Trikoṇāsana – HáromszögállásOssza meg!


Trikoṇāsana: trikoṇa = háromszög → Háromszögállás

Testhelyzet: álló, a törzs-csípő mozgása szerint: oldalra döntő, erő: 1. szint.

A felvétel és a lebontás lépései:

A kiindulási póza: tāḍāsana.

  1. Lépj egy olyan szélességű terpeszállásba, amilyen hosszú a lábad. A lábaid formáljanak egyenlő oldalú háromszöget.
  2. Igazítsd a lábfejeidet: a bal lábfejet fordítsd egészen balra (90 fokban), a jobb lábfejet szintén kissé balra (a sarok hátrébb kerüljön, mint a kislábujj). Ügyelj arra is, hogy a bal sarkad közepe a jobb lábfejed közepét metssze (egy képzeletbeli vonal mentén). Egyenlően oszd el a testsúlyod a két láb között. Húzd fel a térdkalácsod és arra fordítsd, amerre a lábfejet. A medencével törekedj középhelyzetbe: a fölső csípőlapátot hátra-felfelé igazítsd, az alsó csípőlapátot előre-lefelé.
  3. Emeld fel mindkét karodat oldalsó középtartásba úgy, hogy a tenyerek arrafelé nézzenek, amerre a mellkas mutat.
  4. A terpeszt, a nyújtott lábakat és a medence helyzetét megtartva belégzés kíséretében a bal karoddal nyújtózkodj oldalra úgy, hogy a mellkas továbbra is előre nézzen. Nyújtsd a törzsed mindkét oldalát.
  5. Kilégzés közben a felsőtesttel kezdj el balra dönteni, ügyelve arra, hogy a medence ne billenjen előre. Az egész tested maradjon egy síkban. A bal kezed hátát simítsd a bal lábszár elülső oldalára. Ha a tenyered vagy az ujjbegyeid leérnek a földre, akkor a bal láb külső oldala mellé kerüljenek. A két kar egymás folytatásaként nyújtózzon egy, a talajra merőleges vonalon.
  6. A fejtetőben megtartott nyújtózás mellett, nyújtott nyakkal, kilégzéssel a fejed fordítsd fölfelé és a tekinteted a jobb kézre irányítsd (vagy ha ez még nehéz lenne, akkor a fej elfordítása nélkül továbbra is nézz előre).
  7. Belégzéssel, a jobb karral nyújtózva a felsőtesttel egyenesedj föl. A két karod ismét oldalsó középtartásban legyen, a lábfejeket előre fordítsd, majd a másik irányba igazítva azokat, ismételd meg a gyakorlatot jobb oldalra is.

  

 

A kitartás alatti erővonalak és akciók:

– Mindkét láb esetében a nagylábujj tövét, a kislábujj tövét és a sarkat erősen lent tartod. A belső bokát és a térdkalácsot megemeled, a térdkalács arra néz, amerre a lábfej is. A comb aktív és kifelé gördül, a két comb kifelé rotálódása támogatja a csípő megtartását.

– Az elöl lévő láb lenyomott lábujjtöveiből nyújtózik fel a láb, a csípőízületbe tolva a combcsontot, az ide tartozó csípőlapátot előre-lefelé tolod. A megtartott csípőlapáttól emeled el az utolsó lengőbordát, megnyújtva ezzel a törzs alul lévő oldalát.

– A hátul lévő láb esetében a lenyomott külső lábéltől nyújtózik fel a láb, a csípőízületbe tolva a combcsontot. Az ide tartozó csípőlapátot hátra-felfelé húzod. A megtartott csípőlapáttól nyújtod ki a törzs felső oldalát.

– A lábmunkán túl a medenceövet az aktív gát, has és derék izmok tartják meg: a farokcsonttal nyújtózz lefelé-oldalra, a szeméremcsontot finoman emeld a köldök felé (eközben a keresztcsont felső ívét puhán visszahúzod), a köldököt a gerinc felé mozdítsd.

– A gerincoszlopot tartsd hosszan: távolítsd egymástól a farokcsontot és a fejtetőt.

– Legyen egyenes a vállöved és nyitott a mellkasod: a szegycsontot emeld arra, amerre a döntés iránya mutat (de az alsó bordákat finoman visszahúzod), a szegycsontból nyújtózz a kulcscsontokkal a vállcsúcsok felé. A vállat húzd el a fültől és a lapockát simítsd a hátadba.

– A két kar nyújtózzon két irányba. A fölnyújtott jobb kéz tenyere arra nézzen, amerre a mellkas mutat. A lent lévő tenyér vagy a talajon van, vagy arra néz, amerre a másik is.

– A stabil medencéből nyújtózzon a fejtetőd. Az állat közelítsd a mellkashoz, tartsd hátul hosszan a nyakat és eközben rotáld a nyakad, fölfelé fordítva a fejet.

A kitartás alatti figyelemvezetések és légzések:

BL lábaktól hozd fel a figyelmet a medencén át a fejig és a karokig: aktiválod a lábakat, stabilizáld a medencét, szélesítsd a hátad, hosszítsd a gerincet, emeld a szegycsontot, nyújtózz a fejtetővel és a két karral. KL a figyelem iránya ugyanaz: rotálod kifelé a combokat, nyisd a csípőd (a fönt lévő csípőd emeled fölfelé-hátrafelé), rotáld fölfelé-hátrafelé a törzsed és mélyítsd a törzs döntését.

Variánsok:

Parivritta-trikonāsana (kifordított háromszögállás): haránt terpeszből hajolj előre, majd  csavard a törzsed.

Felkészítő āsanák:

– A törzs oldalának nyújtására: keresztezett lábú ülésben oldalra hajlítások, parivṛtta-jānu-śīrṣāsana, parivṛtta-upaviṣṭa-koṇāsana, ardha-candrāsana 1. oldalra, parighāsana.

– A láb erősítésére bármilyen álló āsana, pl: utkaṭāsana, vīrabhadrāsana 1. és 2.

Rávezető eszközös és páros gyakorlatok:

– Ha a hátul lévő lábnál nem ér le a külső lábél a talajra, akkor tegyél alá éket, vagy nyomd erősen a fal tövébe.

– Ha az elől lévő láb lábujjtövei nem érnek a talajra, akkor használj éket.

– Az elől lévő láb munkáját és a döntés megtartását segíti elő, ha falnak oldalt állva veszed fel a pózt. A terpesz legyen kicsit szélesebb, hogy elférj. Támaszd az elöl lévő láb lábujjtövét a falra úgy, hogy a sarkad a földön maradjon és a talpad 45 fokos szöget zárjon be a talajjal. A fönt lévő kezed szintén tedd a falra és onnan vegyél erőt a kitartáshoz.

– Az elöl lévő láb térdénél a térdkalácsnak mindenképp a lábfejed irányába kell néznie. Ha befelé néz, akkor hajlítsd be a lábad, a térddel befelé indítva írj le egy félkört, aztán oldalra kifelé terelve a körzést, hozd a térdkalácsot a megfelelő irányba, majd irányba tartva a térdet nyújtsd ki a lábad. Amennyiben ez sem elegendő, akkor a lábfejed is mozdítsd kifelé.

– A test egy síkban tartására felveheted úgy a háromszögállást, hogy a fal a hátad mögött van, és ahhoz simulsz. Ezt párban is megcsinálhatod, mert a társad eléd térdelve remekül tud segíteni abban, hogy egyik kezével a fönt lévő csípőlapátodat, míg a másik kezével a fönt lévő kulcscsontodat tolja a fal felé.

– Párban úgy is kivitelezhető az egy síkban tartás, hogy a társad mögéd állva csípőjével megtámasztja a csípődet, és a két kezével rávezet a helyes tartásra úgy, hogy fogja (és felfelé-hátrafelé rotálja) a fölül lévő csípőlapátodat, nem engedi a medencét és a törzset előre esni, illetve a fönt lévő kart egy vonalba igazítja a törzzsel.

– Nyitja a mellkasodat, ha a fönt lévő tenyered a keresztcsontra simítod és a kisujjad felé forgatod, miközben a könyököt lefelé, a talaj irányába húzod.

– A törzs helyes megtartásban segít, ha széket teszel az elöl lévő láb belső oldalához, és rátámaszkodsz a szék ülőkéjére a könyököddel (ha nem ér le a könyököd, akkor helyezz alá még 1-2 blokkot), míg a fönt lévő kezeddel a háttámlába kapaszkodsz .

– Megfelelő irányt ad az egész vállövnek, ha hevederrel rögzíted úgy, hogy hátulról felveszed, (a lapockára simítod, a hónaljnál előre veted, fölviszed vállon át, majd a hátadon keresztezed) és a két kezeddel két oldalra, és a medence irányába húzod.

– A kar megtámasztására helyezhetsz téglát az alul lévő tenyered alá. A támasztékból erőt véve jobban tudod nyitni a mellkasodat és szélesíteni a vállövedet.

Hatások:

– A tudatra: tiszta tudatállapotot és magabiztosságot ad.

– Az energetikára: a mūlādhāra és a maṇipūra cakrát harmonizálja.

– A szervekre és szervrendszerekre: stimulálja a gerincvelői idegeket, oldja az idegi feszültséget; belső szerveket masszírozza: aktiválja a májat (méregtelenít), a gyomrot (fokozza az emésztés tüzét), a lépet (vérképzést segíti), a veséket (kiválasztást javítja), a beleket (emésztés javító, székrekedést megelőzi); kiváló a rendszertelen menstruációra; megszabadít a derék körüli feleslegtől.

– A mozgás szervrendszerére: erősíti a csípő, a comb és a láb izmait; oldalirányú nyújtást ad a gerincnek; enyhíti a hátfájást; nyújtja a törzs oldalsó izmait; oldalirányba nyitja a mellkast; javítja a tartást.

Ellenjavallatok és javasolt könnyítések:

Gerincsérv és csigolyacsúszás esetén ne végezd.

– Szívritmuszavarnál és magas vérnyomásnál a felül lévő kezed ne nyújtsd fel, hanem tedd a csípődre.

– A nyaki gerinc problémáinál a fejet ne fordítsd felfelé, hanem nézz előre. Szédülésnél nézz inkább a talaj felé.

Felhasznált irodalom: Jóga tiszta forrásból: Dr. Tóth-Soma László, Képes Andrea, Medvegy Gergely

BAKAJA ZOLTÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon interaktívak voltak az órák, tetszett, és úgy érzem sokat tanultam. Hihetetlen, emberfeletti türelem és szeretet áradt a tanítónkból.

Nagyon felkészült és türelmes volt hozzánk. A tőle telhető legjobbat hozta ki belőlünk.

Nagyon sok javítási lehetőséget és sok vizsgázási időpontot adott számunkra a tanár úr, ez nagyon szimpatikus és becsülendő volt számomra.

BANYÁR MAGDOLNA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása és hitelessége az oktatott témákkal kapcsolatban bámulatra méltó. Mindezt úgy adja elő, mintha ez a világ legegyszerűbb és legkönnyebb dolga lenne. A valóságban mindez sok év tanulása, bizonyossága és elkötelezettsége. Felejthetetlen élményt nyújtottak az órái.

Mérhetetlen türelemmel, megértéssel adta át a tanárnő az alapokat. Nem volt kérdés, amire ne kaptunk volna kielégítő választ.

Nagyon jók az órák, melyek amolyan beszélgető stílusban zajlanak, ettől olyan családias a hangulat. A Tanárnő kisugárzása megragadó, élvezetes hallgatni. Erős, karakán, szenvedélyes és hiteles.

TASI ISTVÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon érdekes, színvonalas, vidám hangulatú órák voltak. A tanár úr érthetően magyarázta el a dolgokat. Kérdéseinkre mindig kimerítő válaszokat kaptunk. Teljes mértékben elégedett vagyok a munkájával.

Kiváló előadó, kimeríthetetlen lelkesedéssel. Mindig aktualizálja a tananyagot, más forrásból is hoz példát, történetet, hogy könnyítse a megértést. Nagyon nyitott, őszinte és a tekintélyt ezzel vívja ki magának.

Nagyon szeretem az óráit a tanár úrnak. A mérhetetlen elköteleződés és óriási tudás, ami áthatja az óráit, hihetetlenül magával ragadó. Az előadások érdekesek, tanulságosak, és egy nagyon odaillő humor is jelen van. 🙂

TÓTH-SOMA LÁSZLÓ HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Imádom a tanár úr óráit. Látszik, hogy hatalmas tudása van. Az órák érdekesek voltak, sok extra dolgot és sztorit hallhattunk, amelyek nincsenek benne a tananyagban. Ettől nagyon izgalmasak voltak az előadások.

Fantasztikusan felkészült, nagy tudású oktató! Érdekes, a hallgatók szemszögét átlátó előadásokat hallhattam, nem lankadt a figyelmem az órákon.

A tanár úr tudása, szakmai felkészültsége szavakkal ki nem fejezhető. Szuper órák, érdekes kisfilmekkel, képekkel tarkítva. Nagyon szeretem hallgatni!

JENEY RITA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása, vidámsága és jóindulata minden alkalommal lenyűgöz. Nagyon jól fel volt építve a félév anyaga. A tanárnő nagyon türelmes volt, és jól magyarázott. Szépen, lépésről lépésre haladtunk, így könnyen feldolgozható volt az anyag.

A tanárnő minden alkalommal a saját, már meglévő, mély és egybefűzött tudásának részeit pontosan és olyan elemekkel egybefűzve adja át, melyek segítenek a nyelv igazi megértésében. Csak pozitívat tudok róla mondani.

Maximális felkészültség és éleslátás. Barátságos és szakmailag magas színvonalú óravezetés. Mindig hasznos és objektív értékelése a munkámnak. Azért szeretek együtt dolgozni és kutatni a tanárnővel, mert minden alkalommal fejlődöm, jobb leszek abban, aminek ő a szakértője.

KAPISINSZKY JUDIT HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő minden alkalommal nagyon jól felépítette az órát, alaposan átvettünk mindent, rendszeresen ismételtünk, lehetett kérdezni, türelmesen elmondott, megmutatott nekünk mindent többször is. Szerencsések vagyunk, hogy ő tanít minket!

Juditot kiváló jógaoktatónak tartom. Türelmes, precíz és maximalista. Nagyon örülök, hogy a “jósorsom” hozzávezetett. Ideálisabb oktatót nem tudnék magam számára elképzelni. Nagyon lélekemelőek a közös meditációk, mantrázások!

Igazi példakép számomra. Külön tetszik, hogy mindent az alapoktól kezdtünk, és csak az kerül számonkérésre, ami a gyakorlati órán elhangzott/bemutatásra került; így nem tesznek különbséget a kezdő és a gyakorlott jógások között.

KÉPES ANDREA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Pontos, precíz, alapos magyarázat, a tanulók objektív, de ösztönző jellegű értékelése!

Az oktató példamutató viselkedése, felkészültsége és személyes stílusa miatt örömmel járok hozzá. Biztonságban érzem magam az órákon technikai szempontból.

Az órai anyag, a jegyzet és az ahhoz tartozó tanári magyarázatok minden tekintetben segítik a hallgatók felkészülését. Ráadásul a tanári segítségnyújtás rendkívüli módon támogatja a gyakorló fizikai, mentális és lelki fejlődését.

MAGYAR MÁRTA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Mindig izgalmas, mindig érthető és könnyen befogadható feladatok, magyarázatok. A tantárgy kiváló ismerete és nagy szeretete sugárzott minden órán. Türelem és többszörös gyakorlás, mindent átbeszéltünk és önállóan, meg csoportosan is bizonyíthattunk. Nagyon vártam minden órát, nagy adomány volt ez a kurzus.

A tanárnő kedves, jó előadó, felkészült és lelkiismeretes. Szeretem, ahogy mindenféle segédanyagokkal segíti a megértésünk. Érthető tanítás, magas színvonal. Felkészültsége, tudása bámulatos számomra.

Az oktató felkészültsége minden alkalommal 100%-osnak bizonyult, ahogy a magyarázat érthetősége is. Tökéletes órafelépítés párosul hatalmas tudással a tanárnőnél.

MARKWARTHNÉ LENGYEL PIROSKA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Az oktatónk személyisége és tanítási stílusa is elnyerte a szimpátiámat. A tanárnő felkészült, pontos, magyarázatai érthetőek, emberként pedig kedves és barátságos.

Az oktató maximálisan felkészült és segítőkész volt, a nagy mennyiségű tudásanyagot élvezetessé és érdekessé tette a hallgatók számára.

Látszott, hogy a tanárnő sokat készült az órákra. Mindig hozott nekünk valami érdekességet, történetet. Lelkiismeretesen végezte a munkáját, felkészültsége, precizitása bámulatos. Egy élmény volt az óra!

RÁTKAI GERGŐ PÉTER HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Kicsit laza, humoros, fiatalos, olyan amilyennek az ő korában lenni kell. Biztos vagyok benne, hogy mindenben maximálisan számíthatunk rá, ami az ő szakterületét jelenti.

Hasznos és érdekes órák voltak, éreztem, ahogy fejlődöm hétről hétre. Jobban értem a versekhez fűzött magyarázatokat, és a szakdolgozathoz is nagy segítség volt ez a kurzus.

Felkészült, rugalmas, türelmes, megértő, segítőkész, jól látja a hallgatók problémáit, szempontjait. Nagyon jó hangulatú órák voltak. Minden szempontból ötös.