Kandarāsana – Barlang póz (Kis jógahíd)Ossza meg!


Kandarāsana: kandara = barlang → Barlang póz (Kis jógahíd)

Testhelyzet: háton fekvő, a törzs-csípő mozgása szerint: homorító, erő: 1. szint.

A felvétel és a lebontás lépései:

A kiindulási póza: śavāsana.

  1. Hajlítsd be a lábakat és állítsd talpra azokat. A lábfejek legyenek csípőszélességben, egymással párhuzamosan. A sarkakat közelítsd az ülőgumókhoz úgy, hogy a középső ujjad hegyével éppen elérd azokat. A tenyereid a csípő mellett a talajon pihenjenek.
  2. Belégzéssel emeld meg a medencét és kilégzéssel a farizom alatt a talajon kulcsold össze az ujjakat. A kézfejekkel nyújtózz a sarkak irányába.
  3. A lapockákat húzd a medence felé, a vállakat egymás felé mozdítva görgesd be úgy, hogy a vállövre támaszkodj. A karokat és a talpakat a talajnak nyomva belégzéssel emeld ki a mellkast és a medencét, amíg a combok a talajjal párhuzamossá válnak. Ügyelj arra, hogy a térdek a bokák felett maradjanak csípőszélességben.
  4. Az ujjak kulcsolását bontva görgesd ki a vállaidat, a karokat vidd oldalra, és kilégzéssel tedd le a lapockát a talajra. A hátadat csigolyáról-csigolyára mozdítsd, végül engedd le a medencét is. Két-három légzésig maradj ebben a talpra húzott helyzetben, majd śavāsanában, vagy pāvana-muktāsanában lazíts.

A kitartás alatti erővonalak és akciók:

– A két talpat és a karokat intenzíven nyomd a talajba, ebből emeld föl a medencét.

– A vállöv lefelé nehezedik, a szegycsont felfelé emelkedik, közeledve az állhoz.

– A farokcsonttal nyújtózz a térdek felé, a térdeket pedig húzd egymás felé, hogy csípőszélességben maradjanak a boka fölött.

– A has puhán behúzódik, a tarkó hosszan nyújtva a talajra simul.

A kitartás alatti figyelemvezetések és légzések:

BL két irányból (a lábaktól és a karoktól) emeled felfelé a figyelmed a törzs középpontja felé: a láb-, a hát- és borda közti izmokat aktiváld, emeld a medencét és a szegycsontot. KL a törzs középpontjából két irányba (a lábak és a karok felé) vidd a figyelmed: a talpakat és a karokat nyomd a talajba, nyújtózz a farokcsonttal és fokozd a homorítást.

Variánsok:

Alátámasztásos kis jógahíd: a karokat a derékhoz támasztod, az alkarokkal oszlopként tartva a medencét.

Felkészítő āsanák:

– A négyfejű combizom és a has nyújtására: supta-vīrāsana.

– A homorítás elmélyítésére: bhujaṅgāsana.

– Haladóknál a comb, a has nyújtására és a homorítás mélyítésére: uṣṭrāsana, dhanurāsana, cakrāsana, ekapāda-rājakapotāsana.

– A váll lazítására: hát mögött alkarfogás, dvikoṇāsana és go-mukhāsana kéztartása, akár hevederrel a kézben.

Rávezető eszközös és páros gyakorlatok:

– A medence megtartását segíti elő, ha téglát teszel a keresztcsont alá. Vedd  fel a kandarāsanát, majd lábujjállásban a csípőt emeld magasabbra és helyezd el az álló téglát a keresztcsont alá. Ezután tedd vissza a sarkat a talajra.

– A medence kiemelésében hasznos, ha párban végzed el a pózt. A társad a lábadnál föléd áll, a hevedert átvezeti a keresztcsontod alatt és a medencédet emeli felfelé-hátrafelé. Segítségképpen mozdítsd a farokcsontodat a szeméremcsont felé, valamint a karjaid erejével emeled a szegycsontodat.

Hatások:

– A tudatra: elégedettséget ad.

– Az energetikára: a maṇipūra és a svādhiṣṭhāna cakrát harmonizálja.

– A szervekre és szervrendszerekre: nyújtja a vastagbelet és a hasi szerveket, ezáltal javítja az emésztést; tonizálja a női nemi szerveket, a menstruációs rendellenességek gyógyítja; enyhíti az asztma, a hörgő, a légcső és a pajzsmirigy betegségek tüneteit.

– A mozgás szervrendszerére: alkalmazható a gerinc helyreigazítására, a görnyedt válltartás javítására és a hátfájás enyhítésére; nyújtja a négyfejű combizmot, a has és a váll izmait.

Ellenjavallatok és javasolt könnyítések:

– Derékfájás esetén csak addig emeld ki a medencét, amíg a törzs és comb egy vonalba kerül egymással.

Felhasznált irodalom: Jóga tiszta forrásból: Dr. Tóth-Soma László, Képes Andrea, Medvegy Gergely

BAKAJA ZOLTÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon interaktívak voltak az órák, tetszett, és úgy érzem sokat tanultam. Hihetetlen, emberfeletti türelem és szeretet áradt a tanítónkból.

Nagyon felkészült és türelmes volt hozzánk. A tőle telhető legjobbat hozta ki belőlünk.

Nagyon sok javítási lehetőséget és sok vizsgázási időpontot adott számunkra a tanár úr, ez nagyon szimpatikus és becsülendő volt számomra.

BANYÁR MAGDOLNA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása és hitelessége az oktatott témákkal kapcsolatban bámulatra méltó. Mindezt úgy adja elő, mintha ez a világ legegyszerűbb és legkönnyebb dolga lenne. A valóságban mindez sok év tanulása, bizonyossága és elkötelezettsége. Felejthetetlen élményt nyújtottak az órái.

Mérhetetlen türelemmel, megértéssel adta át a tanárnő az alapokat. Nem volt kérdés, amire ne kaptunk volna kielégítő választ.

Nagyon jók az órák, melyek amolyan beszélgető stílusban zajlanak, ettől olyan családias a hangulat. A Tanárnő kisugárzása megragadó, élvezetes hallgatni. Erős, karakán, szenvedélyes és hiteles.

TASI ISTVÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon érdekes, színvonalas, vidám hangulatú órák voltak. A tanár úr érthetően magyarázta el a dolgokat. Kérdéseinkre mindig kimerítő válaszokat kaptunk. Teljes mértékben elégedett vagyok a munkájával.

Kiváló előadó, kimeríthetetlen lelkesedéssel. Mindig aktualizálja a tananyagot, más forrásból is hoz példát, történetet, hogy könnyítse a megértést. Nagyon nyitott, őszinte és a tekintélyt ezzel vívja ki magának.

Nagyon szeretem az óráit a tanár úrnak. A mérhetetlen elköteleződés és óriási tudás, ami áthatja az óráit, hihetetlenül magával ragadó. Az előadások érdekesek, tanulságosak, és egy nagyon odaillő humor is jelen van. 🙂

TÓTH-SOMA LÁSZLÓ HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Imádom a tanár úr óráit. Látszik, hogy hatalmas tudása van. Az órák érdekesek voltak, sok extra dolgot és sztorit hallhattunk, amelyek nincsenek benne a tananyagban. Ettől nagyon izgalmasak voltak az előadások.

Fantasztikusan felkészült, nagy tudású oktató! Érdekes, a hallgatók szemszögét átlátó előadásokat hallhattam, nem lankadt a figyelmem az órákon.

A tanár úr tudása, szakmai felkészültsége szavakkal ki nem fejezhető. Szuper órák, érdekes kisfilmekkel, képekkel tarkítva. Nagyon szeretem hallgatni!

JENEY RITA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása, vidámsága és jóindulata minden alkalommal lenyűgöz. Nagyon jól fel volt építve a félév anyaga. A tanárnő nagyon türelmes volt, és jól magyarázott. Szépen, lépésről lépésre haladtunk, így könnyen feldolgozható volt az anyag.

A tanárnő minden alkalommal a saját, már meglévő, mély és egybefűzött tudásának részeit pontosan és olyan elemekkel egybefűzve adja át, melyek segítenek a nyelv igazi megértésében. Csak pozitívat tudok róla mondani.

Maximális felkészültség és éleslátás. Barátságos és szakmailag magas színvonalú óravezetés. Mindig hasznos és objektív értékelése a munkámnak. Azért szeretek együtt dolgozni és kutatni a tanárnővel, mert minden alkalommal fejlődöm, jobb leszek abban, aminek ő a szakértője.

KAPISINSZKY JUDIT HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő minden alkalommal nagyon jól felépítette az órát, alaposan átvettünk mindent, rendszeresen ismételtünk, lehetett kérdezni, türelmesen elmondott, megmutatott nekünk mindent többször is. Szerencsések vagyunk, hogy ő tanít minket!

Juditot kiváló jógaoktatónak tartom. Türelmes, precíz és maximalista. Nagyon örülök, hogy a “jósorsom” hozzávezetett. Ideálisabb oktatót nem tudnék magam számára elképzelni. Nagyon lélekemelőek a közös meditációk, mantrázások!

Igazi példakép számomra. Külön tetszik, hogy mindent az alapoktól kezdtünk, és csak az kerül számonkérésre, ami a gyakorlati órán elhangzott/bemutatásra került; így nem tesznek különbséget a kezdő és a gyakorlott jógások között.

KÉPES ANDREA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Pontos, precíz, alapos magyarázat, a tanulók objektív, de ösztönző jellegű értékelése!

Az oktató példamutató viselkedése, felkészültsége és személyes stílusa miatt örömmel járok hozzá. Biztonságban érzem magam az órákon technikai szempontból.

Az órai anyag, a jegyzet és az ahhoz tartozó tanári magyarázatok minden tekintetben segítik a hallgatók felkészülését. Ráadásul a tanári segítségnyújtás rendkívüli módon támogatja a gyakorló fizikai, mentális és lelki fejlődését.

MAGYAR MÁRTA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Mindig izgalmas, mindig érthető és könnyen befogadható feladatok, magyarázatok. A tantárgy kiváló ismerete és nagy szeretete sugárzott minden órán. Türelem és többszörös gyakorlás, mindent átbeszéltünk és önállóan, meg csoportosan is bizonyíthattunk. Nagyon vártam minden órát, nagy adomány volt ez a kurzus.

A tanárnő kedves, jó előadó, felkészült és lelkiismeretes. Szeretem, ahogy mindenféle segédanyagokkal segíti a megértésünk. Érthető tanítás, magas színvonal. Felkészültsége, tudása bámulatos számomra.

Az oktató felkészültsége minden alkalommal 100%-osnak bizonyult, ahogy a magyarázat érthetősége is. Tökéletes órafelépítés párosul hatalmas tudással a tanárnőnél.

MARKWARTHNÉ LENGYEL PIROSKA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Az oktatónk személyisége és tanítási stílusa is elnyerte a szimpátiámat. A tanárnő felkészült, pontos, magyarázatai érthetőek, emberként pedig kedves és barátságos.

Az oktató maximálisan felkészült és segítőkész volt, a nagy mennyiségű tudásanyagot élvezetessé és érdekessé tette a hallgatók számára.

Látszott, hogy a tanárnő sokat készült az órákra. Mindig hozott nekünk valami érdekességet, történetet. Lelkiismeretesen végezte a munkáját, felkészültsége, precizitása bámulatos. Egy élmény volt az óra!

RÁTKAI GERGŐ PÉTER HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Kicsit laza, humoros, fiatalos, olyan amilyennek az ő korában lenni kell. Biztos vagyok benne, hogy mindenben maximálisan számíthatunk rá, ami az ő szakterületét jelenti.

Hasznos és érdekes órák voltak, éreztem, ahogy fejlődöm hétről hétre. Jobban értem a versekhez fűzött magyarázatokat, és a szakdolgozathoz is nagy segítség volt ez a kurzus.

Felkészült, rugalmas, türelmes, megértő, segítőkész, jól látja a hallgatók problémáit, szempontjait. Nagyon jó hangulatú órák voltak. Minden szempontból ötös.