MENÜMENÜ

Mentori rendszer a teológus szakon


Ossza meg!


A vaisnava teológia elmélete és gyakorlata elválaszthatatlan egymástól. A vaisnava teológia megértését segítik a vaisnava lelki gyakorlatok, a prédikálás különböző formái és a vaisnava közösség Tanácsadói Rendszerének ismerete.


A teológiai képzés 2. félévétől minden hallgatónak választania kell egy teológus mentort, aki a további 5 féléven keresztül segítségére lesz a vaisnavizmus gyakorlatának megismerésében. A mentorokhoz való jelentkezés a Tanulmányi Osztály által meghirdetett módon lehetséges.

A Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola hat féléves BA képzésében a 2-6. félévek során a táblázatban feltüntetett tantárgyakból a vizsgára jelentkezés feltétele az alábbi gyakorlati egységek teljesítése:

FélévElvégzendő feladatTagozatHozzárendelt tárgy
Nappali Levelező
2.Vasárnapi program, és/vagy budapesti ünnepen való részvétel2x1xA gaudíja vaisnavizmus újkori története
3.Prédikáló programon való részvétel2x1xSzakrális kommunikáció a vaisnava irodalomban
4.Harināmán való részvétel2x1xGaudíja-vaisnava szentírások – Mádhurja-kádambiní
5.Tanácsadói program meglátogatása2x1xA szent név –     Náma-tattva 2.
6.Havi könyvosztó napon legalább 2 órás részvétel2x1xVaisnava szertartástan

A mentori rendszerhez tartozik egy un. Szádhana-napló vezetése is. A napló célja nem csak a kötelező lelki gyakorlat és a prédikálási tapasztalatok nyilvántartása, hanem segítségével a hallgatók személyes lelki fejlődésüket is nyomon követhetik. A félév folyamán ide jegyezhető fel az egyénileg vagy a templomban végzett mantra-meditáció gyakorisága, a mantrázott körök száma, a szentírások olvasásával töltött idő, a felmerülő teológiai vagy gyakorlati kérdések, illetve legalább félévente (de javasoltan hetente) az önmegvalósítás folyamatában végzett önvizsgálat, az önértékelés.A táblázatban foglalt feladatok mellett minden félévben legalább egy teljes templomi reggeli programon (4:30–8:30) való részvétel szintén a feltételek közé tartozik.

A mentor egyeztetés után bármikor kereshető kérdésekkel, de minden félév végén megtekinti a napló feljegyzéseit, válaszol a kérdésekre, illetve igazolja a kötelező feladatok teljesítését.

A Főiskolán jelenleg teológus mentornak választható oktatók

  • Amṛtānanda Devī Dāsī
  • Gaurasundara Kṛpāmoya Dāsa
  • Halmai Zsuzsa
  • Mañjarī Devī Dāsī
  • Raṅginī Devī Dāsī
  • Śyāmasundara Dāsa
MENÜMENÜ