Vajrāsana – Gyémánt pózOssza meg!


Vajrāsana: vajra = gyémánt → Gyémánt póz (Sarkon ülés)

Testhelyzet: ülő, a törzs-csípő mozgása szerint: derékszög, erő: 1. szint.

A felvétel és a lebontás lépései:

A kiindulási póza: mārjārāsana vagy térdelőállás.

  1. Hajlítsd a térdeket és ülj a sarkakra. A combokat legfeljebb csípőszélességben nyisd, vagy teljesen zárd össze. A rüsztöd a talajra simul, a nagylábujjaid hegyei összeérnek, de a bokák kifelé mozdulnak. A két ülőcsont a két sarokcsont belső részén támaszkodik. A medence középhelyzetben van, a keresztcsont merőleges a talajra. A törzsed helyzete ugyanolyan, mint tāḍāsanában, a kezek könnyedén a combokon nyugszanak.

A kitartás alatti erővonalak és akciók:

– Nyomd a térdeket enyhén a talaj irányába, és a lábszárat nyújtsd hátra a lábujjak irányába, de a sarkakat engedd finoman kifelé mozdulni.

– A gát és a medence mély izmaival tartsd középhelyzetben a medencét és engedd az ülőcsontokat a sarkak felé süllyedni.

– Az ülőcsonttól nyújtózz a fejtetővel fölfelé, míg a csípőlapáttól törekedj föl a törzs két oldalával.

– A szegycsonttól nyújtózz kifelé a kulcscsonttal a vállcsúcs felé. Lefelé-hátra gördítsd a vállat, a vállból nyújtózz lefelé a könyökkel. A lapockát befelé-lefelé mozdítsd, a tenyér a combodon pihen.

– A keresztcsont és a nyakszirtcsont legyen egy vonalban egymással. Nézz előrefelé, az állad enyhén lefelé-hátrafelé húzd.

A kitartás alatti figyelemvezetések és légzések:

BL lentről emeld fel a figyelmed fölfelé: aktiváld a lábszárad, emeld a szegycsontot, nyújtózz a fejtetővel fölfelé. KL fentről vezesd a figyelmed lefelé: (az elért magasságot megtartva) az arc bőre lefelé folyik, a lapocka belesimul a hátadba, a könyök nyújtózik a talaj irányába, a medence és a rüszt süllyed lefelé.

Variánsok:

Parivṛtta-vajrāsana (kiforduló sarkon ülés): vajrāsanában gerinccsavarást végzel úgy, hogy az imapózban lévő kezed könyökét a térd fölé, a combra helyezed.

Felkészítő āsanák:

– Az ülő pozícióra: sukhāsana, siddhāsana, daṇḍāsana.

Rávezető eszközös és páros gyakorlatok:

– Helyére teszi a vállakat, a lapockákat, ha vajrāsanában a medence mellett (vagy a törzs mögött) a talajra támaszkodsz az ujjbegyekkel. A könyökeidet hátra hajlítod, illetve finoman közelíted őket egymáshoz, valamint a kézfejed hátra  tolod és finoman csavarod egymás felé. Ha a talaj felé nyomod az ujjaidat, akkor a gerinc nyújtásához vehetsz erőt a földtől.

– Ha feszül a bokád, lábszárad, akkor a lábszár végéhez, a boka alá tegyél plédet.

– Ha feszül a térded, akkor a lábszár és a medence közé helyezz plédet, mert ez teret biztosít a térd számára.

– A boka és a lábszár nyújtására kiváló, ha a vajrāsana tartásban felemeled a térdeidet a talajtól, miközben a kezeiden támaszkodsz.

Hatások:

– A tudatra: kényelmes ülés meditációhoz; békéssé teszi az elmét és frissé az intelligenciát.

– Az energetikára: a mūlādhāra cakrát harmonizálja.

– A szervekre és szervrendszerekre: könnyeddé és energikussá teszi a testet; pihenteti a szívet és a légzést.

– A mozgás szervrendszerére: oldja a térd és boka merevségét, nyújtja a combot, javítja a tartást.

Ellenjavallatok és javasolt könnyítések:

– Nincs ellenjavallata.

– Boka- és térdprobléma esetén a megfelelő kiegészítésekkel végezd (lásd a rávezetéseknél).

Felhasznált irodalom: Jóga tiszta forrásból: Dr. Tóth-Soma László, Képes Andrea, Medvegy Gergely

BAKAJA ZOLTÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon interaktívak voltak az órák, tetszett, és úgy érzem sokat tanultam. Hihetetlen, emberfeletti türelem és szeretet áradt a tanítónkból.

Nagyon felkészült és türelmes volt hozzánk. A tőle telhető legjobbat hozta ki belőlünk.

Nagyon sok javítási lehetőséget és sok vizsgázási időpontot adott számunkra a tanár úr, ez nagyon szimpatikus és becsülendő volt számomra.

BANYÁR MAGDOLNA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása és hitelessége az oktatott témákkal kapcsolatban bámulatra méltó. Mindezt úgy adja elő, mintha ez a világ legegyszerűbb és legkönnyebb dolga lenne. A valóságban mindez sok év tanulása, bizonyossága és elkötelezettsége. Felejthetetlen élményt nyújtottak az órái.

Mérhetetlen türelemmel, megértéssel adta át a tanárnő az alapokat. Nem volt kérdés, amire ne kaptunk volna kielégítő választ.

Nagyon jók az órák, melyek amolyan beszélgető stílusban zajlanak, ettől olyan családias a hangulat. A Tanárnő kisugárzása megragadó, élvezetes hallgatni. Erős, karakán, szenvedélyes és hiteles.

TASI ISTVÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon érdekes, színvonalas, vidám hangulatú órák voltak. A tanár úr érthetően magyarázta el a dolgokat. Kérdéseinkre mindig kimerítő válaszokat kaptunk. Teljes mértékben elégedett vagyok a munkájával.

Kiváló előadó, kimeríthetetlen lelkesedéssel. Mindig aktualizálja a tananyagot, más forrásból is hoz példát, történetet, hogy könnyítse a megértést. Nagyon nyitott, őszinte és a tekintélyt ezzel vívja ki magának.

Nagyon szeretem az óráit a tanár úrnak. A mérhetetlen elköteleződés és óriási tudás, ami áthatja az óráit, hihetetlenül magával ragadó. Az előadások érdekesek, tanulságosak, és egy nagyon odaillő humor is jelen van. 🙂

TÓTH-SOMA LÁSZLÓ HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Imádom a tanár úr óráit. Látszik, hogy hatalmas tudása van. Az órák érdekesek voltak, sok extra dolgot és sztorit hallhattunk, amelyek nincsenek benne a tananyagban. Ettől nagyon izgalmasak voltak az előadások.

Fantasztikusan felkészült, nagy tudású oktató! Érdekes, a hallgatók szemszögét átlátó előadásokat hallhattam, nem lankadt a figyelmem az órákon.

A tanár úr tudása, szakmai felkészültsége szavakkal ki nem fejezhető. Szuper órák, érdekes kisfilmekkel, képekkel tarkítva. Nagyon szeretem hallgatni!

JENEY RITA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása, vidámsága és jóindulata minden alkalommal lenyűgöz. Nagyon jól fel volt építve a félév anyaga. A tanárnő nagyon türelmes volt, és jól magyarázott. Szépen, lépésről lépésre haladtunk, így könnyen feldolgozható volt az anyag.

A tanárnő minden alkalommal a saját, már meglévő, mély és egybefűzött tudásának részeit pontosan és olyan elemekkel egybefűzve adja át, melyek segítenek a nyelv igazi megértésében. Csak pozitívat tudok róla mondani.

Maximális felkészültség és éleslátás. Barátságos és szakmailag magas színvonalú óravezetés. Mindig hasznos és objektív értékelése a munkámnak. Azért szeretek együtt dolgozni és kutatni a tanárnővel, mert minden alkalommal fejlődöm, jobb leszek abban, aminek ő a szakértője.

KAPISINSZKY JUDIT HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő minden alkalommal nagyon jól felépítette az órát, alaposan átvettünk mindent, rendszeresen ismételtünk, lehetett kérdezni, türelmesen elmondott, megmutatott nekünk mindent többször is. Szerencsések vagyunk, hogy ő tanít minket!

Juditot kiváló jógaoktatónak tartom. Türelmes, precíz és maximalista. Nagyon örülök, hogy a “jósorsom” hozzávezetett. Ideálisabb oktatót nem tudnék magam számára elképzelni. Nagyon lélekemelőek a közös meditációk, mantrázások!

Igazi példakép számomra. Külön tetszik, hogy mindent az alapoktól kezdtünk, és csak az kerül számonkérésre, ami a gyakorlati órán elhangzott/bemutatásra került; így nem tesznek különbséget a kezdő és a gyakorlott jógások között.

KÉPES ANDREA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Pontos, precíz, alapos magyarázat, a tanulók objektív, de ösztönző jellegű értékelése!

Az oktató példamutató viselkedése, felkészültsége és személyes stílusa miatt örömmel járok hozzá. Biztonságban érzem magam az órákon technikai szempontból.

Az órai anyag, a jegyzet és az ahhoz tartozó tanári magyarázatok minden tekintetben segítik a hallgatók felkészülését. Ráadásul a tanári segítségnyújtás rendkívüli módon támogatja a gyakorló fizikai, mentális és lelki fejlődését.

MAGYAR MÁRTA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Mindig izgalmas, mindig érthető és könnyen befogadható feladatok, magyarázatok. A tantárgy kiváló ismerete és nagy szeretete sugárzott minden órán. Türelem és többszörös gyakorlás, mindent átbeszéltünk és önállóan, meg csoportosan is bizonyíthattunk. Nagyon vártam minden órát, nagy adomány volt ez a kurzus.

A tanárnő kedves, jó előadó, felkészült és lelkiismeretes. Szeretem, ahogy mindenféle segédanyagokkal segíti a megértésünk. Érthető tanítás, magas színvonal. Felkészültsége, tudása bámulatos számomra.

Az oktató felkészültsége minden alkalommal 100%-osnak bizonyult, ahogy a magyarázat érthetősége is. Tökéletes órafelépítés párosul hatalmas tudással a tanárnőnél.

MARKWARTHNÉ LENGYEL PIROSKA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Az oktatónk személyisége és tanítási stílusa is elnyerte a szimpátiámat. A tanárnő felkészült, pontos, magyarázatai érthetőek, emberként pedig kedves és barátságos.

Az oktató maximálisan felkészült és segítőkész volt, a nagy mennyiségű tudásanyagot élvezetessé és érdekessé tette a hallgatók számára.

Látszott, hogy a tanárnő sokat készült az órákra. Mindig hozott nekünk valami érdekességet, történetet. Lelkiismeretesen végezte a munkáját, felkészültsége, precizitása bámulatos. Egy élmény volt az óra!

RÁTKAI GERGŐ PÉTER HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Kicsit laza, humoros, fiatalos, olyan amilyennek az ő korában lenni kell. Biztos vagyok benne, hogy mindenben maximálisan számíthatunk rá, ami az ő szakterületét jelenti.

Hasznos és érdekes órák voltak, éreztem, ahogy fejlődöm hétről hétre. Jobban értem a versekhez fűzött magyarázatokat, és a szakdolgozathoz is nagy segítség volt ez a kurzus.

Felkészült, rugalmas, türelmes, megértő, segítőkész, jól látja a hallgatók problémáit, szempontjait. Nagyon jó hangulatú órák voltak. Minden szempontból ötös.