Gyakorlatok és tanfolyamok


Ossza meg!


A jóga forrásainak tárháza és a bennük rejlő tudás végtelenül hatalmas, valamint a gyakorlatok száma is nagyon sok, így könnyen elveszhetünk közöttük. A Vrindávana-Gangótri Jógarendszer tanfolyamai kiemelik a mindennapokban is alkalmazható, igazán fontos és hasznos elemeket: megtanítanak a helyes életmódra és mindenre kiterjedő gyakorlatsorokat adnak.


A Vrindávana-Gangótri Jógarendszer lényegét és törzsanyagát a kezdő, a középhaladó és a haladó jóga- és életmód tanfolyamok alkotják, amelyeknek alapja a Jóga tiszta forrásból című könyv, melynek szerzői: Gaura Krisna Dász (dr. Tóth-Soma László), Medvegy Gergely és Ranginí Dévi Dászí (Képes Andrea).

Ezek a tanfolyamok a jógaközpontokban személyesen és az interneten online módon is elérhetőek. A három tanfolyam együtt adja a jógaéletmód alapját és magában foglalja az ászanák, a gyakorlatsorok, a pránájámák, az energetika, a relaxáció, a jógapszichológia, a táplálkozás, a napi rutin, az etikai normák, a meditáció, a mantra-meditáció, valamint az önvaló és Isten aspektusainak megismerését.

A tradíció elveit követve és a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola oktatásmódszertanát alkalmazva a jóga elemei egy olyan rendszerben egyesülnek a képzéseken, hogy az mindenki számára elfogadható és gyakorolható legyen.

A fizikai gyakorlatokkal kapcsolatos módszertan a tradicionális ászana oktatás módszerei mellett a modern mozgásterápia és a gyógytestnevelés eszközkészletéből is táplálkozik, így kiterjed az ászana variációkra, a kiegészítő gyakorlatokra és a rávezető technikákra is, amelyek összeállítása és használata figyelembe veszi az anatómia, az egészségtan, az élettan, a mozgásterápia szempontjait is.

Az egyes elemek viszonylag szabad sorrendben és a hely, az idő és a körülmények figyelembevételével változatosan alkalmazhatóak, viszont amíg a jógát végzők nem ismerik megfelelő mélységben a gyakorlatok hatásait, addig a különböző gyakorlatsorok végzése ajánlott, amik a Vrindávana-Gangótri Jógarendszeren belül érhetőek el teljes és rövidített formában is. Attól függően milyen szinten van a gyakorló és mennyi ideje van, a különböző fajtákat és hosszúságúakat végezheti.

Az alábbi nevekre kattintva megtekinthetőek a Vrindávana-Gangótri Jógarendszer gyakorlatsorok:

Kezdő sorok

Középhaladó sorok

Haladó sorok

Ezen gyakorlatsorok különlegessége, hogy az ászana és a pránájáma gyakorlás a durva fizikai, az energetikai (pránikus) és a finom fizikai (mentális) test szisztematikus és teljes átmozgatásával, illetve energetizálásával kiegyensúlyozza a szervezet működését. Annak érdekében, hogy az említett egyensúly bekövetkezzen, meghatározott sorban követik egymást a gyakorlatok. A jógázás mentális ráhangolódással és bemelegítéssel kezdődik, majd ezt követik az álló, a hasat erősítő, a hason fekvő homorító, a térdelő, a kéztámaszos, az ülő és a válltámaszos fordított testhelyzetek. Az ászanák egymást követve megerősítik a lábat, a hasat, a hátat, a karokat, majd az ülő gyakorlatok ellazítják ezeket a területeket. A gyakorlatsor a gyökércsakrától a koronacsakráig minden fő energiaközpontot harmonizál. A testhelyzetek a belső szerveket is masszírozzák, így az egyes szervrendszerek működése javul. Módszertanilag az egyes ászana-szekvenciák felkészítik a gyakorlót a következő egység végzésére, s közben fejlesztik a tudatosságot is. Az álló helyzetű ászanák hatásait az ülő helyzetűek kompenzálják, a hasat erősítőket a hason fekvő homorítók, a homorítókat az ülő előrehajlók, a kéztámaszosokat azok az ülők, melyekben nyújtózik a kar, a teljes sornak pedig a válltámaszos fordított testhelyzetek a levezetői. A fordított testhelyzeteknek természetesen szintén vannak saját kompenzáló ászanái. A nádíkban történő energiaáramlást a pránájáma gyakorlatok támogatják. Az ászanák gyakorlása után légző gyakorlatként nádí-sódhana, illetve a mahá-bandha következik. A lelki hatás kiteljesítése érdekében a sor relaxációval és mantra-meditációval zárul.

Gyakorlottabb szinten az ászanák és a pránájámák mellé mantrák is társulnak. Az ászanákhoz társítható Bhagavad-gítá versek listája ITT tekinthető meg.

A Jógarendszer gyakorlatsorait felépítő ászanák jellemzése az “Ászana lexikon”-ban került összefoglalásra.

A jóga- és életmód tanfolyamok elérhetőek személyesen a központokban, erről a “Tanfolyamok” menü alatt lehet bővebben olvasni, valamint elérhetőek online módon is, amelyről IDE KATTINTVA lehet tájékozódni.

A speciális területek elsajátítására pedig egyéb kurzusok adnak lehetőséget, mint például: pránájáma és csakra, önismeret és meditáció, ájurvéda, asztrológia, jóga pszichológia, vegetáriánus főzés, szúrjanamaszkár (napüdvözlet), jógikus napirend és tisztálkodás, védikus filozófia, jóga szentírás (Bhagavad-gítá, Jóga-szútra, Hatha-jóga-pradípiká) tanfolyam. Ezeket a foglalkozások a jógastudiók tanfolyamianál érhetőek el.

Felvételi hírlevél!

Kérem a legfrissebb híreket, eseményeket!

BAKAJA ZOLTÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon interaktívak voltak az órák, tetszett, és úgy érzem sokat tanultam. Hihetetlen, emberfeletti türelem és szeretet áradt a tanítónkból.

Nagyon felkészült és türelmes volt hozzánk. A tőle telhető legjobbat hozta ki belőlünk.

Nagyon sok javítási lehetőséget és sok vizsgázási időpontot adott számunkra a tanár úr, ez nagyon szimpatikus és becsülendő volt számomra.

BANYÁR MAGDOLNA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása és hitelessége az oktatott témákkal kapcsolatban bámulatra méltó. Mindezt úgy adja elő, mintha ez a világ legegyszerűbb és legkönnyebb dolga lenne. A valóságban mindez sok év tanulása, bizonyossága és elkötelezettsége. Felejthetetlen élményt nyújtottak az órái.

Mérhetetlen türelemmel, megértéssel adta át a tanárnő az alapokat. Nem volt kérdés, amire ne kaptunk volna kielégítő választ.

Nagyon jók az órák, melyek amolyan beszélgető stílusban zajlanak, ettől olyan családias a hangulat. A Tanárnő kisugárzása megragadó, élvezetes hallgatni. Erős, karakán, szenvedélyes és hiteles.

TASI ISTVÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon érdekes, színvonalas, vidám hangulatú órák voltak. A tanár úr érthetően magyarázta el a dolgokat. Kérdéseinkre mindig kimerítő válaszokat kaptunk. Teljes mértékben elégedett vagyok a munkájával.

Kiváló előadó, kimeríthetetlen lelkesedéssel. Mindig aktualizálja a tananyagot, más forrásból is hoz példát, történetet, hogy könnyítse a megértést. Nagyon nyitott, őszinte és a tekintélyt ezzel vívja ki magának.

Nagyon szeretem az óráit a tanár úrnak. A mérhetetlen elköteleződés és óriási tudás, ami áthatja az óráit, hihetetlenül magával ragadó. Az előadások érdekesek, tanulságosak, és egy nagyon odaillő humor is jelen van. 🙂

TÓTH-SOMA LÁSZLÓ HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Imádom a tanár úr óráit. Látszik, hogy hatalmas tudása van. Az órák érdekesek voltak, sok extra dolgot és sztorit hallhattunk, amelyek nincsenek benne a tananyagban. Ettől nagyon izgalmasak voltak az előadások.

Fantasztikusan felkészült, nagy tudású oktató! Érdekes, a hallgatók szemszögét átlátó előadásokat hallhattam, nem lankadt a figyelmem az órákon.

A tanár úr tudása, szakmai felkészültsége szavakkal ki nem fejezhető. Szuper órák, érdekes kisfilmekkel, képekkel tarkítva. Nagyon szeretem hallgatni!

JENEY RITA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása, vidámsága és jóindulata minden alkalommal lenyűgöz. Nagyon jól fel volt építve a félév anyaga. A tanárnő nagyon türelmes volt, és jól magyarázott. Szépen, lépésről lépésre haladtunk, így könnyen feldolgozható volt az anyag.

A tanárnő minden alkalommal a saját, már meglévő, mély és egybefűzött tudásának részeit pontosan és olyan elemekkel egybefűzve adja át, melyek segítenek a nyelv igazi megértésében. Csak pozitívat tudok róla mondani.

Maximális felkészültség és éleslátás. Barátságos és szakmailag magas színvonalú óravezetés. Mindig hasznos és objektív értékelése a munkámnak. Azért szeretek együtt dolgozni és kutatni a tanárnővel, mert minden alkalommal fejlődöm, jobb leszek abban, aminek ő a szakértője.

KAPISINSZKY JUDIT HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő minden alkalommal nagyon jól felépítette az órát, alaposan átvettünk mindent, rendszeresen ismételtünk, lehetett kérdezni, türelmesen elmondott, megmutatott nekünk mindent többször is. Szerencsések vagyunk, hogy ő tanít minket!

Juditot kiváló jógaoktatónak tartom. Türelmes, precíz és maximalista. Nagyon örülök, hogy a “jósorsom” hozzávezetett. Ideálisabb oktatót nem tudnék magam számára elképzelni. Nagyon lélekemelőek a közös meditációk, mantrázások!

Igazi példakép számomra. Külön tetszik, hogy mindent az alapoktól kezdtünk, és csak az kerül számonkérésre, ami a gyakorlati órán elhangzott/bemutatásra került; így nem tesznek különbséget a kezdő és a gyakorlott jógások között.

KÉPES ANDREA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Pontos, precíz, alapos magyarázat, a tanulók objektív, de ösztönző jellegű értékelése!

Az oktató példamutató viselkedése, felkészültsége és személyes stílusa miatt örömmel járok hozzá. Biztonságban érzem magam az órákon technikai szempontból.

Az órai anyag, a jegyzet és az ahhoz tartozó tanári magyarázatok minden tekintetben segítik a hallgatók felkészülését. Ráadásul a tanári segítségnyújtás rendkívüli módon támogatja a gyakorló fizikai, mentális és lelki fejlődését.

MAGYAR MÁRTA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Mindig izgalmas, mindig érthető és könnyen befogadható feladatok, magyarázatok. A tantárgy kiváló ismerete és nagy szeretete sugárzott minden órán. Türelem és többszörös gyakorlás, mindent átbeszéltünk és önállóan, meg csoportosan is bizonyíthattunk. Nagyon vártam minden órát, nagy adomány volt ez a kurzus.

A tanárnő kedves, jó előadó, felkészült és lelkiismeretes. Szeretem, ahogy mindenféle segédanyagokkal segíti a megértésünk. Érthető tanítás, magas színvonal. Felkészültsége, tudása bámulatos számomra.

Az oktató felkészültsége minden alkalommal 100%-osnak bizonyult, ahogy a magyarázat érthetősége is. Tökéletes órafelépítés párosul hatalmas tudással a tanárnőnél.

MARKWARTHNÉ LENGYEL PIROSKA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Az oktatónk személyisége és tanítási stílusa is elnyerte a szimpátiámat. A tanárnő felkészült, pontos, magyarázatai érthetőek, emberként pedig kedves és barátságos.

Az oktató maximálisan felkészült és segítőkész volt, a nagy mennyiségű tudásanyagot élvezetessé és érdekessé tette a hallgatók számára.

Látszott, hogy a tanárnő sokat készült az órákra. Mindig hozott nekünk valami érdekességet, történetet. Lelkiismeretesen végezte a munkáját, felkészültsége, precizitása bámulatos. Egy élmény volt az óra!

RÁTKAI GERGŐ PÉTER HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Kicsit laza, humoros, fiatalos, olyan amilyennek az ő korában lenni kell. Biztos vagyok benne, hogy mindenben maximálisan számíthatunk rá, ami az ő szakterületét jelenti.

Hasznos és érdekes órák voltak, éreztem, ahogy fejlődöm hétről hétre. Jobban értem a versekhez fűzött magyarázatokat, és a szakdolgozathoz is nagy segítség volt ez a kurzus.

Felkészült, rugalmas, türelmes, megértő, segítőkész, jól látja a hallgatók problémáit, szempontjait. Nagyon jó hangulatú órák voltak. Minden szempontból ötös.