Minden jógásért tesszük!


Ossza meg!


 

A Bhaktivedanta Hittudományi Főiskolának (BHF), az államilag elismert jógamester BA képzésén túlmutató, kiemelt célja a jóga kultúrájának terjesztése Magyarországon, ezért a főiskolai és a tanfolyami oktatás mellett aktív szerepet vállal a magyar jógás közösség életében.

A BHF alapító szervezete a 2006-ban létrehozott Magyar Jógaoktatók Szövetsége Egyesületnek (MJSZE), ami azért alakult, hogy minőségbiztosítási rendszerként segítse a jóga iránt érdeklődőket a jógaoktatók és a jógaoktató képzések sokszor nehezen összevethető színvonalának, képzettségi szintjének a megítélésében. A BHF képviselője folyamatosan részt vesz az MJSZE elnökségének a munkájában.

A MJSZE-vel ápolt kapcsolat egyik legfontosabb eredménye a BHF kezdeményezésére megszületett Tradicionális Jógaiskolák Fesztiválja, amit 2020-ban már ötödik alkalommal rendeztek meg közösen. A „YogaFest”-en a BHF által képviselt ISKCON Vrindavána-Gangótri Jóga Tradíció mellett jelen vannak a Himalájai Jóga-, az Iyengar Jóga-, a Sivananda Jóga-, az Astanga Jóga-, a Kaivalyadham Jóga-, Satyananda Yoga – Bihar Yoga-, a Kundalini Jóga-, a Jóga a Mindennapi Életben-, a Kriya Jóga-, a Bhakti Marga- és a Gitananda Jóga Tradíciók képviselői. A BHF ösztönzi hallgatóit más jógairányzatok megismerésére, így kötelezővé tette számukra a YogaFest-en való részvételt, ahogy a más irányzatok óráin való hospitálást is.

A BHF alapította a Jógarádzsa Kiválósági, valamint Közönség Díjat azzal a céllal, hogy a magyar jógás közösség kiemelkedő szakmai tudású és elkötelezettségű jógaoktatói méltó elismerést nyerjenek. A díjak „tradíció-semlegesek”, hiszen a pályázók szakmai értékelésénél nem szempont az, hogy mit tekintenek a jóga transzcendentális végcéljának, így az eddigi díjazottak között számos jógahagyomány követője megtalálható.

A BHF kiadványaival is törekszik megosztani oktatói szakmai és filozófiai tudását a hazai jógás közösséggel. Ezt példázza Patandzsali Jóga-szútráinak négy kötetes fordítása (szanszkrit eredetiből) és magyarázata Dr. Tóth-Soma László főiskolai tanár tollából – amiből eddig két kötet jelent meg –, valamint szintén a fenti szerzőnek, a BHF jógaoktatóival közösen írt Jóga tiszta forrásból című, nagyterjedelmű műve. A BHF által kiadott TATTVA tudományos magazin már több számot szentelt a jóga elméleti és gyakorlati szempontú elemzésének és bemutatásának. A BHF által létrehozott és fenntartott jogapont.hu online magazin pedig aktuális, valamint a jógát támogató életmóddal kapcsolatos információkkal is ellátja a hazai jógás közösséget.

A BHF szakmai elismertségét mutatja, hogy 2019-ben a Testnevelési Egyetem Rekreációs Tanszéke felkérte szakmai partnernek a Budapest Európa sportfővárosa 2019 c. programsorozatban szervezett, Jógázz a citadellán esemény megrendezéséhez; oktatói és hallgatói rendszeresen részt vesznek az Indiai Nagykövetség által évente szervezett Jóga világnapja rendezvényen, valamint megkapta a Yoga Alliance International indiai központú minősítő szervezet elismerését is.

BAKAJA ZOLTÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon interaktívak voltak az órák, tetszett, és úgy érzem sokat tanultam. Hihetetlen, emberfeletti türelem és szeretet áradt a tanítónkból.

Nagyon felkészült és türelmes volt hozzánk. A tőle telhető legjobbat hozta ki belőlünk.

Nagyon sok javítási lehetőséget és sok vizsgázási időpontot adott számunkra a tanár úr, ez nagyon szimpatikus és becsülendő volt számomra.

BANYÁR MAGDOLNA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása és hitelessége az oktatott témákkal kapcsolatban bámulatra méltó. Mindezt úgy adja elő, mintha ez a világ legegyszerűbb és legkönnyebb dolga lenne. A valóságban mindez sok év tanulása, bizonyossága és elkötelezettsége. Felejthetetlen élményt nyújtottak az órái.

Mérhetetlen türelemmel, megértéssel adta át a tanárnő az alapokat. Nem volt kérdés, amire ne kaptunk volna kielégítő választ.

Nagyon jók az órák, melyek amolyan beszélgető stílusban zajlanak, ettől olyan családias a hangulat. A Tanárnő kisugárzása megragadó, élvezetes hallgatni. Erős, karakán, szenvedélyes és hiteles.

TASI ISTVÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon érdekes, színvonalas, vidám hangulatú órák voltak. A tanár úr érthetően magyarázta el a dolgokat. Kérdéseinkre mindig kimerítő válaszokat kaptunk. Teljes mértékben elégedett vagyok a munkájával.

Kiváló előadó, kimeríthetetlen lelkesedéssel. Mindig aktualizálja a tananyagot, más forrásból is hoz példát, történetet, hogy könnyítse a megértést. Nagyon nyitott, őszinte és a tekintélyt ezzel vívja ki magának.

Nagyon szeretem az óráit a tanár úrnak. A mérhetetlen elköteleződés és óriási tudás, ami áthatja az óráit, hihetetlenül magával ragadó. Az előadások érdekesek, tanulságosak, és egy nagyon odaillő humor is jelen van. 🙂

TÓTH-SOMA LÁSZLÓ HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Imádom a tanár úr óráit. Látszik, hogy hatalmas tudása van. Az órák érdekesek voltak, sok extra dolgot és sztorit hallhattunk, amelyek nincsenek benne a tananyagban. Ettől nagyon izgalmasak voltak az előadások.

Fantasztikusan felkészült, nagy tudású oktató! Érdekes, a hallgatók szemszögét átlátó előadásokat hallhattam, nem lankadt a figyelmem az órákon.

A tanár úr tudása, szakmai felkészültsége szavakkal ki nem fejezhető. Szuper órák, érdekes kisfilmekkel, képekkel tarkítva. Nagyon szeretem hallgatni!

JENEY RITA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása, vidámsága és jóindulata minden alkalommal lenyűgöz. Nagyon jól fel volt építve a félév anyaga. A tanárnő nagyon türelmes volt, és jól magyarázott. Szépen, lépésről lépésre haladtunk, így könnyen feldolgozható volt az anyag.

A tanárnő minden alkalommal a saját, már meglévő, mély és egybefűzött tudásának részeit pontosan és olyan elemekkel egybefűzve adja át, melyek segítenek a nyelv igazi megértésében. Csak pozitívat tudok róla mondani.

Maximális felkészültség és éleslátás. Barátságos és szakmailag magas színvonalú óravezetés. Mindig hasznos és objektív értékelése a munkámnak. Azért szeretek együtt dolgozni és kutatni a tanárnővel, mert minden alkalommal fejlődöm, jobb leszek abban, aminek ő a szakértője.

KAPISINSZKY JUDIT HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő minden alkalommal nagyon jól felépítette az órát, alaposan átvettünk mindent, rendszeresen ismételtünk, lehetett kérdezni, türelmesen elmondott, megmutatott nekünk mindent többször is. Szerencsések vagyunk, hogy ő tanít minket!

Juditot kiváló jógaoktatónak tartom. Türelmes, precíz és maximalista. Nagyon örülök, hogy a “jósorsom” hozzávezetett. Ideálisabb oktatót nem tudnék magam számára elképzelni. Nagyon lélekemelőek a közös meditációk, mantrázások!

Igazi példakép számomra. Külön tetszik, hogy mindent az alapoktól kezdtünk, és csak az kerül számonkérésre, ami a gyakorlati órán elhangzott/bemutatásra került; így nem tesznek különbséget a kezdő és a gyakorlott jógások között.

KÉPES ANDREA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Pontos, precíz, alapos magyarázat, a tanulók objektív, de ösztönző jellegű értékelése!

Az oktató példamutató viselkedése, felkészültsége és személyes stílusa miatt örömmel járok hozzá. Biztonságban érzem magam az órákon technikai szempontból.

Az órai anyag, a jegyzet és az ahhoz tartozó tanári magyarázatok minden tekintetben segítik a hallgatók felkészülését. Ráadásul a tanári segítségnyújtás rendkívüli módon támogatja a gyakorló fizikai, mentális és lelki fejlődését.

MAGYAR MÁRTA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Mindig izgalmas, mindig érthető és könnyen befogadható feladatok, magyarázatok. A tantárgy kiváló ismerete és nagy szeretete sugárzott minden órán. Türelem és többszörös gyakorlás, mindent átbeszéltünk és önállóan, meg csoportosan is bizonyíthattunk. Nagyon vártam minden órát, nagy adomány volt ez a kurzus.

A tanárnő kedves, jó előadó, felkészült és lelkiismeretes. Szeretem, ahogy mindenféle segédanyagokkal segíti a megértésünk. Érthető tanítás, magas színvonal. Felkészültsége, tudása bámulatos számomra.

Az oktató felkészültsége minden alkalommal 100%-osnak bizonyult, ahogy a magyarázat érthetősége is. Tökéletes órafelépítés párosul hatalmas tudással a tanárnőnél.

MARKWARTHNÉ LENGYEL PIROSKA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Az oktatónk személyisége és tanítási stílusa is elnyerte a szimpátiámat. A tanárnő felkészült, pontos, magyarázatai érthetőek, emberként pedig kedves és barátságos.

Az oktató maximálisan felkészült és segítőkész volt, a nagy mennyiségű tudásanyagot élvezetessé és érdekessé tette a hallgatók számára.

Látszott, hogy a tanárnő sokat készült az órákra. Mindig hozott nekünk valami érdekességet, történetet. Lelkiismeretesen végezte a munkáját, felkészültsége, precizitása bámulatos. Egy élmény volt az óra!

RÁTKAI GERGŐ PÉTER HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Kicsit laza, humoros, fiatalos, olyan amilyennek az ő korában lenni kell. Biztos vagyok benne, hogy mindenben maximálisan számíthatunk rá, ami az ő szakterületét jelenti.

Hasznos és érdekes órák voltak, éreztem, ahogy fejlődöm hétről hétre. Jobban értem a versekhez fűzött magyarázatokat, és a szakdolgozathoz is nagy segítség volt ez a kurzus.

Felkészült, rugalmas, türelmes, megértő, segítőkész, jól látja a hallgatók problémáit, szempontjait. Nagyon jó hangulatú órák voltak. Minden szempontból ötös.