Suptaikapāda-pādāṅguṣṭhāsana – Lefekvő egylábas nagylábujj fogásOssza meg!


Suptaikapāda-pādāṅguṣṭhāsana: supta = alvó/fekvő, eka = egy, pāda = láb, pādāṅguṣṭha = nagylábujj → Lefekvő egylábas nagylábujj fogás (Lefekvő egylábas nyújtás)

Testhelyzet: háton fekvő, a törzs-csípő mozgása szerint: csípőnyitó, erő: 3. szint.

A felvétel és a lebontás lépései:

A kiindulási póza: pāvana-muktāsana (jobb láb a has fölé húzva, bal a talajon nyújtva).

  1. verzió: Fogd meg a jobb nagylábujjat a jobb kéz első három ujjával (a hüvelykujj kívülről, míg a mutató és a középsőujj belülről fogja át), majd nyújtsd ki a lábad (könnyítésképen foghatod a külső talpélt is, vagy ha nem éred el a lábfejed, akkor használhatsz jógahevedert). Húzd az arcod irányába a jobb lábad, miközben a balt nyújtva, a talajra simítva tartod. A medencét igyekezz középhelyzetben tartani. A bal kar oldalsó középtartásban legyen a talajon, tenyérrel fölfelé.
  2. verzió: A bal kart oldalsó középtartásban tartva kilégzéssel engedd le a teljesen nyújtott, aktív jobb lábad a jobb oldalra, a talajra (lábfej párhuzamos a talajjal) úgy, hogy a jobb kéz is oldalsó középtartásba kerüljön. A lábujjaid a vállad vonalában helyezkednek el. A bal csípőd/farizmod végig maradjon a földön. Fordítsd el a fejed balra. A bal lapockád és vállad is maradjon a földön, a törzs helyzete olyan, mint tāḍāsanában. A bal lábad továbbra is nyújtva van, a talajra simítva.
  3. verzió: Csavaráshoz belégzéssel hozd vissza függőleges helyzetbe a jobb lábad és fogd meg a bal kezeddel. Nyújtsd ki a jobb karodat oldalsó középtartásban a talajon, tenyérrel felfelé. Kilégzéssel engedd le a jobb lábad a test bal oldalán a talajra úgy, hogy a bal kar is oldalsó középtartásba kerüljön és a lábfej a váll vonalába érkezzen. A fejed fordítsd el jobbra, a jobb lapocka és váll maradjon a földön. A jobb csípő elemelkedik a talajról, a medenceöv nagyjából merőleges helyzetbe kerül a talajra. A láb leengedése közben a földön lévő bal nyújtott lábad is forduljon el, és a bal külső talpél simuljon a talajra.
  4. kijövetel: Belégzéssel hozd vissza függőleges helyzetbe a jobb lábad, engedd el, majd mindkét térded hajlítva húzd a combjaidat a hasadra és pihenj pāvana-muktāsanában.

A kitartás alatti erővonalak és akciók:

  1. verzió:

– A talajon nyugszik a tarkód, a hátad és a keresztcsontod. A gerinccel nyújtózz két irányba, a farokcsontot és a fejtetőt távolítsd egymástól.

– A törzs elülső felszínét tartsd hosszan és aktívan. A köldököt húzd a gerinc felé, míg a szegycsontot enyhén felfelé és az áll felé.

– A vállakat húzd el a fültől, a lapockákat mozdítsd a medence és a talaj felé.

– A fejed legyen középhelyzetben, nyújtsd a nyakad hátul, az állat finoman közelítsd az szegycsonthoz. A tekintetet felfelé irányítsd.

– A földön lévő bal lábad aktív, a sarkat, és a talppárnákat told el magadtól. A térdkalácsot húzd a medence felé, forgasd befelé a comb felső részét, a lábszárat pedig kifelé. A comb alsó része a talaj felé törekedjen.

– A magasba emelt jobb lábad szintén aktív, mint a bal lábnál, csak ebben az esetben a nyújtózás fölfelé történik. Told el magadtól a jobb ülőgumót, segítve a medence középen tartását.

  1. verzió:

Ugyanaz, mint az elsőnél, kifejezetten ügyelve arra, hogy:

– Mindkét lapockát tartsd a talajon, egyenesítsd a vállövet, és a karokkal oldalsó középtartásban nyújtózz.

– Mindkét farizmodat tartsd a talajon, a lent lévő láb sarkát és az oldalt leengedett láb ülőcsontját told el magadtól. Tartsd tónusban a has és a gát izmait.

– Az előbb leírt két akció együttes munkájával tartsd lent a medencét a talajon. Told el a lengőbordától a csípőlapátot, nyújtsd a törzs két oldalát.

– Lazítsd el a lágyékot és a belső combot.

  1. verzió:

– Tartsd meg a vállövet és a lapockát a talajon, de a csavarás miatt a hát, a derék és a keresztcsont már elemelkedik.

– A fönt lévő lábhoz tartozó ülőgumót és a lent lévő láb sarkát told el magadtól, miközben a szegycsonttal és a fejtetővel a másik irányba nyújtózz. Figyelj arra, hogy a gátizmok és az alhas aktív, így a gerincoszlop nyújtott.

– Mindkét lábad aktívan nyújtózzon.

A kitartás alatti figyelemvezetések és légzések:

BL a köldöktől indulva vezesd két irányba a figyelmed, a medence-lábak és a fej-karok felé (aktivitás hozz létre): nyújtózz ellentétes irányba a farokcsonttal/ülőgumóval és a fejtetővel, valamint nyújtózz a lábakkal és a karokkal. KL a figyelemvezetés ugyanaz, csak nyújtást/lazítást érj el: mélyíted, engedd a lábat a talaj felé, illetve mélyítsd a csavarást, lazítsd a gerincet.

Variánsok:

Ekapāda-pādāṇguṣṭhāsana (álló egylábas nyújtás): ugyanezeket sz akciókat álló helyzetben végzed el.

Felkészítő āsanák:

– A térdhajlító izmok nyújtására bármilyen előrehajlás, pl.: jānu-śīrṣāsana, paścimottānāsana, pāda-hastāsana, adho-mukha-śvanāsana, ekapāda-pādāṅguṣṭhāsana 1.

– A combközelítő izmok lazítására: mandukāsana, bhadrāsana, upaviṣṭa-koṇāsana, prasārita-pādottānāsana, vṛkṣāsana, ekapāda-pādāṅguṣṭhāsana 2.

– A combot távolító izmokra: ākarṇa-dhanurāsana, go-mukhāsana, go-mukhāsana elcsúsztatott lábtartással, go-mukhāsana nyújtott lábbal (jānu-śīrṣāsana go-mukhāsana lábtartással), garuḍāsana, ekapāda-pādāṅguṣṭhāsana 3.

– A térdfeszítő izmokra: ekapāda-rājakapotāsana, supta-vīrāsana, ekapāda-prasārāsana, hanumānāsana.

Rávezető eszközös és páros gyakorlatok:

– Ha nem éred el úgy a lábfejed, hogy közben a lapockád és a vállad a földön magad, akkor használj hevedert.

– Ha az 1-es és 2-es verziónál a lent maradt láb combja el akarna emelkedni, akkor tegyél rá nehezéket, pl.: egy hengerpárnát vagy egy babzsákot.

– 1-es verzió párban: miután felvetted a pózt. a társad a fent lévő lábad mögé áll és kezével segíti a lábad nyújtását a fej felé. Az egyik talpával a lent lévő lábad combjára lép és finoman tolja lefelé és rotálja befelé, támogatva a helyes lábmunkát.

– 2-es verzió párban: miután felvetted a pózt, a társad a két lábad között térdel. Egyik kezével támasztja a lent lévő lábadhoz tartozó csípőlapátodat, segítve a medence középhelyzetben tartását, a másik kezével pedig az oldalra engedett lábad nyújtásában segít.

– 3-as verzió párban: miután felvetted a pózt, a társad a medencéd mögé térdel. Az egyik kezével a kulcscsontodat tolja a talaj felé, segítve a lapockád lent tartását. A másik kezének alkarját megtámasztja a csípőlapátod fölött, és a medencédet húzza maga felé és tolja lefelé, irányt mutatva a medence távolítására és billentésére.

– A combot távolító izmok nyújtására: keresztezett lábú ülésekből előrehajlások; ülésben, talpra húzott lábtartásból a lábakat döntsd oldalra; hanyatt fekve, talpra húzott lábtartásban keresztezd egymáson a lábakat; a combot távolító izom és a farizom lazítása jānu-śīrṣāsana lábtartásából. (Lásd a részletes leírásukat a rávezető gyakorlatoknál)

– A combközelítő izmok lazítására: supta-bhadrāsana hevederrel és hengerpárnával kivitelezve; supta-upaviṣṭa-koṇāsana falnál (Lásd a részletes leírásukat a rávezető gyakorlatoknál)

Hatások:

– A tudatra: biztonságérzetet és elégedettséget ad.

– Az energetikára: a mūlādhāra, a svādhiṣṭhāna  és a maṇipūra cakrát harmonizálja.

– A szervekre és szervrendszerekre: narancsbőrre, ödémára, visszérre, pangó nyirokra, a nemi és a húgyúti betegségekre kiváló; az emésztést serkenti.

– A mozgás szervrendszerére: nyújtja a láb és csípő izmait; a medence esetleges elbillenését korrigálja, így javítva a tartást.

Ellenjavallatok és javasolt könnyítések:

–  A csípőízület akut gyulladása, csípőprotézis, csípőficam, méhsüllyedés esetén ne végezd.

– Kötött izmok esetén használj hevedert és enyhén hajlítsd be a térdeidet.

Felhasznált irodalom: Jóga tiszta forrásból: Dr. Tóth-Soma László, Képes Andrea, Medvegy Gergely

BAKAJA ZOLTÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon interaktívak voltak az órák, tetszett, és úgy érzem sokat tanultam. Hihetetlen, emberfeletti türelem és szeretet áradt a tanítónkból.

Nagyon felkészült és türelmes volt hozzánk. A tőle telhető legjobbat hozta ki belőlünk.

Nagyon sok javítási lehetőséget és sok vizsgázási időpontot adott számunkra a tanár úr, ez nagyon szimpatikus és becsülendő volt számomra.

BANYÁR MAGDOLNA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása és hitelessége az oktatott témákkal kapcsolatban bámulatra méltó. Mindezt úgy adja elő, mintha ez a világ legegyszerűbb és legkönnyebb dolga lenne. A valóságban mindez sok év tanulása, bizonyossága és elkötelezettsége. Felejthetetlen élményt nyújtottak az órái.

Mérhetetlen türelemmel, megértéssel adta át a tanárnő az alapokat. Nem volt kérdés, amire ne kaptunk volna kielégítő választ.

Nagyon jók az órák, melyek amolyan beszélgető stílusban zajlanak, ettől olyan családias a hangulat. A Tanárnő kisugárzása megragadó, élvezetes hallgatni. Erős, karakán, szenvedélyes és hiteles.

TASI ISTVÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon érdekes, színvonalas, vidám hangulatú órák voltak. A tanár úr érthetően magyarázta el a dolgokat. Kérdéseinkre mindig kimerítő válaszokat kaptunk. Teljes mértékben elégedett vagyok a munkájával.

Kiváló előadó, kimeríthetetlen lelkesedéssel. Mindig aktualizálja a tananyagot, más forrásból is hoz példát, történetet, hogy könnyítse a megértést. Nagyon nyitott, őszinte és a tekintélyt ezzel vívja ki magának.

Nagyon szeretem az óráit a tanár úrnak. A mérhetetlen elköteleződés és óriási tudás, ami áthatja az óráit, hihetetlenül magával ragadó. Az előadások érdekesek, tanulságosak, és egy nagyon odaillő humor is jelen van. 🙂

TÓTH-SOMA LÁSZLÓ HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Imádom a tanár úr óráit. Látszik, hogy hatalmas tudása van. Az órák érdekesek voltak, sok extra dolgot és sztorit hallhattunk, amelyek nincsenek benne a tananyagban. Ettől nagyon izgalmasak voltak az előadások.

Fantasztikusan felkészült, nagy tudású oktató! Érdekes, a hallgatók szemszögét átlátó előadásokat hallhattam, nem lankadt a figyelmem az órákon.

A tanár úr tudása, szakmai felkészültsége szavakkal ki nem fejezhető. Szuper órák, érdekes kisfilmekkel, képekkel tarkítva. Nagyon szeretem hallgatni!

JENEY RITA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása, vidámsága és jóindulata minden alkalommal lenyűgöz. Nagyon jól fel volt építve a félév anyaga. A tanárnő nagyon türelmes volt, és jól magyarázott. Szépen, lépésről lépésre haladtunk, így könnyen feldolgozható volt az anyag.

A tanárnő minden alkalommal a saját, már meglévő, mély és egybefűzött tudásának részeit pontosan és olyan elemekkel egybefűzve adja át, melyek segítenek a nyelv igazi megértésében. Csak pozitívat tudok róla mondani.

Maximális felkészültség és éleslátás. Barátságos és szakmailag magas színvonalú óravezetés. Mindig hasznos és objektív értékelése a munkámnak. Azért szeretek együtt dolgozni és kutatni a tanárnővel, mert minden alkalommal fejlődöm, jobb leszek abban, aminek ő a szakértője.

KAPISINSZKY JUDIT HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő minden alkalommal nagyon jól felépítette az órát, alaposan átvettünk mindent, rendszeresen ismételtünk, lehetett kérdezni, türelmesen elmondott, megmutatott nekünk mindent többször is. Szerencsések vagyunk, hogy ő tanít minket!

Juditot kiváló jógaoktatónak tartom. Türelmes, precíz és maximalista. Nagyon örülök, hogy a “jósorsom” hozzávezetett. Ideálisabb oktatót nem tudnék magam számára elképzelni. Nagyon lélekemelőek a közös meditációk, mantrázások!

Igazi példakép számomra. Külön tetszik, hogy mindent az alapoktól kezdtünk, és csak az kerül számonkérésre, ami a gyakorlati órán elhangzott/bemutatásra került; így nem tesznek különbséget a kezdő és a gyakorlott jógások között.

KÉPES ANDREA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Pontos, precíz, alapos magyarázat, a tanulók objektív, de ösztönző jellegű értékelése!

Az oktató példamutató viselkedése, felkészültsége és személyes stílusa miatt örömmel járok hozzá. Biztonságban érzem magam az órákon technikai szempontból.

Az órai anyag, a jegyzet és az ahhoz tartozó tanári magyarázatok minden tekintetben segítik a hallgatók felkészülését. Ráadásul a tanári segítségnyújtás rendkívüli módon támogatja a gyakorló fizikai, mentális és lelki fejlődését.

MAGYAR MÁRTA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Mindig izgalmas, mindig érthető és könnyen befogadható feladatok, magyarázatok. A tantárgy kiváló ismerete és nagy szeretete sugárzott minden órán. Türelem és többszörös gyakorlás, mindent átbeszéltünk és önállóan, meg csoportosan is bizonyíthattunk. Nagyon vártam minden órát, nagy adomány volt ez a kurzus.

A tanárnő kedves, jó előadó, felkészült és lelkiismeretes. Szeretem, ahogy mindenféle segédanyagokkal segíti a megértésünk. Érthető tanítás, magas színvonal. Felkészültsége, tudása bámulatos számomra.

Az oktató felkészültsége minden alkalommal 100%-osnak bizonyult, ahogy a magyarázat érthetősége is. Tökéletes órafelépítés párosul hatalmas tudással a tanárnőnél.

MARKWARTHNÉ LENGYEL PIROSKA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Az oktatónk személyisége és tanítási stílusa is elnyerte a szimpátiámat. A tanárnő felkészült, pontos, magyarázatai érthetőek, emberként pedig kedves és barátságos.

Az oktató maximálisan felkészült és segítőkész volt, a nagy mennyiségű tudásanyagot élvezetessé és érdekessé tette a hallgatók számára.

Látszott, hogy a tanárnő sokat készült az órákra. Mindig hozott nekünk valami érdekességet, történetet. Lelkiismeretesen végezte a munkáját, felkészültsége, precizitása bámulatos. Egy élmény volt az óra!

RÁTKAI GERGŐ PÉTER HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Kicsit laza, humoros, fiatalos, olyan amilyennek az ő korában lenni kell. Biztos vagyok benne, hogy mindenben maximálisan számíthatunk rá, ami az ő szakterületét jelenti.

Hasznos és érdekes órák voltak, éreztem, ahogy fejlődöm hétről hétre. Jobban értem a versekhez fűzött magyarázatokat, és a szakdolgozathoz is nagy segítség volt ez a kurzus.

Felkészült, rugalmas, türelmes, megértő, segítőkész, jól látja a hallgatók problémáit, szempontjait. Nagyon jó hangulatú órák voltak. Minden szempontból ötös.