Ūrdhva-mukha-śvanāsana – Fölfelé néző kutyatartásOssza meg!


Ūrdhva-mukha-śvanāsana: ūrdhva = felfelé; mukha = arc; śvan = kutya → Fölfelé néző kutyatartás

Testhelyzet: kéztámaszos, a törzs-csípő mozgása szerint: homorító, erő: 2. szint.

A felvétel és a lebontás lépései:

Kiindulási póza: adho-mukha-śvanāsana (vagy santolanāsana).

  1. Belégzéssel engedd le a medencédet a talajhoz közelítve (ne tedd le) és finoman billentsd hátrafelé. Közben homorítsd a gerincoszlopot. A lábfejed maradhat lábujjhegyeken, de áthelyezheted a rüsztre is. A két karod maradjon teljes tenyéren, nyújtva, merőlegesen a talajra. A vállaid legyenek a csukló felett, a könyökhajlataid egymás felé néznek. A tenyereid vállszélességben, szétterpesztett ujjakkal a talajon vannak úgy, hogy a csuklóredő párhuzamos a vállövvel. Nyújtsd a két lábad csípőszélességben. Kitartás közben csak a tenyereid és a lábujjaid (vagy a rüsztöd) érintkezzen a talajjal.
  2. Kilégzéssel vagy visszaemeled a medencét adho-mukha-śvanāsanába, vagy leengeded a sarkadra śaśāṅkāsanába, vagy hasra fekszel hasi śavāsanába.

A kitartás alatti erővonalak és akciók:

– A lenyomott ujjtövekből, kifejezetten a mutatóujj tövéből nyújtózik a karod és ebből tartod meg a vállövet. A vállaid hátrafelé gördülnek, a lapockákat simítsd bele a hátadba.

– A szegycsontot emeld előre-fölfelé, nyisd a mellkasod, de az alsó bordákat finoman húzd vissza.

– A hátad széles, a gerinc hosszú és nyújtott. A hasad feszes, a köldököt befelé-felfelé húzd.

– A derekad nyújtod, enyhén billented a medencét hátrafelé, a farokcsontot a szeméremcsont irányába mozdítsd.

– A lábujj alatti talppárnák támasztékából (vagy a rüszttől) aktiváld a lábizmokat. A térdkalácsot a medence felé húzd, a lábfejek tengelye legyen egymással párhuzamos.

– A testedet tartsd ívesen homorítva, és két fő irányba nyújtózz: a fejtetővel fölfelé, míg a farokcsonttal és a sarokkal hátrafelé (vagy rüsztön támaszkodásnál a lábujjakkal).

– A testnek (a gerincoszlopnak) van egy homorú íve, ezt az ívet követi a nyak enyhe homorítása, és a fej kiemelése is, a fejtető nyújtózásán keresztül. A tekinteted se nem előre, se nem fölfelé, hanem a kettő között előre-fölfelé nézzen.

A kitartás alatti figyelemvezetések és légzések:

BL vezesd a figyelmed fölfelé a test elülső felszínén a lábujjaktól a fejtetőig: tartsd meg a test minden izmát aktívan, emeld a térdkalácsot, a szeméremcsontot, a szegycsontot, a fejtetőt. KL vezesd a figyelmed lefelé a test hátulsó felszínén a nyakszirtcsonttól a sarkakig: engedd lefelé a vállat, a lapockát, a farokcsontot, és nyújtózz hátra a sarokkal.

Variánsok:

Adho-mukha-śvanāsana (fölfelé néző kutyapóz): a medencét kiemelve, a karokon és a lábakon támaszkodva a törzs és a láb derékszöget zár be, mintegy fordított „V”-t formálva.

Felkészítő āsanák:

– A váll-, a kar-, a has-, a hát-, a törzs erősítésére: santolanāsana, caturaṅga-daṇḍāsana, kaśyapāsana.

– A homorításra, mellkas nyitásra: matsyāsana, kandarāsana, śalabhāsana, bhujaṅgāsana, dhanurāsana, uṣṭrāsana.

Rávezető eszközös és páros gyakorlatok:

– A derék nyújtására kiváló, amikor a társad hevederrel húzza a medencédet hátrafelé. Tedd fel a hevedert a keresztcsontodra fektetve a combtöveknél hátravezetve, és vedd fel az adho-mukha-śvanāsanát. A segítőd megfogja hevedert (a két szárát együtt tartva), te pedig beleengeded magad a fölfelé néző kutyatartásba. Ezután a segítőd a hevedert a sarok irányába húzva  irányt mutat a medence mozdításának, a derék nyújtásának.

– A medence megfelelő tartásában a társad úgy is segíthet neked, hogy föléd állva a két kezével a két csípőlapátodat megfogva megfelelő irányba (és magasságba) tereli a csípődet.

– Ahhoz, hogy a medencédet ne engedd túlságosan mélyre és megérezd a szükséges aktivitást a törzsben, a karokban és a lábakban, tegyél emelvényt (pl. összehajtott plédet, hengerpárnát) a szeméremcsont alá.

– A lábfejek tartó erejének tudatosítására (nyújtózás a lábujj alatti talppárnákon és a sarkon keresztül hátrafelé), és a saroktól a fejtetőig tartó nyújtózásért támaszd a talpad (lábujjak a talajon maradnak) a falhoz, és tapasztald meg a lábban lévő erővonalat.

– Ha a csuklód nagyon feszülne, akkor tegyél éket a kéztő alá, vagy kicsit távolabb (előrébb) tedd le a tenyereidet a törzstől.

– A szegycsont emelésre és a mellkas nyitásra mindazon gyakorlat jó, amely lejegyzésre került a bhujaṅgāsana és a dhanurāsana esetében.

Hatások:

– A tudatra: oldja az érzelmi feszültséget.

– Az energetikára: a maṇipūra és az anāhata cakrát harmonizálja.

– A szervekre és szervrendszerekre: a mellkas kitágításával rugalmassá teszi a tüdőt, jó asztmára és bronchitisre; helyreállítja a medencetájék vérkeringését és egészségesen tartja az itt lévő szerveket; tonizálja az idegeket, javítja az agy és a test közötti kapcsolatot; serkenti a belek működését, emésztésjavító.

– A mozgás szervrendszerére: erősíti és rugalmassá teszi a gerincet; nyújtja a test elülső felszínét: nyakat, mellkast, hasat, combot; erősíti a felső végtag és a vállöv izmait.

Ellenjavallatok és javasolt könnyítések:

– Gyomorfekély; sérv (gerinc és lágyék egyaránt); a csukló, a könyök, a váll degeneratív és gyulladásos megbetegedései esetén ne végezd.

– Magas vérnyomás esetén ne tartsd ki hosszan.

Felhasznált irodalom: Jóga tiszta forrásból: Dr. Tóth-Soma László, Képes Andrea, Medvegy Gergely

BAKAJA ZOLTÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon interaktívak voltak az órák, tetszett, és úgy érzem sokat tanultam. Hihetetlen, emberfeletti türelem és szeretet áradt a tanítónkból.

Nagyon felkészült és türelmes volt hozzánk. A tőle telhető legjobbat hozta ki belőlünk.

Nagyon sok javítási lehetőséget és sok vizsgázási időpontot adott számunkra a tanár úr, ez nagyon szimpatikus és becsülendő volt számomra.

BANYÁR MAGDOLNA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása és hitelessége az oktatott témákkal kapcsolatban bámulatra méltó. Mindezt úgy adja elő, mintha ez a világ legegyszerűbb és legkönnyebb dolga lenne. A valóságban mindez sok év tanulása, bizonyossága és elkötelezettsége. Felejthetetlen élményt nyújtottak az órái.

Mérhetetlen türelemmel, megértéssel adta át a tanárnő az alapokat. Nem volt kérdés, amire ne kaptunk volna kielégítő választ.

Nagyon jók az órák, melyek amolyan beszélgető stílusban zajlanak, ettől olyan családias a hangulat. A Tanárnő kisugárzása megragadó, élvezetes hallgatni. Erős, karakán, szenvedélyes és hiteles.

TASI ISTVÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon érdekes, színvonalas, vidám hangulatú órák voltak. A tanár úr érthetően magyarázta el a dolgokat. Kérdéseinkre mindig kimerítő válaszokat kaptunk. Teljes mértékben elégedett vagyok a munkájával.

Kiváló előadó, kimeríthetetlen lelkesedéssel. Mindig aktualizálja a tananyagot, más forrásból is hoz példát, történetet, hogy könnyítse a megértést. Nagyon nyitott, őszinte és a tekintélyt ezzel vívja ki magának.

Nagyon szeretem az óráit a tanár úrnak. A mérhetetlen elköteleződés és óriási tudás, ami áthatja az óráit, hihetetlenül magával ragadó. Az előadások érdekesek, tanulságosak, és egy nagyon odaillő humor is jelen van. 🙂

TÓTH-SOMA LÁSZLÓ HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Imádom a tanár úr óráit. Látszik, hogy hatalmas tudása van. Az órák érdekesek voltak, sok extra dolgot és sztorit hallhattunk, amelyek nincsenek benne a tananyagban. Ettől nagyon izgalmasak voltak az előadások.

Fantasztikusan felkészült, nagy tudású oktató! Érdekes, a hallgatók szemszögét átlátó előadásokat hallhattam, nem lankadt a figyelmem az órákon.

A tanár úr tudása, szakmai felkészültsége szavakkal ki nem fejezhető. Szuper órák, érdekes kisfilmekkel, képekkel tarkítva. Nagyon szeretem hallgatni!

JENEY RITA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása, vidámsága és jóindulata minden alkalommal lenyűgöz. Nagyon jól fel volt építve a félév anyaga. A tanárnő nagyon türelmes volt, és jól magyarázott. Szépen, lépésről lépésre haladtunk, így könnyen feldolgozható volt az anyag.

A tanárnő minden alkalommal a saját, már meglévő, mély és egybefűzött tudásának részeit pontosan és olyan elemekkel egybefűzve adja át, melyek segítenek a nyelv igazi megértésében. Csak pozitívat tudok róla mondani.

Maximális felkészültség és éleslátás. Barátságos és szakmailag magas színvonalú óravezetés. Mindig hasznos és objektív értékelése a munkámnak. Azért szeretek együtt dolgozni és kutatni a tanárnővel, mert minden alkalommal fejlődöm, jobb leszek abban, aminek ő a szakértője.

KAPISINSZKY JUDIT HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő minden alkalommal nagyon jól felépítette az órát, alaposan átvettünk mindent, rendszeresen ismételtünk, lehetett kérdezni, türelmesen elmondott, megmutatott nekünk mindent többször is. Szerencsések vagyunk, hogy ő tanít minket!

Juditot kiváló jógaoktatónak tartom. Türelmes, precíz és maximalista. Nagyon örülök, hogy a “jósorsom” hozzávezetett. Ideálisabb oktatót nem tudnék magam számára elképzelni. Nagyon lélekemelőek a közös meditációk, mantrázások!

Igazi példakép számomra. Külön tetszik, hogy mindent az alapoktól kezdtünk, és csak az kerül számonkérésre, ami a gyakorlati órán elhangzott/bemutatásra került; így nem tesznek különbséget a kezdő és a gyakorlott jógások között.

KÉPES ANDREA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Pontos, precíz, alapos magyarázat, a tanulók objektív, de ösztönző jellegű értékelése!

Az oktató példamutató viselkedése, felkészültsége és személyes stílusa miatt örömmel járok hozzá. Biztonságban érzem magam az órákon technikai szempontból.

Az órai anyag, a jegyzet és az ahhoz tartozó tanári magyarázatok minden tekintetben segítik a hallgatók felkészülését. Ráadásul a tanári segítségnyújtás rendkívüli módon támogatja a gyakorló fizikai, mentális és lelki fejlődését.

MAGYAR MÁRTA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Mindig izgalmas, mindig érthető és könnyen befogadható feladatok, magyarázatok. A tantárgy kiváló ismerete és nagy szeretete sugárzott minden órán. Türelem és többszörös gyakorlás, mindent átbeszéltünk és önállóan, meg csoportosan is bizonyíthattunk. Nagyon vártam minden órát, nagy adomány volt ez a kurzus.

A tanárnő kedves, jó előadó, felkészült és lelkiismeretes. Szeretem, ahogy mindenféle segédanyagokkal segíti a megértésünk. Érthető tanítás, magas színvonal. Felkészültsége, tudása bámulatos számomra.

Az oktató felkészültsége minden alkalommal 100%-osnak bizonyult, ahogy a magyarázat érthetősége is. Tökéletes órafelépítés párosul hatalmas tudással a tanárnőnél.

MARKWARTHNÉ LENGYEL PIROSKA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Az oktatónk személyisége és tanítási stílusa is elnyerte a szimpátiámat. A tanárnő felkészült, pontos, magyarázatai érthetőek, emberként pedig kedves és barátságos.

Az oktató maximálisan felkészült és segítőkész volt, a nagy mennyiségű tudásanyagot élvezetessé és érdekessé tette a hallgatók számára.

Látszott, hogy a tanárnő sokat készült az órákra. Mindig hozott nekünk valami érdekességet, történetet. Lelkiismeretesen végezte a munkáját, felkészültsége, precizitása bámulatos. Egy élmény volt az óra!

RÁTKAI GERGŐ PÉTER HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Kicsit laza, humoros, fiatalos, olyan amilyennek az ő korában lenni kell. Biztos vagyok benne, hogy mindenben maximálisan számíthatunk rá, ami az ő szakterületét jelenti.

Hasznos és érdekes órák voltak, éreztem, ahogy fejlődöm hétről hétre. Jobban értem a versekhez fűzött magyarázatokat, és a szakdolgozathoz is nagy segítség volt ez a kurzus.

Felkészült, rugalmas, türelmes, megértő, segítőkész, jól látja a hallgatók problémáit, szempontjait. Nagyon jó hangulatú órák voltak. Minden szempontból ötös.