Kākāsana – VarjúállásOssza meg!


Kākāsana: kāka = varjú → Varjúállás

Testhelyzet: kéztámaszos, a törzs-csípő mozgása szerint: előre hajló, erő: 2. szint.

A felvétel és a lebontás lépései:

A kiindulási póza: guggolás.

  1. A lábakat nyisd szét csípőszélességbe. Emelkedj lábujjhegyre és a medencét is emeld magasabbra. A tenyereket vállszélességben, szétterpesztett ujjakkal tedd le a talajra. Az ujjtöveket tartsd végig a talajon, a csuklóredő legyen párhuzamos a vállövvel.
  2. A könyököket kissé kifelé tartva hajlítsd be a karokat úgy, hogy a felkarok támaszként szolgálhassanak a támaszkodó térdnek. Helyezd a felkarod alsó részére a térdhajlat belső felét, minél közelebb a könyökhöz.
  3. Kilégzéssel mozdulj kissé előre, a testsúlyt helyezd a két kézre, emeld el a lábakat a talajtól és a sarkakat hozd minél közelebb a csípőhöz. A belső talpéleket lehetőség szerint simítsd össze, vagy törekedj rá. A behajlított karokat tartsd erősen. A tekintet a talajra, kicsit előre irányul.
  4. Belégzéssel tedd le a lábakat a talajra, engedd le a medencédet és pihenj meg mālāsanában vagy bhadrāsanában.

A kitartás alatti erővonalak és akciók:

– Az egész tenyér a talajon, minden ujjat nyomj le a földre. A körmök fölfelé néznek, a hüvelykujjat húzd el a többitől és a mutatóujj tövéből nyújtózzon fölfelé az alkar. A könyök kifelé és enyhén lefelé hajlik.

– A vállöv stabil, a vállat húzd el a fültől, a lapockát simítsd a hátba.

– A hát íves, de a mély hátizmokban tartsd az aktivitást, miközben a hasat is megfeszíted. A medencét emeld fölfelé.

– A combközelítő és a farizmokat is erősen dolgoztatod, ezek felé húzzák a térdeket, hogy ne csússzanak le.

A kitartás alatti figyelemvezetések és légzések:

BL a kezektől vezesd fölfelé a figyelmed a medencéig: dolgoztasd a kar, a váll, a törzs, a láb izmait, és emeld a pózt (adj erőt a testednek). KL a medencétől vezesd lefelé a figyelmet a tenyerekig: nyomd a térdet a karba és a tenyeret a talajba (adj stabilitást, egyensúlyt a testednek).

Variánsok:

Bakāsana, amikor a térd nem a felkar alsó részén van, hanem a felső részén és a könyök nyújtva van.

Felkészítő āsanák:

– A combközelítő izmok erősítésére és nyújtására mālāsana és bhadrāsana.

– A kar és vállöv erősítésére: adho-mukha-śvanāsana, ūrdhva-mukha-śvanāsana, santolanāsana, caturaṅga-daṇḍāsana.

– A kéztámaszra és az egyensúlyra: kaśyapāsana, śīrṣāsana, piñcha-mayūrāsana.

Rávezető eszközös és páros gyakorlatok:

– Növelheti benned a biztonságérzetet, ha párban csinálod a pózt. A segítőd előtted helyezkedik el (guggoló állásban vagy sarokülésben) olyan távolságra, hogy ne zavarjon téged, de ha elvesztenéd az egyensúlyod, akkor megfoghatja/megtámaszthatja a vállövedet.

– Megkönnyítheti a felvételt, ha emelvényről (tégláról) veszed fel a tartást. Ebben az esetben nem kell olyan mélyről fölemelni a lábat.

– Az egyensúly kisegítésére felveheted az āsanát szorosan a fal előtt úgy, hogy a lábujjakat felteszed a falra.

– Ha félsz, hogy bevered a térded vagy a fejed a talajba, akkor a biztonság kedvéért az esetleg lecsúszó térdek alá plédet, a fej alá párnát lehet tenni.

Hatások:

– A tudatra: koncentrált tudatállapotot teremt.

– Az energetikára: az ājñā és a maṇipūra cakrát harmonizálja.

– A szervekre és szervrendszerekre: fejleszti az egyensúlyozó készséget és az idegrendszert; növeli a tüdő légzőkapacitását; a hasűri szervek masszírozásával jótékonyan hat az emésztés folyamatára.

– A mozgás szervrendszerére: erősíti a csuklót, a karokat és a vállakat; tágítja a mellkast.

Ellenjavallatok és javasolt könnyítések:

– Vigyázzunk a csuklónkra, fokozatosan szoktassuk hozzá a terheléshez.

– Érzékeny csukló esetén segíthet, ha a kéztő alá éket teszel.

Felhasznált irodalom: Jóga tiszta forrásból: Dr. Tóth-Soma László, Képes Andrea, Medvegy Gergely

BAKAJA ZOLTÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon interaktívak voltak az órák, tetszett, és úgy érzem sokat tanultam. Hihetetlen, emberfeletti türelem és szeretet áradt a tanítónkból.

Nagyon felkészült és türelmes volt hozzánk. A tőle telhető legjobbat hozta ki belőlünk.

Nagyon sok javítási lehetőséget és sok vizsgázási időpontot adott számunkra a tanár úr, ez nagyon szimpatikus és becsülendő volt számomra.

BANYÁR MAGDOLNA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása és hitelessége az oktatott témákkal kapcsolatban bámulatra méltó. Mindezt úgy adja elő, mintha ez a világ legegyszerűbb és legkönnyebb dolga lenne. A valóságban mindez sok év tanulása, bizonyossága és elkötelezettsége. Felejthetetlen élményt nyújtottak az órái.

Mérhetetlen türelemmel, megértéssel adta át a tanárnő az alapokat. Nem volt kérdés, amire ne kaptunk volna kielégítő választ.

Nagyon jók az órák, melyek amolyan beszélgető stílusban zajlanak, ettől olyan családias a hangulat. A Tanárnő kisugárzása megragadó, élvezetes hallgatni. Erős, karakán, szenvedélyes és hiteles.

TASI ISTVÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon érdekes, színvonalas, vidám hangulatú órák voltak. A tanár úr érthetően magyarázta el a dolgokat. Kérdéseinkre mindig kimerítő válaszokat kaptunk. Teljes mértékben elégedett vagyok a munkájával.

Kiváló előadó, kimeríthetetlen lelkesedéssel. Mindig aktualizálja a tananyagot, más forrásból is hoz példát, történetet, hogy könnyítse a megértést. Nagyon nyitott, őszinte és a tekintélyt ezzel vívja ki magának.

Nagyon szeretem az óráit a tanár úrnak. A mérhetetlen elköteleződés és óriási tudás, ami áthatja az óráit, hihetetlenül magával ragadó. Az előadások érdekesek, tanulságosak, és egy nagyon odaillő humor is jelen van. 🙂

TÓTH-SOMA LÁSZLÓ HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Imádom a tanár úr óráit. Látszik, hogy hatalmas tudása van. Az órák érdekesek voltak, sok extra dolgot és sztorit hallhattunk, amelyek nincsenek benne a tananyagban. Ettől nagyon izgalmasak voltak az előadások.

Fantasztikusan felkészült, nagy tudású oktató! Érdekes, a hallgatók szemszögét átlátó előadásokat hallhattam, nem lankadt a figyelmem az órákon.

A tanár úr tudása, szakmai felkészültsége szavakkal ki nem fejezhető. Szuper órák, érdekes kisfilmekkel, képekkel tarkítva. Nagyon szeretem hallgatni!

JENEY RITA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása, vidámsága és jóindulata minden alkalommal lenyűgöz. Nagyon jól fel volt építve a félév anyaga. A tanárnő nagyon türelmes volt, és jól magyarázott. Szépen, lépésről lépésre haladtunk, így könnyen feldolgozható volt az anyag.

A tanárnő minden alkalommal a saját, már meglévő, mély és egybefűzött tudásának részeit pontosan és olyan elemekkel egybefűzve adja át, melyek segítenek a nyelv igazi megértésében. Csak pozitívat tudok róla mondani.

Maximális felkészültség és éleslátás. Barátságos és szakmailag magas színvonalú óravezetés. Mindig hasznos és objektív értékelése a munkámnak. Azért szeretek együtt dolgozni és kutatni a tanárnővel, mert minden alkalommal fejlődöm, jobb leszek abban, aminek ő a szakértője.

KAPISINSZKY JUDIT HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő minden alkalommal nagyon jól felépítette az órát, alaposan átvettünk mindent, rendszeresen ismételtünk, lehetett kérdezni, türelmesen elmondott, megmutatott nekünk mindent többször is. Szerencsések vagyunk, hogy ő tanít minket!

Juditot kiváló jógaoktatónak tartom. Türelmes, precíz és maximalista. Nagyon örülök, hogy a “jósorsom” hozzávezetett. Ideálisabb oktatót nem tudnék magam számára elképzelni. Nagyon lélekemelőek a közös meditációk, mantrázások!

Igazi példakép számomra. Külön tetszik, hogy mindent az alapoktól kezdtünk, és csak az kerül számonkérésre, ami a gyakorlati órán elhangzott/bemutatásra került; így nem tesznek különbséget a kezdő és a gyakorlott jógások között.

KÉPES ANDREA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Pontos, precíz, alapos magyarázat, a tanulók objektív, de ösztönző jellegű értékelése!

Az oktató példamutató viselkedése, felkészültsége és személyes stílusa miatt örömmel járok hozzá. Biztonságban érzem magam az órákon technikai szempontból.

Az órai anyag, a jegyzet és az ahhoz tartozó tanári magyarázatok minden tekintetben segítik a hallgatók felkészülését. Ráadásul a tanári segítségnyújtás rendkívüli módon támogatja a gyakorló fizikai, mentális és lelki fejlődését.

MAGYAR MÁRTA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Mindig izgalmas, mindig érthető és könnyen befogadható feladatok, magyarázatok. A tantárgy kiváló ismerete és nagy szeretete sugárzott minden órán. Türelem és többszörös gyakorlás, mindent átbeszéltünk és önállóan, meg csoportosan is bizonyíthattunk. Nagyon vártam minden órát, nagy adomány volt ez a kurzus.

A tanárnő kedves, jó előadó, felkészült és lelkiismeretes. Szeretem, ahogy mindenféle segédanyagokkal segíti a megértésünk. Érthető tanítás, magas színvonal. Felkészültsége, tudása bámulatos számomra.

Az oktató felkészültsége minden alkalommal 100%-osnak bizonyult, ahogy a magyarázat érthetősége is. Tökéletes órafelépítés párosul hatalmas tudással a tanárnőnél.

MARKWARTHNÉ LENGYEL PIROSKA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Az oktatónk személyisége és tanítási stílusa is elnyerte a szimpátiámat. A tanárnő felkészült, pontos, magyarázatai érthetőek, emberként pedig kedves és barátságos.

Az oktató maximálisan felkészült és segítőkész volt, a nagy mennyiségű tudásanyagot élvezetessé és érdekessé tette a hallgatók számára.

Látszott, hogy a tanárnő sokat készült az órákra. Mindig hozott nekünk valami érdekességet, történetet. Lelkiismeretesen végezte a munkáját, felkészültsége, precizitása bámulatos. Egy élmény volt az óra!

RÁTKAI GERGŐ PÉTER HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Kicsit laza, humoros, fiatalos, olyan amilyennek az ő korában lenni kell. Biztos vagyok benne, hogy mindenben maximálisan számíthatunk rá, ami az ő szakterületét jelenti.

Hasznos és érdekes órák voltak, éreztem, ahogy fejlődöm hétről hétre. Jobban értem a versekhez fűzött magyarázatokat, és a szakdolgozathoz is nagy segítség volt ez a kurzus.

Felkészült, rugalmas, türelmes, megértő, segítőkész, jól látja a hallgatók problémáit, szempontjait. Nagyon jó hangulatú órák voltak. Minden szempontból ötös.