Caturaṅga-daṇḍāsana – Négy tagú bottartás



Ossza meg!


Caturaṅga-daṇḍāsana: catur-aṅga = négy (vég)tagú; daṇḍa = bot

→ Négy tagú bottartás (Hajlított kezes fekvőtámasz)

Testhelyzet: kéztámaszos, a törzs-csípő mozgása szerint: középhelyzet, erő: 3. szint.

A felvétel és a lebontás lépései:

A kiindulási póza: santolanāsana.

  1. A törzs és a láb izmainak aktivitását megtartva hajlítsd be a könyököket és engedd a mellkast a talaj felé. A felkar a talajjal párhuzamos helyzetbe kerüljön, miközben az alkar a talajra merőleges marad (ideális esetben az alkar és a felkar derékszöget zár be egymással). A felkarokat tartsd szorosan a test mellé zárva, a tekintet lefelé nézzen. A nyak, a hát, a láb egy vonalban van, így a test párhuzamos a talajjal.
  2. Kilégzéssel vedd föl pihenő pozícióként a śaśāṅkāsanát, vagy a hasi śavāsanát, vagy az adho-mukha-śvanāsanát.

A kitartás alatti erővonalak és akciók:

– Az ujjak, az ujjtövek (kiemelten a mutatóujj töve) a talajon, az ujjak nyitva, a körmök fölfelé néznek. Egészen az ujjhegyekig tartod az ujjakban a nyújtást (a hüvelykujj legyen a többitől elhúzva és nyomd a talajra). A csuklóredőt tartsd párhuzamosan a vállövvel.

– A fejtetővel előre, a sarokkal hátrafelé nyújtózol. A talajra nyomott mutatóujj tövéből tartod az alkart, a vállakat hátrafelé húzod, könyököt a törzs felé. A vállcsúcsokkal kifelé nyújtózol. A vállöv egyenes, a lapockákat befelé és lefelé húzod.

– A farokcsonttal nyújtózz hátra, a szeméremcsontot emeld a köldökhöz, a köldököt húzd a gerinc felé. A törzs minden izma megfeszül.

– A lábujjakon támaszkodva tartsd merőlegesen a talpat a talajra. Onnan nyújtsd ki a lábat, aktiváld a combot és húzd a térdkalácsot a medence felé.

– A tenyerekből a sarok irányába told hátra, a talajon lévő lábujjakból a fejtető irányába nyomd előre a testet.

A kitartás alatti figyelemvezetések és légzések:

BL figyelmed a talajtól emelkedik fölfelé a törzsön át a törzs fölé: a kézből emelkedsz fel, szélesíted a hátat, megtartod a medencét. KL vidd két irányba a figyelmed a medencéből kiindulva: fejtetővel előre, míg sarokkal hátra nyújtózz.

Variánsok:

Könnyített verzió: a térdeidet hajlítsd be és tedd a talajra.

Tri-aṅga-daṇḍāsana: amikor a caturaṅga-daṇḍāsanban az egyik lábad emeled a levegőbe.

Felkészítő āsanák:

– A törzsben lévő akciók tudatosítására, gyakorlására: tāḍāsana, meru-ākāraṇāsana, santolanāsana.

– A hasizomra: nāvāsana, nābhyāsana, alkartámaszos fekvőtámasz, lábemelések, felülések.

– A kar és a váll erősítésére: mārjārāsanában dinamikus gyakorlatok, adho-mukha-śvanāsana, ūrdhva-mukha-śvanāsana, kākāsana, bakāsana, kaśyapāsana.

– A hát erősítésére: nirālamba-bhujaṅgāsana, (ardha) śalabhāsana, bhujaṅgāsana, dhanurāsana.

Rávezető eszközös és páros gyakorlatok:

– Párba állva vedd fel a santolanāsana kiinduló helyzetét: a segítőd pedig a derekad felett kis terpeszben állva hevedert vet keresztbe a medencéd alatt (vagy előrehajolva a tenyereibe illeszti a csípőtarajokat), így a gyakorlat felvétele után segít a medencédet a megfelelő magasságban tartani.

– Megkönnyíti a kitartást, ha téglát használsz a kitartás közben. Marjārāsanában élére állított téglát helyezz a medence alá, vagy a tenyerek közé (a vállszélesség feléhez). Nyújtsd hátra a lábaid, hajlítsd a karokat, támaszd meg a téglával a mellkasod, vagy a szeméremcsontod alatti területet. Tégla helyett hengerpárnát is használhatsz.

– A bordakosár megtartásában segít, ha hevedert helyezel a felkarodra, a könyökök fölé, kicsit szélesebb hurokban, mint a vállöv. Feszítsd ki a hevedert, majd marjārāsanában hajlítsd a karokat, emeld be a mellkast a két felkar közé a hevederre, majd nyújtsd hátra a lábakat.

– A talpnak és a testnek tartást és erőt ad, ha a talpakat a falnak támasztod santolanāsanában, majd megtartva a talp és a fal kapcsolatát, hajlítod a karokat caturaṅga-daṇḍāsanába.

– Könnyített verzió, amikor santolanāsanából először leengeded a térdeket a talajra, azután a mellkast engeded a két felkar közé és a térdeken támaszkodva tartod meg a pózt.

Hatások:

– A tudatra: a hatalom és akarat megfelelő egyensúlyát teremti meg.

– Az energetikára: a maṇipūra cakrát harmonizálja.

– A szervekre és szervrendszerekre: összehúzza és energetizálja a hasi szerveket.

– A mozgás szervrendszerére: erősíti a csuklókat, a karokat, a vállövet, a hasat, valamint mozgékonnyá teszi a csuklókat.

Ellenjavallatok és javasolt könnyítések:

– A csukló, a könyök, a váll degeneratív és gyulladásos megbetegedései esetén, valamint hasi műtétek után ne végezd.

– Gyenge csukló és karok esetén alkalmazd a könnyítéseket.

Felhasznált irodalom: Jóga tiszta forrásból: Dr. Tóth-Soma László, Képes Andrea, Medvegy Gergely

BAKAJA ZOLTÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon interaktívak voltak az órák, tetszett, és úgy érzem sokat tanultam. Hihetetlen, emberfeletti türelem és szeretet áradt a tanítónkból.

Nagyon felkészült és türelmes volt hozzánk. A tőle telhető legjobbat hozta ki belőlünk.

Nagyon sok javítási lehetőséget és sok vizsgázási időpontot adott számunkra a tanár úr, ez nagyon szimpatikus és becsülendő volt számomra.

BANYÁR MAGDOLNA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása és hitelessége az oktatott témákkal kapcsolatban bámulatra méltó. Mindezt úgy adja elő, mintha ez a világ legegyszerűbb és legkönnyebb dolga lenne. A valóságban mindez sok év tanulása, bizonyossága és elkötelezettsége. Felejthetetlen élményt nyújtottak az órái.

Mérhetetlen türelemmel, megértéssel adta át a tanárnő az alapokat. Nem volt kérdés, amire ne kaptunk volna kielégítő választ.

Nagyon jók az órák, melyek amolyan beszélgető stílusban zajlanak, ettől olyan családias a hangulat. A Tanárnő kisugárzása megragadó, élvezetes hallgatni. Erős, karakán, szenvedélyes és hiteles.

TASI ISTVÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon érdekes, színvonalas, vidám hangulatú órák voltak. A tanár úr érthetően magyarázta el a dolgokat. Kérdéseinkre mindig kimerítő válaszokat kaptunk. Teljes mértékben elégedett vagyok a munkájával.

Kiváló előadó, kimeríthetetlen lelkesedéssel. Mindig aktualizálja a tananyagot, más forrásból is hoz példát, történetet, hogy könnyítse a megértést. Nagyon nyitott, őszinte és a tekintélyt ezzel vívja ki magának.

Nagyon szeretem az óráit a tanár úrnak. A mérhetetlen elköteleződés és óriási tudás, ami áthatja az óráit, hihetetlenül magával ragadó. Az előadások érdekesek, tanulságosak, és egy nagyon odaillő humor is jelen van. 🙂

TÓTH-SOMA LÁSZLÓ HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Imádom a tanár úr óráit. Látszik, hogy hatalmas tudása van. Az órák érdekesek voltak, sok extra dolgot és sztorit hallhattunk, amelyek nincsenek benne a tananyagban. Ettől nagyon izgalmasak voltak az előadások.

Fantasztikusan felkészült, nagy tudású oktató! Érdekes, a hallgatók szemszögét átlátó előadásokat hallhattam, nem lankadt a figyelmem az órákon.

A tanár úr tudása, szakmai felkészültsége szavakkal ki nem fejezhető. Szuper órák, érdekes kisfilmekkel, képekkel tarkítva. Nagyon szeretem hallgatni!

JENEY RITA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása, vidámsága és jóindulata minden alkalommal lenyűgöz. Nagyon jól fel volt építve a félév anyaga. A tanárnő nagyon türelmes volt, és jól magyarázott. Szépen, lépésről lépésre haladtunk, így könnyen feldolgozható volt az anyag.

A tanárnő minden alkalommal a saját, már meglévő, mély és egybefűzött tudásának részeit pontosan és olyan elemekkel egybefűzve adja át, melyek segítenek a nyelv igazi megértésében. Csak pozitívat tudok róla mondani.

Maximális felkészültség és éleslátás. Barátságos és szakmailag magas színvonalú óravezetés. Mindig hasznos és objektív értékelése a munkámnak. Azért szeretek együtt dolgozni és kutatni a tanárnővel, mert minden alkalommal fejlődöm, jobb leszek abban, aminek ő a szakértője.

KAPISINSZKY JUDIT HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő minden alkalommal nagyon jól felépítette az órát, alaposan átvettünk mindent, rendszeresen ismételtünk, lehetett kérdezni, türelmesen elmondott, megmutatott nekünk mindent többször is. Szerencsések vagyunk, hogy ő tanít minket!

Juditot kiváló jógaoktatónak tartom. Türelmes, precíz és maximalista. Nagyon örülök, hogy a “jósorsom” hozzávezetett. Ideálisabb oktatót nem tudnék magam számára elképzelni. Nagyon lélekemelőek a közös meditációk, mantrázások!

Igazi példakép számomra. Külön tetszik, hogy mindent az alapoktól kezdtünk, és csak az kerül számonkérésre, ami a gyakorlati órán elhangzott/bemutatásra került; így nem tesznek különbséget a kezdő és a gyakorlott jógások között.

KÉPES ANDREA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Pontos, precíz, alapos magyarázat, a tanulók objektív, de ösztönző jellegű értékelése!

Az oktató példamutató viselkedése, felkészültsége és személyes stílusa miatt örömmel járok hozzá. Biztonságban érzem magam az órákon technikai szempontból.

Az órai anyag, a jegyzet és az ahhoz tartozó tanári magyarázatok minden tekintetben segítik a hallgatók felkészülését. Ráadásul a tanári segítségnyújtás rendkívüli módon támogatja a gyakorló fizikai, mentális és lelki fejlődését.

MAGYAR MÁRTA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Mindig izgalmas, mindig érthető és könnyen befogadható feladatok, magyarázatok. A tantárgy kiváló ismerete és nagy szeretete sugárzott minden órán. Türelem és többszörös gyakorlás, mindent átbeszéltünk és önállóan, meg csoportosan is bizonyíthattunk. Nagyon vártam minden órát, nagy adomány volt ez a kurzus.

A tanárnő kedves, jó előadó, felkészült és lelkiismeretes. Szeretem, ahogy mindenféle segédanyagokkal segíti a megértésünk. Érthető tanítás, magas színvonal. Felkészültsége, tudása bámulatos számomra.

Az oktató felkészültsége minden alkalommal 100%-osnak bizonyult, ahogy a magyarázat érthetősége is. Tökéletes órafelépítés párosul hatalmas tudással a tanárnőnél.

MARKWARTHNÉ LENGYEL PIROSKA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Az oktatónk személyisége és tanítási stílusa is elnyerte a szimpátiámat. A tanárnő felkészült, pontos, magyarázatai érthetőek, emberként pedig kedves és barátságos.

Az oktató maximálisan felkészült és segítőkész volt, a nagy mennyiségű tudásanyagot élvezetessé és érdekessé tette a hallgatók számára.

Látszott, hogy a tanárnő sokat készült az órákra. Mindig hozott nekünk valami érdekességet, történetet. Lelkiismeretesen végezte a munkáját, felkészültsége, precizitása bámulatos. Egy élmény volt az óra!

RÁTKAI GERGŐ PÉTER HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Kicsit laza, humoros, fiatalos, olyan amilyennek az ő korában lenni kell. Biztos vagyok benne, hogy mindenben maximálisan számíthatunk rá, ami az ő szakterületét jelenti.

Hasznos és érdekes órák voltak, éreztem, ahogy fejlődöm hétről hétre. Jobban értem a versekhez fűzött magyarázatokat, és a szakdolgozathoz is nagy segítség volt ez a kurzus.

Felkészült, rugalmas, türelmes, megértő, segítőkész, jól látja a hallgatók problémáit, szempontjait. Nagyon jó hangulatú órák voltak. Minden szempontból ötös.