Vīrabhadrāsana 1. – Vīrabhadra állás 1. (Harcos póz 1.)Ossza meg!


Vīrabhadrāsana 1.: vīrabhadra = Śiva inkarnációja, egy kiváló harcos → Vīrabhadra állás 1. (Harcos póz 1.)

Testhelyzet: álló, a törzs-csípő mozgása szerint: csípőnyitó, erő: 1. szint.

A felvétel és a lebontás lépései:

A kiindulási póza: tāḍāsana.

  1. A jobb lábat hajlítva (a medencét minél inkább előre fordítva) belégzéssel bal lábbal lépj hátra hosszú harántterpeszbe. A térded nyújtsd ki, a lábfejed vagy lábujjakon, vagy talpon támaszkodjon. Ha lábujjakon van, akkor a boka legyen a lábujjak felett úgy, hogy a talp a talajra merőleges helyzetbe kerüljön. Az elöl lévő és a hátul lévő láb belső lábéle egy vonalon (vagy csípőszélességben) helyezkedjen el. Ha a talpad teszed le, akkor a lábfej nézzen előre. A lábujjak legyenek előrébb a saroknál, valamint az elöl lévő láb belső lábéle és a hátul lévő láb sarkának belső éle legyen egy vonalon (vagy csípőszélességben).
  2. A jobb lábad közben hajlítsd úgy, hogy a jobb comb alsó része párhuzamos legyen a talajjal. A jobb lábszár a talajra merőlegesen álljon, a térd a boka fölött és a bal láb maradjon nyújtva. Amennyire lehet, a medencét tartsd középhelyzetben.
  3. Emeld föl mindkét karod a fejed fölé, nyújtózz imatartásban összetett tenyerekkel (vagy kötött vállak esetén párhuzamos karokkal, egymás felé néző tenyérrel) úgy, hogy a felkarok a fülek mellett legyenek. A könyököket nyújtsd, a vállövet tartsd meg. Az arc, a mellkas, a medence és a jobb térd ugyanabba az irányba nézzen, mint a jobb lábfej (vagyis előre).
  4. Az āsana lebontásaként a karokat engedd le, a jobb lábat kinyújtva lépj előre a bal lábbal tāḍāsanába.

A kitartás alatti erővonalak és akciók:

– Mindkét lábfej esetében a teljes talpad , vagyis a nagylábujj és kislábujj töve, a sarok külső és belső széle, valamint a külső talpél a talajon van, miközben a belső bokát megemeled, létrehozva a hosszanti boltozatot.

– A nyújtott láb esetében, ha lent van a talpad, akkor az erősen lent tartott sarokból és külső lábélből nyújtsd ki a lábad, told a combcsontot a csípő ízületbe. Ha lábujjakon vagy, akkor a lábujjtövekből veszel támasztékot és nyújtod ki a lábad. A fölhúzott térdkalácsod a lábfej irányába nézzen.

– A behajlított lábnál a sarok a talaj felé, a belső boka felfelé mozdul. A térd a boka fölött marad. A comb erősen dolgozik.

– A medencét tartsd középen és finoman billentsd hátrafelé: a behajlított lábhoz tartozó csípőlapátot mozdítsd hátra-lefelé, a nyújtott lábhoz tartozót told előre-lefelé, a farokcsonttal a szeméremcsont felé nyújtózz. A szeméremcsontot emeld a köldök felé, a köldököt pedig húzd a gerinc irányába, befelé-felfelé.

– A szegycsontot a köldöktől, míg a lengőbordákat a csípőlapátoktól emeld, de az alsó bordákat enyhén húzde b.

– A gerinced hosszítsd, a fejtetőt és a farokcsontot távolítsd egymástól.

– A szegycsonttól nyújtóz kzifelé a kulcscsontokkal. A vállakat hátra-lefelé görgesd, a lapockákat húzd a medence és a gerinc felé, belesimítva azokat a hátadba.

– A stabil vállakból nyújtózz fölfelé a két karoddal egészen az ujjhegyek végéig. A tenyereket simítsd össze imapózba.

A kitartás alatti figyelemvezetések és légzések:

BL az elöl lévő lábtól hozd fölfelé a figyelmed a kezedhez: tartsd a belbokát és a térdet, emeld a szeméremcsontot és a szegycsontot, nyújtsd a fejtetőt és a kezeket fölfelé. KL hozd föntről lefelé a figyelmet a hátul lévő lábhoz: görgesd hátra a vállakat, simítsd a lapockákat, mozdítsd a farokcsontot, nyújtózz a hátul lévő lábbal.

Variánsok:

Vīrabhadrāsana 2. (harcos póz 2.): amikor nyitod a csípőd és a karokat oldalsó középtartásba hozva egy síkba teszed a tested.

Vīrabhadrāsana 3. (harcos póz 3.): amikor az elöl lévő lábra támaszkodva kiemeled a tested és a hátul lévő lábad mérlegállásba.

Felkészítő āsanák:

– A boka erősítésére: bemelegítő bokagyakorlatok, lábfejen gördülések, guggoló dinamikus gyakorlatok.

– A boka és a lábszár lazítására: vajrāsana (és abban térdemelések), mālāsana.

– A láb erősítésére: utkatāsana, garuḍāsana, vṛkṣāsana.

– A térdfeszítő izmok nyújtására: ekapāda-prasārāsana, supta-vīrāsana.

– A térdhajlító izmok nyújtására: előrehajlások, pl.: paścimottānāsana, pāda-hastāsana.

– A vállöv nyújtására: karnyújtó gyakorlatok, a hát mögötti imapóz, hát mögött alkarfogás, a go-mukhāsana, a garuḍāsana és a dvikoṇāsana kéztartása.

Rávezető eszközös és páros gyakorlatok:

– Amennyiben a hátul lévő külső lábéled nem ér le a talajra, akkor tegyél alá éket.

– Ha a hátul lévő láb külső lábéle épphogy csak leér a talajra, de még nem elég stabil a lent tartás, akkor támaszd a külső lábéled a fal tövéhez, onnan meríts erőt a lábfejtartáshoz és a lábnyújtózáshoz.

A hátul lévő láb térdfeszítő izmainak nyújtására a részletes leírását megtalálod a rávezető gyakorlatoknál.

– Falnál végzett négyfejű combizom nyújtás.

Ekapāda-prasārāsana hátul hajlított térddel.

– Oldalt fekvésből a térdfeszítő izmok nyújtása.

– A fél-fekvő hőspóz.

– Az elől lévő láb térdhajlító izmainak nyújtására az előrehajlások jók, de derékérzékenység esetén a törzs-láb tekintetében a derékszögű testhelyzetek ajánlottak, pl.: adho-mukha-śvanāsana, ardha-pāda-hastāsana, ūrdhva-hasta-daṇḍāsana.

– Az elöl lévő láb tehermentesítésére kerüljön a fal és lábszár közé blokk vagy habszivacs tégla (helyezd el közvetlenül a térd alatt) Nyomd neki a lábszáradat és úgy told a fal felé a blokkot/habszivacs téglát, hogy ne essen le.

– A kitartás és az egyensúly könnyítésre végezd a hajlított lábad felőli oldalt a falhoz simulva az āsanát. Az elöl hajlított láb combjának külső széle (vagy csípője) és a fal között tarts blokkot, helyt adva a fönt lévő vállnak. A karokat vállszélességben nyújtsd föl, és a hajlított lábhoz tartozó karod küldő oldalát simítsd a falra.

– A törzs súlyának megtartására, a medence és a lábak kiigazításának lehetőséget adva végezd jógaszékkel a gyakorlatot úgy, hogy lovaglótartásban az ülőke szélére ülsz. Miközben a szék a medence helyzetét támogatja, megigazíthatod a lábak pozícióját is. Ha a magasságod miatt kell, tegyél blokkot az ülőgumó/comb alá. A két kezeddel a szék háttámlájába kapaszkodva a mellkas és a vállöv helyzetét javíthatod. Miután minden a helyére került, a lábak erejét aktiválva elemelkedhetsz 1-2 centire a széktől.

Hatások:

– A tudatra: erőt és bátorságot ad a személyiségnek.

– Az energetikára: a mūlādhāra és az anāhata cakrát harmonizálja.

– A szervekre és szervrendszerekre: erősíti a szívet és a légzést; állóképességet ad az egész testnek, felkészít a nehezebb álló gyakorlatokra; csökkenti a csípőtáji zsírlerakódásokat, szép és formás lábakat ad.

– A mozgás szervrendszerére: erősíti a bokát, a térdet, a csípőt és a törzs izmait; tartásjavító.

Ellenjavallatok és javasolt könnyítések:

– Nincs ellenjavallata.

– Szívproblémák, magas vérnyomás esetén a karemelés helyett maradjon csípőn a kezed, és ne vedd fel olyan mélyen kitartva a pózt.

Felhasznált irodalom: Jóga tiszta forrásból: Dr. Tóth-Soma László, Képes Andrea, Medvegy Gergely

BAKAJA ZOLTÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon interaktívak voltak az órák, tetszett, és úgy érzem sokat tanultam. Hihetetlen, emberfeletti türelem és szeretet áradt a tanítónkból.

Nagyon felkészült és türelmes volt hozzánk. A tőle telhető legjobbat hozta ki belőlünk.

Nagyon sok javítási lehetőséget és sok vizsgázási időpontot adott számunkra a tanár úr, ez nagyon szimpatikus és becsülendő volt számomra.

BANYÁR MAGDOLNA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása és hitelessége az oktatott témákkal kapcsolatban bámulatra méltó. Mindezt úgy adja elő, mintha ez a világ legegyszerűbb és legkönnyebb dolga lenne. A valóságban mindez sok év tanulása, bizonyossága és elkötelezettsége. Felejthetetlen élményt nyújtottak az órái.

Mérhetetlen türelemmel, megértéssel adta át a tanárnő az alapokat. Nem volt kérdés, amire ne kaptunk volna kielégítő választ.

Nagyon jók az órák, melyek amolyan beszélgető stílusban zajlanak, ettől olyan családias a hangulat. A Tanárnő kisugárzása megragadó, élvezetes hallgatni. Erős, karakán, szenvedélyes és hiteles.

TASI ISTVÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon érdekes, színvonalas, vidám hangulatú órák voltak. A tanár úr érthetően magyarázta el a dolgokat. Kérdéseinkre mindig kimerítő válaszokat kaptunk. Teljes mértékben elégedett vagyok a munkájával.

Kiváló előadó, kimeríthetetlen lelkesedéssel. Mindig aktualizálja a tananyagot, más forrásból is hoz példát, történetet, hogy könnyítse a megértést. Nagyon nyitott, őszinte és a tekintélyt ezzel vívja ki magának.

Nagyon szeretem az óráit a tanár úrnak. A mérhetetlen elköteleződés és óriási tudás, ami áthatja az óráit, hihetetlenül magával ragadó. Az előadások érdekesek, tanulságosak, és egy nagyon odaillő humor is jelen van. 🙂

TÓTH-SOMA LÁSZLÓ HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Imádom a tanár úr óráit. Látszik, hogy hatalmas tudása van. Az órák érdekesek voltak, sok extra dolgot és sztorit hallhattunk, amelyek nincsenek benne a tananyagban. Ettől nagyon izgalmasak voltak az előadások.

Fantasztikusan felkészült, nagy tudású oktató! Érdekes, a hallgatók szemszögét átlátó előadásokat hallhattam, nem lankadt a figyelmem az órákon.

A tanár úr tudása, szakmai felkészültsége szavakkal ki nem fejezhető. Szuper órák, érdekes kisfilmekkel, képekkel tarkítva. Nagyon szeretem hallgatni!

JENEY RITA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása, vidámsága és jóindulata minden alkalommal lenyűgöz. Nagyon jól fel volt építve a félév anyaga. A tanárnő nagyon türelmes volt, és jól magyarázott. Szépen, lépésről lépésre haladtunk, így könnyen feldolgozható volt az anyag.

A tanárnő minden alkalommal a saját, már meglévő, mély és egybefűzött tudásának részeit pontosan és olyan elemekkel egybefűzve adja át, melyek segítenek a nyelv igazi megértésében. Csak pozitívat tudok róla mondani.

Maximális felkészültség és éleslátás. Barátságos és szakmailag magas színvonalú óravezetés. Mindig hasznos és objektív értékelése a munkámnak. Azért szeretek együtt dolgozni és kutatni a tanárnővel, mert minden alkalommal fejlődöm, jobb leszek abban, aminek ő a szakértője.

KAPISINSZKY JUDIT HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő minden alkalommal nagyon jól felépítette az órát, alaposan átvettünk mindent, rendszeresen ismételtünk, lehetett kérdezni, türelmesen elmondott, megmutatott nekünk mindent többször is. Szerencsések vagyunk, hogy ő tanít minket!

Juditot kiváló jógaoktatónak tartom. Türelmes, precíz és maximalista. Nagyon örülök, hogy a “jósorsom” hozzávezetett. Ideálisabb oktatót nem tudnék magam számára elképzelni. Nagyon lélekemelőek a közös meditációk, mantrázások!

Igazi példakép számomra. Külön tetszik, hogy mindent az alapoktól kezdtünk, és csak az kerül számonkérésre, ami a gyakorlati órán elhangzott/bemutatásra került; így nem tesznek különbséget a kezdő és a gyakorlott jógások között.

KÉPES ANDREA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Pontos, precíz, alapos magyarázat, a tanulók objektív, de ösztönző jellegű értékelése!

Az oktató példamutató viselkedése, felkészültsége és személyes stílusa miatt örömmel járok hozzá. Biztonságban érzem magam az órákon technikai szempontból.

Az órai anyag, a jegyzet és az ahhoz tartozó tanári magyarázatok minden tekintetben segítik a hallgatók felkészülését. Ráadásul a tanári segítségnyújtás rendkívüli módon támogatja a gyakorló fizikai, mentális és lelki fejlődését.

MAGYAR MÁRTA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Mindig izgalmas, mindig érthető és könnyen befogadható feladatok, magyarázatok. A tantárgy kiváló ismerete és nagy szeretete sugárzott minden órán. Türelem és többszörös gyakorlás, mindent átbeszéltünk és önállóan, meg csoportosan is bizonyíthattunk. Nagyon vártam minden órát, nagy adomány volt ez a kurzus.

A tanárnő kedves, jó előadó, felkészült és lelkiismeretes. Szeretem, ahogy mindenféle segédanyagokkal segíti a megértésünk. Érthető tanítás, magas színvonal. Felkészültsége, tudása bámulatos számomra.

Az oktató felkészültsége minden alkalommal 100%-osnak bizonyult, ahogy a magyarázat érthetősége is. Tökéletes órafelépítés párosul hatalmas tudással a tanárnőnél.

MARKWARTHNÉ LENGYEL PIROSKA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Az oktatónk személyisége és tanítási stílusa is elnyerte a szimpátiámat. A tanárnő felkészült, pontos, magyarázatai érthetőek, emberként pedig kedves és barátságos.

Az oktató maximálisan felkészült és segítőkész volt, a nagy mennyiségű tudásanyagot élvezetessé és érdekessé tette a hallgatók számára.

Látszott, hogy a tanárnő sokat készült az órákra. Mindig hozott nekünk valami érdekességet, történetet. Lelkiismeretesen végezte a munkáját, felkészültsége, precizitása bámulatos. Egy élmény volt az óra!

RÁTKAI GERGŐ PÉTER HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Kicsit laza, humoros, fiatalos, olyan amilyennek az ő korában lenni kell. Biztos vagyok benne, hogy mindenben maximálisan számíthatunk rá, ami az ő szakterületét jelenti.

Hasznos és érdekes órák voltak, éreztem, ahogy fejlődöm hétről hétre. Jobban értem a versekhez fűzött magyarázatokat, és a szakdolgozathoz is nagy segítség volt ez a kurzus.

Felkészült, rugalmas, türelmes, megértő, segítőkész, jól látja a hallgatók problémáit, szempontjait. Nagyon jó hangulatú órák voltak. Minden szempontból ötös.