Parivṛtta-pārśvakoṇāsana – Átforduló oldalsó szögtartásOssza meg!


Parivṛtta-pārśvakoṇāsana: parivṛtta = (meg)fordított, pārśva = oldal, koṇa = szög → Átforduló oldalsó szögtartás

Testhelyzet: álló, a törzs-csípő mozgása szerint: gerinccsavaró, erő: 3. szint.

A felvétel és a lebontás lépései:

A kiindulási póza: vīrabhadrāsana 1. jobb láb van elöl.

  1. A jobb kezet tedd a csípőre, a bal kezet továbbra is nyújtsd fölfelé.
  2. Kilégzéssel a bal karral vezetve dönts előre, miközben csavarsz is jobbra. Tedd a bal tenyered vagy ujjbegyeket a talajra, a jobb külső (kötött csípő és derék esetén, vagy ha érzékeny a derék a belső) lábél mellé. Ha a kezed nem ér le, akkor tehetsz alá téglát.
  3. A csípőre tett jobb kéz segítségével, a vállat hátrahúzva forgasd a felsőtestet tovább jobbra, amíg a két váll egymás fölé kerül. Belégzéssel nyújtsd fel a jobb kart, kilégzéssel pedig nyújtózz el vele a fül felett a törzs folytatásaként. A tekintet felfelé nézzen (vagy arra, amerre a mellkasod).
  4. Belégzéssel húzd csípőre a jobb kezet, a bal karoddal nyújtózva emeld fel a törzset, majd nyújtsd fel a jobb karodat is, és érkezz meg vīrabhadrāsana 1-be. Lépj hátra adho-mukha-śvanāsanába vagy előre tāḍāsanába.

Kéztartás variáns: imatartás.

  1. Vīrabhadrāsana 1-ben vedd fel az imapózt úgy, hogy a két alkar egymás folytatása legyen. Az együtt tartott tenyerek a szegycsont előtt helyezkedjenek el.
  2. Kilégzéssel dönts előre és csavarj jobbra. A bal könyöködet tedd a jobb combra (a térd fölött). Tartsd meg az imatartást, az egyenes vállövet és a nyitott mellkast.
  3. Belégzéssel gyere fel vīrabhadrāsana 1-be.

A kitartás alatti erővonalak és akciók:

– Az elöl lévő lábfej talpa legyen a talajon. A hátul lévő lábfej lehet a talpon is és a lábujjakon is. A talajon lévő talp esetében a lábujjak finoman simuljanak a talajra. A sarok két oldala, a külső talpél, a nagylábujj és kislábujj alatti talppárna stabilan a talajon. Emeld a belső bokát, hogy meglegyen a hosszanti boltozat. Ha a hátul lévő lábfej az ujjakon (illetve azok párnáin) támaszkodik, akkor a talp merőleges a talajra. A sarok a lábujjak fölött van, innen nyújtózik hátrafelé.

– Az elöl lévő hajlított láb térdét végig tartsd meg a boka felett. A comb alsó része a talajjal párhuzamos, a lábfej nem fordul el. A hátul lévő nyújtott láb esetében a térdkalácsot húzd fel és a letolt külső lábélből (vagy a talppárnából) tartsd a lábad.

– A hajlított láb csípőjét hátrafelé, míg a nyújtott lábét előrefelé told. Tartsd középen a medencét. A medence belső és gátizmait is aktiváld.

– A köldököt húzd a gerinc felé. A köldöktől emeld a szegycsontot, a szegycsontból nyújtózz a kulcscsontokkal a vállcsúcsok irányába, szélesítve és egyenesítve a vállövet.

– A medenceöv a talajjal párhuzamos, a vállöv merőleges legyen. A kettő között csavarodik a gerincoszlop. Hosszú a gerinc, a fejtetővel és a farokcsonttal két irányba nyújtózz.

– A fejed fordulhat a talaj, a mellkas vagy a plafon irányába. A fejtetővel nyújtózz, az álladdal közelíts a szegycsont felé, hogy a nyak hosszú maradhasson.

– A hátul lévő nyújtott láb, a gerincoszlop és a fej legyen egy vonalban. A lábfejtől nyújtózz egész testeddel a fejtetőig.

– Ha a kezed leteszed, akkor a lent lévő karod nyújtva, a talajon támaszkodjon. A fönt lévő kezed a megtartott vállból az ujjhegyek végéig nyújtózzon. Ha imapózban van, akkor a lent lévő könyök a combon támaszkodjon, miközben a fönt lévő az ég felé tart. A tenyerek finoman egymásnak feszülnek.

A kitartás alatti figyelemvezetések és légzések:

BL a lábtól hozod felfelé a figyelmed a fent lévő karig: aktiváld mindkét lábad és a hátul lévő lábad külső lábéléből (vagy a lábujjból) hosszan nyújtsd a törzset, a fejtetőt és a kart. KL a medencétől vidd a figyelmed a vállöv és a karok felé: a medence stabilitását, a gerinc hosszát és a vállöv szélességét megtartva fokozd a törzs rotációját.

Variánsok:

A fent leírtak szerint a kéztartásokat lehet változtatni: tarthatod imapózban is.

Pārśvakoṇāsana (nyújtott oldalsó szögtartás): vīrabhadrāsana 2-ből teszed le a kezed, nyújtva a törzs oldalát.

Felkészítő āsanák:

– Az egyensúly fejlesztésére az egyensúlyi āsanák, pl: garudāsana, vṛkṣāsana, tālāsana.

– A derék és a hát nyújtására előredöntő/hajló és oldalra hajlító āsanák, pl.: trikoṇāsana, parivṛtta-jānu-śīrṣāsana, parighāsana, pāda-hastāsana, pascimottānāsana.

– A gerinc csavarására: vakrāsana, ardha-matsyendrāsana, parivṛtta-vajrāsana, háton fekvésből gerinccsavarások, jaṭhara-parivartanāsana, parivṛtta-trikoṇāsana, parivṛtta-utkaṭāsana.

– A láb stabilitására az álló āsanák közül: pārśvakoṇāsana, vīrabhadrāsana 1. és 2.

– A csípő nyújtására ekapāda-prasārāsana, vīrabhadrāsana 1. és 2., (supta) vīrāsana, go-mukhāsana.

Rávezető eszközös és páros gyakorlatok:

– Ha nem ér le a kezed a talajra, akkor tegyél alá téglát, ami lehet álló, élére állított és lapjára fektetett helyzetben.

– Erőt ad a gyakorlatnak, ha székre támaszkodva végzed úgy, hogy a szék ülőkéje az elől lévő lábad mellett, oldalt van. Az ülőke a lábszárhoz ér (a lábfej fölé nyúlik), a lent lévő kezed alkarja erre támaszkodik, míg a fent lévő kezed először a háttámlába kapaszkodik, majd onnan nyújtózik el.

– A medence stabilitását adja meg és támogatja a törzs nyújtóztatását, ha a segítőd hevederrel, vagy a kezével tartja meg a medencédet, vagy az elöl lévő lábad combtövét.

– Stabilitást nyersz, ha a hátul lévő lábaddal falhoz simulva, párban végzed a pózt úgy, hogy a segítőd megtámasztja a medencédet a medencéjével és a fönt lévő karod húzza oldalra-felfelé.

– Az elöl lévő lábad van a fal felé és a fönt lévő kezed támasztod a falnak.

Hatások:

– A tudatra: növeli az akaraterőt és a kitartást.

– Az energetikára: kedvezően befolyásolja a három fő nāḍī működését, harmonizálja a hét fő cakrát.

– A szervekre és szervrendszerekre: javítja a hasi szervek működését, amely által segíti az emésztést, a felszívódást, a méregtelenítést; masszírozza a gerincvelőt és nyújtja a gerinc mellett kilépő ideggyököket, így nyugtatva az idegrendszert.

– A mozgás szervrendszerére: erősíti a comb-, és lábszárizmokat; elősegíti a gerinc és a hátizmok helyes működését, javítja a tartást; javul gerinctájék vérellátása; nyújtja a gerincoszlop izmait.

Ellenjavallatok és javasolt könnyítések:

– Porckorongsérv, súlyos hátpanaszok, fekélyek, lágyéksérv, heveny hasi gyulladások, illetve a boka, a térd és a csípő gyengesége esetén ne végezd.

– Nyaki gerincprobléma esetén a fejed ne fordítsd fel, végig nézz a talaj felé. Magas vérnyomás esetén a lent lévő karodat tedd téglára, míg a fönt lévő kezed maradjon a csípőn.

Felhasznált irodalom: Jóga tiszta forrásból: Dr. Tóth-Soma László, Képes Andrea, Medvegy Gergely

BAKAJA ZOLTÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon interaktívak voltak az órák, tetszett, és úgy érzem sokat tanultam. Hihetetlen, emberfeletti türelem és szeretet áradt a tanítónkból.

Nagyon felkészült és türelmes volt hozzánk. A tőle telhető legjobbat hozta ki belőlünk.

Nagyon sok javítási lehetőséget és sok vizsgázási időpontot adott számunkra a tanár úr, ez nagyon szimpatikus és becsülendő volt számomra.

BANYÁR MAGDOLNA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása és hitelessége az oktatott témákkal kapcsolatban bámulatra méltó. Mindezt úgy adja elő, mintha ez a világ legegyszerűbb és legkönnyebb dolga lenne. A valóságban mindez sok év tanulása, bizonyossága és elkötelezettsége. Felejthetetlen élményt nyújtottak az órái.

Mérhetetlen türelemmel, megértéssel adta át a tanárnő az alapokat. Nem volt kérdés, amire ne kaptunk volna kielégítő választ.

Nagyon jók az órák, melyek amolyan beszélgető stílusban zajlanak, ettől olyan családias a hangulat. A Tanárnő kisugárzása megragadó, élvezetes hallgatni. Erős, karakán, szenvedélyes és hiteles.

TASI ISTVÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon érdekes, színvonalas, vidám hangulatú órák voltak. A tanár úr érthetően magyarázta el a dolgokat. Kérdéseinkre mindig kimerítő válaszokat kaptunk. Teljes mértékben elégedett vagyok a munkájával.

Kiváló előadó, kimeríthetetlen lelkesedéssel. Mindig aktualizálja a tananyagot, más forrásból is hoz példát, történetet, hogy könnyítse a megértést. Nagyon nyitott, őszinte és a tekintélyt ezzel vívja ki magának.

Nagyon szeretem az óráit a tanár úrnak. A mérhetetlen elköteleződés és óriási tudás, ami áthatja az óráit, hihetetlenül magával ragadó. Az előadások érdekesek, tanulságosak, és egy nagyon odaillő humor is jelen van. 🙂

TÓTH-SOMA LÁSZLÓ HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Imádom a tanár úr óráit. Látszik, hogy hatalmas tudása van. Az órák érdekesek voltak, sok extra dolgot és sztorit hallhattunk, amelyek nincsenek benne a tananyagban. Ettől nagyon izgalmasak voltak az előadások.

Fantasztikusan felkészült, nagy tudású oktató! Érdekes, a hallgatók szemszögét átlátó előadásokat hallhattam, nem lankadt a figyelmem az órákon.

A tanár úr tudása, szakmai felkészültsége szavakkal ki nem fejezhető. Szuper órák, érdekes kisfilmekkel, képekkel tarkítva. Nagyon szeretem hallgatni!

JENEY RITA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása, vidámsága és jóindulata minden alkalommal lenyűgöz. Nagyon jól fel volt építve a félév anyaga. A tanárnő nagyon türelmes volt, és jól magyarázott. Szépen, lépésről lépésre haladtunk, így könnyen feldolgozható volt az anyag.

A tanárnő minden alkalommal a saját, már meglévő, mély és egybefűzött tudásának részeit pontosan és olyan elemekkel egybefűzve adja át, melyek segítenek a nyelv igazi megértésében. Csak pozitívat tudok róla mondani.

Maximális felkészültség és éleslátás. Barátságos és szakmailag magas színvonalú óravezetés. Mindig hasznos és objektív értékelése a munkámnak. Azért szeretek együtt dolgozni és kutatni a tanárnővel, mert minden alkalommal fejlődöm, jobb leszek abban, aminek ő a szakértője.

KAPISINSZKY JUDIT HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő minden alkalommal nagyon jól felépítette az órát, alaposan átvettünk mindent, rendszeresen ismételtünk, lehetett kérdezni, türelmesen elmondott, megmutatott nekünk mindent többször is. Szerencsések vagyunk, hogy ő tanít minket!

Juditot kiváló jógaoktatónak tartom. Türelmes, precíz és maximalista. Nagyon örülök, hogy a “jósorsom” hozzávezetett. Ideálisabb oktatót nem tudnék magam számára elképzelni. Nagyon lélekemelőek a közös meditációk, mantrázások!

Igazi példakép számomra. Külön tetszik, hogy mindent az alapoktól kezdtünk, és csak az kerül számonkérésre, ami a gyakorlati órán elhangzott/bemutatásra került; így nem tesznek különbséget a kezdő és a gyakorlott jógások között.

KÉPES ANDREA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Pontos, precíz, alapos magyarázat, a tanulók objektív, de ösztönző jellegű értékelése!

Az oktató példamutató viselkedése, felkészültsége és személyes stílusa miatt örömmel járok hozzá. Biztonságban érzem magam az órákon technikai szempontból.

Az órai anyag, a jegyzet és az ahhoz tartozó tanári magyarázatok minden tekintetben segítik a hallgatók felkészülését. Ráadásul a tanári segítségnyújtás rendkívüli módon támogatja a gyakorló fizikai, mentális és lelki fejlődését.

MAGYAR MÁRTA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Mindig izgalmas, mindig érthető és könnyen befogadható feladatok, magyarázatok. A tantárgy kiváló ismerete és nagy szeretete sugárzott minden órán. Türelem és többszörös gyakorlás, mindent átbeszéltünk és önállóan, meg csoportosan is bizonyíthattunk. Nagyon vártam minden órát, nagy adomány volt ez a kurzus.

A tanárnő kedves, jó előadó, felkészült és lelkiismeretes. Szeretem, ahogy mindenféle segédanyagokkal segíti a megértésünk. Érthető tanítás, magas színvonal. Felkészültsége, tudása bámulatos számomra.

Az oktató felkészültsége minden alkalommal 100%-osnak bizonyult, ahogy a magyarázat érthetősége is. Tökéletes órafelépítés párosul hatalmas tudással a tanárnőnél.

MARKWARTHNÉ LENGYEL PIROSKA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Az oktatónk személyisége és tanítási stílusa is elnyerte a szimpátiámat. A tanárnő felkészült, pontos, magyarázatai érthetőek, emberként pedig kedves és barátságos.

Az oktató maximálisan felkészült és segítőkész volt, a nagy mennyiségű tudásanyagot élvezetessé és érdekessé tette a hallgatók számára.

Látszott, hogy a tanárnő sokat készült az órákra. Mindig hozott nekünk valami érdekességet, történetet. Lelkiismeretesen végezte a munkáját, felkészültsége, precizitása bámulatos. Egy élmény volt az óra!

RÁTKAI GERGŐ PÉTER HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Kicsit laza, humoros, fiatalos, olyan amilyennek az ő korában lenni kell. Biztos vagyok benne, hogy mindenben maximálisan számíthatunk rá, ami az ő szakterületét jelenti.

Hasznos és érdekes órák voltak, éreztem, ahogy fejlődöm hétről hétre. Jobban értem a versekhez fűzött magyarázatokat, és a szakdolgozathoz is nagy segítség volt ez a kurzus.

Felkészült, rugalmas, türelmes, megértő, segítőkész, jól látja a hallgatók problémáit, szempontjait. Nagyon jó hangulatú órák voltak. Minden szempontból ötös.