Prasārita-pādottānāsana – Szétterpesztett nyújtott lábak póza



Ossza meg!


Prasārita-pādottānāsana: prasārita = szétterpesztett, pāda = láb, uttāna = nyújtott → Szétterpesztett nyújtott lábak póza (Terpeszből előrehajlás)

Testhelyzet: álló, a törzs-csípő mozgása szerint: előre hajlító, erő: 1. szint.

A felvétel és a lebontás lépései:

A kiindulási póza: tāḍāsana.

  1.  Lépj széles terpeszbe. A lábfejek nézzenek előre és legyenek párhuzamosak egymással. Egyenlően oszd el a testsúlyt a két lábad között és a térdkalácsot húzd fel. Belégzés közben tedd csípőre a kezed, emeld meg a mellkast, nyújtsd meg a hasfalat és engedd hátra a vállakat.
  2. Kilégzéssel csípőből hajolj előre. Tedd le a tenyered a talaja úgy, hogy előrefelé nyújtózol a karokkal a törzs folytatásaként. Fejtetővel előre-lefelé, a két kéz közé nyújtózz, míg az ülőcsonttal hátra-fölfelé, amerre a törzs iránya mutat. Pár légzésig maradj ebben a helyzetben.
  3. Újabb kilégzéssel hajolj tovább, lépj hátra a két kezeddel, helyezd a tenyereidet a talajra vállszélességben. Az alkarok legyenek merőlegesek a földre, a könyöket hátrafelé hajlítsd. A fejtetőt is tedd le a talajra, a lábfejek vonalába. A törzsed és a lábad végig nyújtózzon.
  4. Belégzéssel emeld fel a fejed a padlóról és nyújtsd ki a karokat. A kezeket húzd vissza a csípődre, a fejtetővel nyújtózva egyenesedj fel, majd zárd a lábakat tāḍāsanában (vagy terpeszből a két kezedre támaszkodva húzd össze a lábakat, és pāda-hastāsanából vedd fel a tāḍāsanát).

A kitartás alatti erővonalak és akciók:

– A testsúlyod maradjon a lábakon, a nagyujj alatti párnán, a kisujj alatti párnán és a sarkon. A külső lábélet nyomd le, de a belbokát emeld meg.  A belső lábélnél hozd létre a hosszanti boltozatot.

– A combot befelé, a lábszárat kifelé rotáld, miközben az aktív combbal fölhúzott térdkalács a lábfejek irányába, előrefelé nézzen.

– A letolt külső lábélből és a sarokból nyújtózzon fölfelé a lábad. Emeld az ülőgumókat, tartsd a gátizmokat és a feszes hasat, ez stabilizálja a medencét. Ebből nyújtózik a törzs és egyenesedik a gerincoszlop a fejtető nyújtózásával. A lágyék és a derék laza, nyújtott.

– A mellkasod nyitott, a szegycsontot emeld ki, belőle nyújtózzon a kulcscsont. A vállöv egyenes, a lapockák belesimulnak a hátadba, a csípőlapáttól nyújtózik a törzsed két oldala a talaj irányába.

– A nyaki gerinced a háti gerinc folytatásaként nyújtsd. Az állad húzd a szegycsontod felé, a nyak és a tarkó hosszú, a torok puha. A fejtetővel törekedj a talaj felé, a farokcsonttal pedig az ég felé.

A kitartás alatti figyelemvezetések és légzések:

BL a figyelmed a testen a lábfejtől a medencén át a fejig halad: aktiv a munka, vagyis nyújtod a lábat, a sarokból emeled az ülőcsontot, billented a medencét, szegycsonttal és fejtetővel nyújtózol lefelé (hosszabbodik a has és hát). KL a figyelemvezetés iránya ugyanaz, csak nyújtás-lazítás történik: nyújtod a test hátulsó felszínét: a vádlit, a combot, a dereket, a hátat, a nyakat; mélyül a törzshajlítás.

Variánsok:

A kartartásokat lehet különböző módon felvenni: előrehajlás közben a kéz a csípőn és aztán a talajon, a hát mögött imapózban (mint pārśvottānāsanában), a hát mögött összekulcsolt ujjakkal (mint dvikoṇāsanában), vagy a hát mögött alkarfogásban.

Pārśva-prasārita-pādottānāsana: a terpeszt megtartva a hasaddal ráhajolsz az egyik, majd a másik lábadra.

Parivṛtta-prasārita-pādottānāsana: a terpeszt megtartva az egyik tenyered leteszed a talajra, a fej alá, a másik karod felnyújtod, miközben nyitod a mellkast és csavarod a gerincet.

Felkészítő āsanák:

– A combközelítő izmok nyújtására: bhadrāsana, mandukāsana, upaviṣṭa-koṇāsana, mālāsana, suptaikapāda-pādāṅguṣṭhāsana oldalra leengedett lábbal.

– A combtávolító izmok lazítására: keresztezett lábú ülésekből (sukhāsana, siddhāsana, padmāsana) előre hajlások, go-mukhāsana, suptaikapāda-pādāṅguṣṭhāsana keresztbe leengedett lábbal.

– A térdhajlító és a törzs hátsó izmaira: adho-mukha-śvanāsana, pāda-hastāsana, paścimottānāsana.

Rávezető eszközös és páros gyakorlatok:

– Ha a külső lábéled elemelkedik a talajtól, akkor tegyél alá éket.

– Ha nem tudod stabilan tartani a lábfejeket, akkor a külső lábéleidet támaszd meg úgy, hogy az egyik a fal tövében, a másik (a csúszás elkerülése érdekében) a szőnyegbe göngyölt tégla tövében van.

– Ha szétcsúszik a lábad, akkor a hevedert hurok formájában (a megfelelő hosszban) a két lábfejed között feszítsd ki, majd (a talp és a külső lábél munkáját fenntartva) hajolj előre.

– A domború derék ellen hajlítsd a térdeket, billentsd a medencét előrefelé, emeld az ülőgumókat, nyújtózz egyenes derékkal. Tartsd meg az alhasi területet, majd mindezekre figyelve próbáld teljesen visszanyújtani a lábaidat. Homorú derék esetén a farokcsonttal történő nyújtózásra figyelj.

– A medence síkban tartására tudatosítsd az előrehajlás során a medence helyzetét úgy, hogy legalább egy lábfejnyi távolságra helyezd el a sarkaidat a faltól. Hajolj előre, támaszkodj a tenyerekre (vagy az ujjbegyekre) és a teljes mélység elérése után lépésenként haladva közelíts a falhoz, amennyire a farizmokkal lehetséges. Támaszd stabilan a falnak az ülőcsontokat azért, hogy a sarok vonalában maradjanak.

– A hát munkájának megfigyelésére a következő gyakorlatok kiválóak: a kezek legyenek a csípőn, a két könyök nézzen egymás felé és felfelé. Emeld a szegycsontot az áll irányába, majd innen dönts addig, amíg a törzs párhuzamos nem lesz a talajjal. Ebben a helyzetben tudatosítsd a fejtetőn és az ülőcsontokon keresztül történő nyújtózást, aktiválva a hátizmokat. Az előbbi megfigyelést megtapasztalhatod falra támaszkodva az ardha-prasārita-pādottānāsanában is, valamint ha az ardha-prasārita-pādottānāsanát téglára támaszkodva és fokozatosan előrehajolva végzed.

– Ha nem ér le a fejed a talajra, de szeretnéd a fejtámasztékból adódó erőt megtapasztalni, aktiválni a gerincoszlopot, akkor tegyél téglát vagy blokkot a fejtető alá.

– A hát és a derék nyújtására elvégezheted a pózt párban is. A segítőd a keresztcsontodon vezetett, combtövednél átvetett hevederrel húzza a medencédet hátrafelé-felfelé.  Adho-mukha-śvanāsana-szerű kéztartásban nyújtózkodj előre, a két kéz közé a talaj felé, hogy ellensúlyozd a hátrafelé ható erőt, és szabályozott erővel hajtsd végre a hát nyújtását.

– Az egész törzs nyújtására vedd fel az ardha-prasārita-pādottānāsanát két segítővel. Az egyik segítőd előtted térdel, az alkarjával megtámasztja az alkarodat, irányt mutatva az előre nyújtózásodnak. A másik segítőd a keresztcsonton vezetett, combtőnél átvetett hevederrel húzza a medencédet hátrafelé, hogy elősegítse a hátrafelé nyújtózásodat.

Hatások:

– A tudatra: oldja a feszültséget, segíti a befelé figyelést.

– Az energetikára: a mūlādhāra és a sahasrāra cakrát harmonizálja.

– A szervekre és szervrendszerekre: fokozza a fej és törzs vérellátását; javul a gerinc rugalmassága; a máj, a bél, a gyomor működése fokozódik; a śīrṣāsana előkészítő gyakorlata lehet.

– A mozgás szervrendszerére: nyújtja a láb, a derék- és a hátizmokat.

Ellenjavallatok és javasolt könnyítések:

– Gerincsérv, magas vérnyomás és a fejen lévő akut gyulladás esetén ne gyakorold.

– Érzékeny derék és kötött izmok esetén hajlított térddel végezd.

Felhasznált irodalom: Jóga tiszta forrásból: Dr. Tóth-Soma László, Képes Andrea, Medvegy Gergely

BAKAJA ZOLTÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon interaktívak voltak az órák, tetszett, és úgy érzem sokat tanultam. Hihetetlen, emberfeletti türelem és szeretet áradt a tanítónkból.

Nagyon felkészült és türelmes volt hozzánk. A tőle telhető legjobbat hozta ki belőlünk.

Nagyon sok javítási lehetőséget és sok vizsgázási időpontot adott számunkra a tanár úr, ez nagyon szimpatikus és becsülendő volt számomra.

BANYÁR MAGDOLNA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása és hitelessége az oktatott témákkal kapcsolatban bámulatra méltó. Mindezt úgy adja elő, mintha ez a világ legegyszerűbb és legkönnyebb dolga lenne. A valóságban mindez sok év tanulása, bizonyossága és elkötelezettsége. Felejthetetlen élményt nyújtottak az órái.

Mérhetetlen türelemmel, megértéssel adta át a tanárnő az alapokat. Nem volt kérdés, amire ne kaptunk volna kielégítő választ.

Nagyon jók az órák, melyek amolyan beszélgető stílusban zajlanak, ettől olyan családias a hangulat. A Tanárnő kisugárzása megragadó, élvezetes hallgatni. Erős, karakán, szenvedélyes és hiteles.

TASI ISTVÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon érdekes, színvonalas, vidám hangulatú órák voltak. A tanár úr érthetően magyarázta el a dolgokat. Kérdéseinkre mindig kimerítő válaszokat kaptunk. Teljes mértékben elégedett vagyok a munkájával.

Kiváló előadó, kimeríthetetlen lelkesedéssel. Mindig aktualizálja a tananyagot, más forrásból is hoz példát, történetet, hogy könnyítse a megértést. Nagyon nyitott, őszinte és a tekintélyt ezzel vívja ki magának.

Nagyon szeretem az óráit a tanár úrnak. A mérhetetlen elköteleződés és óriási tudás, ami áthatja az óráit, hihetetlenül magával ragadó. Az előadások érdekesek, tanulságosak, és egy nagyon odaillő humor is jelen van. 🙂

TÓTH-SOMA LÁSZLÓ HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Imádom a tanár úr óráit. Látszik, hogy hatalmas tudása van. Az órák érdekesek voltak, sok extra dolgot és sztorit hallhattunk, amelyek nincsenek benne a tananyagban. Ettől nagyon izgalmasak voltak az előadások.

Fantasztikusan felkészült, nagy tudású oktató! Érdekes, a hallgatók szemszögét átlátó előadásokat hallhattam, nem lankadt a figyelmem az órákon.

A tanár úr tudása, szakmai felkészültsége szavakkal ki nem fejezhető. Szuper órák, érdekes kisfilmekkel, képekkel tarkítva. Nagyon szeretem hallgatni!

JENEY RITA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása, vidámsága és jóindulata minden alkalommal lenyűgöz. Nagyon jól fel volt építve a félév anyaga. A tanárnő nagyon türelmes volt, és jól magyarázott. Szépen, lépésről lépésre haladtunk, így könnyen feldolgozható volt az anyag.

A tanárnő minden alkalommal a saját, már meglévő, mély és egybefűzött tudásának részeit pontosan és olyan elemekkel egybefűzve adja át, melyek segítenek a nyelv igazi megértésében. Csak pozitívat tudok róla mondani.

Maximális felkészültség és éleslátás. Barátságos és szakmailag magas színvonalú óravezetés. Mindig hasznos és objektív értékelése a munkámnak. Azért szeretek együtt dolgozni és kutatni a tanárnővel, mert minden alkalommal fejlődöm, jobb leszek abban, aminek ő a szakértője.

KAPISINSZKY JUDIT HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő minden alkalommal nagyon jól felépítette az órát, alaposan átvettünk mindent, rendszeresen ismételtünk, lehetett kérdezni, türelmesen elmondott, megmutatott nekünk mindent többször is. Szerencsések vagyunk, hogy ő tanít minket!

Juditot kiváló jógaoktatónak tartom. Türelmes, precíz és maximalista. Nagyon örülök, hogy a “jósorsom” hozzávezetett. Ideálisabb oktatót nem tudnék magam számára elképzelni. Nagyon lélekemelőek a közös meditációk, mantrázások!

Igazi példakép számomra. Külön tetszik, hogy mindent az alapoktól kezdtünk, és csak az kerül számonkérésre, ami a gyakorlati órán elhangzott/bemutatásra került; így nem tesznek különbséget a kezdő és a gyakorlott jógások között.

KÉPES ANDREA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Pontos, precíz, alapos magyarázat, a tanulók objektív, de ösztönző jellegű értékelése!

Az oktató példamutató viselkedése, felkészültsége és személyes stílusa miatt örömmel járok hozzá. Biztonságban érzem magam az órákon technikai szempontból.

Az órai anyag, a jegyzet és az ahhoz tartozó tanári magyarázatok minden tekintetben segítik a hallgatók felkészülését. Ráadásul a tanári segítségnyújtás rendkívüli módon támogatja a gyakorló fizikai, mentális és lelki fejlődését.

MAGYAR MÁRTA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Mindig izgalmas, mindig érthető és könnyen befogadható feladatok, magyarázatok. A tantárgy kiváló ismerete és nagy szeretete sugárzott minden órán. Türelem és többszörös gyakorlás, mindent átbeszéltünk és önállóan, meg csoportosan is bizonyíthattunk. Nagyon vártam minden órát, nagy adomány volt ez a kurzus.

A tanárnő kedves, jó előadó, felkészült és lelkiismeretes. Szeretem, ahogy mindenféle segédanyagokkal segíti a megértésünk. Érthető tanítás, magas színvonal. Felkészültsége, tudása bámulatos számomra.

Az oktató felkészültsége minden alkalommal 100%-osnak bizonyult, ahogy a magyarázat érthetősége is. Tökéletes órafelépítés párosul hatalmas tudással a tanárnőnél.

MARKWARTHNÉ LENGYEL PIROSKA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Az oktatónk személyisége és tanítási stílusa is elnyerte a szimpátiámat. A tanárnő felkészült, pontos, magyarázatai érthetőek, emberként pedig kedves és barátságos.

Az oktató maximálisan felkészült és segítőkész volt, a nagy mennyiségű tudásanyagot élvezetessé és érdekessé tette a hallgatók számára.

Látszott, hogy a tanárnő sokat készült az órákra. Mindig hozott nekünk valami érdekességet, történetet. Lelkiismeretesen végezte a munkáját, felkészültsége, precizitása bámulatos. Egy élmény volt az óra!

RÁTKAI GERGŐ PÉTER HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Kicsit laza, humoros, fiatalos, olyan amilyennek az ő korában lenni kell. Biztos vagyok benne, hogy mindenben maximálisan számíthatunk rá, ami az ő szakterületét jelenti.

Hasznos és érdekes órák voltak, éreztem, ahogy fejlődöm hétről hétre. Jobban értem a versekhez fűzött magyarázatokat, és a szakdolgozathoz is nagy segítség volt ez a kurzus.

Felkészült, rugalmas, türelmes, megértő, segítőkész, jól látja a hallgatók problémáit, szempontjait. Nagyon jó hangulatú órák voltak. Minden szempontból ötös.