Anantāsana – Ananta póz (oldalt fekvésben csípőnyitás)Ossza meg!


Anantāsana: ananta = végtelen, Ananta = Viṣṇu neve → Ananta póz (oldalt fekvésben csípőnyitás)

Testhelyzet: oldalt fekvő, a törzs-csípő mozgása szerint: csípőnyitó, erő: 1. szint.

A felvétel és a lebontás lépései:

A kiindulási póza: oldalt fekvés a fej alátámasztásával.

  1. Meru-ākāraṇāsanából (a jobb oldaladon fekve) ügyelve a medence középen történő megtartására, a felül lévő bal lábat hajlítsd belégzéssel, és fogd meg a nagylábujjat a bal kézzel.
  2. Kilégzéssel nyújtsd ki a fent lévő lábad. Figyelj arra, hogy lehetőség szerint egy síkban maradjon a test, mindkét láb legyen nyújtva, és a medence szinte merőleges legyen a talajra. A lent lévő láb, a törzs, a fej és a kar egy vonalban van egymással.
  3. Belégzéssel engedd el a lábujjad és tedd le a lábad oldalt fekvésbe.

 

A kitartás alatti erővonalak és akciók:

– Mindkét lábnál a comb aktiválásával a térdet nyújtsd ki, húzd fel a térdkalácsot, és a térdkalács nézzen a lábfej irányába. A sarkaidat told el magadtól, vagyis pipálj a lábfejekkel, a fönt lévő lábnál a törzs felé néz a lábfej, míg a lent lévőnél attól el, és a kislábujj bütykén támaszkodik úgy, hogy a talp merőleges a talajra.

– A medencédet tartsd meg: a farokcsonttal és a fönt lévő lábhoz tartozó ülőcsonttal nyújtózz a lent lévő láb sarka felé, miközben a szeméremcsontodat közelítsd a köldökhöz, a köldöködet pedig a gerinchez. Tónusba kerül a farizmod és a hasizmod.

– A csípődet nyisd meg, a fent lévő lábaddal nyújtózz felfelé, miközben a kezeddel fogod a nagylábujjad és húzod magad felé.

– Az alul lévő kéznél a test vonalában a könyökön támaszkodj, a fejed simítsd a tenyeredbe. A fejtetővel nyújtózz oldalra-fölfelé, a szegycsonttal pedig a fej felé. Nyisd meg a mellkast és egyenesítsd a vállövet.

A kitartás alatti figyelemvezetés és légzés:

BL a medencéből kiindulva vezesd kifelé a figyelmed a lábad és a törzsed vonalán: nyújtózz a lábaiddal és a (szegycsontoddal) fejeddel. KL figyeld a csípőben és a két láb között létrejövő teret: fokozd a csípőnyitást.

Variánsok:

Könnyített anantāsana: a fönt lévő lábnál nagylábujj helyett fogd meg a lábszárat, vagy használj hevedert.

Felkészítő āsanák:

– A törzs akcióinak tudatosítására tāḍāsana, santolanāsana, meru-ākāraṇāsana.

– A csípő nyitására bhadrāsana, ekapāda-pādāṅguṣṭhāsana, suptaikapāda-pādāṅguṣṭhāsana, upaviṣṭa-koṇāsana, prasārita-pādottānāsana.

Rávezető eszközös és páros gyakorlatok:

– Az egyensúly és a medence megtartására érdekében helyezkedj oldalt fekvésben, háttal a falhoz simulva, olyan távolságra, amennyit a farizmaid igényelnek, és úgy végezd el a gyakorlatot.

– A lent lévő láb munkájára és a stabilitás megtámogatására feküdj az oldaladra, a tested legyen egy vonalban, amely vonal merőleges a falhoz viszonyítva, valamint a lent lévő láb talpát a falon támasztod, hogy fixen megtartsd a lábfej helyzetét, és erőt tudj meríteni a sarkon keresztül történő nyújtózásból.

– A kitartás megkönnyítésére és a csípő nyitásra a társad segíthet neked úgy, hogy kis terpeszben feletted állva helyezkedik el, és a lábszárával és a lábfejével támasztja meg a medencédet, így az nem billen ki a középhelyzetéből. Majd a csípőnyitás fokozására a segítő a fent lévő lábad megpróbálhatja a fejed mögé irányítani, felfelé és hátrafelé mozdítva azt (addig, amíg a csípőtarajok előre mutatnak).

Hatások:

– A tudatra: nyugalmat és higgadtságot ad a kihívások legyőzésére.

– Az energetikára: a svādhiṣṭhāna  és a  maṇipūra cakrát harmonizálja.

– A szervekre és szervrendszerekre: javítja a medence és az alhas vérkeringését, elősegítve az itt lévő szervek megfelelő működését. Csökkenti a lábban lévő ödémát és a csípőn, combokon lévő túlsúlyt. Fokozza a nyirokkeringést.

– A mozgás szervrendszerére: nyújtja a csípő körüli izmokat, valamint erősíti a has, a far és a derék izmokat. Pihenteti és felfrissíti az alsó végtagot.

Ellenjavallatok és javasolt könnyítések:

– Lágyéksérv és a csípőízület gyulladásos és degeneratív megbetegedései esetén ne végezd.

– Kötött csípő és derék esetén a fönt lévő lábon ne a lábujjat fogd meg, hanem a lábszárat vagy a combot.

Felhasznált irodalom: Jóga tiszta forrásból: Dr. Tóth-Soma László, Képes Andrea, Medvegy Gergely

BAKAJA ZOLTÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon interaktívak voltak az órák, tetszett, és úgy érzem sokat tanultam. Hihetetlen, emberfeletti türelem és szeretet áradt a tanítónkból.

Nagyon felkészült és türelmes volt hozzánk. A tőle telhető legjobbat hozta ki belőlünk.

Nagyon sok javítási lehetőséget és sok vizsgázási időpontot adott számunkra a tanár úr, ez nagyon szimpatikus és becsülendő volt számomra.

BANYÁR MAGDOLNA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása és hitelessége az oktatott témákkal kapcsolatban bámulatra méltó. Mindezt úgy adja elő, mintha ez a világ legegyszerűbb és legkönnyebb dolga lenne. A valóságban mindez sok év tanulása, bizonyossága és elkötelezettsége. Felejthetetlen élményt nyújtottak az órái.

Mérhetetlen türelemmel, megértéssel adta át a tanárnő az alapokat. Nem volt kérdés, amire ne kaptunk volna kielégítő választ.

Nagyon jók az órák, melyek amolyan beszélgető stílusban zajlanak, ettől olyan családias a hangulat. A Tanárnő kisugárzása megragadó, élvezetes hallgatni. Erős, karakán, szenvedélyes és hiteles.

TASI ISTVÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon érdekes, színvonalas, vidám hangulatú órák voltak. A tanár úr érthetően magyarázta el a dolgokat. Kérdéseinkre mindig kimerítő válaszokat kaptunk. Teljes mértékben elégedett vagyok a munkájával.

Kiváló előadó, kimeríthetetlen lelkesedéssel. Mindig aktualizálja a tananyagot, más forrásból is hoz példát, történetet, hogy könnyítse a megértést. Nagyon nyitott, őszinte és a tekintélyt ezzel vívja ki magának.

Nagyon szeretem az óráit a tanár úrnak. A mérhetetlen elköteleződés és óriási tudás, ami áthatja az óráit, hihetetlenül magával ragadó. Az előadások érdekesek, tanulságosak, és egy nagyon odaillő humor is jelen van. 🙂

TÓTH-SOMA LÁSZLÓ HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Imádom a tanár úr óráit. Látszik, hogy hatalmas tudása van. Az órák érdekesek voltak, sok extra dolgot és sztorit hallhattunk, amelyek nincsenek benne a tananyagban. Ettől nagyon izgalmasak voltak az előadások.

Fantasztikusan felkészült, nagy tudású oktató! Érdekes, a hallgatók szemszögét átlátó előadásokat hallhattam, nem lankadt a figyelmem az órákon.

A tanár úr tudása, szakmai felkészültsége szavakkal ki nem fejezhető. Szuper órák, érdekes kisfilmekkel, képekkel tarkítva. Nagyon szeretem hallgatni!

JENEY RITA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása, vidámsága és jóindulata minden alkalommal lenyűgöz. Nagyon jól fel volt építve a félév anyaga. A tanárnő nagyon türelmes volt, és jól magyarázott. Szépen, lépésről lépésre haladtunk, így könnyen feldolgozható volt az anyag.

A tanárnő minden alkalommal a saját, már meglévő, mély és egybefűzött tudásának részeit pontosan és olyan elemekkel egybefűzve adja át, melyek segítenek a nyelv igazi megértésében. Csak pozitívat tudok róla mondani.

Maximális felkészültség és éleslátás. Barátságos és szakmailag magas színvonalú óravezetés. Mindig hasznos és objektív értékelése a munkámnak. Azért szeretek együtt dolgozni és kutatni a tanárnővel, mert minden alkalommal fejlődöm, jobb leszek abban, aminek ő a szakértője.

KAPISINSZKY JUDIT HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő minden alkalommal nagyon jól felépítette az órát, alaposan átvettünk mindent, rendszeresen ismételtünk, lehetett kérdezni, türelmesen elmondott, megmutatott nekünk mindent többször is. Szerencsések vagyunk, hogy ő tanít minket!

Juditot kiváló jógaoktatónak tartom. Türelmes, precíz és maximalista. Nagyon örülök, hogy a “jósorsom” hozzávezetett. Ideálisabb oktatót nem tudnék magam számára elképzelni. Nagyon lélekemelőek a közös meditációk, mantrázások!

Igazi példakép számomra. Külön tetszik, hogy mindent az alapoktól kezdtünk, és csak az kerül számonkérésre, ami a gyakorlati órán elhangzott/bemutatásra került; így nem tesznek különbséget a kezdő és a gyakorlott jógások között.

KÉPES ANDREA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Pontos, precíz, alapos magyarázat, a tanulók objektív, de ösztönző jellegű értékelése!

Az oktató példamutató viselkedése, felkészültsége és személyes stílusa miatt örömmel járok hozzá. Biztonságban érzem magam az órákon technikai szempontból.

Az órai anyag, a jegyzet és az ahhoz tartozó tanári magyarázatok minden tekintetben segítik a hallgatók felkészülését. Ráadásul a tanári segítségnyújtás rendkívüli módon támogatja a gyakorló fizikai, mentális és lelki fejlődését.

MAGYAR MÁRTA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Mindig izgalmas, mindig érthető és könnyen befogadható feladatok, magyarázatok. A tantárgy kiváló ismerete és nagy szeretete sugárzott minden órán. Türelem és többszörös gyakorlás, mindent átbeszéltünk és önállóan, meg csoportosan is bizonyíthattunk. Nagyon vártam minden órát, nagy adomány volt ez a kurzus.

A tanárnő kedves, jó előadó, felkészült és lelkiismeretes. Szeretem, ahogy mindenféle segédanyagokkal segíti a megértésünk. Érthető tanítás, magas színvonal. Felkészültsége, tudása bámulatos számomra.

Az oktató felkészültsége minden alkalommal 100%-osnak bizonyult, ahogy a magyarázat érthetősége is. Tökéletes órafelépítés párosul hatalmas tudással a tanárnőnél.

MARKWARTHNÉ LENGYEL PIROSKA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Az oktatónk személyisége és tanítási stílusa is elnyerte a szimpátiámat. A tanárnő felkészült, pontos, magyarázatai érthetőek, emberként pedig kedves és barátságos.

Az oktató maximálisan felkészült és segítőkész volt, a nagy mennyiségű tudásanyagot élvezetessé és érdekessé tette a hallgatók számára.

Látszott, hogy a tanárnő sokat készült az órákra. Mindig hozott nekünk valami érdekességet, történetet. Lelkiismeretesen végezte a munkáját, felkészültsége, precizitása bámulatos. Egy élmény volt az óra!

RÁTKAI GERGŐ PÉTER HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Kicsit laza, humoros, fiatalos, olyan amilyennek az ő korában lenni kell. Biztos vagyok benne, hogy mindenben maximálisan számíthatunk rá, ami az ő szakterületét jelenti.

Hasznos és érdekes órák voltak, éreztem, ahogy fejlődöm hétről hétre. Jobban értem a versekhez fűzött magyarázatokat, és a szakdolgozathoz is nagy segítség volt ez a kurzus.

Felkészült, rugalmas, türelmes, megértő, segítőkész, jól látja a hallgatók problémáit, szempontjait. Nagyon jó hangulatú órák voltak. Minden szempontból ötös.