Ekapāda-rājakapotāsana – Egylábas királygalambpóz (Galambpóz)Ossza meg!


Ekapāda-rājakapotāsana: eka = egy, pāda = láb, rājan = király, kapota = galamb → Egylábas királygalambpóz (Galambpóz)

Testhelyzet: ülő, a törzs-csípő mozgása szerint: csípőnyitó és homorító, erő: 3. szint.

A felvétel és a lebontás lépései:

A kiindulási póza: vajrāsana.

  1. Helyezd a tenyereket a talajra a térdek előtt és nyújtsd hátra a jobb lábad. A rüsztöt a talajba nyomva teljesen nyújtsd ki a térded úgy, hogy a térdkalács ne nyomódjon a talajhoz.
  2. A bal lábszárat húzd ki a combod alól és engedd a földre a bal sarok mellett. A lábszárat távolítsd el a combtól úgy, hogy a bal comb és lábszár kis szöget zárjon be egymással. A sarkad kerüljön a jobb combtő elé, spiccelj a lábfejjel. A jobb lábad maradjon végig nyújtva rüszttel a talajon, a térdet a talaj felé fordítva. A medenceövet próbáld teljesen előre fordítani, nyújtózz a farokcsonttal, a törzs izmait pedig tartsd aktívan.
  3. A törzset lehetőség szerint fordítsd előre. Hajlítsd a hátul lévő jobb lábat hajlítsd, a lábfejet fogd a jobb könyökhajlatba, miközben a jobb alkart felfelé fordítod. Az elöl hajlított bal láb lábszárát simítsd a combhoz.
  4. A bal kézzel nyújtózz fel, hajlítsd be és engedd a fej mögé, a jobb kézfejhez. Kapaszkodj össze az ujjakkal. A medenceövet és a törzset fordítsd előre, a mellkast emeld ki. A fejed legyen középhelyzetben, a tekinteted előre és kicsit fölfelé irányítsd.
  5. Fordított sorrendben bontod a tartást: engedd el az összekulcsolt ujjaidat, engedd le a kezeidet és a jobb lábat a talajra, majd emeld meg a medencédet húzd a jobb lábadat sarokülésbe.

A kitartás alatti erővonalak és akciók:

– A hátul nyújtózó láb rüsztjét  told a talajba, a térdkalácsot húzd fel, a csípőtarajt nyomd a talaj felé és előre. A hajlított láb lábfejét tartsd a lábszár folytatásaként. A sarkat kissé távolítsd el a szeméremcsonttól. A lábujjak az egyik, a térd a másik irányba nyújtózik. Told a csípőtarajt hátra- és felfelé. A medencével a középhelyzet felé törekedj.

– A farokcsonttal lefelé, míg a törzsed két oldalával, a szegycsonttal és a fejtetővel fölfelé nyújtózz a homorításban, a gerincoszlopot nyújtóztatva.

– Amennyire a törzsed engedi, a vállövvel fordulj előre, tárd a mellkast, tartsd a hasi területet aktívan.

– A kezek egymásba kapaszkodnak, a felül lévő kéz könyöke felfelé nyújtózik, az alul lévőé hátrafelé-lefelé.

A kitartás alatti figyelemvezetések és légzések:

BL vezesd a köldöktől két irányba a figyelmed a fej és a hátul lévő láb felé: nyisd a mellkast, emeld a fejed és nyújtózz a farokcsonttal, lábfejjel hátrafelé. KL a köldökből vezesd két irányba a figyelmed: fordítsd a törzsed előre, simítsd a lapockáid, nyújtózz a könyökökkel, mélyítsd a medencét és a combot.

Variánsok:

Könnyített verzió: az ujjaidat ne kulcsold össze, egyik kéz fogja a hajlított láb lábfejét, míg a másik a csípő mellett a talajon támaszkodik.

Supta-ekapāda-rājakapotāsana: a hátul lévő láb a talajon marad és a törzzsel ráhajolsz az elöl lévő lábra.

Haladó verzió: mindkét kezeddel fogd meg a hátul lévő lábat és engedd a talpra a fejed.

Felkészítő āsanák:

– A csípő nyújtására: bhadrāsana, upaviṣṭa-koṇāsana, mālāsana, supta-vīrāsana, go-mukhāsana, hanumānāsana.

– A mellkas nyitására: ardha-candrāsana 1., bhujaṅgāsana, cakrāsana, utrāsana, dhanurāsana, matsyāsana.

– A karok lazítására a go-mukhāsana kéztartása.

Rávezető eszközös és páros gyakorlatok:

– A medencéd stabilizálására helyezz blokkot, téglát vagy plédet az elöl lévő hajlított láb combja alá.

– A medence középhelyzetének tapasztalására supta-ekapāda-rājakapotāsana. A felvétel lépéseinek második pontja után a hasat hosszan nyújtva dönts előre úgy, hogy a lábak helyzete változatlan maradjon. Engedd a karokat a talajra a bal lábszár előtt, majd helyezd a homlokot az egymáson fekvő kézfejekre, vagy a kezek közt a talajra.

– Ha nem elég mély a homorításod, vagy nem elég rugalmas a csípőd, akkor használj hevedert a hátul lévő láb lábfejének rögzítésére.

– A medence stabilitására páros gyakorlat (a könnyített és a teljes pózban is alkalmazható): a segítőd két kezével fogja meg a két csípőtarajod: a hátul lévő lábhoz tartozót előre, az elöl lévőt hátra mozdítja.

– A nyújtásra készít fel, ha ekapāda-prasārāsanában a hátul lévő láb térdét a talajra teszed, az elől lévő térdet előre tolod és egyre mélyebbre engeded a medencét. A mellkast emeld ki, homorítsd a gerincedet.

Hatások:

– A tudatra: élénkít és erősít.

– Az energetikára: a maṇipūra, a svādhiṣṭhāna és az anāhata cakrát harmonizálja.

– A szervekre és szervrendszerekre: élénkíti a hasi szerveket, az emésztést.

– A mozgás szervrendszerére: nyújtja és rugalmassá teszi a csípő és váll körüli izmokat, valamint a derekat.

Ellenjavallatok és javasolt könnyítések:

– A csípő és a gerinc degeneratív betegségei esetén ne végezd.

– Ha merev a vállad vagy a csípőd, akkor használjunk segédeszközt. A derék fájdalma esetén javasolt homorítás nélkül, csak a lábtartását gyakorolni.

Felhasznált irodalom: Jóga tiszta forrásból: Dr. Tóth-Soma László, Képes Andrea, Medvegy Gergely

BAKAJA ZOLTÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon interaktívak voltak az órák, tetszett, és úgy érzem sokat tanultam. Hihetetlen, emberfeletti türelem és szeretet áradt a tanítónkból.

Nagyon felkészült és türelmes volt hozzánk. A tőle telhető legjobbat hozta ki belőlünk.

Nagyon sok javítási lehetőséget és sok vizsgázási időpontot adott számunkra a tanár úr, ez nagyon szimpatikus és becsülendő volt számomra.

BANYÁR MAGDOLNA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása és hitelessége az oktatott témákkal kapcsolatban bámulatra méltó. Mindezt úgy adja elő, mintha ez a világ legegyszerűbb és legkönnyebb dolga lenne. A valóságban mindez sok év tanulása, bizonyossága és elkötelezettsége. Felejthetetlen élményt nyújtottak az órái.

Mérhetetlen türelemmel, megértéssel adta át a tanárnő az alapokat. Nem volt kérdés, amire ne kaptunk volna kielégítő választ.

Nagyon jók az órák, melyek amolyan beszélgető stílusban zajlanak, ettől olyan családias a hangulat. A Tanárnő kisugárzása megragadó, élvezetes hallgatni. Erős, karakán, szenvedélyes és hiteles.

TASI ISTVÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon érdekes, színvonalas, vidám hangulatú órák voltak. A tanár úr érthetően magyarázta el a dolgokat. Kérdéseinkre mindig kimerítő válaszokat kaptunk. Teljes mértékben elégedett vagyok a munkájával.

Kiváló előadó, kimeríthetetlen lelkesedéssel. Mindig aktualizálja a tananyagot, más forrásból is hoz példát, történetet, hogy könnyítse a megértést. Nagyon nyitott, őszinte és a tekintélyt ezzel vívja ki magának.

Nagyon szeretem az óráit a tanár úrnak. A mérhetetlen elköteleződés és óriási tudás, ami áthatja az óráit, hihetetlenül magával ragadó. Az előadások érdekesek, tanulságosak, és egy nagyon odaillő humor is jelen van. 🙂

TÓTH-SOMA LÁSZLÓ HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Imádom a tanár úr óráit. Látszik, hogy hatalmas tudása van. Az órák érdekesek voltak, sok extra dolgot és sztorit hallhattunk, amelyek nincsenek benne a tananyagban. Ettől nagyon izgalmasak voltak az előadások.

Fantasztikusan felkészült, nagy tudású oktató! Érdekes, a hallgatók szemszögét átlátó előadásokat hallhattam, nem lankadt a figyelmem az órákon.

A tanár úr tudása, szakmai felkészültsége szavakkal ki nem fejezhető. Szuper órák, érdekes kisfilmekkel, képekkel tarkítva. Nagyon szeretem hallgatni!

JENEY RITA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása, vidámsága és jóindulata minden alkalommal lenyűgöz. Nagyon jól fel volt építve a félév anyaga. A tanárnő nagyon türelmes volt, és jól magyarázott. Szépen, lépésről lépésre haladtunk, így könnyen feldolgozható volt az anyag.

A tanárnő minden alkalommal a saját, már meglévő, mély és egybefűzött tudásának részeit pontosan és olyan elemekkel egybefűzve adja át, melyek segítenek a nyelv igazi megértésében. Csak pozitívat tudok róla mondani.

Maximális felkészültség és éleslátás. Barátságos és szakmailag magas színvonalú óravezetés. Mindig hasznos és objektív értékelése a munkámnak. Azért szeretek együtt dolgozni és kutatni a tanárnővel, mert minden alkalommal fejlődöm, jobb leszek abban, aminek ő a szakértője.

KAPISINSZKY JUDIT HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő minden alkalommal nagyon jól felépítette az órát, alaposan átvettünk mindent, rendszeresen ismételtünk, lehetett kérdezni, türelmesen elmondott, megmutatott nekünk mindent többször is. Szerencsések vagyunk, hogy ő tanít minket!

Juditot kiváló jógaoktatónak tartom. Türelmes, precíz és maximalista. Nagyon örülök, hogy a “jósorsom” hozzávezetett. Ideálisabb oktatót nem tudnék magam számára elképzelni. Nagyon lélekemelőek a közös meditációk, mantrázások!

Igazi példakép számomra. Külön tetszik, hogy mindent az alapoktól kezdtünk, és csak az kerül számonkérésre, ami a gyakorlati órán elhangzott/bemutatásra került; így nem tesznek különbséget a kezdő és a gyakorlott jógások között.

KÉPES ANDREA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Pontos, precíz, alapos magyarázat, a tanulók objektív, de ösztönző jellegű értékelése!

Az oktató példamutató viselkedése, felkészültsége és személyes stílusa miatt örömmel járok hozzá. Biztonságban érzem magam az órákon technikai szempontból.

Az órai anyag, a jegyzet és az ahhoz tartozó tanári magyarázatok minden tekintetben segítik a hallgatók felkészülését. Ráadásul a tanári segítségnyújtás rendkívüli módon támogatja a gyakorló fizikai, mentális és lelki fejlődését.

MAGYAR MÁRTA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Mindig izgalmas, mindig érthető és könnyen befogadható feladatok, magyarázatok. A tantárgy kiváló ismerete és nagy szeretete sugárzott minden órán. Türelem és többszörös gyakorlás, mindent átbeszéltünk és önállóan, meg csoportosan is bizonyíthattunk. Nagyon vártam minden órát, nagy adomány volt ez a kurzus.

A tanárnő kedves, jó előadó, felkészült és lelkiismeretes. Szeretem, ahogy mindenféle segédanyagokkal segíti a megértésünk. Érthető tanítás, magas színvonal. Felkészültsége, tudása bámulatos számomra.

Az oktató felkészültsége minden alkalommal 100%-osnak bizonyult, ahogy a magyarázat érthetősége is. Tökéletes órafelépítés párosul hatalmas tudással a tanárnőnél.

MARKWARTHNÉ LENGYEL PIROSKA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Az oktatónk személyisége és tanítási stílusa is elnyerte a szimpátiámat. A tanárnő felkészült, pontos, magyarázatai érthetőek, emberként pedig kedves és barátságos.

Az oktató maximálisan felkészült és segítőkész volt, a nagy mennyiségű tudásanyagot élvezetessé és érdekessé tette a hallgatók számára.

Látszott, hogy a tanárnő sokat készült az órákra. Mindig hozott nekünk valami érdekességet, történetet. Lelkiismeretesen végezte a munkáját, felkészültsége, precizitása bámulatos. Egy élmény volt az óra!

RÁTKAI GERGŐ PÉTER HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Kicsit laza, humoros, fiatalos, olyan amilyennek az ő korában lenni kell. Biztos vagyok benne, hogy mindenben maximálisan számíthatunk rá, ami az ő szakterületét jelenti.

Hasznos és érdekes órák voltak, éreztem, ahogy fejlődöm hétről hétre. Jobban értem a versekhez fűzött magyarázatokat, és a szakdolgozathoz is nagy segítség volt ez a kurzus.

Felkészült, rugalmas, türelmes, megértő, segítőkész, jól látja a hallgatók problémáit, szempontjait. Nagyon jó hangulatú órák voltak. Minden szempontból ötös.