Vīrāsana – HőspózOssza meg!


Vīrāsana: vīra = hős → Hőspóz

Testhelyzet: ülő, a törzs-csípő mozgása szerint: csípőnyitó, erő: 1. szint.

A felvétel és a lebontás lépései:

A kiindulási póza: vajrāsana.

  1. Emeld fel a medencéd, nyisd szét a lábszáraidat úgy, hogy a lábfejek csípőszélességnél kicsit szélesebb távolságba kerüljenek egymástól. A lábfejek legyenek a lábszár tengelyében, a rüszt simuljon a talajra. Fogd át a vádlikat (hüvelykkel belülről, négy ujjal kívülről), és görgesd kifelé, mintha le szeretnéd fejteni az izmot a csontról.
  2. Ezt követően kilégzéssel ülj le a földre a két sarkad közé, és ha a medence leért a talajra, húzd ki a hüvelykujjakat. A két ülőgumód a nyitott lábak között, a talajon nyugodjon. A térdeidet zárd egymás mellé, vagy legfeljebb csípőszélességben nyisd meg azokat. A törzsed helyzete legyen ugyanolyan, mint tāḍāsanában. A kezeid könnyedén a combokon nyugodjanak.
  3. A kezeidre támaszkodva belégzéssel emeld ki a medencéd a két lábfej közöl, aztán a térdek előtt megtámaszkodva érkezz meg négykézláb állásba. Innen, lassan mozdulva, felváltva nyújtsd ki a lábaidat hátrafelé, lábujjhegyen megtámaszkodva, a sarkaidat eltolva. Vajrāsanába pihenj meg.

A kitartás alatti erővonalak és akciók:

– A lábfej aktívan dolgozik, lábszáradat told a talaj irányába, a nagylábujjakkal hátrafelé nyújtózz, míg a bokát húzd a csípő felé.

– A combokat tartsd együtt (vagy csípőszélességben) és engedd süllyedni a combcsontot a talaj irányába. A comb tövét forgasd befelé-lefelé (a talaj felé), és nyújtózz vele a térd irányába.

– A két ülőcsont stabilon a talajon nyugszik. A medencét tartsd középhelyzetben, a keresztcsontod legyen a talajra merőleges helyzetben és a két ülőcsonttól nyújtózzon a fejtetőd fölfelé.

– Köldöködet húzd be, a szegycsontodat emeld, a vállövedet szélesítsd. A vállakat hátra-lefelé gördítsd, lapockákat simítsd a hátadba.

– A tekintettel előre nézz, a kezeid a combon pihenjenek.

A kitartás alatti figyelemvezetések és légzések:

BL a lábtól hozd felfelé a figyelmet a test elülső felszínén fölfelé: a lábszárat letolod, a combbal nyújtózol, a hasat megtartod, a szegycsontot emeled, a fejtetővel nyújtózol. KL a fejtől vezeted lefelé a figyelmed a test hátsó felszínén: vállat és a lapockát lehúzod, a medencét süllyeszted a talaj felé.

Variánsok:

Supta-vīrāsana (lefekvő hőspóz): amikor a lábtartást megtartva hanyatt fekszel.

Felkészítő āsanák:

– A boka, a lábszár és az elülső comb nyújtására: vajrāsana, mālāsana, ekapāda-prasārāsana, vīrabhadrāsana 1.

Rávezető eszközös és páros gyakorlatok:

– Merev izmok esetén, amikor nem ér le az ülőcsont a talajra, akkor ülj téglára, blokkra vagy plédre olyan magasságot beállítva, amelyre szükséged van.

– A comb nyújtására végezhetsz vajrāsanából hátrahajlásokat, oly mértékben, amit még enged a combod.

– A boka és a lábszár lazítására vajrāsanában, a kezekre támaszkodva végezhetsz térdemeléseket is.

– Ha a külső bokád kifelé fordul, fogd át hevederrel a bokádat és a combtövedet.

– Ha a combjaid csípőszélességnél jobban eltávolodnak egymástól, akkor tegyél hevederhurkot a combjaidra, a térdek felett.

Hatások:

– A tudatra: meditációs póz lehet, mert segíti a tudat egyhegyűségét.

– Az energetikára: a mūlādhāra cakrát harmonizálja.

– A szervekre és szervrendszerekre: a medence szerveit energetizálja, javítja a nemi szervrendszer működését, rendszeres gyakorlása megelőzi az aranyér kialakulását.

– A mozgás szervrendszerére: nyújtja a lábfejet, bokát, combot; javítja a lábboltozat süllyedést; felfrissíti az elfáradt lábakat.

Ellenjavallatok és javasolt könnyítések:

– A boka és a térd degeneratív és gyulladásos betegségei esetén ne végezd (kiemelten a térdszalag és porc problémáinál).

– Csak akkor végezd, ha a csípőd elég laza hozzá.

– Kötött lábszár és boka esetén tegyél emelvényt a medencéd alá.

Felhasznált irodalom: Jóga tiszta forrásból: Dr. Tóth-Soma László, Képes Andrea, Medvegy Gergely

BAKAJA ZOLTÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon interaktívak voltak az órák, tetszett, és úgy érzem sokat tanultam. Hihetetlen, emberfeletti türelem és szeretet áradt a tanítónkból.

Nagyon felkészült és türelmes volt hozzánk. A tőle telhető legjobbat hozta ki belőlünk.

Nagyon sok javítási lehetőséget és sok vizsgázási időpontot adott számunkra a tanár úr, ez nagyon szimpatikus és becsülendő volt számomra.

BANYÁR MAGDOLNA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása és hitelessége az oktatott témákkal kapcsolatban bámulatra méltó. Mindezt úgy adja elő, mintha ez a világ legegyszerűbb és legkönnyebb dolga lenne. A valóságban mindez sok év tanulása, bizonyossága és elkötelezettsége. Felejthetetlen élményt nyújtottak az órái.

Mérhetetlen türelemmel, megértéssel adta át a tanárnő az alapokat. Nem volt kérdés, amire ne kaptunk volna kielégítő választ.

Nagyon jók az órák, melyek amolyan beszélgető stílusban zajlanak, ettől olyan családias a hangulat. A Tanárnő kisugárzása megragadó, élvezetes hallgatni. Erős, karakán, szenvedélyes és hiteles.

TASI ISTVÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon érdekes, színvonalas, vidám hangulatú órák voltak. A tanár úr érthetően magyarázta el a dolgokat. Kérdéseinkre mindig kimerítő válaszokat kaptunk. Teljes mértékben elégedett vagyok a munkájával.

Kiváló előadó, kimeríthetetlen lelkesedéssel. Mindig aktualizálja a tananyagot, más forrásból is hoz példát, történetet, hogy könnyítse a megértést. Nagyon nyitott, őszinte és a tekintélyt ezzel vívja ki magának.

Nagyon szeretem az óráit a tanár úrnak. A mérhetetlen elköteleződés és óriási tudás, ami áthatja az óráit, hihetetlenül magával ragadó. Az előadások érdekesek, tanulságosak, és egy nagyon odaillő humor is jelen van. 🙂

TÓTH-SOMA LÁSZLÓ HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Imádom a tanár úr óráit. Látszik, hogy hatalmas tudása van. Az órák érdekesek voltak, sok extra dolgot és sztorit hallhattunk, amelyek nincsenek benne a tananyagban. Ettől nagyon izgalmasak voltak az előadások.

Fantasztikusan felkészült, nagy tudású oktató! Érdekes, a hallgatók szemszögét átlátó előadásokat hallhattam, nem lankadt a figyelmem az órákon.

A tanár úr tudása, szakmai felkészültsége szavakkal ki nem fejezhető. Szuper órák, érdekes kisfilmekkel, képekkel tarkítva. Nagyon szeretem hallgatni!

JENEY RITA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása, vidámsága és jóindulata minden alkalommal lenyűgöz. Nagyon jól fel volt építve a félév anyaga. A tanárnő nagyon türelmes volt, és jól magyarázott. Szépen, lépésről lépésre haladtunk, így könnyen feldolgozható volt az anyag.

A tanárnő minden alkalommal a saját, már meglévő, mély és egybefűzött tudásának részeit pontosan és olyan elemekkel egybefűzve adja át, melyek segítenek a nyelv igazi megértésében. Csak pozitívat tudok róla mondani.

Maximális felkészültség és éleslátás. Barátságos és szakmailag magas színvonalú óravezetés. Mindig hasznos és objektív értékelése a munkámnak. Azért szeretek együtt dolgozni és kutatni a tanárnővel, mert minden alkalommal fejlődöm, jobb leszek abban, aminek ő a szakértője.

KAPISINSZKY JUDIT HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő minden alkalommal nagyon jól felépítette az órát, alaposan átvettünk mindent, rendszeresen ismételtünk, lehetett kérdezni, türelmesen elmondott, megmutatott nekünk mindent többször is. Szerencsések vagyunk, hogy ő tanít minket!

Juditot kiváló jógaoktatónak tartom. Türelmes, precíz és maximalista. Nagyon örülök, hogy a “jósorsom” hozzávezetett. Ideálisabb oktatót nem tudnék magam számára elképzelni. Nagyon lélekemelőek a közös meditációk, mantrázások!

Igazi példakép számomra. Külön tetszik, hogy mindent az alapoktól kezdtünk, és csak az kerül számonkérésre, ami a gyakorlati órán elhangzott/bemutatásra került; így nem tesznek különbséget a kezdő és a gyakorlott jógások között.

KÉPES ANDREA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Pontos, precíz, alapos magyarázat, a tanulók objektív, de ösztönző jellegű értékelése!

Az oktató példamutató viselkedése, felkészültsége és személyes stílusa miatt örömmel járok hozzá. Biztonságban érzem magam az órákon technikai szempontból.

Az órai anyag, a jegyzet és az ahhoz tartozó tanári magyarázatok minden tekintetben segítik a hallgatók felkészülését. Ráadásul a tanári segítségnyújtás rendkívüli módon támogatja a gyakorló fizikai, mentális és lelki fejlődését.

MAGYAR MÁRTA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Mindig izgalmas, mindig érthető és könnyen befogadható feladatok, magyarázatok. A tantárgy kiváló ismerete és nagy szeretete sugárzott minden órán. Türelem és többszörös gyakorlás, mindent átbeszéltünk és önállóan, meg csoportosan is bizonyíthattunk. Nagyon vártam minden órát, nagy adomány volt ez a kurzus.

A tanárnő kedves, jó előadó, felkészült és lelkiismeretes. Szeretem, ahogy mindenféle segédanyagokkal segíti a megértésünk. Érthető tanítás, magas színvonal. Felkészültsége, tudása bámulatos számomra.

Az oktató felkészültsége minden alkalommal 100%-osnak bizonyult, ahogy a magyarázat érthetősége is. Tökéletes órafelépítés párosul hatalmas tudással a tanárnőnél.

MARKWARTHNÉ LENGYEL PIROSKA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Az oktatónk személyisége és tanítási stílusa is elnyerte a szimpátiámat. A tanárnő felkészült, pontos, magyarázatai érthetőek, emberként pedig kedves és barátságos.

Az oktató maximálisan felkészült és segítőkész volt, a nagy mennyiségű tudásanyagot élvezetessé és érdekessé tette a hallgatók számára.

Látszott, hogy a tanárnő sokat készült az órákra. Mindig hozott nekünk valami érdekességet, történetet. Lelkiismeretesen végezte a munkáját, felkészültsége, precizitása bámulatos. Egy élmény volt az óra!

RÁTKAI GERGŐ PÉTER HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Kicsit laza, humoros, fiatalos, olyan amilyennek az ő korában lenni kell. Biztos vagyok benne, hogy mindenben maximálisan számíthatunk rá, ami az ő szakterületét jelenti.

Hasznos és érdekes órák voltak, éreztem, ahogy fejlődöm hétről hétre. Jobban értem a versekhez fűzött magyarázatokat, és a szakdolgozathoz is nagy segítség volt ez a kurzus.

Felkészült, rugalmas, türelmes, megértő, segítőkész, jól látja a hallgatók problémáit, szempontjait. Nagyon jó hangulatú órák voltak. Minden szempontból ötös.