Parighāsana – Keresztrúd póz



Ossza meg!


Parighāsana: parigha = keresztrúd → Keresztrúd póz

Testhelyzet: térdelő, a törzs-csípő mozgása szerint: oldalra hajlító, erő: 1. szint.

A felvétel és a lebontás lépései:

A kiindulási póza: vajrāsana.

  1. Egyenesedj fel térdelő állásba. A jobb lábad nyújtsd oldalra egy vonalban a törzzsel és a földön lévő térddel. A lábfej is forduljon jobbra, a talp simuljon a talajra (vagy hajlított térddel, talpra húzott lábbal tedd ki oldalra). A bal lábszárat és a rüsztöt simítsd a talajra úgy, hogy a lábfej a lábszár folytatásaként legyen. A medencét tartsd középhelyzetben, fordítsd előre.
  2. A karokat felfelé néző tenyérrel emeld oldalsó középtartásba. Belégzés közben jobb kézzel nyújtózkodj oldalra úgy, hogy mellkasod továbbra is előre nézzen.
  3. Kilégzéssel hajlítsd a törzset jobbra. Engedd a jobb kéz hátát a jobb lábszárra/bokára/lábfejre, ahová elér. Ha talpra húzott helyzetben van az oldalra nyújtott lábad, akkor a comb és lábszár elé támaszd a karod, vagy könnyítésképpen a combon is könyökölhetsz. Eközben fönt, a bal kart nyújtsd oldalra a törzs folytatásaként lefelé néző tenyérrel. A bal felkar a fül fölött van és nyújtsd a könyökot. A vállöv a talajra merőleges helyzetbe törekszik. Az egész tested egy síkban van, kivéve a bal lábszárat. A tekintet fölfelé nézzen (ameddig az nem megy, addig arra, amerre a mellkas).
  4. Belégzéssel a bal kart emeld fel: a karok ismét oldalsó középtartásba kerülnek, majd húzd vissza a jobb lábad térdelő állásba. Utána vajrāsanában pihenj.

A kitartás alatti erővonalak és akciók:

– A hajlított láb esetében a lefelé tolt lábszárból nyújtózik fel a combod, a csípőízületbe tolva a combcsontot. Ebből nyújtsd ki a törzs fönt lévő oldalát, végigvezetve a nyújtást a nyakon át egész a nyakszirtcsontig, illetve a nyújtott kéz végéig.

– A nyújtott láb esetében a lefelé tolt lábujjtövekből és/vagy a sarokból nyújtózik fel a lábad. A csípőízületbe tolod a combcsontot, a csípőízülettől meled a bordákat. Megnyújtod a törzs alul lévő oldalát. A térdkalácsod stabil és arra néz, amerre a lábfej.

– A két comb kifelé rotálódik, támogatva a medence előre fordítását.

– A medenceövet a két aktív lábmunka tartja meg: mozdítsd a felső csípőlapátot felfelé-hátrafelé, az alsó csípőlapátot lefelé-előre. Stabil a medence. A farokcsonttal nyújtózz lefelé, míg a fejtetővel oldalra-felfelé (amerre a törzshajlítás mutat).

– A has aktív, a köldök alatti része megtartott, a köldök befelé-felfelé húzódik. A szegycsont távolodik a köldöktől.

– A lent lévő kéz kézhátát nekisimítva a lábszárnak vegyél erőt a vállöv egyenesítéséhez. A lent lévő vállat mozdítsd lefelé-előre, míg a fönt lévő vállat felfelé-hátrafelé. A lapockákat simítsd a hátba. A fönt lévő karod a megtartott vállból nyújtózzon egészen az ujjhegyek végéig.

A kitartás alatti figyelemvezetések és légzések:

BL a behajlított lábtól hozd a figyelmed a csípőn át a törzsbe: a behajlított lábad lábszárát nyomd lefelé, a medencét told a középhelyzet felé, emeld a szegycsontot, nyisd a mellkast, szélesítsd a hátat. Rotáld a törzset fölfelé-hátrafelé és nyújtózz a fejtetővel. KL a medencéből hozd a figyelmed a fönt lévő kar és a nyújtott láb felé: nyújtózz a karral és a lábbal, mélyítsd az oldalra hajlást.

Variánsok:

Könnyített verzió: amikor az oldalt lévő lábadat hajlítva a térdet talpra húzod, valamint a lent lévő kar nincs nyújtva, hanem a könyökkel a talpon álló láb combján támaszkodsz.

Felkészítő āsanák:

– Az oldalra döntő/hajlító āsanák segítenek: trikonāsana, pārśvakonāsana, bármilyen keresztezett lábú ülésből történő oldalra hajlás, parivṛtta-jānu-śīrṣāsana, parivṛtta-upaviṣṭa-konāsana, meru-ākāraṇāsana.

– A vállöv egyenesítésére és a mellkas nyitására: go-mukhāsana és dvikoṇāsana kéztartása, hát mögött imapóz és alkarfogás, dhanurāsana, uṣṭrāsana.

– A comb alsó részének nyújtására bármilyen előre hajlás. A comb külső oldalának lazítására a go-mukhāsana, a comb belső részének nyitására: bhadrāsana, upaviṣṭa-koṇāsana.

Rávezető eszközös és páros gyakorlatok:

– Ha a nyújtott láb lábfeje nem ér le a talajra, akkor tegyél a lábujjpárnák alá éket (vagy blokkot, téglát).

– Ha a hajlított láb lábszárának boka tájéka és rüsztje nem ér a talajra, tehetsz alá megfelelő méretben összehajtott plédet.

– Síkban tartja az egész tested, ha arccal a fal felé fordulva végezed el a pózt.

– Megtartja a medencédet középhelyzetben és a merőlegesen a behajlított, tartó lábad, ha az oldaladdal simulsz a falhoz.

– A következő rávezetéssel a hajlításhoz és a mellkas nyitáshoz tudsz erőt venni a faltól: helyezkedj oldalt a falnak úgy, hogy a nyújtózó láb esik a fal felé, és a lábujjtöved vagy a talpad támaszkodjon a falon, a fönt lévő kezed tenyerével vagy ujjbegyeivel együtt.

– Könnyít és egyensúlyt ad a póznak, ha téglára támaszkodsz a lent lévő tenyereddel. A tégla a nyújtott lábad külső vagy belső oldala mentén legyen.

– Párban is végezhető: vedd fel a pózt és a segítőd hátulról támasszon meg téged úgy, hogy a lábával a lent lévő csípőd, míg az egyik kezével a fönt lévő csípőlapátod (vagy a törzsed) rögzíti, addig a másik kezével a fönt lévő karod (amivel a síkban tartást és a helyes irányt mutatja meg) tartja a megfelelő pozícióban.

– Stabilitást ad, ha a testhelyzet felvétele közben a lent lévő karoddal a szék ülőkéjére könyökölsz, a fent lévő kezeddel pedig a háttámlába kapaszkodsz. A szék a nyújtott lábad fölött legyen.

Hatások:

– A tudatra: oldja a szorongást.

– Az energetikára: a mūlādhāra és a maṇipūra cakrát harmonizálja.

– A szervekre és szervrendszerekre: nyújtja a medencetájékot és a törzset oldalirányban: a has egyik oldalra kitágul, miközben a másik oldala oldalra behajlik; masszírozza az alhasi szerveket és szabályozza azok működését, a májat, a lépet, a veséket és a beleket.

– A mozgás szervrendszerére: nyújtja a törzs oldalán lévő és a váll körüli izmokat, oldja a derék és a hát merevségét, javítja a gerincferdülést, erősíti a gerincmerevítő- és a hasizmokat.

Ellenjavallatok és javasolt könnyítések:

– Lágyéksérv, porckorongsérv és degeneratív gerinc betegségek esetén ne végezd.

– Szívpanaszok esetén a könnyített verziót csináld. Magas vérnyomás esetén a felül lévő kéz maradjon a csípőn. A nyaki gerinc panaszai esetén a fejet ne fordítsd felfelé.

Felhasznált irodalom: Jóga tiszta forrásból: Dr. Tóth-Soma László, Képes Andrea, Medvegy Gergely

BAKAJA ZOLTÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon interaktívak voltak az órák, tetszett, és úgy érzem sokat tanultam. Hihetetlen, emberfeletti türelem és szeretet áradt a tanítónkból.

Nagyon felkészült és türelmes volt hozzánk. A tőle telhető legjobbat hozta ki belőlünk.

Nagyon sok javítási lehetőséget és sok vizsgázási időpontot adott számunkra a tanár úr, ez nagyon szimpatikus és becsülendő volt számomra.

BANYÁR MAGDOLNA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása és hitelessége az oktatott témákkal kapcsolatban bámulatra méltó. Mindezt úgy adja elő, mintha ez a világ legegyszerűbb és legkönnyebb dolga lenne. A valóságban mindez sok év tanulása, bizonyossága és elkötelezettsége. Felejthetetlen élményt nyújtottak az órái.

Mérhetetlen türelemmel, megértéssel adta át a tanárnő az alapokat. Nem volt kérdés, amire ne kaptunk volna kielégítő választ.

Nagyon jók az órák, melyek amolyan beszélgető stílusban zajlanak, ettől olyan családias a hangulat. A Tanárnő kisugárzása megragadó, élvezetes hallgatni. Erős, karakán, szenvedélyes és hiteles.

TASI ISTVÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon érdekes, színvonalas, vidám hangulatú órák voltak. A tanár úr érthetően magyarázta el a dolgokat. Kérdéseinkre mindig kimerítő válaszokat kaptunk. Teljes mértékben elégedett vagyok a munkájával.

Kiváló előadó, kimeríthetetlen lelkesedéssel. Mindig aktualizálja a tananyagot, más forrásból is hoz példát, történetet, hogy könnyítse a megértést. Nagyon nyitott, őszinte és a tekintélyt ezzel vívja ki magának.

Nagyon szeretem az óráit a tanár úrnak. A mérhetetlen elköteleződés és óriási tudás, ami áthatja az óráit, hihetetlenül magával ragadó. Az előadások érdekesek, tanulságosak, és egy nagyon odaillő humor is jelen van. 🙂

TÓTH-SOMA LÁSZLÓ HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Imádom a tanár úr óráit. Látszik, hogy hatalmas tudása van. Az órák érdekesek voltak, sok extra dolgot és sztorit hallhattunk, amelyek nincsenek benne a tananyagban. Ettől nagyon izgalmasak voltak az előadások.

Fantasztikusan felkészült, nagy tudású oktató! Érdekes, a hallgatók szemszögét átlátó előadásokat hallhattam, nem lankadt a figyelmem az órákon.

A tanár úr tudása, szakmai felkészültsége szavakkal ki nem fejezhető. Szuper órák, érdekes kisfilmekkel, képekkel tarkítva. Nagyon szeretem hallgatni!

JENEY RITA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása, vidámsága és jóindulata minden alkalommal lenyűgöz. Nagyon jól fel volt építve a félév anyaga. A tanárnő nagyon türelmes volt, és jól magyarázott. Szépen, lépésről lépésre haladtunk, így könnyen feldolgozható volt az anyag.

A tanárnő minden alkalommal a saját, már meglévő, mély és egybefűzött tudásának részeit pontosan és olyan elemekkel egybefűzve adja át, melyek segítenek a nyelv igazi megértésében. Csak pozitívat tudok róla mondani.

Maximális felkészültség és éleslátás. Barátságos és szakmailag magas színvonalú óravezetés. Mindig hasznos és objektív értékelése a munkámnak. Azért szeretek együtt dolgozni és kutatni a tanárnővel, mert minden alkalommal fejlődöm, jobb leszek abban, aminek ő a szakértője.

KAPISINSZKY JUDIT HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő minden alkalommal nagyon jól felépítette az órát, alaposan átvettünk mindent, rendszeresen ismételtünk, lehetett kérdezni, türelmesen elmondott, megmutatott nekünk mindent többször is. Szerencsések vagyunk, hogy ő tanít minket!

Juditot kiváló jógaoktatónak tartom. Türelmes, precíz és maximalista. Nagyon örülök, hogy a “jósorsom” hozzávezetett. Ideálisabb oktatót nem tudnék magam számára elképzelni. Nagyon lélekemelőek a közös meditációk, mantrázások!

Igazi példakép számomra. Külön tetszik, hogy mindent az alapoktól kezdtünk, és csak az kerül számonkérésre, ami a gyakorlati órán elhangzott/bemutatásra került; így nem tesznek különbséget a kezdő és a gyakorlott jógások között.

KÉPES ANDREA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Pontos, precíz, alapos magyarázat, a tanulók objektív, de ösztönző jellegű értékelése!

Az oktató példamutató viselkedése, felkészültsége és személyes stílusa miatt örömmel járok hozzá. Biztonságban érzem magam az órákon technikai szempontból.

Az órai anyag, a jegyzet és az ahhoz tartozó tanári magyarázatok minden tekintetben segítik a hallgatók felkészülését. Ráadásul a tanári segítségnyújtás rendkívüli módon támogatja a gyakorló fizikai, mentális és lelki fejlődését.

MAGYAR MÁRTA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Mindig izgalmas, mindig érthető és könnyen befogadható feladatok, magyarázatok. A tantárgy kiváló ismerete és nagy szeretete sugárzott minden órán. Türelem és többszörös gyakorlás, mindent átbeszéltünk és önállóan, meg csoportosan is bizonyíthattunk. Nagyon vártam minden órát, nagy adomány volt ez a kurzus.

A tanárnő kedves, jó előadó, felkészült és lelkiismeretes. Szeretem, ahogy mindenféle segédanyagokkal segíti a megértésünk. Érthető tanítás, magas színvonal. Felkészültsége, tudása bámulatos számomra.

Az oktató felkészültsége minden alkalommal 100%-osnak bizonyult, ahogy a magyarázat érthetősége is. Tökéletes órafelépítés párosul hatalmas tudással a tanárnőnél.

MARKWARTHNÉ LENGYEL PIROSKA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Az oktatónk személyisége és tanítási stílusa is elnyerte a szimpátiámat. A tanárnő felkészült, pontos, magyarázatai érthetőek, emberként pedig kedves és barátságos.

Az oktató maximálisan felkészült és segítőkész volt, a nagy mennyiségű tudásanyagot élvezetessé és érdekessé tette a hallgatók számára.

Látszott, hogy a tanárnő sokat készült az órákra. Mindig hozott nekünk valami érdekességet, történetet. Lelkiismeretesen végezte a munkáját, felkészültsége, precizitása bámulatos. Egy élmény volt az óra!

RÁTKAI GERGŐ PÉTER HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Kicsit laza, humoros, fiatalos, olyan amilyennek az ő korában lenni kell. Biztos vagyok benne, hogy mindenben maximálisan számíthatunk rá, ami az ő szakterületét jelenti.

Hasznos és érdekes órák voltak, éreztem, ahogy fejlődöm hétről hétre. Jobban értem a versekhez fűzött magyarázatokat, és a szakdolgozathoz is nagy segítség volt ez a kurzus.

Felkészült, rugalmas, türelmes, megértő, segítőkész, jól látja a hallgatók problémáit, szempontjait. Nagyon jó hangulatú órák voltak. Minden szempontból ötös.