Padmāsana – LótuszülésOssza meg!


Padmāsana: padma = lótusz → Lótuszülés

Testhelyzet: ülő, törzs-csípő mozgása szerint: középhelyzet és csípőnyitó, erő: 2-3.szint.

A felvétel és a lebontás lépései:

A kiindulás póza: daṇḍāsana.

  1. Hajlítsd be a jobb lábat és helyezd a lábfejet a bal combtőre. A talp nézzen felfelé, a külső boka legyen rajta a combon.
  2. A bal lábat is behajlítva, annak lábfejét is helyezd fel a jobb combtőre.
  3. A kitartás közben tartsd a medencét középhelyzetben. Legyen a törzs egyenes, a keresztcsont és a nyakszirtcsont pedig egy vonalban egymással. A kezek könnyedén a combon vagy a térden nyugszanak. Az arc előre néz.
  4. A térdet kímélve bontsd a lábtartást.

A kitartás alatti erővonalak és akciók:

– Lazítsd el a lágyékot, a belső combot. A térdeket engedd a talaj irányába, míg a lábszárat nyújtsd a nagylábujj irányába. A lábfej a combon nyugszik. A nyújtott lábszárból és a lefelé irányított térdből emeld ki a szegycsontot.

– A láb és a medence nehezedik lefelé, míg a törzs emelkedik felfelé. A keresztcsont merőleges a talajra. Az ülőgumókkal stabilizálod a medencét, ebből nyújtod ki a gerincoszlopot a fejtető emelésével.

– A törzs esetében ugyanúgy dolgozz, mit tāḍāsanában: a csípőlapáttól nyújtózik föl a törzs két oldala, a szegycsonttól nyújtóznak kifelé a kulcscsontok; lefelé-hátra gördül a váll; lapocka mozdul befelé-lefelé, a vállból nyújtózik lefelé a könyök.

A kitartás alatti figyelemvezetések és légzések:

BL vezesd a figyelmed elöl felfelé a lábaktól indulva a medencén át a fejig: nyújtózz a lábszáraddal, nyomd le a lábaid, emeld a szegycsontod és a fejtetőt. KL vidd a figyelmed hátul kifelé a vállövön, majd lefelé a karokon és ezzel egy időben a gerincen lefelé is: szélesítsd a vállöved, húzd le a lapockád, nyújtsd lefelé a könyököd és nehezítsd a medencét.

Variánsok:

Ardha-padmāsana: az egyik lábat hajlítva húzd a lábfejet a gáthoz/combhoz, a másik lábfejet pedig helyezd az előzőleg behajlított láb combjára.

 

Felkészítő āsanák:

– keresztezett lábú ülések (siddhāsana, sukhāsana)

bhadrāsana, go-mukhāsana

vajrāsana, vīrāsana, supta-vīrāsana

jānu-śīrṣāsana

– haladóknál ākarṇa-dhanurāsana

Rávezető eszközös és páros gyakorlatok:

– A comb hátulsó területének nyújtására a nyújtott lábbal történő előrehajlás jó. Pl.: jānu-śīrṣāsana, paścimottānāsana, pāda-hastāsana.

– A comb külső és alsó részét remekül megnyújtja ha jānu-śīrṣāsanában ardha-padmāsana lábtartással előrehajolsz hosszan kitartva.

– A farizom és a comb külső területét bármilyen keresztezett lábú ülésben történő előrehajlás ellazítja.

– A boka és a lábszár nyújtására vajrāsanában végezz váltott, vagy páros térdemeléseket (amennyiben szükséges, a két tenyérrel a talajon támaszkodva), illetve gyakorold a mālāsanát.

– A boka és a lábszár erősítésére vajrāsanából emeld el az ülőcsontokat a sarkaktól. Fordítsd vissza a lábujjakat a talajra, nyújtsd a kezeket a magasba összefűzött ujjakkal és a talp középvonalán gördülj kilégzéssel a sarokra, a belégzéssel a lábujjakra (a térdek lehetőleg ne érintkezzenek a talajjal). A boka bemelegítő gyakorlatait is végezheted ugyanerre a területre (lsd. bemelegítő gyakorlatok).

– Térdfájásnál helyezz nyolc rétegben összehajtott hevedert a térdhajlatba. Hajlítsd a térdeket úgy, hogy a heveder széthajtható része felfelé álljon, a kezeiddel pedig húzd szét a heveder szárait, teret adva a térdízületnek.

Hatások:

– A tudatra: meditációs testhelyzet, az elmét és tudatot élénken-koncentráltan tartja.

– Az energetikára: az ājñā cakrát harmonizálja.

– A szervekre és szervrendszerekre: fokozza a medence és a hasi terület vérellátást, felfrissíti a medence és az alhasi szerveit.

– A mozgás szervrendszerére: lazítja a boka, a lábszár, a térd és a csípő körüli izmokat.

Ellenjavallatok és javasolt könnyítések:

– A boka és a térd betegségei, illetve nagyon kötött csípő esetén ne végezd.

Felhasznált irodalom: Jóga tiszta forrásból: Dr. Tóth-Soma László, Képes Andrea, Medvegy Gergely

BAKAJA ZOLTÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon interaktívak voltak az órák, tetszett, és úgy érzem sokat tanultam. Hihetetlen, emberfeletti türelem és szeretet áradt a tanítónkból.

Nagyon felkészült és türelmes volt hozzánk. A tőle telhető legjobbat hozta ki belőlünk.

Nagyon sok javítási lehetőséget és sok vizsgázási időpontot adott számunkra a tanár úr, ez nagyon szimpatikus és becsülendő volt számomra.

BANYÁR MAGDOLNA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása és hitelessége az oktatott témákkal kapcsolatban bámulatra méltó. Mindezt úgy adja elő, mintha ez a világ legegyszerűbb és legkönnyebb dolga lenne. A valóságban mindez sok év tanulása, bizonyossága és elkötelezettsége. Felejthetetlen élményt nyújtottak az órái.

Mérhetetlen türelemmel, megértéssel adta át a tanárnő az alapokat. Nem volt kérdés, amire ne kaptunk volna kielégítő választ.

Nagyon jók az órák, melyek amolyan beszélgető stílusban zajlanak, ettől olyan családias a hangulat. A Tanárnő kisugárzása megragadó, élvezetes hallgatni. Erős, karakán, szenvedélyes és hiteles.

TASI ISTVÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon érdekes, színvonalas, vidám hangulatú órák voltak. A tanár úr érthetően magyarázta el a dolgokat. Kérdéseinkre mindig kimerítő válaszokat kaptunk. Teljes mértékben elégedett vagyok a munkájával.

Kiváló előadó, kimeríthetetlen lelkesedéssel. Mindig aktualizálja a tananyagot, más forrásból is hoz példát, történetet, hogy könnyítse a megértést. Nagyon nyitott, őszinte és a tekintélyt ezzel vívja ki magának.

Nagyon szeretem az óráit a tanár úrnak. A mérhetetlen elköteleződés és óriási tudás, ami áthatja az óráit, hihetetlenül magával ragadó. Az előadások érdekesek, tanulságosak, és egy nagyon odaillő humor is jelen van. 🙂

TÓTH-SOMA LÁSZLÓ HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Imádom a tanár úr óráit. Látszik, hogy hatalmas tudása van. Az órák érdekesek voltak, sok extra dolgot és sztorit hallhattunk, amelyek nincsenek benne a tananyagban. Ettől nagyon izgalmasak voltak az előadások.

Fantasztikusan felkészült, nagy tudású oktató! Érdekes, a hallgatók szemszögét átlátó előadásokat hallhattam, nem lankadt a figyelmem az órákon.

A tanár úr tudása, szakmai felkészültsége szavakkal ki nem fejezhető. Szuper órák, érdekes kisfilmekkel, képekkel tarkítva. Nagyon szeretem hallgatni!

JENEY RITA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása, vidámsága és jóindulata minden alkalommal lenyűgöz. Nagyon jól fel volt építve a félév anyaga. A tanárnő nagyon türelmes volt, és jól magyarázott. Szépen, lépésről lépésre haladtunk, így könnyen feldolgozható volt az anyag.

A tanárnő minden alkalommal a saját, már meglévő, mély és egybefűzött tudásának részeit pontosan és olyan elemekkel egybefűzve adja át, melyek segítenek a nyelv igazi megértésében. Csak pozitívat tudok róla mondani.

Maximális felkészültség és éleslátás. Barátságos és szakmailag magas színvonalú óravezetés. Mindig hasznos és objektív értékelése a munkámnak. Azért szeretek együtt dolgozni és kutatni a tanárnővel, mert minden alkalommal fejlődöm, jobb leszek abban, aminek ő a szakértője.

KAPISINSZKY JUDIT HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő minden alkalommal nagyon jól felépítette az órát, alaposan átvettünk mindent, rendszeresen ismételtünk, lehetett kérdezni, türelmesen elmondott, megmutatott nekünk mindent többször is. Szerencsések vagyunk, hogy ő tanít minket!

Juditot kiváló jógaoktatónak tartom. Türelmes, precíz és maximalista. Nagyon örülök, hogy a “jósorsom” hozzávezetett. Ideálisabb oktatót nem tudnék magam számára elképzelni. Nagyon lélekemelőek a közös meditációk, mantrázások!

Igazi példakép számomra. Külön tetszik, hogy mindent az alapoktól kezdtünk, és csak az kerül számonkérésre, ami a gyakorlati órán elhangzott/bemutatásra került; így nem tesznek különbséget a kezdő és a gyakorlott jógások között.

KÉPES ANDREA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Pontos, precíz, alapos magyarázat, a tanulók objektív, de ösztönző jellegű értékelése!

Az oktató példamutató viselkedése, felkészültsége és személyes stílusa miatt örömmel járok hozzá. Biztonságban érzem magam az órákon technikai szempontból.

Az órai anyag, a jegyzet és az ahhoz tartozó tanári magyarázatok minden tekintetben segítik a hallgatók felkészülését. Ráadásul a tanári segítségnyújtás rendkívüli módon támogatja a gyakorló fizikai, mentális és lelki fejlődését.

MAGYAR MÁRTA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Mindig izgalmas, mindig érthető és könnyen befogadható feladatok, magyarázatok. A tantárgy kiváló ismerete és nagy szeretete sugárzott minden órán. Türelem és többszörös gyakorlás, mindent átbeszéltünk és önállóan, meg csoportosan is bizonyíthattunk. Nagyon vártam minden órát, nagy adomány volt ez a kurzus.

A tanárnő kedves, jó előadó, felkészült és lelkiismeretes. Szeretem, ahogy mindenféle segédanyagokkal segíti a megértésünk. Érthető tanítás, magas színvonal. Felkészültsége, tudása bámulatos számomra.

Az oktató felkészültsége minden alkalommal 100%-osnak bizonyult, ahogy a magyarázat érthetősége is. Tökéletes órafelépítés párosul hatalmas tudással a tanárnőnél.

MARKWARTHNÉ LENGYEL PIROSKA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Az oktatónk személyisége és tanítási stílusa is elnyerte a szimpátiámat. A tanárnő felkészült, pontos, magyarázatai érthetőek, emberként pedig kedves és barátságos.

Az oktató maximálisan felkészült és segítőkész volt, a nagy mennyiségű tudásanyagot élvezetessé és érdekessé tette a hallgatók számára.

Látszott, hogy a tanárnő sokat készült az órákra. Mindig hozott nekünk valami érdekességet, történetet. Lelkiismeretesen végezte a munkáját, felkészültsége, precizitása bámulatos. Egy élmény volt az óra!

RÁTKAI GERGŐ PÉTER HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Kicsit laza, humoros, fiatalos, olyan amilyennek az ő korában lenni kell. Biztos vagyok benne, hogy mindenben maximálisan számíthatunk rá, ami az ő szakterületét jelenti.

Hasznos és érdekes órák voltak, éreztem, ahogy fejlődöm hétről hétre. Jobban értem a versekhez fűzött magyarázatokat, és a szakdolgozathoz is nagy segítség volt ez a kurzus.

Felkészült, rugalmas, türelmes, megértő, segítőkész, jól látja a hallgatók problémáit, szempontjait. Nagyon jó hangulatú órák voltak. Minden szempontból ötös.