Tāḍāsana – HegypózOssza meg!


Tāḍāsana: tāḍa = hegy → Hegypóz

Testhelyzet: álló, a törzs-csípő mozgása szerint: középhelyzet, erő: 1. szint.

A felvétel és a lebontás lépései:

A kiindulási póza: vigyázzállás.

  1. A zárt, nyújtott lábtartást és az egyenes testtartást megtartva a két kezed tartsd el a törzsed mellett, kis teret hagyva a kéz és a törzs között. A sarkad, a keresztcsontod és a nyakszirtcsontod legyen egy vonalban (amely vonal merőleges a talajra) egymással. Kitartás közben figyelj az akciók és az erővonalak megtartására.

A kitartás alatti erővonalak és akciók:

– A zárt állásban a nagylábujjakat és a belső sarkat érintsd össze, a lábujjakat szétterpesztve engedd le a talajra, a testsúlyod a talp három pontján (a nagylábujj töve, a kislábujj töve és a a sarok) nyugodjon, a belbokát emeld meg, hogy létrejöjjön a hosszanti boltozat .

– A lábaidat nyújtsd, a térdkalácsot az elülső combizmok aktiválásával húzd fel, stabilizáld a térdízületet. A felső combot forgasd finoman befelé, a térdkalács felső ívét pedig kifelé.

– A medencéd legyen középhelyzetben és stabilan, a farizmainkat tartsd aktivitásban, a farokcsonttal nyújtózz lefelé, de a keresztcsont felső ívét puhán húzd vissza.

– A törzsed egyenes, nyújtsd mindkét oldalát egyforma aktivitással. A csípőlapáttól törekszik föl a törzsed két oldala, a hasad aktív, a köldök alatti része megtartott, a köldök befelé-felfelé húzódik, nyisd a mellkasod, emeld meg a szegycsontot.

– A vállöved széles, egyenes, a vállcsúcsokkal kifelé nyújtózol, a vállakat hátra engeded, a lapockákat pedig a medence és a gerinc felé húzod, belesimítva azokat a hátadba.

– A két karod a test mellett nyújtsd rézsút-lefelé, az ujjbegyekkel törekedj a talaj felé. A kézfejeid az alkarok folytatásai legyenek, a tenyereket forgasd befelé, eltartva a külső combtól.

– A fejtetővel fölfelé nyújtózz, az arcod nézzen előre, a tarkód nyújtsd, a torkod és az állkapcsod maradjon laza.

A kitartás alatti figyelemvezetések és légzések:

BL vezesd a figyelmed fölfelé a test elülső felszínén a lábujjaktól a fejtetőig: tartsd meg a test minden izmát aktívan, emeld a belbokát, a térdkalácsot, a szeméremcsontot, a köldököt, a szegycsontot, a fejtetőt. KL vezesd a figyelmed lefelé a test hátulsó felszínén a nyakszirtcsonttól a sarkakig: engedd lefelé a tarkó bőrét, a vállat, a lapockát, a farokcsontot, a sarkat, közben a karokkal is nyújtózz lefelé.

Variánsok:

Urdhva-hasta-tādāsana (hegypózban karok felnyújtása): tādāsanában mindkét karod nyújtsd fel a törzs folytatásaként a magasba úgy, hogy a két tenyér vállszélességbe kerüljön és egymás felé nézzen.

Namaskārāsana (tiszteletadó póz): a mellkas előtt tedd a kezeidet imapózba.

Felkészítő āsanák:

– Nincs. Ez alap testtartás, önmagában érdemes gyakorolni, az alábbi rávezetésekkel.

Rávezető eszközös és páros gyakorlatok:

– Az egyenes tartásra vezet rá az, ha a fal elé állsz háttal úgy, hogy a vádlid, a keresztcsontod, a lapockád és a fejed hátsó része is a falhoz simul. Olyan távolságra legyen a sarkad a faltól, amennyit a vádli vastagsága (és a farizmok nagysága) szükségessé tesz.

– A talp és a lábfej tudatosítására és erősítésére a lábfej bemelegítő gyakorlatai állásban: lábujjfeszítések, nyitások; lábujjra, sarokra emelkedés; külső és belső lábélen járás.

– A lábujjpárnák támaszára érezhetsz rá, ha a lábujjakat elemeled a talajtól.

– Az aktív törzsmunkára vezet rá, ha az ūrdhva-hasta-tādāsanát a falnak háttal végzed: zárt állásból nyújtózz fel a karjaiddal a magasba. Folyamatosan tartsd fenn a nyújtózást a karokban és a fejtetőben, miközben a falhoz simítod a tested hátulsó felszínét.

– Az ardha-pāda-hastāsana falnál végezve a hátizmok dolgoztatására kiváló. Hajolj előre úgy, hogy a tenyereket a falra teszed, miközben a törzsed párhuzamos a talajjal. Hozd létre a törzs akcióit és tartsd meg pár légzésig.

Az alábbi technikák részletes leírását lásd a rávezető gyakorlatoknál.

– A törzs és a gerinc nyújtására vezet rá, ha az ardha-pāda-hastāsanát falnál, hevederrel, párokban végzed.

– A hát nyújtására jó az ardha-pāda-hastāsana hármas csoportokban, hevederrel.

– A gerinc nyújtására urdhva-hasta-daṇḍāsana párban.

– Megfelelő irányt ad a vállövnek, ha hevederrel rögzíted úgy, hogy hátulról veszed fel.

Hatások:

– A tudatra: békéssé teszi az elmét és frissé az intelligenciát.

–  Az energetikára: a mūlādhāra cakrát harmonizálja.

– A szervekre és szervrendszerekre: segíti a szív és a tüdő munkáját; könnyeddé és energikussá teszi a testet.

– A mozgás szervrendszerére: erősíti a combot, a térdet, a bokát, a has és a far izmait; tartásjavító.

Ellenjavallatok és javasolt könnyítések:

– Nincs ellenjavallata.

– Szédülésnél, hányingernél, vérnyomás és az egyensúly problémáinál tartsd nyitva a szemed.

Felhasznált irodalom: Jóga tiszta forrásból: Dr. Tóth-Soma László, Képes Andrea, Medvegy Gergely

BAKAJA ZOLTÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon interaktívak voltak az órák, tetszett, és úgy érzem sokat tanultam. Hihetetlen, emberfeletti türelem és szeretet áradt a tanítónkból.

Nagyon felkészült és türelmes volt hozzánk. A tőle telhető legjobbat hozta ki belőlünk.

Nagyon sok javítási lehetőséget és sok vizsgázási időpontot adott számunkra a tanár úr, ez nagyon szimpatikus és becsülendő volt számomra.

BANYÁR MAGDOLNA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása és hitelessége az oktatott témákkal kapcsolatban bámulatra méltó. Mindezt úgy adja elő, mintha ez a világ legegyszerűbb és legkönnyebb dolga lenne. A valóságban mindez sok év tanulása, bizonyossága és elkötelezettsége. Felejthetetlen élményt nyújtottak az órái.

Mérhetetlen türelemmel, megértéssel adta át a tanárnő az alapokat. Nem volt kérdés, amire ne kaptunk volna kielégítő választ.

Nagyon jók az órák, melyek amolyan beszélgető stílusban zajlanak, ettől olyan családias a hangulat. A Tanárnő kisugárzása megragadó, élvezetes hallgatni. Erős, karakán, szenvedélyes és hiteles.

TASI ISTVÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon érdekes, színvonalas, vidám hangulatú órák voltak. A tanár úr érthetően magyarázta el a dolgokat. Kérdéseinkre mindig kimerítő válaszokat kaptunk. Teljes mértékben elégedett vagyok a munkájával.

Kiváló előadó, kimeríthetetlen lelkesedéssel. Mindig aktualizálja a tananyagot, más forrásból is hoz példát, történetet, hogy könnyítse a megértést. Nagyon nyitott, őszinte és a tekintélyt ezzel vívja ki magának.

Nagyon szeretem az óráit a tanár úrnak. A mérhetetlen elköteleződés és óriási tudás, ami áthatja az óráit, hihetetlenül magával ragadó. Az előadások érdekesek, tanulságosak, és egy nagyon odaillő humor is jelen van. 🙂

TÓTH-SOMA LÁSZLÓ HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Imádom a tanár úr óráit. Látszik, hogy hatalmas tudása van. Az órák érdekesek voltak, sok extra dolgot és sztorit hallhattunk, amelyek nincsenek benne a tananyagban. Ettől nagyon izgalmasak voltak az előadások.

Fantasztikusan felkészült, nagy tudású oktató! Érdekes, a hallgatók szemszögét átlátó előadásokat hallhattam, nem lankadt a figyelmem az órákon.

A tanár úr tudása, szakmai felkészültsége szavakkal ki nem fejezhető. Szuper órák, érdekes kisfilmekkel, képekkel tarkítva. Nagyon szeretem hallgatni!

JENEY RITA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása, vidámsága és jóindulata minden alkalommal lenyűgöz. Nagyon jól fel volt építve a félév anyaga. A tanárnő nagyon türelmes volt, és jól magyarázott. Szépen, lépésről lépésre haladtunk, így könnyen feldolgozható volt az anyag.

A tanárnő minden alkalommal a saját, már meglévő, mély és egybefűzött tudásának részeit pontosan és olyan elemekkel egybefűzve adja át, melyek segítenek a nyelv igazi megértésében. Csak pozitívat tudok róla mondani.

Maximális felkészültség és éleslátás. Barátságos és szakmailag magas színvonalú óravezetés. Mindig hasznos és objektív értékelése a munkámnak. Azért szeretek együtt dolgozni és kutatni a tanárnővel, mert minden alkalommal fejlődöm, jobb leszek abban, aminek ő a szakértője.

KAPISINSZKY JUDIT HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő minden alkalommal nagyon jól felépítette az órát, alaposan átvettünk mindent, rendszeresen ismételtünk, lehetett kérdezni, türelmesen elmondott, megmutatott nekünk mindent többször is. Szerencsések vagyunk, hogy ő tanít minket!

Juditot kiváló jógaoktatónak tartom. Türelmes, precíz és maximalista. Nagyon örülök, hogy a “jósorsom” hozzávezetett. Ideálisabb oktatót nem tudnék magam számára elképzelni. Nagyon lélekemelőek a közös meditációk, mantrázások!

Igazi példakép számomra. Külön tetszik, hogy mindent az alapoktól kezdtünk, és csak az kerül számonkérésre, ami a gyakorlati órán elhangzott/bemutatásra került; így nem tesznek különbséget a kezdő és a gyakorlott jógások között.

KÉPES ANDREA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Pontos, precíz, alapos magyarázat, a tanulók objektív, de ösztönző jellegű értékelése!

Az oktató példamutató viselkedése, felkészültsége és személyes stílusa miatt örömmel járok hozzá. Biztonságban érzem magam az órákon technikai szempontból.

Az órai anyag, a jegyzet és az ahhoz tartozó tanári magyarázatok minden tekintetben segítik a hallgatók felkészülését. Ráadásul a tanári segítségnyújtás rendkívüli módon támogatja a gyakorló fizikai, mentális és lelki fejlődését.

MAGYAR MÁRTA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Mindig izgalmas, mindig érthető és könnyen befogadható feladatok, magyarázatok. A tantárgy kiváló ismerete és nagy szeretete sugárzott minden órán. Türelem és többszörös gyakorlás, mindent átbeszéltünk és önállóan, meg csoportosan is bizonyíthattunk. Nagyon vártam minden órát, nagy adomány volt ez a kurzus.

A tanárnő kedves, jó előadó, felkészült és lelkiismeretes. Szeretem, ahogy mindenféle segédanyagokkal segíti a megértésünk. Érthető tanítás, magas színvonal. Felkészültsége, tudása bámulatos számomra.

Az oktató felkészültsége minden alkalommal 100%-osnak bizonyult, ahogy a magyarázat érthetősége is. Tökéletes órafelépítés párosul hatalmas tudással a tanárnőnél.

MARKWARTHNÉ LENGYEL PIROSKA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Az oktatónk személyisége és tanítási stílusa is elnyerte a szimpátiámat. A tanárnő felkészült, pontos, magyarázatai érthetőek, emberként pedig kedves és barátságos.

Az oktató maximálisan felkészült és segítőkész volt, a nagy mennyiségű tudásanyagot élvezetessé és érdekessé tette a hallgatók számára.

Látszott, hogy a tanárnő sokat készült az órákra. Mindig hozott nekünk valami érdekességet, történetet. Lelkiismeretesen végezte a munkáját, felkészültsége, precizitása bámulatos. Egy élmény volt az óra!

RÁTKAI GERGŐ PÉTER HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Kicsit laza, humoros, fiatalos, olyan amilyennek az ő korában lenni kell. Biztos vagyok benne, hogy mindenben maximálisan számíthatunk rá, ami az ő szakterületét jelenti.

Hasznos és érdekes órák voltak, éreztem, ahogy fejlődöm hétről hétre. Jobban értem a versekhez fűzött magyarázatokat, és a szakdolgozathoz is nagy segítség volt ez a kurzus.

Felkészült, rugalmas, türelmes, megértő, segítőkész, jól látja a hallgatók problémáit, szempontjait. Nagyon jó hangulatú órák voltak. Minden szempontból ötös.