Supta-daṇḍāsana – Fekvő bot pózOssza meg!


Supta-daṇḍāsana: supta = alvó/fekvő, daṇḍa = bot → Fekvő bot póz (Lefekvő nyújtott lábú ülés)

Testhelyzet: háton fekvő, törzs-csípő mozgása szerint: derékszög, erő: 1. szint.

A felvétel és a lebontás lépései:

A kiindulási póza: śavāsana.

  1. Hozd a kezeket a törzs mellé, tenyérrel lefelé, majd hajlítsd be a lábakat, és nyújtsd fel egymás mellé zárva, a talajra merőlegesen.
  2. A lábakat hajlítva pihenj meg pāvana-muktāsanában, vagy talpra húzott helyzetben úgy, hogy a talpakat egymástól kissé távolabb teszed le és a térdeket egymásnak döntöd, vagy lazíts śavāsanában.

A kitartás alatti erővonalak és akciók:

– A talpad belső élei érjenek össze, és told őket fölfelé, míg a külső talpélt húzd magad felé.

– A sarokkal és talppárnákkal nyújtózz felfelé, a térdkalácsot húzd a medence felé, a combcsontot nyomd bele a hátsó combizmokba.

– A keresztcsontot tartsd a talajon és a farokcsonttal, valamint a fejtetővel két irányba nyújtózz.

– Az alhasat tartsd meg, a köldököt közelítsd a gerinc felé, a szegycsontot lapjával emeld a fej irányába.

– A vállakat húzd el a fültől, a lapockákat le- és befelé húzd. A nyújtott karokat közvetlenül a törzs mellett tartsd, a tenyereket pedig told a talajba.

– A fejet tartsd középhelyzetben, húzd puhán a szegycsont felé az állat, közben nyújtsd a nyak hátsó részét.

A kitartás alatti figyelemvezetések és légzések:

BL a medencétől indulva vidd a figyelmed a láb és a fej felé: nyújtózz a lábbal és a gerinccel (izommunkát aktiválj). KL a figyelem iránya ugyanaz, csak izomnyújtást érj el: nyújtsd a láb és a törzs hátulsó felszínét.

Variánsok:

Ūrdhva-hasta-supta-daṇḍāsana (lefekvő nyújtott lábú ülés kinyújtott karokkal): a karjaid a fej fölött a talajon nyújtózkodjanak tenyérrel felfelé.

Felkészítő āsanák:

– Az akciók tudatosítására: daṇḍāsana.

– A has és a comb erősítésére: nāvāsana, nābhyāsana.

– A térdhajlító és a derék izmok nyújtására: előrehajló āsanák, pl.: pāda-hastāsana, paścimottānāsana.

Rávezető eszközös és páros gyakorlatok:

– Párban végezve a pózt a segítőd meg tudja tartani a lábad és a lábfejed helyes pozícióját úgy, hogy a felemelt lábadhoz állva a saját lábaival támaszt meg. A lábaid így valóban merőlegesek lesznek a talajra. Egy blokkot a talpadra helyezve tudatosítja benned a keresztcsonttól induló, a sarkon keresztül történő nyújtózást, illetve visszaigazolást adhat, hogy a külső és belső lábéled egyformán, szimmetrikusan nyújtózik-e.

– A lábak megtartásához és a derék lazításához felveheted úgy is a pózt, hogy a falnak támasztod/simítod a lábaidat. A felvételhez ülj az oldaladdal szorosan a falhoz, majd egyszerre emeld fel a lábad a falra és tedd a a törzsed a talajra. Lebontásnál hajlítsd be a térdeid, húzd a combjaid a hasadra, majd gördülj az oldaladra, és onnan told föl magad ülésbe.

– A kitartást könnyíti, ha hevedert helyezel az összezárt lábfejek lábujj alatti talppárnáira úgy, hogy a heveder közrefogja a kislábujj bütyköket, és a heveder két szárát a két kezeddel fogva finoman húzod azokat magad felé.

– Ha érzékeny a derekad, akkor a tenyereket ne a törzs mellett tartsd, hanem a medencéd alá téve támaszd meg a keresztcsontodat a farizmok alatt.

Hatások:

– A tudatra: oldja az agressziót és a feszültséget.

– Az energetikára: a mūlādhāra és a maṇipūra cakrát harmonizálja.

– A szervekre és szervrendszerekre: serkenti a beleket; csökkenti a zsírlerakódást a hason és csípőn; energikussá teszi a testet.

– A mozgás szervrendszerre: erősíti a combot, a hasat és a hátat; nyújtja a térdhajlító izmokat; és tartásjavító.

Ellenjavallatok és javasolt könnyítések:

– Nincs ellenjavallata, de derékfájdalom esetén megemelt medencével és enyhén hajlított térddel végezd.

Felhasznált irodalom: Jóga tiszta forrásból: Dr. Tóth-Soma László, Képes Andrea, Medvegy Gergely

BAKAJA ZOLTÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon interaktívak voltak az órák, tetszett, és úgy érzem sokat tanultam. Hihetetlen, emberfeletti türelem és szeretet áradt a tanítónkból.

Nagyon felkészült és türelmes volt hozzánk. A tőle telhető legjobbat hozta ki belőlünk.

Nagyon sok javítási lehetőséget és sok vizsgázási időpontot adott számunkra a tanár úr, ez nagyon szimpatikus és becsülendő volt számomra.

BANYÁR MAGDOLNA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása és hitelessége az oktatott témákkal kapcsolatban bámulatra méltó. Mindezt úgy adja elő, mintha ez a világ legegyszerűbb és legkönnyebb dolga lenne. A valóságban mindez sok év tanulása, bizonyossága és elkötelezettsége. Felejthetetlen élményt nyújtottak az órái.

Mérhetetlen türelemmel, megértéssel adta át a tanárnő az alapokat. Nem volt kérdés, amire ne kaptunk volna kielégítő választ.

Nagyon jók az órák, melyek amolyan beszélgető stílusban zajlanak, ettől olyan családias a hangulat. A Tanárnő kisugárzása megragadó, élvezetes hallgatni. Erős, karakán, szenvedélyes és hiteles.

TASI ISTVÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon érdekes, színvonalas, vidám hangulatú órák voltak. A tanár úr érthetően magyarázta el a dolgokat. Kérdéseinkre mindig kimerítő válaszokat kaptunk. Teljes mértékben elégedett vagyok a munkájával.

Kiváló előadó, kimeríthetetlen lelkesedéssel. Mindig aktualizálja a tananyagot, más forrásból is hoz példát, történetet, hogy könnyítse a megértést. Nagyon nyitott, őszinte és a tekintélyt ezzel vívja ki magának.

Nagyon szeretem az óráit a tanár úrnak. A mérhetetlen elköteleződés és óriási tudás, ami áthatja az óráit, hihetetlenül magával ragadó. Az előadások érdekesek, tanulságosak, és egy nagyon odaillő humor is jelen van. 🙂

TÓTH-SOMA LÁSZLÓ HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Imádom a tanár úr óráit. Látszik, hogy hatalmas tudása van. Az órák érdekesek voltak, sok extra dolgot és sztorit hallhattunk, amelyek nincsenek benne a tananyagban. Ettől nagyon izgalmasak voltak az előadások.

Fantasztikusan felkészült, nagy tudású oktató! Érdekes, a hallgatók szemszögét átlátó előadásokat hallhattam, nem lankadt a figyelmem az órákon.

A tanár úr tudása, szakmai felkészültsége szavakkal ki nem fejezhető. Szuper órák, érdekes kisfilmekkel, képekkel tarkítva. Nagyon szeretem hallgatni!

JENEY RITA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása, vidámsága és jóindulata minden alkalommal lenyűgöz. Nagyon jól fel volt építve a félév anyaga. A tanárnő nagyon türelmes volt, és jól magyarázott. Szépen, lépésről lépésre haladtunk, így könnyen feldolgozható volt az anyag.

A tanárnő minden alkalommal a saját, már meglévő, mély és egybefűzött tudásának részeit pontosan és olyan elemekkel egybefűzve adja át, melyek segítenek a nyelv igazi megértésében. Csak pozitívat tudok róla mondani.

Maximális felkészültség és éleslátás. Barátságos és szakmailag magas színvonalú óravezetés. Mindig hasznos és objektív értékelése a munkámnak. Azért szeretek együtt dolgozni és kutatni a tanárnővel, mert minden alkalommal fejlődöm, jobb leszek abban, aminek ő a szakértője.

KAPISINSZKY JUDIT HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő minden alkalommal nagyon jól felépítette az órát, alaposan átvettünk mindent, rendszeresen ismételtünk, lehetett kérdezni, türelmesen elmondott, megmutatott nekünk mindent többször is. Szerencsések vagyunk, hogy ő tanít minket!

Juditot kiváló jógaoktatónak tartom. Türelmes, precíz és maximalista. Nagyon örülök, hogy a “jósorsom” hozzávezetett. Ideálisabb oktatót nem tudnék magam számára elképzelni. Nagyon lélekemelőek a közös meditációk, mantrázások!

Igazi példakép számomra. Külön tetszik, hogy mindent az alapoktól kezdtünk, és csak az kerül számonkérésre, ami a gyakorlati órán elhangzott/bemutatásra került; így nem tesznek különbséget a kezdő és a gyakorlott jógások között.

KÉPES ANDREA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Pontos, precíz, alapos magyarázat, a tanulók objektív, de ösztönző jellegű értékelése!

Az oktató példamutató viselkedése, felkészültsége és személyes stílusa miatt örömmel járok hozzá. Biztonságban érzem magam az órákon technikai szempontból.

Az órai anyag, a jegyzet és az ahhoz tartozó tanári magyarázatok minden tekintetben segítik a hallgatók felkészülését. Ráadásul a tanári segítségnyújtás rendkívüli módon támogatja a gyakorló fizikai, mentális és lelki fejlődését.

MAGYAR MÁRTA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Mindig izgalmas, mindig érthető és könnyen befogadható feladatok, magyarázatok. A tantárgy kiváló ismerete és nagy szeretete sugárzott minden órán. Türelem és többszörös gyakorlás, mindent átbeszéltünk és önállóan, meg csoportosan is bizonyíthattunk. Nagyon vártam minden órát, nagy adomány volt ez a kurzus.

A tanárnő kedves, jó előadó, felkészült és lelkiismeretes. Szeretem, ahogy mindenféle segédanyagokkal segíti a megértésünk. Érthető tanítás, magas színvonal. Felkészültsége, tudása bámulatos számomra.

Az oktató felkészültsége minden alkalommal 100%-osnak bizonyult, ahogy a magyarázat érthetősége is. Tökéletes órafelépítés párosul hatalmas tudással a tanárnőnél.

MARKWARTHNÉ LENGYEL PIROSKA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Az oktatónk személyisége és tanítási stílusa is elnyerte a szimpátiámat. A tanárnő felkészült, pontos, magyarázatai érthetőek, emberként pedig kedves és barátságos.

Az oktató maximálisan felkészült és segítőkész volt, a nagy mennyiségű tudásanyagot élvezetessé és érdekessé tette a hallgatók számára.

Látszott, hogy a tanárnő sokat készült az órákra. Mindig hozott nekünk valami érdekességet, történetet. Lelkiismeretesen végezte a munkáját, felkészültsége, precizitása bámulatos. Egy élmény volt az óra!

RÁTKAI GERGŐ PÉTER HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Kicsit laza, humoros, fiatalos, olyan amilyennek az ő korában lenni kell. Biztos vagyok benne, hogy mindenben maximálisan számíthatunk rá, ami az ő szakterületét jelenti.

Hasznos és érdekes órák voltak, éreztem, ahogy fejlődöm hétről hétre. Jobban értem a versekhez fűzött magyarázatokat, és a szakdolgozathoz is nagy segítség volt ez a kurzus.

Felkészült, rugalmas, türelmes, megértő, segítőkész, jól látja a hallgatók problémáit, szempontjait. Nagyon jó hangulatú órák voltak. Minden szempontból ötös.