzet és az ahhoz tartozó tanári magyarázatok minden tekintetben segítik a hallgatók felkészülését. Ráadásul a tanári segítségnyújtás rendkívüli módon támogatja a gyakorló fizikai, mentális és lelki fejlődését.

MAGYAR MÁRTA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Mindig izgalmas, mindig érthető és könnyen befogadható feladatok, magyarázatok. A tantárgy kiváló ismerete és nagy szeretete sugárzott minden órán. Türelem és többszörös gyakorlás, mindent átbeszéltünk és önállóan, meg csoportosan is bizonyíthattunk. Nagyon vártam minden órát, nagy adomány volt ez a kurzus.

A tanárnő kedves, jó előadó, felkészült és lelkiismeretes. Szeretem, ahogy mindenféle segédanyagokkal segíti a megértésünk. Érthető tanítás, magas színvonal. Felkészültsége, tudása bámulatos számomra.

Az oktató felkészültsége minden alkalommal 100%-osnak bizonyult, ahogy a magyarázat érthetősége is. Tökéletes órafelépítés párosul hatalmas tudással a tanárnőnél.

MARKWARTHNÉ LENGYEL PIROSKA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Az oktatónk személyisége és tanítási stílusa is elnyerte a szimpátiámat. A tanárnő felkészült, pontos, magyarázatai érthetőek, emberként pedig kedves és barátságos.

Az oktató maximálisan felkészült és segítőkész volt, a nagy mennyiségű tudásanyagot élvezetessé és érdekessé tette a hallgatók számára.

Látszott, hogy a tanárnő sokat készült az órákra. Mindig hozott nekünk valami érdekességet, történetet. Lelkiismeretesen végezte a munkáját, felkészültsége, precizitása bámulatos. Egy élmény volt az óra!

RÁTKAI GERGŐ PÉTER HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Kicsit laza, humoros, fiatalos, olyan amilyennek az ő korában lenni kell. Biztos vagyok benne, hogy mindenben maximálisan számíthatunk rá, ami az ő szakterületét jelenti.

Hasznos és érdekes órák voltak, éreztem, ahogy fejlődöm hétről hétre. Jobban értem a versekhez fűzött magyarázatokat, és a szakdolgozathoz is nagy segítség volt ez a kurzus.

Felkészült, rugalmas, türelmes, megértő, segítőkész, jól látja a hallgatók problémáit, szempontjait. Nagyon jó hangulatú órák voltak. Minden szempontból ötös.