Könyvtár


Ossza meg!


A könyvtár bázisát a Bhaktivedanta Book Trust (BBT), a Lál Kiadó és az indiai Motilal Banarsidass kiadónál megjelent kiadványok képezik, melyek elsősorban magyar és angol nyelvű, a vaisnava hindu kultúrkörrel foglalkozó tanulmányokból, szakirodalomból, szépirodalomból állnak.India kultúrája, jóga, személyiség-fejlesztés

A Bhaktivedanta Könyvtár keretein belül olyan dokumentációs és információs központ kialakításán dolgozunk, amely egyedülálló forrása a:

  • a jóga testi, szellemi, lelki irodalmának, az ájurvédának, a különböző vallásoknak, társadalomismeretnek, szociológiának és pszichológiának;
  • a vaisnava kultúra és tudomány témakörével kapcsolatos szakirodalomnak, illetve
  • általánosságban az egész keleti földrész és India vallásos és kulturális életének.

Ez a minden érdeklődő – laikusok és szakemberek – számára egyaránt hozzáférhető könyvtár igyekszik az e témákban írt hazai és jelentős külföldi köteteket összegyűjteni, valamint eligazodást nyújtani különböző digitális adattárak és más kiadványok segítségével.

Könyvtárunk nyilvános, a beiratkozás bárki számára elérhető. Várjuk szeretettel!


A Könyvtár megalakulása

A Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola megalakulásával egyidőben merült fel az igény egy, a Főiskolát is kiszolgáló vaisnava teológiával foglalkozó szakkönyvtár létrehozására. A Könyvtárat a Bhaktivedanta Kulturális és Tudományos Intézet Alapítvány hozta létre 2001 nyarán. Az állomány első darabjait a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közösségének temploma adományozta a Könyvtárnak. Ez a kb. 200-250 kötet Sríla Prabhupáda magyarul megjelent könyvei és vaisnava szentírások voltak.

A folyamatos és lendületes gyarapodást adományok és saját források is biztosították. Nagyon sok adomány érkezett magánszemélyektől, de – mind összetételében, mind mennyiségében – jelentős adomány érkezett az Indiai Nagykövetségtől is.

2011-ben a Főiskola új helyre költözésével aztán lehetőség nyílott a 2 évvel azelőtt elhunyt Puskás Ildikó hagyatékának – melyet az indológus asszony özvegye, Simon Róbert adományozott a Könyvtárnak – az állományhoz való kapcsolása is. E gyűjtemény jelen pillanatban is feldolgozás alatt van, de lehet tudni, hogy kb. 3500 könyv, 1500 folyóirat, illetve 2-300 egyéb dokumentumot (kézirat, gépirat, szakdolgozat, stb…) foglal magába. Ezeknek köszönhetően az állomány hazánkban egyedülálló.


A könyvtári állomány

A Bhaktivedanta Könyvtár bázisát a Bhaktivedanta Book Trust (BBT), a Lál Kiadó és az indiai Motilal Banarsidass kiadónál megjelent kiadványok képezik, melyek elsősorban magyar és angol nyelvű, a vaisnava hindu kultúrkörrel foglalkozó tanulmányokból, szakirodalomból, szépirodalomból állnak. Megtalálhatóak itt a legjelentősebb vaiṣṇava szentírások eredeti nyelven és azok hiteles fordításai is. A Könyvtár állománya Magyarországon a legteljesebb gyűjtemény a gaudíya-vaisnava szentek filozófiai és vallási írásaiból. Ezen felül jelentős a jóga szakgyűjtemény is. Íly módon a vaisnava jógamester BA, illetve a Vaisnava teológus Ba és MA szakok hallgatói számára a Könyvtár biztosítani tudja a tanulmányaikhoz és kutatásaikhoz szükséges szakirodalmat.

A dokumentumok feldolgozása során a Szirén integrált könyvtári programot használjuk, a katalógus online elérhető:

Online katalógus


A Könyvtár alapszolgáltatásai:

  1. a könyvtárlátogatás,
  2. a Könyvtár által kijelölt gyűjteményrészek helyben használata,
  3. az állományfeltáró eszközök használata (pl. e-katalógus),
  4. információ a Könyvtár és a könyvtári rendszer szolgáltatásairól,
  5. a helyben használat.

Könyvtári kölcsönzések

Magyar nyelvű állomány

A Bhaktivedanta Könyvtár kölcsönzés céljából kizárólag a Főiskola óraadó és teljes állású oktatói és kutatói, a Főiskola teljes állású dolgozói, a Főiskola aktív, beiratkozott hallgatói, a Főiskola már abszolvált, de szakdolgozatot még le nem adott hallgatói, a már szakdolgozati témával rendelkező passzív hallgatói számára használható.

Idegen nyelvű könyvek (saját állomány)

Egy része (névadónk, Sríla Prabhupáda és az ISKCON bhakták idegyn nyelvű könyvei) kizárólag helyben olvasásra elérhetőek mindenki számára az olvasószobában. Kölcsönzés csakis különleges esetekben lehetséges (lásd lentebb).

Idegen nyelvű könyvek (saját állomány fennmaradó része)

Katalógusban lehet keresni, indokolt esetben (kutatás, házi feladat, stb.), kérésre a könyvtáros előhozza helyben olvasásra. Kölcsönzés kizárólag különleges esetekben lehetséges (lásd lentebb).

Digitális állomány

Kizárólag helyben használható. Katalógusban lehet keresni, indokolt esetben (kutatás, házi feladat, stb.), kérésre a könyvtáros előhozza helyben történő használatra. Kölcsönzés kizárólag különleges esetekben lehetséges (lásd lentebb).

Különleges esetek kölcsönzésre

  • A Saját-, ISKCON gyűjtemény dokumentumainak kölcsönzése kizárólag  a TO által elfogadott szakdolgozati témával rendelkező BHF hallgatók, és a BHF főállású oktatói  számára lehetséges. Amennyiben a kikölcsönzött dokumentum nem kerül vissza a diplomaosztóig, a hallgató nem kaphat diplomát.
  • Az idegen nyelvű könyvek és digitális dokumentumok kölcsönzési ideje maximum 1 hónap, hosszabbítás egyszer lehetséges. Az újbóli kikölcsönzés a dokumentum bemutatása után lehetséges.

Kölcsönzésre nem jogosultak

Külsős látogatók a Könyvtár dokumentumait kizárólag helyben használhatják.

Egyéb szolgáltatások

Fénymásolásra van lehetőség 10 Ft/oldal áron.

Könyvtárhasználati szabályzatunk letölthető innen, vagy online elérhető itt.


A Könyvtár 2024. július 08. és 19. között, illetve augusztus 05. és 09. között ZÁRVA tart.

Illetve a Könyvtár nyitvatartási ideje 2024. június 17-től augusztus 26-ig megváltozik, a módosított nyitvatartási idő:

Nyitvatartás

Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vasárnap
09:00 – 13:00 12:00 – 16:00 09:00 – 13:00 12:00 – 16:00 09:00 – 13:00 ZÁRVA ZÁRVA

 


Elérhetőségeink

Cím: 1039 Budapest, Attila utca 8.
Telefon: (1) 321-7787 (4-es mellék)
E-mail: konyvtar[kukac]bhf.hu

Dr. Rátkai Gergő Péter – Gauraszundara Kripámója Dásza
könyvtárvezető, főiskolai docens

Angyalosi Júlia Boglárka – Bhakti-latá Déví Dászí
könyvtári asszisztens

 

Felvételi hírlevél!

Kérem a legfrissebb híreket, eseményeket!

BAKAJA ZOLTÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon interaktívak voltak az órák, tetszett, és úgy érzem sokat tanultam. Hihetetlen, emberfeletti türelem és szeretet áradt a tanítónkból.

Nagyon felkészült és türelmes volt hozzánk. A tőle telhető legjobbat hozta ki belőlünk.

Nagyon sok javítási lehetőséget és sok vizsgázási időpontot adott számunkra a tanár úr, ez nagyon szimpatikus és becsülendő volt számomra.

BANYÁR MAGDOLNA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása és hitelessége az oktatott témákkal kapcsolatban bámulatra méltó. Mindezt úgy adja elő, mintha ez a világ legegyszerűbb és legkönnyebb dolga lenne. A valóságban mindez sok év tanulása, bizonyossága és elkötelezettsége. Felejthetetlen élményt nyújtottak az órái.

Mérhetetlen türelemmel, megértéssel adta át a tanárnő az alapokat. Nem volt kérdés, amire ne kaptunk volna kielégítő választ.

Nagyon jók az órák, melyek amolyan beszélgető stílusban zajlanak, ettől olyan családias a hangulat. A Tanárnő kisugárzása megragadó, élvezetes hallgatni. Erős, karakán, szenvedélyes és hiteles.

TASI ISTVÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon érdekes, színvonalas, vidám hangulatú órák voltak. A tanár úr érthetően magyarázta el a dolgokat. Kérdéseinkre mindig kimerítő válaszokat kaptunk. Teljes mértékben elégedett vagyok a munkájával.

Kiváló előadó, kimeríthetetlen lelkesedéssel. Mindig aktualizálja a tananyagot, más forrásból is hoz példát, történetet, hogy könnyítse a megértést. Nagyon nyitott, őszinte és a tekintélyt ezzel vívja ki magának.

Nagyon szeretem az óráit a tanár úrnak. A mérhetetlen elköteleződés és óriási tudás, ami áthatja az óráit, hihetetlenül magával ragadó. Az előadások érdekesek, tanulságosak, és egy nagyon odaillő humor is jelen van. 🙂

TÓTH-SOMA LÁSZLÓ HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Imádom a tanár úr óráit. Látszik, hogy hatalmas tudása van. Az órák érdekesek voltak, sok extra dolgot és sztorit hallhattunk, amelyek nincsenek benne a tananyagban. Ettől nagyon izgalmasak voltak az előadások.

Fantasztikusan felkészült, nagy tudású oktató! Érdekes, a hallgatók szemszögét átlátó előadásokat hallhattam, nem lankadt a figyelmem az órákon.

A tanár úr tudása, szakmai felkészültsége szavakkal ki nem fejezhető. Szuper órák, érdekes kisfilmekkel, képekkel tarkítva. Nagyon szeretem hallgatni!

JENEY RITA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása, vidámsága és jóindulata minden alkalommal lenyűgöz. Nagyon jól fel volt építve a félév anyaga. A tanárnő nagyon türelmes volt, és jól magyarázott. Szépen, lépésről lépésre haladtunk, így könnyen feldolgozható volt az anyag.

A tanárnő minden alkalommal a saját, már meglévő, mély és egybefűzött tudásának részeit pontosan és olyan elemekkel egybefűzve adja át, melyek segítenek a nyelv igazi megértésében. Csak pozitívat tudok róla mondani.

Maximális felkészültség és éleslátás. Barátságos és szakmailag magas színvonalú óravezetés. Mindig hasznos és objektív értékelése a munkámnak. Azért szeretek együtt dolgozni és kutatni a tanárnővel, mert minden alkalommal fejlődöm, jobb leszek abban, aminek ő a szakértője.

KAPISINSZKY JUDIT HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő minden alkalommal nagyon jól felépítette az órát, alaposan átvettünk mindent, rendszeresen ismételtünk, lehetett kérdezni, türelmesen elmondott, megmutatott nekünk mindent többször is. Szerencsések vagyunk, hogy ő tanít minket!

Juditot kiváló jógaoktatónak tartom. Türelmes, precíz és maximalista. Nagyon örülök, hogy a “jósorsom” hozzávezetett. Ideálisabb oktatót nem tudnék magam számára elképzelni. Nagyon lélekemelőek a közös meditációk, mantrázások!

Igazi példakép számomra. Külön tetszik, hogy mindent az alapoktól kezdtünk, és csak az kerül számonkérésre, ami a gyakorlati órán elhangzott/bemutatásra került; így nem tesznek különbséget a kezdő és a gyakorlott jógások között.

KÉPES ANDREA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Pontos, precíz, alapos magyarázat, a tanulók objektív, de ösztönző jellegű értékelése!

Az oktató példamutató viselkedése, felkészültsége és személyes stílusa miatt örömmel járok hozzá. Biztonságban érzem magam az órákon technikai szempontból.

Az órai anyag, a jegyzet és az ahhoz tartozó tanári magyarázatok minden tekintetben segítik a hallgatók felkészülését. Ráadásul a tanári segítségnyújtás rendkívüli módon támogatja a gyakorló fizikai, mentális és lelki fejlődését.

MAGYAR MÁRTA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Mindig izgalmas, mindig érthető és könnyen befogadható feladatok, magyarázatok. A tantárgy kiváló ismerete és nagy szeretete sugárzott minden órán. Türelem és többszörös gyakorlás, mindent átbeszéltünk és önállóan, meg csoportosan is bizonyíthattunk. Nagyon vártam minden órát, nagy adomány volt ez a kurzus.

A tanárnő kedves, jó előadó, felkészült és lelkiismeretes. Szeretem, ahogy mindenféle segédanyagokkal segíti a megértésünk. Érthető tanítás, magas színvonal. Felkészültsége, tudása bámulatos számomra.

Az oktató felkészültsége minden alkalommal 100%-osnak bizonyult, ahogy a magyarázat érthetősége is. Tökéletes órafelépítés párosul hatalmas tudással a tanárnőnél.

MARKWARTHNÉ LENGYEL PIROSKA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Az oktatónk személyisége és tanítási stílusa is elnyerte a szimpátiámat. A tanárnő felkészült, pontos, magyarázatai érthetőek, emberként pedig kedves és barátságos.

Az oktató maximálisan felkészült és segítőkész volt, a nagy mennyiségű tudásanyagot élvezetessé és érdekessé tette a hallgatók számára.

Látszott, hogy a tanárnő sokat készült az órákra. Mindig hozott nekünk valami érdekességet, történetet. Lelkiismeretesen végezte a munkáját, felkészültsége, precizitása bámulatos. Egy élmény volt az óra!

RÁTKAI GERGŐ PÉTER HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Kicsit laza, humoros, fiatalos, olyan amilyennek az ő korában lenni kell. Biztos vagyok benne, hogy mindenben maximálisan számíthatunk rá, ami az ő szakterületét jelenti.

Hasznos és érdekes órák voltak, éreztem, ahogy fejlődöm hétről hétre. Jobban értem a versekhez fűzött magyarázatokat, és a szakdolgozathoz is nagy segítség volt ez a kurzus.

Felkészült, rugalmas, türelmes, megértő, segítőkész, jól látja a hallgatók problémáit, szempontjait. Nagyon jó hangulatú órák voltak. Minden szempontból ötös.