Uṣṭrāsana – Teve pózOssza meg!


Uṣṭrāsana: uṣṭra = teve → Teve póz

Testhelyzet: térdelő, a törzs-csípő mozgása szerint: homorító, erő: 2. szint.

A felvétel és a lebontás lépései:

A kiindulási póza: vajrāsana.

  1. Emelkedj fel térdelő állásba és nyisd a térdeket, illetve a lábfejeket csípőszélességben. Ha kezdő vagy, akkor a lábfejet támaszd a lábujjakra és tartsd a talp tengelyét a talajra merőlegesen. Haladóként simítsd a rüsztöt a talajra. Mindkét esetben legyenek egymással párhuzamosak a lábfejek.
  2. A tenyereket helyezd a csípődre úgy, hogy a hüvelykujjaid a keresztcsonton nyugodjanak, stabilan tartva azt és segítve a medence billentését (vagy a kéztöveid a keresztcsonton, a tenyér-ujjak pedig a farizmaidon vannak). A könyökeidet húzd közel egymáshoz.
  3. Nyújtsd meg a combod és a tested elülső oldalát úgy, hogy mély belégzéssel hátrahajlítod a gerincet, a vállakat hátraengedve, a szegycsontot megemelve.
  4. Kilégzés közben további hátrahajlítással egyenként fogd meg a sarkakat. A jobb kezed helyezd a jobb sarokra, addig a bal kéz továbbra is stabilan tartja a keresztcsontot. Ha a jobb kezed már biztosan támaszkodik a sarkon (vagy a talpon), akkor engedd hátra a bal kezed is, a bal sarokra/talpra.

Tartsd meg a pózt: a térd és a lábszár csípőszélességben van egymáshoz képest, a comb a talajra merőleges, a gerincoszlopod homorít, a nyaki gerinced íve a hátgerinced ívének folytatása.

  1. Az āsana lebontásakor belégzéssel emeld fel a fejed. Először az egyik, majd a másik kezed helyezd vissza a derekadra úgy, hogy a hüvelykujjak (vagy kéztövek) a keresztcsonton legyenek. Közben a gerinced ne csavarodjon. Emeld vissza a törzsed is, majd a térdelőállásból ülj le vajrāsanába, a deréktájékot nyújtva tartva.

A kitartás alatti erővonalak és akciók:

– A lábszárral dolgozz a talaj irányába, minél inkább simítsd a földre. A lábfejed legyen a lábszár tengelyében, és a nagylábujjal nyújtózz hátrafelé. A lábszár talaj felé tolásából aktiváld a combod, hosszítsd a törzsed, emeld a szegycsontod és nyújtózz a fejtetővel; így ívesen fog nyújtózni a gerincoszlopod.

– A far-, a láb-, a has- és a gátizmokat dolgoztasd aktívan: a medencédet billentsd hátrafelé, nyújtózz a derekaddal, a farokcsontot húzd a szeméremcsont felé, a szeméremcsontot a köldök felé, a köldököt pedig a gerinc felé.

– A gerincmerevítő és a mellkas izmaid is intenzíven dolgoznak: a megtartott medencéből nyújtóztasd a törzsed mindkét oldalát, a bordáidat távolítsd a csípőlapátoktól, homorítsd a hátad, nyisd a mellkasod, emeld a szegycsontodat.

– Szélesítsd a vállöved: a szegycsontból nyújtóznak kifelé a kulcscsontjaid, a vállaid hátrafelé-lefelé gördülnek, a hónaljat húzd előre a vállak alatt. A lapockákat húzd a medence felé, belesimítva azokat a hátadba.

– A stabil vállból nyújtsd a karod és támaszkodj a tenyereddel a sarkadon, vagy a talpadon.

– A nyakad íve a hátgerinc ívének folytatása, a nyak hátsó felszíne hosszú, a fejtetővel nyújtózz hátrafelé, a tekintettel pedig nézz felfelé.

A kitartás alatti figyelemvezetések és légzések:

BL vezesd a figyelmed fölfelé a test elülső felszínén a térdtől a fejtetőig: tartsd meg a test minden izmát aktívan, nyújtsd a combod, emeld a szeméremcsontot, a szegycsontot, a fejtetőt. KL vezesd a figyelmed lefelé a test hátulsó felszínén a nyakszirtcsonttól a lábszárig: engedd lefelé a vállat, a lapockát, a farokcsontot, és nyomd a lábszárat a talajba.

Variánsok:

A lábfej helyzetét lehet változtatni: könnyebb és magasabb a póz, ha a lábujjtámaszban van a lábfejed, nehezebb és mélyebb a póz, ha a rüsztön támaszkodsz.

Felkészítő āsanák:

– Vállnyújtásra: gomukhāsana kéztartása, garuḍāsana kéztartása, dvikoṇāsana kéztartása, hát mögött imapóz vagy alkarfogás.

– Homorításra és háterősítésre: szfinx póz, bhujaṅgāsana, nirālamba-bhujaṅgāsana, ardha– és teljes śalabhāsana, pūrvottānāsana, matsyāsana, setu-bandhāsana.

– A comb és a has nyújtásra: supta-vīrāsana, dhanurāsana.

– Haladóknál: ekapāda-rājakapotāsana, cakrāsana.

Rávezető eszközös és páros gyakorlatok:

– A vállöv és a lapocka esetében hevederrel húzhatod a vállat és a lapockát a megfelelő irányba.

– A lapocka esetében laposan fektetve tégla van a hátad és a lapockád alatt, csúszásmentesen, amit a lapockákkal el akarsz húzni. Ez a lapocka munkájára vezet rá.

– A hát esetében az alábbi gyakorlatok megtanítják kiemelni a szegycsontodat és homorítani a háti gerincszakaszt: matsyāsana téglával, supta-bhadrāsanát śaśāṅkāsanában lévő segítővel, két téglával veszed fel a supta-vīrāsanát.

– A derék és a has nyújtásra végezheted a setu-bandhāsanát téglával.

– A törzs és a láb esetében az alábbi két gyakorlat az egész testet nyújtja és homorítja: jógaszék ülőkéjéről, vagy szék háttámlájára homorítani.

– A combot, a medencét tartja meg és a homorítást segíti az uṣṭrāsana párban, a falnál.

(A fönti gyakorlatok részletes leírását lásd a rávezető gyakorlatoknál.)

A medencét és a fejet tartja meg, ha az uṣṭrāsanát jóga székkel végzed. Helyezd a széket magad mögé úgy, hogy az ülőke a keresztcsontodhoz érjen. Homoríts hátra a székre és a fejed tedd a háttámlára, az alkarjaidat pedig az ülőkére.

– Ha nem simul a lábszár elülső felszíne (a bokaredő tájékát is beleértve) a talajra, akkor a lábszárad alá tehetsz szőnyeget, takarót, mert az kitölti az üres teret.

– Ha a tenyered még a lábujjtámasz mellett sem ér le a sarkadra, akkor a két boka mellé (testarányoktól függően előrébb, vagy hátrébb is kerülhet) helyezett két álló téglára támaszkodj.

Hatások:

– A tudatra: aktivitást és energiát ad az elmének.

– Az energetikára: az alsó 5 cakrát harmonizálja.

– A szervekre és szervrendszerekre: fokozza az emésztés erejét; serkenti az ivarrendszer működését; erősíti a szívet és fokozza a vérkeringést.

– A mozgás szervrendszerére: nyújtja a törzs elülső felszínét (combot, hasat, mellkast); nyújtja és frissíti a gerincoszlopot, rugalmassá teszi azt; javítja a rossz testtartást; oldja a váll merevséget.

Ellenjavallatok és javasolt könnyítések:

– Tüdőtágulat és csigolyacsúszás esetén ellenjavallt.

– Gerincsérv esetén csakis könnyítve végezd, illetve fokozottan ügyelj arra, hogy a felvétel és a kijövetel közben ne csavard a gerinced.

Felhasznált irodalom: Jóga tiszta forrásból: Dr. Tóth-Soma László, Képes Andrea, Medvegy Gergely

BAKAJA ZOLTÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon interaktívak voltak az órák, tetszett, és úgy érzem sokat tanultam. Hihetetlen, emberfeletti türelem és szeretet áradt a tanítónkból.

Nagyon felkészült és türelmes volt hozzánk. A tőle telhető legjobbat hozta ki belőlünk.

Nagyon sok javítási lehetőséget és sok vizsgázási időpontot adott számunkra a tanár úr, ez nagyon szimpatikus és becsülendő volt számomra.

BANYÁR MAGDOLNA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása és hitelessége az oktatott témákkal kapcsolatban bámulatra méltó. Mindezt úgy adja elő, mintha ez a világ legegyszerűbb és legkönnyebb dolga lenne. A valóságban mindez sok év tanulása, bizonyossága és elkötelezettsége. Felejthetetlen élményt nyújtottak az órái.

Mérhetetlen türelemmel, megértéssel adta át a tanárnő az alapokat. Nem volt kérdés, amire ne kaptunk volna kielégítő választ.

Nagyon jók az órák, melyek amolyan beszélgető stílusban zajlanak, ettől olyan családias a hangulat. A Tanárnő kisugárzása megragadó, élvezetes hallgatni. Erős, karakán, szenvedélyes és hiteles.

TASI ISTVÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon érdekes, színvonalas, vidám hangulatú órák voltak. A tanár úr érthetően magyarázta el a dolgokat. Kérdéseinkre mindig kimerítő válaszokat kaptunk. Teljes mértékben elégedett vagyok a munkájával.

Kiváló előadó, kimeríthetetlen lelkesedéssel. Mindig aktualizálja a tananyagot, más forrásból is hoz példát, történetet, hogy könnyítse a megértést. Nagyon nyitott, őszinte és a tekintélyt ezzel vívja ki magának.

Nagyon szeretem az óráit a tanár úrnak. A mérhetetlen elköteleződés és óriási tudás, ami áthatja az óráit, hihetetlenül magával ragadó. Az előadások érdekesek, tanulságosak, és egy nagyon odaillő humor is jelen van. 🙂

TÓTH-SOMA LÁSZLÓ HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Imádom a tanár úr óráit. Látszik, hogy hatalmas tudása van. Az órák érdekesek voltak, sok extra dolgot és sztorit hallhattunk, amelyek nincsenek benne a tananyagban. Ettől nagyon izgalmasak voltak az előadások.

Fantasztikusan felkészült, nagy tudású oktató! Érdekes, a hallgatók szemszögét átlátó előadásokat hallhattam, nem lankadt a figyelmem az órákon.

A tanár úr tudása, szakmai felkészültsége szavakkal ki nem fejezhető. Szuper órák, érdekes kisfilmekkel, képekkel tarkítva. Nagyon szeretem hallgatni!

JENEY RITA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása, vidámsága és jóindulata minden alkalommal lenyűgöz. Nagyon jól fel volt építve a félév anyaga. A tanárnő nagyon türelmes volt, és jól magyarázott. Szépen, lépésről lépésre haladtunk, így könnyen feldolgozható volt az anyag.

A tanárnő minden alkalommal a saját, már meglévő, mély és egybefűzött tudásának részeit pontosan és olyan elemekkel egybefűzve adja át, melyek segítenek a nyelv igazi megértésében. Csak pozitívat tudok róla mondani.

Maximális felkészültség és éleslátás. Barátságos és szakmailag magas színvonalú óravezetés. Mindig hasznos és objektív értékelése a munkámnak. Azért szeretek együtt dolgozni és kutatni a tanárnővel, mert minden alkalommal fejlődöm, jobb leszek abban, aminek ő a szakértője.

KAPISINSZKY JUDIT HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő minden alkalommal nagyon jól felépítette az órát, alaposan átvettünk mindent, rendszeresen ismételtünk, lehetett kérdezni, türelmesen elmondott, megmutatott nekünk mindent többször is. Szerencsések vagyunk, hogy ő tanít minket!

Juditot kiváló jógaoktatónak tartom. Türelmes, precíz és maximalista. Nagyon örülök, hogy a “jósorsom” hozzávezetett. Ideálisabb oktatót nem tudnék magam számára elképzelni. Nagyon lélekemelőek a közös meditációk, mantrázások!

Igazi példakép számomra. Külön tetszik, hogy mindent az alapoktól kezdtünk, és csak az kerül számonkérésre, ami a gyakorlati órán elhangzott/bemutatásra került; így nem tesznek különbséget a kezdő és a gyakorlott jógások között.

KÉPES ANDREA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Pontos, precíz, alapos magyarázat, a tanulók objektív, de ösztönző jellegű értékelése!

Az oktató példamutató viselkedése, felkészültsége és személyes stílusa miatt örömmel járok hozzá. Biztonságban érzem magam az órákon technikai szempontból.

Az órai anyag, a jegyzet és az ahhoz tartozó tanári magyarázatok minden tekintetben segítik a hallgatók felkészülését. Ráadásul a tanári segítségnyújtás rendkívüli módon támogatja a gyakorló fizikai, mentális és lelki fejlődését.

MAGYAR MÁRTA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Mindig izgalmas, mindig érthető és könnyen befogadható feladatok, magyarázatok. A tantárgy kiváló ismerete és nagy szeretete sugárzott minden órán. Türelem és többszörös gyakorlás, mindent átbeszéltünk és önállóan, meg csoportosan is bizonyíthattunk. Nagyon vártam minden órát, nagy adomány volt ez a kurzus.

A tanárnő kedves, jó előadó, felkészült és lelkiismeretes. Szeretem, ahogy mindenféle segédanyagokkal segíti a megértésünk. Érthető tanítás, magas színvonal. Felkészültsége, tudása bámulatos számomra.

Az oktató felkészültsége minden alkalommal 100%-osnak bizonyult, ahogy a magyarázat érthetősége is. Tökéletes órafelépítés párosul hatalmas tudással a tanárnőnél.

MARKWARTHNÉ LENGYEL PIROSKA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Az oktatónk személyisége és tanítási stílusa is elnyerte a szimpátiámat. A tanárnő felkészült, pontos, magyarázatai érthetőek, emberként pedig kedves és barátságos.

Az oktató maximálisan felkészült és segítőkész volt, a nagy mennyiségű tudásanyagot élvezetessé és érdekessé tette a hallgatók számára.

Látszott, hogy a tanárnő sokat készült az órákra. Mindig hozott nekünk valami érdekességet, történetet. Lelkiismeretesen végezte a munkáját, felkészültsége, precizitása bámulatos. Egy élmény volt az óra!

RÁTKAI GERGŐ PÉTER HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Kicsit laza, humoros, fiatalos, olyan amilyennek az ő korában lenni kell. Biztos vagyok benne, hogy mindenben maximálisan számíthatunk rá, ami az ő szakterületét jelenti.

Hasznos és érdekes órák voltak, éreztem, ahogy fejlődöm hétről hétre. Jobban értem a versekhez fűzött magyarázatokat, és a szakdolgozathoz is nagy segítség volt ez a kurzus.

Felkészült, rugalmas, türelmes, megértő, segítőkész, jól látja a hallgatók problémáit, szempontjait. Nagyon jó hangulatú órák voltak. Minden szempontból ötös.