Garuḍāsana – SaspózOssza meg!


Garuḍāsana: garuḍa = Garuḍa, a Viṣṇut hordozó madár → Saspóz

Testhelyzet: álló, a törzs-csípő mozgása szerint: csípőnyitó, erő: 2. szint.

A felvétel és a lebontás lépései:

A kiindulás póza: tāḍāsana.

  1. Belégzéssel hajlítsd be a térdeket. Kilégzéssel a jobb lábat fond a bal köré úgy, hogy a jobb comb alsó része simuljon a bal comb fölső részéhez és a jobb lábfejet akaszd be a bal lábszárba. A bal talp maradjon a talajon úgy, mint tāḍāsanában. A bal térd arra nézzen, amerre a hozzá tartozó lábfej is, így nem fog csavarodni a térdízület.
  2. Belégzéssel emeld fel és hajlítsd be a karokat a mellkas magasságába. A felkarok legyenek a talajjal párhuzamosak, az alkarok derékszöget zárnak be velük. Kilégzéssel helyezd a bal könyököt a jobb könyökhajlaton túlra és az alkarokat egymás köré fonva simítsd össze a tenyereket. A jobb felkar maradjon párhuzamos, az alkar pedig merőleges a talajjal.
  3. Kitartás alatt figyelj a következőkre: a karok helyzete ne változzon, a tekintet előre néz, a törzs és a derék egyenes, ne dőlj rá a combra. A bal térd ne menjen túl a bal lábujjak vonalán.
  4. Belégzéssel bontsd a tartást, érkezz tāḍāsanába.

A kitartás alatti erővonalak és akciók:

– A tartó láb aktív combizma tartja a behajlított térdet. A térd nézzen a lábfej irányába. Emeld meg a belbokát. A fönt lévő lábnál a láb belső éle feszüljön neki a tartó lábszárnak, a megtartott térdből húzod hátra a combcsontot a csípőízületbe.

– A medence stabil, innen nyújtózz fölfelé a fejtetővel. Tartsd meg a gátizmokat, a farokcsonttal törekedj lefelé. Nyújtsd a derekat, tartsd a hasad tónusban, mozdítsd a köldököd mozdítod.

– Emeld a szegycsontot, miközben visszahúzod az alsó lengőbordát. Mozdítsd a lapockát a gerinc és a medence felé, de ne zárd őket össze.

– A széles vállövből nyújtózik a könyök előre és a hajlított, egymásnak feszülő és a törzstől eltartott könyökből nyújtóznak a kéz ujjai fölfelé. Az alkarokat tartsd az arcod előtt, a vállakat húzd lefelé és enyhén hátrafelé.

– Az arccal nézz előre, a tekinteteddel a szem magasságában keress egy olyan fix pontot a távolban amin a figyelmed rögzíted. A fejtetővel fölfelé nyújtózz.

A kitartás alatti figyelemvezetések és légzések:

BL vidd fel a figyelmed a lábaktól a medencén és a karokon át a fejig: aktiváld a láb izmait, stabilizáld a medencéd, szélesítsd a hátad, told el a könyökeidet, nyújtózz a fejtetővel fölfelé. KL vezesd a figyelmed fentről lefelé: rotáld egymásra a karokat és simítsd/csavard egymásra a lábakat. Közben figyelj arra, hogy a medence ne süllyedjen.

Variánsok:

Könnyítések: változtathatsz a kar- és a lábtartásokon :csak a karok, vagy csak a lábak csavarodnak össze; a lábfejet nem akasztod be a lábszárba, csak a combok simulnak össze; vagy a fönt lévő lábad lábujja a talajon támaszkodik.

Felkészítő āsanák:

– A boka, a térd és a csípő lazasága érdekében: bhadrāsana, go-mukhāsana, mālāsana, supta-vīrāsana, pāda-hastāsana.

– A comb erősítésére: utkatāsana, vīrabhadrāsana 1. és 2.

– A váll lazítására: a go-mukhāsana kéztartása, hát mögött imapóz és alkarfogás, karnyújtások.

Rávezető eszközös és páros gyakorlatok:

– A felkészítő āsanáknál említett pózok rávezető és kiegészítő gyakorlatai.

– A lábtartás gyakorlására érdemes ülve felvenni úgy, hogy daṇdāsanából talpra emeled a lábaid, és a jobb combot keresztbe veted a balon, majd a jobb lábfejed próbálod a bal lábszárba akasztani. Hátfájás esetén próbálkozhatsz ezzel háton fekvő helyzetből is.

– Ha az egyensúlyt eleinte nehezen tudod megtartani, akkor állj közel a falhoz, hogy szükség esetén bármikor támaszkodhass rá.

– Segítővel is felveheted: a segítőd a hátad mögé állva a kezeivel tartja meg a medencédet.

Hatások:

– A tudatra: fejleszti az egyensúlyérzéket és a koncentrációs képességet.

– Az energetikára: a mūlādhāra és a svādhiṣṭhāna cakrát harmonizálja.

– A szervekre és szervrendszerekre: az idegrendszert frissíti; a nemi mirigyekre kedvezően hat; javítja a nyirokrendszer működését.

– A mozgás szervrendszerére: a lúdtalp ellen kiváló; a csípő, a váll merevséget oldja; erősíti a láb izmait és ízületeit; javítja a testtartást.

Ellenjavallatok és javasolt könnyítések:

– A gyakorlat intenzíven hat a nagyízületekre (boka, térd, csípő, váll, könyök, csukló), ezért ízületi problémák esetén rövid ideig tartsd ki.

– Komolyabb térdprobléma esetén a felül lévő láb nagylábujját engedd a talajra az álló láb külső talpéle mellé.

Felhasznált irodalom: Jóga tiszta forrásból: Dr. Tóth-Soma László, Képes Andrea, Medvegy Gergely

BAKAJA ZOLTÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon interaktívak voltak az órák, tetszett, és úgy érzem sokat tanultam. Hihetetlen, emberfeletti türelem és szeretet áradt a tanítónkból.

Nagyon felkészült és türelmes volt hozzánk. A tőle telhető legjobbat hozta ki belőlünk.

Nagyon sok javítási lehetőséget és sok vizsgázási időpontot adott számunkra a tanár úr, ez nagyon szimpatikus és becsülendő volt számomra.

BANYÁR MAGDOLNA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása és hitelessége az oktatott témákkal kapcsolatban bámulatra méltó. Mindezt úgy adja elő, mintha ez a világ legegyszerűbb és legkönnyebb dolga lenne. A valóságban mindez sok év tanulása, bizonyossága és elkötelezettsége. Felejthetetlen élményt nyújtottak az órái.

Mérhetetlen türelemmel, megértéssel adta át a tanárnő az alapokat. Nem volt kérdés, amire ne kaptunk volna kielégítő választ.

Nagyon jók az órák, melyek amolyan beszélgető stílusban zajlanak, ettől olyan családias a hangulat. A Tanárnő kisugárzása megragadó, élvezetes hallgatni. Erős, karakán, szenvedélyes és hiteles.

TASI ISTVÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon érdekes, színvonalas, vidám hangulatú órák voltak. A tanár úr érthetően magyarázta el a dolgokat. Kérdéseinkre mindig kimerítő válaszokat kaptunk. Teljes mértékben elégedett vagyok a munkájával.

Kiváló előadó, kimeríthetetlen lelkesedéssel. Mindig aktualizálja a tananyagot, más forrásból is hoz példát, történetet, hogy könnyítse a megértést. Nagyon nyitott, őszinte és a tekintélyt ezzel vívja ki magának.

Nagyon szeretem az óráit a tanár úrnak. A mérhetetlen elköteleződés és óriási tudás, ami áthatja az óráit, hihetetlenül magával ragadó. Az előadások érdekesek, tanulságosak, és egy nagyon odaillő humor is jelen van. 🙂

TÓTH-SOMA LÁSZLÓ HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Imádom a tanár úr óráit. Látszik, hogy hatalmas tudása van. Az órák érdekesek voltak, sok extra dolgot és sztorit hallhattunk, amelyek nincsenek benne a tananyagban. Ettől nagyon izgalmasak voltak az előadások.

Fantasztikusan felkészült, nagy tudású oktató! Érdekes, a hallgatók szemszögét átlátó előadásokat hallhattam, nem lankadt a figyelmem az órákon.

A tanár úr tudása, szakmai felkészültsége szavakkal ki nem fejezhető. Szuper órák, érdekes kisfilmekkel, képekkel tarkítva. Nagyon szeretem hallgatni!

JENEY RITA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása, vidámsága és jóindulata minden alkalommal lenyűgöz. Nagyon jól fel volt építve a félév anyaga. A tanárnő nagyon türelmes volt, és jól magyarázott. Szépen, lépésről lépésre haladtunk, így könnyen feldolgozható volt az anyag.

A tanárnő minden alkalommal a saját, már meglévő, mély és egybefűzött tudásának részeit pontosan és olyan elemekkel egybefűzve adja át, melyek segítenek a nyelv igazi megértésében. Csak pozitívat tudok róla mondani.

Maximális felkészültség és éleslátás. Barátságos és szakmailag magas színvonalú óravezetés. Mindig hasznos és objektív értékelése a munkámnak. Azért szeretek együtt dolgozni és kutatni a tanárnővel, mert minden alkalommal fejlődöm, jobb leszek abban, aminek ő a szakértője.

KAPISINSZKY JUDIT HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő minden alkalommal nagyon jól felépítette az órát, alaposan átvettünk mindent, rendszeresen ismételtünk, lehetett kérdezni, türelmesen elmondott, megmutatott nekünk mindent többször is. Szerencsések vagyunk, hogy ő tanít minket!

Juditot kiváló jógaoktatónak tartom. Türelmes, precíz és maximalista. Nagyon örülök, hogy a “jósorsom” hozzávezetett. Ideálisabb oktatót nem tudnék magam számára elképzelni. Nagyon lélekemelőek a közös meditációk, mantrázások!

Igazi példakép számomra. Külön tetszik, hogy mindent az alapoktól kezdtünk, és csak az kerül számonkérésre, ami a gyakorlati órán elhangzott/bemutatásra került; így nem tesznek különbséget a kezdő és a gyakorlott jógások között.

KÉPES ANDREA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Pontos, precíz, alapos magyarázat, a tanulók objektív, de ösztönző jellegű értékelése!

Az oktató példamutató viselkedése, felkészültsége és személyes stílusa miatt örömmel járok hozzá. Biztonságban érzem magam az órákon technikai szempontból.

Az órai anyag, a jegyzet és az ahhoz tartozó tanári magyarázatok minden tekintetben segítik a hallgatók felkészülését. Ráadásul a tanári segítségnyújtás rendkívüli módon támogatja a gyakorló fizikai, mentális és lelki fejlődését.

MAGYAR MÁRTA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Mindig izgalmas, mindig érthető és könnyen befogadható feladatok, magyarázatok. A tantárgy kiváló ismerete és nagy szeretete sugárzott minden órán. Türelem és többszörös gyakorlás, mindent átbeszéltünk és önállóan, meg csoportosan is bizonyíthattunk. Nagyon vártam minden órát, nagy adomány volt ez a kurzus.

A tanárnő kedves, jó előadó, felkészült és lelkiismeretes. Szeretem, ahogy mindenféle segédanyagokkal segíti a megértésünk. Érthető tanítás, magas színvonal. Felkészültsége, tudása bámulatos számomra.

Az oktató felkészültsége minden alkalommal 100%-osnak bizonyult, ahogy a magyarázat érthetősége is. Tökéletes órafelépítés párosul hatalmas tudással a tanárnőnél.

MARKWARTHNÉ LENGYEL PIROSKA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Az oktatónk személyisége és tanítási stílusa is elnyerte a szimpátiámat. A tanárnő felkészült, pontos, magyarázatai érthetőek, emberként pedig kedves és barátságos.

Az oktató maximálisan felkészült és segítőkész volt, a nagy mennyiségű tudásanyagot élvezetessé és érdekessé tette a hallgatók számára.

Látszott, hogy a tanárnő sokat készült az órákra. Mindig hozott nekünk valami érdekességet, történetet. Lelkiismeretesen végezte a munkáját, felkészültsége, precizitása bámulatos. Egy élmény volt az óra!

RÁTKAI GERGŐ PÉTER HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Kicsit laza, humoros, fiatalos, olyan amilyennek az ő korában lenni kell. Biztos vagyok benne, hogy mindenben maximálisan számíthatunk rá, ami az ő szakterületét jelenti.

Hasznos és érdekes órák voltak, éreztem, ahogy fejlődöm hétről hétre. Jobban értem a versekhez fűzött magyarázatokat, és a szakdolgozathoz is nagy segítség volt ez a kurzus.

Felkészült, rugalmas, türelmes, megértő, segítőkész, jól látja a hallgatók problémáit, szempontjait. Nagyon jó hangulatú órák voltak. Minden szempontból ötös.