1. Mentori rendszer a Vaisnava teológia BA szakon


Ossza meg!


A vaisnava teológia elmélete és gyakorlata elválaszthatatlan egymástól. A vaisnava teológia megértését segítik a vaisnava lelki gyakorlatok, a prédikálás különböző formái és a vaisnava közösség Tanácsadói Rendszerének ismerete.


A vaisnava teológia elmélete és gyakorlata elválaszthatatlan egymástól. Az elmélet megértését segítik a vaisnava lelki gyakorlatok, a prédikálás különböző formái és a vaisnava közösség Tanácsadói Rendszerének ismerete.

A teológiai képzés megkezdésétől minden hallgató a mentori rendszer tagja lesz. A rendszer fő célja, hogy a hallgatók segítségére legyen a vaisnavizmus gyakorlatának megismerésében. Az egyes félévekhez rendelt mentorokat a Tanszék jelöli ki.

A hat féléves BA képzésében a 2–6. félévek során egyes tantárgyakból a vizsgára jelentkezés feltétele a tantárgyhoz rendelt tanórán kívüli gyakorlati egységek teljesítése. Ezeket a feladatokat valamint az egyes félévekhez rendelt mentorokat az alábbi táblázat tartalmazza:

Félév Elvégzendő feladat Hozzárendelt tárgy Mentor
1. nincs nincs Puskariní Déví Dászí
(lengyel.piroska[kukac]bhf.hu)
2. Vasárnapi program, és/vagy
budapesti ünnepen való részvétel
A gaudíja vaisnavizmus újkori története Holod Natália
(holod.natalia[kukac]bhf.hu)
3. Prédikáló programon való részvétel Az irodalom szerepe a
vaisnava vallásgyakorlatban
Amritánanda Déví Dászí
(jeney.rita[kukac]bhf.hu)
4. Harinámán való részvétel Vaisnava szentek élete és tanítása 1. Mandzsarí Déví Dászí
(magyar.marta[kukac]bhf.hu)
5. Tanácsadói program meglátogatása Mádhurja-kádambiní Ísvara Krisna Dásza
(tasi.istvan[kukac]bhf.hu)
6. Havi könyvosztó napon
legalább 2 órás részvétel
Vaisnava szertartástan Puskariní Déví Dászí
(lengyel.piroska[kukac]bhf.hu)

A táblázatban foglalt feladatok mellett a második félévtől legalább egy teljes templomi reggeli programon (4:30–8:30) való részvétel szintén a feltételek közé tartozik.

A második félévtől a teológus hallgatók egy szádhana-naplóban jegyzik fel lelki gyakorlataikat, amely napló célja nem csak a kötelező lelki gyakorlatok és a prédikálási tapasztalatok nyilvántartása, hanem segítségével a hallgatók személyes lelki fejlődésüket is nyomon követhetik. A félév folyamán ide jegyezhető fel az egyénileg vagy a templomban végzett mantra-meditáció gyakorisága, a mantrázott körök száma, a szentírások olvasásával töltött idő, a felmerülő teológiai vagy gyakorlati kérdések, illetve legalább félévente (de javasoltan hetente) az önmegvalósítás folyamatában végzett önvizsgálat.

A mentor egyeztetés után bármikor kereshető kérdésekkel, de minden félév végén megtekinti a napló feljegyzéseit, válaszol a kérdésekre, illetve igazolja a kötelező feladatok teljesítését.

További kérdéseikkel keressék a mentori rendszer koordinátorát: Lengyel Piroskát (Puskariní Déví Dászí) a lengyel.piroska[kukac]bhf.hu címen.

Felvételi hírlevél!

Kérem a legfrissebb híreket, eseményeket!

BAKAJA ZOLTÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon interaktívak voltak az órák, tetszett, és úgy érzem sokat tanultam. Hihetetlen, emberfeletti türelem és szeretet áradt a tanítónkból.

Nagyon felkészült és türelmes volt hozzánk. A tőle telhető legjobbat hozta ki belőlünk.

Nagyon sok javítási lehetőséget és sok vizsgázási időpontot adott számunkra a tanár úr, ez nagyon szimpatikus és becsülendő volt számomra.

BANYÁR MAGDOLNA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása és hitelessége az oktatott témákkal kapcsolatban bámulatra méltó. Mindezt úgy adja elő, mintha ez a világ legegyszerűbb és legkönnyebb dolga lenne. A valóságban mindez sok év tanulása, bizonyossága és elkötelezettsége. Felejthetetlen élményt nyújtottak az órái.

Mérhetetlen türelemmel, megértéssel adta át a tanárnő az alapokat. Nem volt kérdés, amire ne kaptunk volna kielégítő választ.

Nagyon jók az órák, melyek amolyan beszélgető stílusban zajlanak, ettől olyan családias a hangulat. A Tanárnő kisugárzása megragadó, élvezetes hallgatni. Erős, karakán, szenvedélyes és hiteles.

TASI ISTVÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon érdekes, színvonalas, vidám hangulatú órák voltak. A tanár úr érthetően magyarázta el a dolgokat. Kérdéseinkre mindig kimerítő válaszokat kaptunk. Teljes mértékben elégedett vagyok a munkájával.

Kiváló előadó, kimeríthetetlen lelkesedéssel. Mindig aktualizálja a tananyagot, más forrásból is hoz példát, történetet, hogy könnyítse a megértést. Nagyon nyitott, őszinte és a tekintélyt ezzel vívja ki magának.

Nagyon szeretem az óráit a tanár úrnak. A mérhetetlen elköteleződés és óriási tudás, ami áthatja az óráit, hihetetlenül magával ragadó. Az előadások érdekesek, tanulságosak, és egy nagyon odaillő humor is jelen van. 🙂

TÓTH-SOMA LÁSZLÓ HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Imádom a tanár úr óráit. Látszik, hogy hatalmas tudása van. Az órák érdekesek voltak, sok extra dolgot és sztorit hallhattunk, amelyek nincsenek benne a tananyagban. Ettől nagyon izgalmasak voltak az előadások.

Fantasztikusan felkészült, nagy tudású oktató! Érdekes, a hallgatók szemszögét átlátó előadásokat hallhattam, nem lankadt a figyelmem az órákon.

A tanár úr tudása, szakmai felkészültsége szavakkal ki nem fejezhető. Szuper órák, érdekes kisfilmekkel, képekkel tarkítva. Nagyon szeretem hallgatni!

JENEY RITA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása, vidámsága és jóindulata minden alkalommal lenyűgöz. Nagyon jól fel volt építve a félév anyaga. A tanárnő nagyon türelmes volt, és jól magyarázott. Szépen, lépésről lépésre haladtunk, így könnyen feldolgozható volt az anyag.

A tanárnő minden alkalommal a saját, már meglévő, mély és egybefűzött tudásának részeit pontosan és olyan elemekkel egybefűzve adja át, melyek segítenek a nyelv igazi megértésében. Csak pozitívat tudok róla mondani.

Maximális felkészültség és éleslátás. Barátságos és szakmailag magas színvonalú óravezetés. Mindig hasznos és objektív értékelése a munkámnak. Azért szeretek együtt dolgozni és kutatni a tanárnővel, mert minden alkalommal fejlődöm, jobb leszek abban, aminek ő a szakértője.

KAPISINSZKY JUDIT HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő minden alkalommal nagyon jól felépítette az órát, alaposan átvettünk mindent, rendszeresen ismételtünk, lehetett kérdezni, türelmesen elmondott, megmutatott nekünk mindent többször is. Szerencsések vagyunk, hogy ő tanít minket!

Juditot kiváló jógaoktatónak tartom. Türelmes, precíz és maximalista. Nagyon örülök, hogy a “jósorsom” hozzávezetett. Ideálisabb oktatót nem tudnék magam számára elképzelni. Nagyon lélekemelőek a közös meditációk, mantrázások!

Igazi példakép számomra. Külön tetszik, hogy mindent az alapoktól kezdtünk, és csak az kerül számonkérésre, ami a gyakorlati órán elhangzott/bemutatásra került; így nem tesznek különbséget a kezdő és a gyakorlott jógások között.

KÉPES ANDREA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Pontos, precíz, alapos magyarázat, a tanulók objektív, de ösztönző jellegű értékelése!

Az oktató példamutató viselkedése, felkészültsége és személyes stílusa miatt örömmel járok hozzá. Biztonságban érzem magam az órákon technikai szempontból.

Az órai anyag, a jegyzet és az ahhoz tartozó tanári magyarázatok minden tekintetben segítik a hallgatók felkészülését. Ráadásul a tanári segítségnyújtás rendkívüli módon támogatja a gyakorló fizikai, mentális és lelki fejlődését.

MAGYAR MÁRTA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Mindig izgalmas, mindig érthető és könnyen befogadható feladatok, magyarázatok. A tantárgy kiváló ismerete és nagy szeretete sugárzott minden órán. Türelem és többszörös gyakorlás, mindent átbeszéltünk és önállóan, meg csoportosan is bizonyíthattunk. Nagyon vártam minden órát, nagy adomány volt ez a kurzus.

A tanárnő kedves, jó előadó, felkészült és lelkiismeretes. Szeretem, ahogy mindenféle segédanyagokkal segíti a megértésünk. Érthető tanítás, magas színvonal. Felkészültsége, tudása bámulatos számomra.

Az oktató felkészültsége minden alkalommal 100%-osnak bizonyult, ahogy a magyarázat érthetősége is. Tökéletes órafelépítés párosul hatalmas tudással a tanárnőnél.

MARKWARTHNÉ LENGYEL PIROSKA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Az oktatónk személyisége és tanítási stílusa is elnyerte a szimpátiámat. A tanárnő felkészült, pontos, magyarázatai érthetőek, emberként pedig kedves és barátságos.

Az oktató maximálisan felkészült és segítőkész volt, a nagy mennyiségű tudásanyagot élvezetessé és érdekessé tette a hallgatók számára.

Látszott, hogy a tanárnő sokat készült az órákra. Mindig hozott nekünk valami érdekességet, történetet. Lelkiismeretesen végezte a munkáját, felkészültsége, precizitása bámulatos. Egy élmény volt az óra!

RÁTKAI GERGŐ PÉTER HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Kicsit laza, humoros, fiatalos, olyan amilyennek az ő korában lenni kell. Biztos vagyok benne, hogy mindenben maximálisan számíthatunk rá, ami az ő szakterületét jelenti.

Hasznos és érdekes órák voltak, éreztem, ahogy fejlődöm hétről hétre. Jobban értem a versekhez fűzött magyarázatokat, és a szakdolgozathoz is nagy segítség volt ez a kurzus.

Felkészült, rugalmas, türelmes, megértő, segítőkész, jól látja a hallgatók problémáit, szempontjait. Nagyon jó hangulatú órák voltak. Minden szempontból ötös.