MENÜMENÜ

Könyvtár


Ossza meg!


A könyvtár bázisát a Bhaktivedanta Book Trust (BBT), a Lál Kiadó és az indiai Motilal Banarsidass kiadónál megjelent kiadványok képezik, melyek elsősorban magyar és angol nyelvű, a vaisnava hindu kultúrkörrel foglalkozó tanulmányokból, szakirodalomból, szépirodalomból állnak.


India kultúrája, jóga, személyiség-fejlesztés

A Bhaktivedanta Könyvtár keretein belül olyan dokumentációs és információs központ kialakításán dolgozunk, amely egyedülálló forrása a:

  • jóga testi, szellemi, lelki irodalma, ájurvéda, társadalomismeret, szociológia, pszichológia
  • a vaisnava kultúra és tudomány témakörével kapcsolatos szakirodalomnak, illetve
  • általánosságban az egész keleti földrész és India vallásos és kulturális életének.

Ez a minden érdeklődő – laikusok és szakemberek – számára egyaránt hozzáférhető könyvtár igyekszik az e témákban írt hazai és jelentős külföldi köteteket összegyűjteni, valamint eligazodást nyújtani különböző digitális adattárak és más kiadványok segítségével.

Könyvtárunk nyilvános, a beiratkozás bárki számára elérhető. Várjuk szeretettel!


A Könyvtár megalakulása

A Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola megalakulásával egyidőben merült fel az igény egy, a Főiskolát is kiszolgáló vaisnava teológiával foglalkozó szakkönyvtár létrehozására. A Könyvtárat a Bhaktivedanta Kulturális és Tudományos Intézet Alapítvány hozta létre 2001 nyarán. Az állomány első darabjait a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közösségének temploma adományozta a Könyvtárnak. Ez a kb. 200-250 kötet Sríla Prabhupáda magyarul megjelent könyvei és vaisnava szentírások voltak.

A folyamatos és lendületes gyarapodást adományok és saját források is biztosították. Nagyon sok adomány érkezett magánszemélyektől, de – mind összetételében, mind mennyiségében – jelentős adomány érkezett az Indiai Nagykövetségtől is.

2011-ben a Főiskola új helyre költözésével aztán lehetőség nyílott a 2 évvel azelőtt elhunyt Puskás Ildikó hagyatékának – melyet az indológus asszony özvegye, Simon Róbert adományozott a Könyvtárnak – az állományhoz való kapcsolása is. E gyűjtemény jelen pillanatban is feldolgozás alatt van, de lehet tudni, hogy kb. 3500 könyv, 1500 folyóirat, illetve 2-300 egyéb dokumentumot (kézirat, gépirat, szakdolgozat, stb…) foglal magába. Ezeknek köszönhetően az állomány hazánkban egyedülálló.


A könyvtári állomány

A könyvtár bázisát a Bhaktivedanta Book Trust (BBT), a Lál Kiadó és az indiai Motilal Banarsidass kiadónál megjelent kiadványok képezik, melyek elsősorban magyar és angol nyelvű, a vaisnava hindu kultúrkörrel foglalkozó tanulmányokból, szakirodalomból, szépirodalomból állnak. Megtalálhatóak itt a legjelentősebb vaiṣṇava szentírások eredeti nyelven és azok hiteles fordításai is. A Könyvtár állománya Magyarországon a legteljesebb gyűjtemény a gauḍīya-vaiṣṇava szentek filozófiai és vallási írásaiból. Ezen felül jelentős a jóga szakgyűjtemény is. Íly módon a vaisnava jógamester BA, illetve a Vaisnava teológus Ba és MA szakok hallgatói számára a Könyvtár biztosítani tudja a tanulmányaikhoz és kutatásaikhoz szükséges szakirodalmat.

A dokumentumok feldolgozása során a Szirén integrált könyvtári programot használjuk, a katalógus online elérhető:

Online katalógus


Könyvtári kölcsönzések magyar nyelvű állományból

A könyvtárat kölcsönzés céljából kizárólag: a Főiskola óraadó és teljes állású oktatói és kutatói, a Főiskola teljes állású dolgozói, a Főiskola aktív, beiratkozott hallgatói, a Főiskola már abszolvált, de szakdolgozatot még le nem adott hallgatói, a már szakdolgozati témával rendelkező passzív hallgató, egyéb felsőoktatásban résztvevő, érvényes diákigazolvánnyal rendelkező hallgatók, az MKTHK budapesti központjának bhakta-programot már elvégzett, regisztrált önkéntesei használhatják.

Idegen nyelvű könyvek (saját állomány)

Egy része (névadónk, Sríla Prabhupáda és az ISKCON guruk könyvei) kizárólag helyben olvasásra elérhetőek mindenki számára az olvasószobában. Kölcsönzés csakis különleges esetekben lehetséges (lásd lentebb).

Idegen nyelvű könyvek (saját állomány fennmaradó része)

Katalógusban lehet keresni, indokolt esetben (kutatás, házi feladat, stb.), kérésre a könyvtáros előhozza helyben olvasásra. Kölcsönzés kizárólag különleges esetekben lehetséges (lásd lentebb).

Digitális állomány

Kizárólag helyben használható. Katalógusban lehet keresni, indokolt esetben (kutatás, házi feladat, stb.), kérésre a könyvtáros előhozza helyben történő használatra. Kölcsönzés kizárólag különleges esetekben lehetséges (lásd lentebb).

Különleges esetek kölcsönzésre

  • Kizárólag az iskola oktatói  ill. kutatói kölcsönözhetik a saját idegen nyelvű könyveket és a digitális állományt. Aktív, beiratkozott hallgatók csak a témavezető oktatójuk írásos ajánlásával kölcsönözhetnek. Amennyiben a kikölcsönzött dokumentum nem kerül vissza a diplomaosztóig, a hallgató nem kaphat diplomát.
  • Az idegen nyelvű könyvek és digitális dokumentumok kölcsönzési ideje maximum 1 hónap, hosszabbítás egyszer lehetséges. Az újbóli kikölcsönzés a dokumentum bemutatása után lehetséges.

Kölcsönzésre nem jogosultak

Külsős, nem felsőoktatási intézményben tanuló, érvényes hallgatói jogviszonnyal nem rendelkező látogatók a Könyvtár dokumentumait kizárólag helyben használhatják.

Fénymásolásra van lehetőség 10 Ft/oldal áron.

Könyvtárhasználati szabályzatunkat a Főiskola szervezeti információk menüpontjában találja.


Nyitva tartás

Augusztus 14. és augusztus 31. között a Könyvtár nyitva tartása az alábbiak szerint alakul:
hétfő:9:00–16:30
kedd:9:00–16:30
szerda:9:00–16:30
csütörtök:9:00–16:30
péntek:9:00–16:30
szombat:Zárva
vasárnap:Zárva
A már kikölcsönzött könyvek kölcsönzési idejének hosszabbítására továbbra is van lehetőség a konyvtar@bhf.hu címen keresztül.

Elérhetőségeink

Címünk: 1039 Budapest, Attila utca 8.

Könyvtárvezető: Rátkai Gergő – Gauraszundara Kripámója Dásza
Önkéntes könyvtári asszisztens: Kovács Krisztina

Telefon: (1) 321-7787 (4-es mellék)
E-mail: konyvtar@bhf.hu

BHF Hírlevél!

Kérem a legfrissebb híreket, eseményeket!

MENÜMENÜ