Parivṛtta-trikoṇāsana – Kifordított háromszögállásOssza meg!


Parivṛtta-trikoṇāsana: parivṛtta = (meg)fordított, trikoṇa = háromszög → Kifordított háromszögállás

Testhelyzet: álló, a törzs-csípő mozgása szerint: gerinccsavaró, erő: 3. szint.

A felvétel és a lebontás lépései:

A kiindulási póza: a pārśvottānāsana kiinduló lábtartása (haránt terpeszállás), a jobb láb van hátul, csípőn a kéz.

  1. Belégzéssel nyújtózz fel a jobb karral.
  2. Kilégzéssel dönts előre. Miközben csavarod a törzset balra, tedd le a jobb tenyered (vagy az ujjhegyeket) a külső (kötött csípő és derék esetén, vagy ha érzékeny a derék a belső) talpél mellé a talajra. Ha még nem ér le a kezed, teheted a lábszárra, a lábfejre, vagy téglára. A lent támasztó kéz erejéből forgasd tovább a törzset balra.
  3. Nyújtózkodj a fejtetővel a gerinc hosszabbításaként. Belégzéssel emeld a bal kezedet úgy, hogy merőleges helyzetbe kerüljön a talajhoz képest. A két kar egymás folytatásaként nyújtózzon. Fordítsd a fejed az ég felé (nézhetsz a mellkas, vagy a talaj irányába is). A vállöved legyen a talajra merőleges, a medenceöved pedig párhuzamos. A testsúlyodat igyekezz egyenletesen elosztani a két láb között.
  4. Először tedd vissza a bal kezed a csípőre, majd a jobb karral folyamatosan nyújtózva, belégzéssel egyenesedj föl. Tedd csípőre a jobb kezedet is.

A kitartás alatti erővonalak és akciók:

– A lábujjak a talajra simulnak: az ujjpárnák, a sarkak, a külső talpélek stabilan a talajon nyugszanak. A lábszárizmok aktiválásával emeld meg a belső bokát (a belső lábélen létrejön a hosszanti boltozat).

– A térdkalácsot a combizmok aktiválásával húzd felfelé és törekedj rá, hogy a testsúlyt egyenletesen oszd el a két láb között.

– A csípődet az elöl lévő láb oldalánál húzd hátra és föl, a hátul lévő láb oldalához tartozó oldalon engedd előre-lefelé. A gátizmokat aktívan tartod.

– A megtartott medencéből nyújtózz a fejtetővel előre (a nyaki gerinc a háti gerinc folytatása) létrehozva a törzs rotációját.

– A vállöv széles, a lapockák belesimulnak a hátba, a szegycsont emelkedik, az alsó bordákat húzd vissza.

– A fönt lévő kar ujjbegyekig aktív, a lent lévő pedig stabilan támaszkodik a talajon; az alul lévő vállal dolgozz előre-lefelé, míg a fönt lévő vállal hátra-fölfelé.

A kitartás alatti figyelemvezetések és légzések:

BL a két lábfejtől hozd felfelé a figyelmet a medencén át, a törzsön keresztül a fejig: emeld a belbokát, a térdkalácsot, stabilizálod a medencét, emeld a szegycsontot, nyújtózz a gerinccel a fejtetőn keresztül. KL a medencétől vezesd a figyelmed a mellkason át a karok felé: a megtartott medencéből rotáld a törzset, nyújtsd a karodat.

Variánsok:

A kéztartások változatai: a fent lévő karnál a kéz lehet a csípőn vagy nyújtózhat fölfelé is. A lent lévő karnál a kéz lehet a lábszáron, a lábfejen, a talajon a belső, vagy a külső lábél mellett.

Trikoṇāsana (háromszögállás).

Felkészítő āsanák:

– Az egyensúly fejlesztésére az egyensúlyi āsanák, pl: garudāsana, vṛkṣāsana, tālāsana.

– A derék, a hát és a csípő nyújtására trikoṇāsana, parivṛtta-jānu-śīrṣāsana, parighāsana, pāda-hastāsana, pascimottānāsana.

– A gerinc csavarására: vakrāsana, ardha-matsyendrāsana, parivṛtta-vajrāsana, háton fekvésből gerinccsavarások, jaṭhara-parivartanāsana, parivṛtta-pārśvakoṇāsana, parivṛtta-utkaṭāsana.

– A láb stabilitására az álló āsanák.

– A combtávolító és a váll körüli izmok lazítására: go-mukhāsana.

Rávezető eszközös és páros gyakorlatok:

– Ha nem ér le a kezed a talajra, akkor tegyél alá téglát (álló, élére állított és lapjára fektetett helyzetben).

– Erőt ad a gyakorlatnak, ha székre támaszkodva végzed úgy, hogy a szék ülőkéje az elől lévő lábad mellett, oldalt van, az ülőke a lábszárad fölé nyúlik. A lent lévő kezed alkarja erre támaszkodik, míg a fent lévő kezed először a háttámlába kapaszkodik, majd onnan nyújtózik fel a magasba.

– Stabilitást nyersz, ha a falhoz simulva, párban végzed a pózt úgy, hogy a segítőd megtámasztja a medencédet a medencéjével és a fönt lévő karod húzza felfelé. Úgy állj a falnak oldalt, hogy a hátul lévő lábad nézzen a fal felé.

– A fenti gyakorlatot elvégezheted egyedül is úgy, hogy az elöl lévő lábad esik a fal felé és a fönt lévő kezed támasztod a falnak.

Hatások:

– A tudatra: stresszoldó.

– Az energetikára: kedvezően befolyásolja a három fő nāḍī működését, harmonizálja a hét fő cakrát.

– A szervekre és szervrendszerekre: javítja a hasi szervek működését, amely által segíti az emésztést, a felszívódást, a méregtelenítést; masszírozza a gerincvelőt és nyújtja a gerinc mellett kilépő ideggyököket, így nyugtatva az idegrendszert.

– A mozgás szervrendszerre: erősíti a comb-, és lábszárizmokat; elősegíti a gerinc és a hátizmok helyes működését, javítja a tartást; javul az alsó gerinctájék vérellátása; segíti a mellkas nyitását; csillapítja a hátfájást; nyújtja a gerincoszlop izmait.

Ellenjavallatok és javasolt könnyítések:

– Porckorongsérv, súlyos hátpanaszok, fekélyek, lágyéksérv és heveny hasi gyulladások esetén ne végezd.

– Nyaki gerincprobléma esetén a fejed ne fordítsd fel, végig nézz a talaj felé. Magas vérnyomás esetén a lent lévő karodat téglára tedd, míg a fönt lévő kezed maradjon a csípőn.

Felhasznált irodalom: Jóga tiszta forrásból: Dr. Tóth-Soma László, Képes Andrea, Medvegy Gergely

BAKAJA ZOLTÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon interaktívak voltak az órák, tetszett, és úgy érzem sokat tanultam. Hihetetlen, emberfeletti türelem és szeretet áradt a tanítónkból.

Nagyon felkészült és türelmes volt hozzánk. A tőle telhető legjobbat hozta ki belőlünk.

Nagyon sok javítási lehetőséget és sok vizsgázási időpontot adott számunkra a tanár úr, ez nagyon szimpatikus és becsülendő volt számomra.

BANYÁR MAGDOLNA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása és hitelessége az oktatott témákkal kapcsolatban bámulatra méltó. Mindezt úgy adja elő, mintha ez a világ legegyszerűbb és legkönnyebb dolga lenne. A valóságban mindez sok év tanulása, bizonyossága és elkötelezettsége. Felejthetetlen élményt nyújtottak az órái.

Mérhetetlen türelemmel, megértéssel adta át a tanárnő az alapokat. Nem volt kérdés, amire ne kaptunk volna kielégítő választ.

Nagyon jók az órák, melyek amolyan beszélgető stílusban zajlanak, ettől olyan családias a hangulat. A Tanárnő kisugárzása megragadó, élvezetes hallgatni. Erős, karakán, szenvedélyes és hiteles.

TASI ISTVÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon érdekes, színvonalas, vidám hangulatú órák voltak. A tanár úr érthetően magyarázta el a dolgokat. Kérdéseinkre mindig kimerítő válaszokat kaptunk. Teljes mértékben elégedett vagyok a munkájával.

Kiváló előadó, kimeríthetetlen lelkesedéssel. Mindig aktualizálja a tananyagot, más forrásból is hoz példát, történetet, hogy könnyítse a megértést. Nagyon nyitott, őszinte és a tekintélyt ezzel vívja ki magának.

Nagyon szeretem az óráit a tanár úrnak. A mérhetetlen elköteleződés és óriási tudás, ami áthatja az óráit, hihetetlenül magával ragadó. Az előadások érdekesek, tanulságosak, és egy nagyon odaillő humor is jelen van. 🙂

TÓTH-SOMA LÁSZLÓ HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Imádom a tanár úr óráit. Látszik, hogy hatalmas tudása van. Az órák érdekesek voltak, sok extra dolgot és sztorit hallhattunk, amelyek nincsenek benne a tananyagban. Ettől nagyon izgalmasak voltak az előadások.

Fantasztikusan felkészült, nagy tudású oktató! Érdekes, a hallgatók szemszögét átlátó előadásokat hallhattam, nem lankadt a figyelmem az órákon.

A tanár úr tudása, szakmai felkészültsége szavakkal ki nem fejezhető. Szuper órák, érdekes kisfilmekkel, képekkel tarkítva. Nagyon szeretem hallgatni!

JENEY RITA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása, vidámsága és jóindulata minden alkalommal lenyűgöz. Nagyon jól fel volt építve a félév anyaga. A tanárnő nagyon türelmes volt, és jól magyarázott. Szépen, lépésről lépésre haladtunk, így könnyen feldolgozható volt az anyag.

A tanárnő minden alkalommal a saját, már meglévő, mély és egybefűzött tudásának részeit pontosan és olyan elemekkel egybefűzve adja át, melyek segítenek a nyelv igazi megértésében. Csak pozitívat tudok róla mondani.

Maximális felkészültség és éleslátás. Barátságos és szakmailag magas színvonalú óravezetés. Mindig hasznos és objektív értékelése a munkámnak. Azért szeretek együtt dolgozni és kutatni a tanárnővel, mert minden alkalommal fejlődöm, jobb leszek abban, aminek ő a szakértője.

KAPISINSZKY JUDIT HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő minden alkalommal nagyon jól felépítette az órát, alaposan átvettünk mindent, rendszeresen ismételtünk, lehetett kérdezni, türelmesen elmondott, megmutatott nekünk mindent többször is. Szerencsések vagyunk, hogy ő tanít minket!

Juditot kiváló jógaoktatónak tartom. Türelmes, precíz és maximalista. Nagyon örülök, hogy a “jósorsom” hozzávezetett. Ideálisabb oktatót nem tudnék magam számára elképzelni. Nagyon lélekemelőek a közös meditációk, mantrázások!

Igazi példakép számomra. Külön tetszik, hogy mindent az alapoktól kezdtünk, és csak az kerül számonkérésre, ami a gyakorlati órán elhangzott/bemutatásra került; így nem tesznek különbséget a kezdő és a gyakorlott jógások között.

KÉPES ANDREA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Pontos, precíz, alapos magyarázat, a tanulók objektív, de ösztönző jellegű értékelése!

Az oktató példamutató viselkedése, felkészültsége és személyes stílusa miatt örömmel járok hozzá. Biztonságban érzem magam az órákon technikai szempontból.

Az órai anyag, a jegyzet és az ahhoz tartozó tanári magyarázatok minden tekintetben segítik a hallgatók felkészülését. Ráadásul a tanári segítségnyújtás rendkívüli módon támogatja a gyakorló fizikai, mentális és lelki fejlődését.

MAGYAR MÁRTA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Mindig izgalmas, mindig érthető és könnyen befogadható feladatok, magyarázatok. A tantárgy kiváló ismerete és nagy szeretete sugárzott minden órán. Türelem és többszörös gyakorlás, mindent átbeszéltünk és önállóan, meg csoportosan is bizonyíthattunk. Nagyon vártam minden órát, nagy adomány volt ez a kurzus.

A tanárnő kedves, jó előadó, felkészült és lelkiismeretes. Szeretem, ahogy mindenféle segédanyagokkal segíti a megértésünk. Érthető tanítás, magas színvonal. Felkészültsége, tudása bámulatos számomra.

Az oktató felkészültsége minden alkalommal 100%-osnak bizonyult, ahogy a magyarázat érthetősége is. Tökéletes órafelépítés párosul hatalmas tudással a tanárnőnél.

MARKWARTHNÉ LENGYEL PIROSKA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Az oktatónk személyisége és tanítási stílusa is elnyerte a szimpátiámat. A tanárnő felkészült, pontos, magyarázatai érthetőek, emberként pedig kedves és barátságos.

Az oktató maximálisan felkészült és segítőkész volt, a nagy mennyiségű tudásanyagot élvezetessé és érdekessé tette a hallgatók számára.

Látszott, hogy a tanárnő sokat készült az órákra. Mindig hozott nekünk valami érdekességet, történetet. Lelkiismeretesen végezte a munkáját, felkészültsége, precizitása bámulatos. Egy élmény volt az óra!

RÁTKAI GERGŐ PÉTER HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Kicsit laza, humoros, fiatalos, olyan amilyennek az ő korában lenni kell. Biztos vagyok benne, hogy mindenben maximálisan számíthatunk rá, ami az ő szakterületét jelenti.

Hasznos és érdekes órák voltak, éreztem, ahogy fejlődöm hétről hétre. Jobban értem a versekhez fűzött magyarázatokat, és a szakdolgozathoz is nagy segítség volt ez a kurzus.

Felkészült, rugalmas, türelmes, megértő, segítőkész, jól látja a hallgatók problémáit, szempontjait. Nagyon jó hangulatú órák voltak. Minden szempontból ötös.