Pārśva-dhanurāsana – Oldalsó íjállásOssza meg!


Pārśva-dhanurāsana: pārśva = oldalsó; dhanus = íj → Oldalsó íjállás

Testhelyzet: hason fekvő, a törzs-csípő mozgása szerint: hátra hajlító, erő: 3. szint.

A felvétel és a lebontás lépései:

A kiindulási póza: dhanurāsana.

  1. Kilégzés kíséretében fordulj a jobb oldaladra úgy, hogy kezd el jobb oldalra húzni a fejed és a megemelt lábaid annyira, hogy a test súlyközéppontja jobbra kerüljön. A jobb vállad csúcsa, a karod, a törzsed és a combod oldala kerüljön a talajra. Tartsd meg a testedben azt a homorítást, amit a dhanurāsanában létrehoztál: a fejed tartsd meg abban az ívben, amely ívben a gerincoszlop mutat. A két térded egymás fölött legyen csípőszélességben.
  2. A jobb combod és karod talajba nyomásából, valamint a bal karod és lábad fölfelé húzásából vett erőből, belégzéssel lendülj vissza középhelyzetbe.

 

 

A kitartás alatti erővonalak és akciók:

– A fej megtartott, kicsit hátraszeged, de a nyak nyújtózása nem törik meg. Nézz előre. A hátad homorításának ívét követi a nyak, és ezen ívet követve nyújtózol a fejtetővel.

– A vállcsúcsokkal kifelé dolgozol (a lent lévővel lefelé, a fönt lévővel fölfelé), a vállöv széles, a vállak hátrafelé-lefelé gördülnek. A lapockákat kicsit a medence felé és enyhén a gerinc felé húzod, belesimítva azokat a hátadba. A karok nyújtva, a kezeddel fogod a lábszárat, az ujjaid egymáshoz záródnak.

– A gerincoszlopot homorítod, a gerincmerevítő izmok intenzíven dolgoznak, nyitod a mellkast, a szegycsontot emeled. A has aktív, a köldök alatti részét tartod, a köldök a gerinc felé húzódik.

– A medence merőleges a talajra, és finoman billented úgy, hogy a farokcsonttal nyújtózol a szeméremcsont felé. A gát-, a far- és a lábizmaid aktívak. A lábakat csípőszélességben (vagy zárva) tartod.

A kitartás alatti figyelemvezetések és légzések:

BL a köldöktől a figyelmet két irányba vezeted a szegycsont és a térd felé: aktiválod a törzsed, nyitod a mellkast, emeled a szegycsontot, illetve aktiválod a lábad, nyújtózol a térddel. KL a szegycsonttól és a térdtől halad a figyelem tovább: nyújtózol a fejtetővel és a talppal, fokozod a homorítást. Közben ügyelj arra is, hogy a farokcsonttal is nyújtózz.

Variánsok:

Dhanurāsana (íjállás): középhelyzetben, a medencén és a hason támaszkodva tartod meg a homorítást.

Felkészítő āsanák:

– Vállnyújtásra: gomukhāsana kéztartása, garuḍāsana kéztartása, dvikoṇāsana kéztartása, hát mögött imapóz vagy alkarfogás.

– Homorításra és háterősítésre: bhujaṅgāsana, nirālamba-bhujaṅgāsana, ardha– és teljes śalabhāsana, pūrvottānāsana, matsyāsana, setu-bandhāsana.

– A comb és a has nyújtására: supta-vīrāsana, ekapāda-rājakapotāsana, uṣṭrāsana, cakrāsana.

Rávezető eszközös és páros gyakorlatok:

– A homorításra és a mellkas nyitásra ugyanazok a gyakorlatok, mint dhanurāsanánál.

– Ha nem éred el a lábszárat/lábfejet, akkor használj hevedert. A heveder hurkát a lábra teszed, míg a kezeddel fogod a másik végét.

– Ha nagyon szélesen terpesztesz, akkor rakj hevederhurkot a térdhajlat fölé a combra, ami csípőszélességben tartja a térdeket.

– Ha a vállad, a melled vagy a csípőlapátodat nyomja a föld, akkor tegyél alá plédet.

Hatások:

– A tudatra: megnyitja az ember személyiségét a külvilág felé.

– Energetikára: az alsó 5 cakrára kedvező hatást fejt ki, de kiemelten hat az anāhata és a maṇipūra cakrára.

– A szervekre és szervrendszerekre: az emésztést segíti, masszírozza a beleket és a gyomrot; energetizálja a vesét, a májat, a lépet, így javítva a szervezet kiválasztását, méregtelenítését és a vérképzést; javítja a vérkeringést; fiatalít, erőt ad; javítja a légzést; karcsúsít.

– A mozgás szervrendszerére: nyújtja a törzs elülső felszínét (a combot, a hasat, a mellkast); tartásjavító, javítja a gerincferdülést, rugalmassá teszi a gerincet.

Ellenjavallatok és javasolt könnyítések:

– Ne végzed a pózt tüdőtágulat, hasűri műtétek után, fekélyek, bélcsavarodás, bélgörcs, vékony-, vagy vastagbélgyulladás, lágyéksérv, csigolyacsúszás, csigolya ízületi gyulladás, térdszalagszakadás esetén.

Felhasznált irodalom: Jóga tiszta forrásból: Dr. Tóth-Soma László, Képes Andrea, Medvegy Gergely

BAKAJA ZOLTÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon interaktívak voltak az órák, tetszett, és úgy érzem sokat tanultam. Hihetetlen, emberfeletti türelem és szeretet áradt a tanítónkból.

Nagyon felkészült és türelmes volt hozzánk. A tőle telhető legjobbat hozta ki belőlünk.

Nagyon sok javítási lehetőséget és sok vizsgázási időpontot adott számunkra a tanár úr, ez nagyon szimpatikus és becsülendő volt számomra.

BANYÁR MAGDOLNA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása és hitelessége az oktatott témákkal kapcsolatban bámulatra méltó. Mindezt úgy adja elő, mintha ez a világ legegyszerűbb és legkönnyebb dolga lenne. A valóságban mindez sok év tanulása, bizonyossága és elkötelezettsége. Felejthetetlen élményt nyújtottak az órái.

Mérhetetlen türelemmel, megértéssel adta át a tanárnő az alapokat. Nem volt kérdés, amire ne kaptunk volna kielégítő választ.

Nagyon jók az órák, melyek amolyan beszélgető stílusban zajlanak, ettől olyan családias a hangulat. A Tanárnő kisugárzása megragadó, élvezetes hallgatni. Erős, karakán, szenvedélyes és hiteles.

TASI ISTVÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon érdekes, színvonalas, vidám hangulatú órák voltak. A tanár úr érthetően magyarázta el a dolgokat. Kérdéseinkre mindig kimerítő válaszokat kaptunk. Teljes mértékben elégedett vagyok a munkájával.

Kiváló előadó, kimeríthetetlen lelkesedéssel. Mindig aktualizálja a tananyagot, más forrásból is hoz példát, történetet, hogy könnyítse a megértést. Nagyon nyitott, őszinte és a tekintélyt ezzel vívja ki magának.

Nagyon szeretem az óráit a tanár úrnak. A mérhetetlen elköteleződés és óriási tudás, ami áthatja az óráit, hihetetlenül magával ragadó. Az előadások érdekesek, tanulságosak, és egy nagyon odaillő humor is jelen van. 🙂

TÓTH-SOMA LÁSZLÓ HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Imádom a tanár úr óráit. Látszik, hogy hatalmas tudása van. Az órák érdekesek voltak, sok extra dolgot és sztorit hallhattunk, amelyek nincsenek benne a tananyagban. Ettől nagyon izgalmasak voltak az előadások.

Fantasztikusan felkészült, nagy tudású oktató! Érdekes, a hallgatók szemszögét átlátó előadásokat hallhattam, nem lankadt a figyelmem az órákon.

A tanár úr tudása, szakmai felkészültsége szavakkal ki nem fejezhető. Szuper órák, érdekes kisfilmekkel, képekkel tarkítva. Nagyon szeretem hallgatni!

JENEY RITA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása, vidámsága és jóindulata minden alkalommal lenyűgöz. Nagyon jól fel volt építve a félév anyaga. A tanárnő nagyon türelmes volt, és jól magyarázott. Szépen, lépésről lépésre haladtunk, így könnyen feldolgozható volt az anyag.

A tanárnő minden alkalommal a saját, már meglévő, mély és egybefűzött tudásának részeit pontosan és olyan elemekkel egybefűzve adja át, melyek segítenek a nyelv igazi megértésében. Csak pozitívat tudok róla mondani.

Maximális felkészültség és éleslátás. Barátságos és szakmailag magas színvonalú óravezetés. Mindig hasznos és objektív értékelése a munkámnak. Azért szeretek együtt dolgozni és kutatni a tanárnővel, mert minden alkalommal fejlődöm, jobb leszek abban, aminek ő a szakértője.

KAPISINSZKY JUDIT HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő minden alkalommal nagyon jól felépítette az órát, alaposan átvettünk mindent, rendszeresen ismételtünk, lehetett kérdezni, türelmesen elmondott, megmutatott nekünk mindent többször is. Szerencsések vagyunk, hogy ő tanít minket!

Juditot kiváló jógaoktatónak tartom. Türelmes, precíz és maximalista. Nagyon örülök, hogy a “jósorsom” hozzávezetett. Ideálisabb oktatót nem tudnék magam számára elképzelni. Nagyon lélekemelőek a közös meditációk, mantrázások!

Igazi példakép számomra. Külön tetszik, hogy mindent az alapoktól kezdtünk, és csak az kerül számonkérésre, ami a gyakorlati órán elhangzott/bemutatásra került; így nem tesznek különbséget a kezdő és a gyakorlott jógások között.

KÉPES ANDREA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Pontos, precíz, alapos magyarázat, a tanulók objektív, de ösztönző jellegű értékelése!

Az oktató példamutató viselkedése, felkészültsége és személyes stílusa miatt örömmel járok hozzá. Biztonságban érzem magam az órákon technikai szempontból.

Az órai anyag, a jegyzet és az ahhoz tartozó tanári magyarázatok minden tekintetben segítik a hallgatók felkészülését. Ráadásul a tanári segítségnyújtás rendkívüli módon támogatja a gyakorló fizikai, mentális és lelki fejlődését.

MAGYAR MÁRTA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Mindig izgalmas, mindig érthető és könnyen befogadható feladatok, magyarázatok. A tantárgy kiváló ismerete és nagy szeretete sugárzott minden órán. Türelem és többszörös gyakorlás, mindent átbeszéltünk és önállóan, meg csoportosan is bizonyíthattunk. Nagyon vártam minden órát, nagy adomány volt ez a kurzus.

A tanárnő kedves, jó előadó, felkészült és lelkiismeretes. Szeretem, ahogy mindenféle segédanyagokkal segíti a megértésünk. Érthető tanítás, magas színvonal. Felkészültsége, tudása bámulatos számomra.

Az oktató felkészültsége minden alkalommal 100%-osnak bizonyult, ahogy a magyarázat érthetősége is. Tökéletes órafelépítés párosul hatalmas tudással a tanárnőnél.

MARKWARTHNÉ LENGYEL PIROSKA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Az oktatónk személyisége és tanítási stílusa is elnyerte a szimpátiámat. A tanárnő felkészült, pontos, magyarázatai érthetőek, emberként pedig kedves és barátságos.

Az oktató maximálisan felkészült és segítőkész volt, a nagy mennyiségű tudásanyagot élvezetessé és érdekessé tette a hallgatók számára.

Látszott, hogy a tanárnő sokat készült az órákra. Mindig hozott nekünk valami érdekességet, történetet. Lelkiismeretesen végezte a munkáját, felkészültsége, precizitása bámulatos. Egy élmény volt az óra!

RÁTKAI GERGŐ PÉTER HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Kicsit laza, humoros, fiatalos, olyan amilyennek az ő korában lenni kell. Biztos vagyok benne, hogy mindenben maximálisan számíthatunk rá, ami az ő szakterületét jelenti.

Hasznos és érdekes órák voltak, éreztem, ahogy fejlődöm hétről hétre. Jobban értem a versekhez fűzött magyarázatokat, és a szakdolgozathoz is nagy segítség volt ez a kurzus.

Felkészült, rugalmas, türelmes, megértő, segítőkész, jól látja a hallgatók problémáit, szempontjait. Nagyon jó hangulatú órák voltak. Minden szempontból ötös.