Vīrabhadrāsana 2. – Vīrabhadra állás 2. (Harcos póz 2.)Ossza meg!


Vīrabhadrāsana 2.: vīrabhadra = Śiva inkarnációja, egy kiváló harcos  → Vīrabhadra állás 2. (Harcos póz 2.)

Testhelyzet: álló, a törzs-csípő mozgása szerint: csípőnyitó, erő: 1. szint.

A felvétel és a lebontás lépései:

A kiindulási póza: vīrabhadrāsana 1., jobb láb van elől.

  1. Ha lábujjhegyen van a hátul lévő bal lábfej, akkor engedd a talajra. Ha már lent van, akkor igazítsd úgy, hogy a jobb láb sarkának képzeletbeli vonala a bal lábfejet középen metssze. (A bal lábfejnél előrébb vannak az ujjak, mint a sarok.) Közben nyisd a csípőt úgy, hogy a két lábfej képzeletbeli vonalával egy síkba kerüljön a medence és a törzs. A jobb lábad helyzete nem változik: comb alsó része párhuzamos a talajjal, a térd a boka fölött van.
  2. A lábigazítással és a csípőnyitással egy időben a karokat hozd oldalsó középtartásba, tenyérre lefelé. A lábak, a medenceöv, a törzs, a vállöv és a karok nagyjából egy síkban vannak egymással. A fejed maradjon jobbra fordítva, a tekinteted irányuljon a kinyújtott jobb kezed felé.
  3. Az āsana lebontásakor emeld lábujjhegyre a hátul lévő lábfejed, fordítsd előrefelé a törzsed, zárd össze a kezeidet a fejed felett imapózban és érkezz meg vīrabhadrāsana 1-be. Lépj előre a bal lábaddal tāḍāsanába.

A kitartás alatti erővonalak és akciók:

– Mindkét lábfej esetében a teljes talpad, vagyis a nagylábujj és kislábujj töve, a sarok külső és belső széle, valamint a külső talpél a talajon van, miközben a belső bokát megemeled, létrehozva a hosszanti boltozatot.

– A nyújtott láb esetében erősen lent tartott sarokból és külső lábélből nyújtsd ki a lábad, told a combcsontot a csípő ízületbe. A fölhúzott térdkalács a lábfej irányába nézzen.

– A behajlított lábnál a sarok a talaj felé, a belső boka felfelé mozdul. A térd a boka fölött marad. A comb erősen dolgozik.

– Oszd el egyenlően a testsúlyt a két láb között, illetve a két aktív combod rotáld enyhén kifelé, támogatva a medence megtartását.

– A medencét tartsd középen és finoman billentsd hátrafelé: a behajlított lábhoz tartozó csípőlapátot mozdítsd előre, amerre a mellkas is mutat (kiemelten figyelve a térd stabil, megfelelő helyzetére), a nyújtott lábhoz tartozót told hátrafelé, a farokcsonttal a szeméremcsont felé nyújtózz, a szeméremcsontot emeld a köldök felé, a köldököt pedig húzd a gerinc irányába, befelé-felfelé.

– A szegycsontot a köldöktől, míg a lengőbordákat a csípőlapátoktól emeld, de az alsó bordákat enyhén húzd be.

– A gerinced hosszítsd, a fejtetőt és a farokcsontot távolítsd egymástól.

– A szegycsonttól nyújtózz kifelé a kulcscsontokkal, a vállakat hátra-lefelé görgesd, a lapockákat húzd a medence és a gerinc felé, belesimítva azokat a hátadba.

– A stabil vállakból nyújtózz kifelé, két irányba a két nyújtott karoddal egészen az ujjhegyek végéig. A két kar egymás folytatása, párhuzamos a talajjal és a tenyér lefelé mutat.

– A fejtetőd nyújtózik fölfelé, a oldalra nézel. A nyaki gerincszakasz csavarodik, de a nyak hátul hosszú, és az állad párhuzamos a talajjal.

A kitartás alatti figyelemvezetések és légzések:

BL vezesd fel a figyelmed a lábaktól a fejtetőig: aktiváld, illetve nyújtsd a lábaid, hosszítsd a gerinced, emeld a szegycsontot, nyisd a mellkast, nyújtózz a fejtetővel. KL a medencéből és a vállövből vezesd kifelé két irányba a figyelmed: rotáld a combjaid, távolítsd a térdeket, nyisd a csípőt, illetve szélesítsd a vállövet, húzd le a lapockákat, nyújtózz a karjaiddal.

Variánsok:

Vīrabhadrāsana 1. (harcos póz 1.): amikor a medence és a mellkas is előre néz, illetve a kéz a fej fölött van imapózban.

Vīrabhadrāsana 3. (harcos póz 3.): amikor az elöl lévő lábra támaszkodva kiemeled a tested és a hátul lévő lábad mérlegállásba.

Felkészítő āsanák:

– A boka erősítésére: bemelegítő bokagyakorlatok, lábfejen gördülések, guggoló dinamikus gyakorlatok.

– A boka és a lábszár lazítására: vajrāsana (és abban térdemelések), mālāsana.

– A láb erősítésére: utkatāsana, garuḍāsana, vṛkṣāsana, vīrabhadrāsana 1.

– A térdfeszítő izmok nyújtására: ekapāda-prasārāsana, supta-vīrāsana.

– A térdhajlító izmok nyújtására: előrehajlások, pl.: paścimottānāsana, pāda-hastāsana.

– A combközelítő izmokra: bhadrāsana, upaviṣṭa-koṇāsana, mandukāsana.

Rávezető eszközös és páros gyakorlatok:

– Amennyiben a hátul lévő külső lábéled nem ér le a talajra, akkor tegyél alá éket.

– Ha a hátul lévő láb külső lábéle épphogy csak leér a talajra, de még nem elég stabil a lent tartás, akkor támaszd a külső lábéled a fal tövéhez, onnan meríts erőt a lábfejtartáshoz és a lábnyújtózáshoz.

– Az elöl lévő láb tehermentesítésére kerüljön a fal és lábszár közé blokk vagy habszivacs tégla (helyezd el közvetlenül a térd alatt). Nyomd neki a lábszáradat, told a fal felé a blokkot/habszivacs téglát úgy, hogy ne essen le.

– A testet egy síkba hozza, ha háttal állva a falnak simulva veszed fel az āsanát. Az elöl lévő lábfej és a fal között akkor távolságot tarts, amekkorát a farizom mérete igényel. A farizmod és a két lapockád támaszd a falra.

– Az előbbi gyakorlatot párban is elvégezheted. Vedd fel falhoz simulva a pózt, majd a társad előtted térdelve egyik tenyerével a fönt lévő csípőlapátodat nyomja a fal felé, míg a másik kezével vagy a hajlított lábad térdét, vagy az elöl lévő kulcscsontodat.

– A törzs súlyának megtartására, a medence és a lábak igazításának lehetőséget adva végezd jógaszékkel a gyakorlatot úgy, hogy lovaglótartásban az ülőke szélére ülsz. Miközben a szék a medence helyzetét támogatja, pontosíthatod a lábak és a karok pozícióját is. Ha a magasságod miatt kell, tegyél blokkot az ülőgumó/comb alá. Miután minden a helyére került, a lábak erejét aktiválva elemelkedhetsz 1-2 centire a széktől.

– Ha nincs fal, de segítő igen, akkor a síkba hozatalt egy páros technikával is megoldhatod. Vedd fel a pózt, a segítőd álljon mögéd, és az egyik lábával (combjával, csípőjével) támassza meg a hátul lévő lábadhoz tartozó csípőd, míg a másik lábával (lábfejével) az elöl lévő hajlított lábad térdhajlatát húzza a megfelelő irányba. Eközben a két kezével a két kezed húzza két irányba, irányt adva az ujjbegyeken keresztül történő törekvésednek.

Hatások:

– A tudatra: erőt és bátorságot ad a személyiségnek.

– Az energetikára: a mūlādhāra, a svādhiṣṭhāna és a maṇipūra cakrát harmonizálja.

– A szervekre és szervrendszerekre: erősíti a szívet és a légzést; energetizálja a hasi szerveket; állóképességet ad az egész testnek, felkészít a nehezebb álló gyakorlatokra; a csípőtáji zsírlerakódásokat csökkenti; szép és formás lábakat ad.

– A mozgás szervrendszerére: erősíti a bokát, a térdet, a csípőt és a törzs izmait; tartásjavító.

Ellenjavallatok és javasolt könnyítések:

– Nincs ellenjavallata.

– Szívproblémák, magas vérnyomás esetén a karemelés helyett maradjon csípőn a kezed, és ne vedd fel olyan mélyen kitartva a pózt.

Felhasznált irodalom: Jóga tiszta forrásból: Dr. Tóth-Soma László, Képes Andrea, Medvegy Gergely

BAKAJA ZOLTÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon interaktívak voltak az órák, tetszett, és úgy érzem sokat tanultam. Hihetetlen, emberfeletti türelem és szeretet áradt a tanítónkból.

Nagyon felkészült és türelmes volt hozzánk. A tőle telhető legjobbat hozta ki belőlünk.

Nagyon sok javítási lehetőséget és sok vizsgázási időpontot adott számunkra a tanár úr, ez nagyon szimpatikus és becsülendő volt számomra.

BANYÁR MAGDOLNA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása és hitelessége az oktatott témákkal kapcsolatban bámulatra méltó. Mindezt úgy adja elő, mintha ez a világ legegyszerűbb és legkönnyebb dolga lenne. A valóságban mindez sok év tanulása, bizonyossága és elkötelezettsége. Felejthetetlen élményt nyújtottak az órái.

Mérhetetlen türelemmel, megértéssel adta át a tanárnő az alapokat. Nem volt kérdés, amire ne kaptunk volna kielégítő választ.

Nagyon jók az órák, melyek amolyan beszélgető stílusban zajlanak, ettől olyan családias a hangulat. A Tanárnő kisugárzása megragadó, élvezetes hallgatni. Erős, karakán, szenvedélyes és hiteles.

TASI ISTVÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon érdekes, színvonalas, vidám hangulatú órák voltak. A tanár úr érthetően magyarázta el a dolgokat. Kérdéseinkre mindig kimerítő válaszokat kaptunk. Teljes mértékben elégedett vagyok a munkájával.

Kiváló előadó, kimeríthetetlen lelkesedéssel. Mindig aktualizálja a tananyagot, más forrásból is hoz példát, történetet, hogy könnyítse a megértést. Nagyon nyitott, őszinte és a tekintélyt ezzel vívja ki magának.

Nagyon szeretem az óráit a tanár úrnak. A mérhetetlen elköteleződés és óriási tudás, ami áthatja az óráit, hihetetlenül magával ragadó. Az előadások érdekesek, tanulságosak, és egy nagyon odaillő humor is jelen van. 🙂

TÓTH-SOMA LÁSZLÓ HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Imádom a tanár úr óráit. Látszik, hogy hatalmas tudása van. Az órák érdekesek voltak, sok extra dolgot és sztorit hallhattunk, amelyek nincsenek benne a tananyagban. Ettől nagyon izgalmasak voltak az előadások.

Fantasztikusan felkészült, nagy tudású oktató! Érdekes, a hallgatók szemszögét átlátó előadásokat hallhattam, nem lankadt a figyelmem az órákon.

A tanár úr tudása, szakmai felkészültsége szavakkal ki nem fejezhető. Szuper órák, érdekes kisfilmekkel, képekkel tarkítva. Nagyon szeretem hallgatni!

JENEY RITA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása, vidámsága és jóindulata minden alkalommal lenyűgöz. Nagyon jól fel volt építve a félév anyaga. A tanárnő nagyon türelmes volt, és jól magyarázott. Szépen, lépésről lépésre haladtunk, így könnyen feldolgozható volt az anyag.

A tanárnő minden alkalommal a saját, már meglévő, mély és egybefűzött tudásának részeit pontosan és olyan elemekkel egybefűzve adja át, melyek segítenek a nyelv igazi megértésében. Csak pozitívat tudok róla mondani.

Maximális felkészültség és éleslátás. Barátságos és szakmailag magas színvonalú óravezetés. Mindig hasznos és objektív értékelése a munkámnak. Azért szeretek együtt dolgozni és kutatni a tanárnővel, mert minden alkalommal fejlődöm, jobb leszek abban, aminek ő a szakértője.

KAPISINSZKY JUDIT HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő minden alkalommal nagyon jól felépítette az órát, alaposan átvettünk mindent, rendszeresen ismételtünk, lehetett kérdezni, türelmesen elmondott, megmutatott nekünk mindent többször is. Szerencsések vagyunk, hogy ő tanít minket!

Juditot kiváló jógaoktatónak tartom. Türelmes, precíz és maximalista. Nagyon örülök, hogy a “jósorsom” hozzávezetett. Ideálisabb oktatót nem tudnék magam számára elképzelni. Nagyon lélekemelőek a közös meditációk, mantrázások!

Igazi példakép számomra. Külön tetszik, hogy mindent az alapoktól kezdtünk, és csak az kerül számonkérésre, ami a gyakorlati órán elhangzott/bemutatásra került; így nem tesznek különbséget a kezdő és a gyakorlott jógások között.

KÉPES ANDREA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Pontos, precíz, alapos magyarázat, a tanulók objektív, de ösztönző jellegű értékelése!

Az oktató példamutató viselkedése, felkészültsége és személyes stílusa miatt örömmel járok hozzá. Biztonságban érzem magam az órákon technikai szempontból.

Az órai anyag, a jegyzet és az ahhoz tartozó tanári magyarázatok minden tekintetben segítik a hallgatók felkészülését. Ráadásul a tanári segítségnyújtás rendkívüli módon támogatja a gyakorló fizikai, mentális és lelki fejlődését.

MAGYAR MÁRTA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Mindig izgalmas, mindig érthető és könnyen befogadható feladatok, magyarázatok. A tantárgy kiváló ismerete és nagy szeretete sugárzott minden órán. Türelem és többszörös gyakorlás, mindent átbeszéltünk és önállóan, meg csoportosan is bizonyíthattunk. Nagyon vártam minden órát, nagy adomány volt ez a kurzus.

A tanárnő kedves, jó előadó, felkészült és lelkiismeretes. Szeretem, ahogy mindenféle segédanyagokkal segíti a megértésünk. Érthető tanítás, magas színvonal. Felkészültsége, tudása bámulatos számomra.

Az oktató felkészültsége minden alkalommal 100%-osnak bizonyult, ahogy a magyarázat érthetősége is. Tökéletes órafelépítés párosul hatalmas tudással a tanárnőnél.

MARKWARTHNÉ LENGYEL PIROSKA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Az oktatónk személyisége és tanítási stílusa is elnyerte a szimpátiámat. A tanárnő felkészült, pontos, magyarázatai érthetőek, emberként pedig kedves és barátságos.

Az oktató maximálisan felkészült és segítőkész volt, a nagy mennyiségű tudásanyagot élvezetessé és érdekessé tette a hallgatók számára.

Látszott, hogy a tanárnő sokat készült az órákra. Mindig hozott nekünk valami érdekességet, történetet. Lelkiismeretesen végezte a munkáját, felkészültsége, precizitása bámulatos. Egy élmény volt az óra!

RÁTKAI GERGŐ PÉTER HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Kicsit laza, humoros, fiatalos, olyan amilyennek az ő korában lenni kell. Biztos vagyok benne, hogy mindenben maximálisan számíthatunk rá, ami az ő szakterületét jelenti.

Hasznos és érdekes órák voltak, éreztem, ahogy fejlődöm hétről hétre. Jobban értem a versekhez fűzött magyarázatokat, és a szakdolgozathoz is nagy segítség volt ez a kurzus.

Felkészült, rugalmas, türelmes, megértő, segítőkész, jól látja a hallgatók problémáit, szempontjait. Nagyon jó hangulatú órák voltak. Minden szempontból ötös.