Mayūrāsana – PávaállásOssza meg!


Mayūrāsana: mayūra = páva → Pávaállás

Testhelyzet: kéztámaszos, törzs-csípő mozgása szerint: középhelyzet, erő: 3. szint.

A felvétel és a lebontás lépései:

A kiindulási póza: vajrāsana.

  1. Térdelj fel négykézláb állásba úgy, hogy a térdek között kis távolság legyen. A tenyereket helyezd a földre, miközben ujjaid (a tenyerek kifordítása után) a lábak felé néznek. A tenyerek olyan közel legyenek egymáshoz, hogy a kisujjak összesimulnak. Ha szükséges, nyiss kis távolságot a tenyerek között.
  2. Hajlítsd be a karjaid, miközben a könyökök és az alkarok együtt maradnak (ha eltávolítottad a tenyereket egymástól, akkor azok távolságát tartsd). Támaszkodj a mellkassal a két felkarra, könyökeid támasszák a bordakosár alját.
  3. Nyújtsd ki egyenként a lábaid, tartsd őket együtt és megfeszítve.
  4. Lélegezz ki, feszítsd meg a hasizmokat és helyezd a testsúlyodat a kezekre. Emeld fel a lábakat egyenként vagy együtt a talajról, miközben a törzset és a fejet előre nyújtod. Tartsd meg a tested a talajjal párhuzamos helyzetben. A tekintettel lefelé nézz, a lábfejjel spiccelj. Az āsana kivitelezése közben a légzés nehézzé válik, hiszen a rekeszizom összenyomott állapotban van, de próbálj egyenletesen lélegezni, ne tartsd vissza a légzést.
  5. A gyakorlatot a fej, a nyak és a lábak ellazításával, illetve a lábak földre való visszahelyezésével engedd el. Térdelj a kezek mellé, majd vajrāsanában pihenj.

A kitartás alatti erővonalak és akciók:

– A talajra nyomott egész tenyérből tartsd meg az alkart. A vállakat húzd hátra, a lapockákat simítsd a hátadba.

– A hasizmokat és a mély hátizmokat teljesen feszítsd meg. A tenyerekből előre, a fejtető irányába emeld a nyújtózó, széles törzset. Az aktív lábakat fölfelé-hátrafelé emeld.

– Az egész test erős aktivitásban tartja az egyensúlyt; a fejtetővel előre, a lábujjakkal hátrafelé nyújtózz.

A kitartás alatti figyelemvezetések és légzések:

BL a kéztől emeld a figyelmed a hashoz és onnan áramoltasd az egész testben: emelkedsz a kézből és aktiválod a test összes izmát. KL a köldöktől két irányba vezeted a figyelmed: fejtetővel előre, míg lábujjakkal hátra nyújtózol.

Variánsok:

A láb padmāsana lábtartásában van.

Felkészítő āsanák:

– A törzsben lévő akciók tudatosítására: tāḍāsana, santolanāsana.

– A hasizom erősítésére: nāvāsana, nābhyāsana, alkartámaszos fekvőtámasz, háton fekvésben lábemelések és hasprések.

– A kar és a váll erősítésére: mārjārāsanában dinamikus gyakorlatok, dinamikus delfin (lásd bemelegítéseknél), adho-mukha-śvanāsana, ūrdhva-mukha-śvanāsana, hagyományos fekvőtámasz, caturaṅga-daṇḍāsana.

– A tenyér, kar, váll, törzs erősítésére és az egyensúly fejlesztésére: bakāsana, kākāsana, kaśyapāsana, śīrṣāsana.

– A hát és a láb hátsó részének erősítésére: nirālamba-bhujaṅgāsana, ardha és teljes śalabhāsana, vīrabhadrāsana 3.

Rávezető eszközös és páros gyakorlatok:

– Az egyensúly támogatására vedd fel úgy a pózt, hogy a lábujjakat téglára helyezed. Szükség esetén a homlokod (vagy az állad) alá is tehetsz emelvényt, pl. egy vastagabb és keményebb párnát.

– Könnyítésként hajtsd végre a mayūrāsanát a talajon tartott térdekkel.

– Erősítésre végezhetsz caturaṅga-daṇḍāsanából lábemeléseket.

Hatások:

– A tudatra: megerősíti a tudatot, képes leszel minden akadályt legyőzni.

– Az energetikára: a maṇipūra és az ājñā cakrát harmonizálja.

– A szervekre és szervrendszerekre: felfrissíti a test hasi tájékát és az emésztőszervrendszert; segíti az anyagcsere folyamatát; gyógyítja a gyomor és a lép megbetegedéseit; kedvező hatású a cukorbetegség esetén; elősegíti a szervezet méregtelenítését; egyensúlyba hozza az endokrin rendszer működését.

– A mozgás szervrendszerére: kiemelten erősíti a csuklót, a karokat és a hasat, de a láb és a törzs egyéb izmait is fejleszti.

Ellenjavallatok és javasolt könnyítések:

– Magas vérnyomás, bármilyen szívprobléma, lágyéksérv, ínhüvelygyulladás, ganglion, gyomor- és nyombélfekély esetén ne végezd.

– Csuklógyengeség esetén először más, könnyebb gyakorlatokkal erősítsd fel a kézfej és az alkar izmait.

– A női nemi szervekre való erőteljes hatása miatt a hölgyeknek caturaṅga-daṇḍāsanát javasolt végezni helyette.

Felhasznált irodalom: Jóga tiszta forrásból: Dr. Tóth-Soma László, Képes Andrea, Medvegy Gergely

BAKAJA ZOLTÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon interaktívak voltak az órák, tetszett, és úgy érzem sokat tanultam. Hihetetlen, emberfeletti türelem és szeretet áradt a tanítónkból.

Nagyon felkészült és türelmes volt hozzánk. A tőle telhető legjobbat hozta ki belőlünk.

Nagyon sok javítási lehetőséget és sok vizsgázási időpontot adott számunkra a tanár úr, ez nagyon szimpatikus és becsülendő volt számomra.

BANYÁR MAGDOLNA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása és hitelessége az oktatott témákkal kapcsolatban bámulatra méltó. Mindezt úgy adja elő, mintha ez a világ legegyszerűbb és legkönnyebb dolga lenne. A valóságban mindez sok év tanulása, bizonyossága és elkötelezettsége. Felejthetetlen élményt nyújtottak az órái.

Mérhetetlen türelemmel, megértéssel adta át a tanárnő az alapokat. Nem volt kérdés, amire ne kaptunk volna kielégítő választ.

Nagyon jók az órák, melyek amolyan beszélgető stílusban zajlanak, ettől olyan családias a hangulat. A Tanárnő kisugárzása megragadó, élvezetes hallgatni. Erős, karakán, szenvedélyes és hiteles.

TASI ISTVÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon érdekes, színvonalas, vidám hangulatú órák voltak. A tanár úr érthetően magyarázta el a dolgokat. Kérdéseinkre mindig kimerítő válaszokat kaptunk. Teljes mértékben elégedett vagyok a munkájával.

Kiváló előadó, kimeríthetetlen lelkesedéssel. Mindig aktualizálja a tananyagot, más forrásból is hoz példát, történetet, hogy könnyítse a megértést. Nagyon nyitott, őszinte és a tekintélyt ezzel vívja ki magának.

Nagyon szeretem az óráit a tanár úrnak. A mérhetetlen elköteleződés és óriási tudás, ami áthatja az óráit, hihetetlenül magával ragadó. Az előadások érdekesek, tanulságosak, és egy nagyon odaillő humor is jelen van. 🙂

TÓTH-SOMA LÁSZLÓ HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Imádom a tanár úr óráit. Látszik, hogy hatalmas tudása van. Az órák érdekesek voltak, sok extra dolgot és sztorit hallhattunk, amelyek nincsenek benne a tananyagban. Ettől nagyon izgalmasak voltak az előadások.

Fantasztikusan felkészült, nagy tudású oktató! Érdekes, a hallgatók szemszögét átlátó előadásokat hallhattam, nem lankadt a figyelmem az órákon.

A tanár úr tudása, szakmai felkészültsége szavakkal ki nem fejezhető. Szuper órák, érdekes kisfilmekkel, képekkel tarkítva. Nagyon szeretem hallgatni!

JENEY RITA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása, vidámsága és jóindulata minden alkalommal lenyűgöz. Nagyon jól fel volt építve a félév anyaga. A tanárnő nagyon türelmes volt, és jól magyarázott. Szépen, lépésről lépésre haladtunk, így könnyen feldolgozható volt az anyag.

A tanárnő minden alkalommal a saját, már meglévő, mély és egybefűzött tudásának részeit pontosan és olyan elemekkel egybefűzve adja át, melyek segítenek a nyelv igazi megértésében. Csak pozitívat tudok róla mondani.

Maximális felkészültség és éleslátás. Barátságos és szakmailag magas színvonalú óravezetés. Mindig hasznos és objektív értékelése a munkámnak. Azért szeretek együtt dolgozni és kutatni a tanárnővel, mert minden alkalommal fejlődöm, jobb leszek abban, aminek ő a szakértője.

KAPISINSZKY JUDIT HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő minden alkalommal nagyon jól felépítette az órát, alaposan átvettünk mindent, rendszeresen ismételtünk, lehetett kérdezni, türelmesen elmondott, megmutatott nekünk mindent többször is. Szerencsések vagyunk, hogy ő tanít minket!

Juditot kiváló jógaoktatónak tartom. Türelmes, precíz és maximalista. Nagyon örülök, hogy a “jósorsom” hozzávezetett. Ideálisabb oktatót nem tudnék magam számára elképzelni. Nagyon lélekemelőek a közös meditációk, mantrázások!

Igazi példakép számomra. Külön tetszik, hogy mindent az alapoktól kezdtünk, és csak az kerül számonkérésre, ami a gyakorlati órán elhangzott/bemutatásra került; így nem tesznek különbséget a kezdő és a gyakorlott jógások között.

KÉPES ANDREA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Pontos, precíz, alapos magyarázat, a tanulók objektív, de ösztönző jellegű értékelése!

Az oktató példamutató viselkedése, felkészültsége és személyes stílusa miatt örömmel járok hozzá. Biztonságban érzem magam az órákon technikai szempontból.

Az órai anyag, a jegyzet és az ahhoz tartozó tanári magyarázatok minden tekintetben segítik a hallgatók felkészülését. Ráadásul a tanári segítségnyújtás rendkívüli módon támogatja a gyakorló fizikai, mentális és lelki fejlődését.

MAGYAR MÁRTA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Mindig izgalmas, mindig érthető és könnyen befogadható feladatok, magyarázatok. A tantárgy kiváló ismerete és nagy szeretete sugárzott minden órán. Türelem és többszörös gyakorlás, mindent átbeszéltünk és önállóan, meg csoportosan is bizonyíthattunk. Nagyon vártam minden órát, nagy adomány volt ez a kurzus.

A tanárnő kedves, jó előadó, felkészült és lelkiismeretes. Szeretem, ahogy mindenféle segédanyagokkal segíti a megértésünk. Érthető tanítás, magas színvonal. Felkészültsége, tudása bámulatos számomra.

Az oktató felkészültsége minden alkalommal 100%-osnak bizonyult, ahogy a magyarázat érthetősége is. Tökéletes órafelépítés párosul hatalmas tudással a tanárnőnél.

MARKWARTHNÉ LENGYEL PIROSKA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Az oktatónk személyisége és tanítási stílusa is elnyerte a szimpátiámat. A tanárnő felkészült, pontos, magyarázatai érthetőek, emberként pedig kedves és barátságos.

Az oktató maximálisan felkészült és segítőkész volt, a nagy mennyiségű tudásanyagot élvezetessé és érdekessé tette a hallgatók számára.

Látszott, hogy a tanárnő sokat készült az órákra. Mindig hozott nekünk valami érdekességet, történetet. Lelkiismeretesen végezte a munkáját, felkészültsége, precizitása bámulatos. Egy élmény volt az óra!

RÁTKAI GERGŐ PÉTER HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Kicsit laza, humoros, fiatalos, olyan amilyennek az ő korában lenni kell. Biztos vagyok benne, hogy mindenben maximálisan számíthatunk rá, ami az ő szakterületét jelenti.

Hasznos és érdekes órák voltak, éreztem, ahogy fejlődöm hétről hétre. Jobban értem a versekhez fűzött magyarázatokat, és a szakdolgozathoz is nagy segítség volt ez a kurzus.

Felkészült, rugalmas, türelmes, megértő, segítőkész, jól látja a hallgatók problémáit, szempontjait. Nagyon jó hangulatú órák voltak. Minden szempontból ötös.