Pāda-hastāsana – Kezek a lábhoz póz (Állásból előrehajlás)Ossza meg!


Pāda-hastāsana: pāda = láb, hasta = kéz → Kezek a lábhoz póz (Állásból előrehajlás)

Testhelyzet: álló, a törzs-csípő mozgása szerint: előre hajlító, erő: 1. szint.

A felvétel és a lebontás lépései:

A kiindulási póza: ūrdhva-hasta-tāḍāsana.

  1. Pāda-hastāsana 1. (állásból előrehajlás): kilégzéssel, a karokkal és a törzzsel végig nyújtózva hajolj előre. Eközben a láb, a törzs, a vállöv és a kar ugyanúgy dolgozik, mint ūrdhva-hasta-tāḍāsanában. A tenyereket (vagy az ujjbegyeket) a lábfejek külső oldala mentén helyezd a talajra. A kéz és a láb ujjai legyenek egy vonalban, a tenyerek párhuzamosak egymással, a csuklóhajlat vonala pedig a vállövvel párhuzamos. Kezdő szinten hajlíthatod a térdet.
  2. Pāda-hastāsana 2. (kezek a lábujjhoz póz): enyhén nyisd szét a lábfejeket. A mutató- és a középső ujjal belülről, míg a hüvelykujjal kívülről fogd át a nagylábujjad. A két nagylábujjat húzd magad lefelé, mélyítve az előrehajlást. A nagylábujj ellendolgozik a kéznek, a két könyök kifelé tart, a vállöv széles marad.
  3. Pāda-hastāsana 3. (kezek a lábhoz póz): A sarokra támaszkodva enyhén emeld fel a talp első felét és csúsztasd be alá a tenyered, majd engedd vissza rá a talpad. A kézhát legyen a talajon, a tenyéri felszín a talp felé nézzen. A nagylábujj és a második ujj köze középen metszi az alkar csuklóhajlatát.
  4. Belégzéssel, domború háttal, csigolyáról csigolyára állj fel tāḍāsanába, vagy folyamatos nyújtózkodás mellett, hosszan tartott gerinccel nyújtózz fel ūrdhva-hasta-tāḍāsanába és onnan engedd le a karokat.

A kitartás alatti erővonalak és akciók:

– Nyomd a talajra a nagylábujj és a kislábujj tövét, a sarkat (a belső és a külső oldalát egyaránt). A külső lábél a talajon van, de a lábszárizmok aktiválásával, a belboka emelésével a belső lábél ívesen elemelkedik a szőnyegről (a hosszanti lábfejboltozat jön létre). A lábujjak lazán a földre simulnak.

– A lábszárat enyhén rotáld kifelé, míg a combot befelé. A négyfejű combizommal megemelt térdkalács előre, a lábfejek felé néz.

– A medencét billentsd előre,  az ülőcsontot emeld felfelé a sarokból.

– A medence billentését követi a törzs. A gátizmok megtartása mellett a gerincoszlopot tartsd hosszan, a fejtető talaj irányába történő nyújtózással. A hátad tartsd szélesen.

– A törzs hátulsó felszínén túl az elülső és oldalsó felszínét is tartsd hosszan, nyújtva: a has behúzódik, a köldök befelé-fölfelé mozdul, a szegycsont a köldöktől távolodik a talaj felé. A mellkas nyitott, a csípőlapáttól nyújtózik lefelé a törzs oldal.

– A szegycsonttól nyújtózz kifelé a kulcscsonttal. A vállöv egyenes. Mozdítsd fölfelé-hátra a vállakat, a lapockákat simítsd befelé a gerinc irányába és felfelé a medence irányába. A megtartott vállból nyújtózz a karokkal a talaj irányába.

– A törzs hajlítását követi a fej, a háti gerinc folytatása a nyaki gerinc. Az arc a lábszár felé néz és a fejtetővel a föld felé nyújtózol.

A kitartás alatti figyelemvezetések és légzések:

BL a figyelmed a testen a lábfejtől a medencén át a fejig halad: nyújtod a lábat, a sarokból emeled az ülőcsontot, billented a medencét, a szegycsonttal és fejtetővel nyújtózol lefelé (hosszabbodik a has és hát). KL a figyelemvezetés iránya ugyanaz, csak nyújtás-lazítás történik: nyújtod a test hátulsó felszínét: a vádlit, a combot, a derekat, a hátat, a nyakat. Mélyül a törzs hajlítása.

Variánsok:

Könnyített verzió: csípőszélességű terpeszben és hajlított térddel vedd fel.

A kéztartás változatai: (a fent leírt három variáción túl) a tenyered a sarok alatt van, illetve a két alkarodat a vádli mögött egymás mellé zárod és a lábszárakba kapaszkodva húzod a törzset közelebb a lábakhoz.

Felkészítő āsanák:

– A tāḍāsana és a daṇḍāsana alkalmas a láb és törzs akcióinak megfigyelésére.

– Az ülésből előrehajlások a farizmokat, a derekat nyújtják.

– Kiváló a törzs és comb nyújtására, illetve a kar, a vállöv és a hátizmok dolgoztatására az adho-mukha-śvanāsana.

– A törzs és comb nyújtására, akcióira a paścimottānāsana.

– A lágyékot lazítja, a csípőt nyitja, és ezáltal a medencét helyesen pozícionálja a mālāsana és pāda-hastāsana egymás után gyakorlva.

– Erőt és lazaságot ad a lábaknak a vajrāsana lábujjakon és a pāda-hastāsana egymás után, dinamikusan és légzésszinkronnal végezve.

Rávezető eszközös és páros gyakorlatok:

Az alábbi technikák kivitelezésének leírását lásd a rávezető gyakorlatoknál.

– A hátizmok munkájára ardha-pāda-hastāsana falnál, téglával.

– A gerincoszlop aktiválására pāda-hastāsana a fej alátámasztásával.

– A vállöv megtartására, a mellkas szélesítésére és a has nyújtására a pāda-hastāsana széles kartámasszal végrehajtva.

– A törzs és gerinc nyújtására az ardha-pāda-hastāsanát falnál, hevederrel, párokban.

– A hát nyújtására jó az ardha-pāda-hastāsana hármas csoportokban, hevederrel.

– A gerincoszlop nyújtására adho-mukha-śvanāsana párban, hevederrel.

– Az előrehajlás mélyítését segíti a pāda-hastāsana párosan, egymásnak háttal végezve.

– A lábfej munkájának és a kéz különféle helyzeteinek tudatosítására hasznos paścimottānāsanában a talpat a falra támasztani, mert ez biztosítja a lábak aktivitását úgy, hogy a lábfej merőleges marad a lábszárra. Eközben tudod gyakorolni a kéztartásokat is.

Hatások:

– A tudatra: a rossz közérzet és lehangoltság ellen jó.

– Az energetikára: a mūlādhāra, a maṇipūra és a sahasrāra cakrát harmonizálja.

– Szervekre és szervrendszerekre: kedvező hatást gyakorol a hasűri szervekre: gyomorsüllyedés, hasmenés, krónikus bélpanaszok, vesesüllyedés, aranyér esetén jótékony hatású; gyógyítja a gyomorfájdalmakat; energizálja a májat, lépet és veséket; a gerincidegeket és az agyat is megnyugtatja; serkenti a fej vérellátását; jó az arcbőrráncok ellen; megelőzi az elhízást.

– A mozgás szervrendszerére: megnyújtja a test hátsó izmait saroktól a nyakszirtcsontig.

Ellenjavallatok és javasolt könnyítések:

– Porckorongsérv, magas vérnyomás, a fejen és a hasban lévő akut gyulladás esetén ne végezd.

– Enyhébb gerincproblémáknál, illetve hátfájásnál behajlított térdekkel, erősen billentett medencével és hosszan nyújtózó gerinccel csináld.

Felhasznált irodalom: Jóga tiszta forrásból: Dr. Tóth-Soma László, Képes Andrea, Medvegy Gergely

BAKAJA ZOLTÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon interaktívak voltak az órák, tetszett, és úgy érzem sokat tanultam. Hihetetlen, emberfeletti türelem és szeretet áradt a tanítónkból.

Nagyon felkészült és türelmes volt hozzánk. A tőle telhető legjobbat hozta ki belőlünk.

Nagyon sok javítási lehetőséget és sok vizsgázási időpontot adott számunkra a tanár úr, ez nagyon szimpatikus és becsülendő volt számomra.

BANYÁR MAGDOLNA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása és hitelessége az oktatott témákkal kapcsolatban bámulatra méltó. Mindezt úgy adja elő, mintha ez a világ legegyszerűbb és legkönnyebb dolga lenne. A valóságban mindez sok év tanulása, bizonyossága és elkötelezettsége. Felejthetetlen élményt nyújtottak az órái.

Mérhetetlen türelemmel, megértéssel adta át a tanárnő az alapokat. Nem volt kérdés, amire ne kaptunk volna kielégítő választ.

Nagyon jók az órák, melyek amolyan beszélgető stílusban zajlanak, ettől olyan családias a hangulat. A Tanárnő kisugárzása megragadó, élvezetes hallgatni. Erős, karakán, szenvedélyes és hiteles.

TASI ISTVÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon érdekes, színvonalas, vidám hangulatú órák voltak. A tanár úr érthetően magyarázta el a dolgokat. Kérdéseinkre mindig kimerítő válaszokat kaptunk. Teljes mértékben elégedett vagyok a munkájával.

Kiváló előadó, kimeríthetetlen lelkesedéssel. Mindig aktualizálja a tananyagot, más forrásból is hoz példát, történetet, hogy könnyítse a megértést. Nagyon nyitott, őszinte és a tekintélyt ezzel vívja ki magának.

Nagyon szeretem az óráit a tanár úrnak. A mérhetetlen elköteleződés és óriási tudás, ami áthatja az óráit, hihetetlenül magával ragadó. Az előadások érdekesek, tanulságosak, és egy nagyon odaillő humor is jelen van. 🙂

TÓTH-SOMA LÁSZLÓ HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Imádom a tanár úr óráit. Látszik, hogy hatalmas tudása van. Az órák érdekesek voltak, sok extra dolgot és sztorit hallhattunk, amelyek nincsenek benne a tananyagban. Ettől nagyon izgalmasak voltak az előadások.

Fantasztikusan felkészült, nagy tudású oktató! Érdekes, a hallgatók szemszögét átlátó előadásokat hallhattam, nem lankadt a figyelmem az órákon.

A tanár úr tudása, szakmai felkészültsége szavakkal ki nem fejezhető. Szuper órák, érdekes kisfilmekkel, képekkel tarkítva. Nagyon szeretem hallgatni!

JENEY RITA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása, vidámsága és jóindulata minden alkalommal lenyűgöz. Nagyon jól fel volt építve a félév anyaga. A tanárnő nagyon türelmes volt, és jól magyarázott. Szépen, lépésről lépésre haladtunk, így könnyen feldolgozható volt az anyag.

A tanárnő minden alkalommal a saját, már meglévő, mély és egybefűzött tudásának részeit pontosan és olyan elemekkel egybefűzve adja át, melyek segítenek a nyelv igazi megértésében. Csak pozitívat tudok róla mondani.

Maximális felkészültség és éleslátás. Barátságos és szakmailag magas színvonalú óravezetés. Mindig hasznos és objektív értékelése a munkámnak. Azért szeretek együtt dolgozni és kutatni a tanárnővel, mert minden alkalommal fejlődöm, jobb leszek abban, aminek ő a szakértője.

KAPISINSZKY JUDIT HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő minden alkalommal nagyon jól felépítette az órát, alaposan átvettünk mindent, rendszeresen ismételtünk, lehetett kérdezni, türelmesen elmondott, megmutatott nekünk mindent többször is. Szerencsések vagyunk, hogy ő tanít minket!

Juditot kiváló jógaoktatónak tartom. Türelmes, precíz és maximalista. Nagyon örülök, hogy a “jósorsom” hozzávezetett. Ideálisabb oktatót nem tudnék magam számára elképzelni. Nagyon lélekemelőek a közös meditációk, mantrázások!

Igazi példakép számomra. Külön tetszik, hogy mindent az alapoktól kezdtünk, és csak az kerül számonkérésre, ami a gyakorlati órán elhangzott/bemutatásra került; így nem tesznek különbséget a kezdő és a gyakorlott jógások között.

KÉPES ANDREA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Pontos, precíz, alapos magyarázat, a tanulók objektív, de ösztönző jellegű értékelése!

Az oktató példamutató viselkedése, felkészültsége és személyes stílusa miatt örömmel járok hozzá. Biztonságban érzem magam az órákon technikai szempontból.

Az órai anyag, a jegyzet és az ahhoz tartozó tanári magyarázatok minden tekintetben segítik a hallgatók felkészülését. Ráadásul a tanári segítségnyújtás rendkívüli módon támogatja a gyakorló fizikai, mentális és lelki fejlődését.

MAGYAR MÁRTA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Mindig izgalmas, mindig érthető és könnyen befogadható feladatok, magyarázatok. A tantárgy kiváló ismerete és nagy szeretete sugárzott minden órán. Türelem és többszörös gyakorlás, mindent átbeszéltünk és önállóan, meg csoportosan is bizonyíthattunk. Nagyon vártam minden órát, nagy adomány volt ez a kurzus.

A tanárnő kedves, jó előadó, felkészült és lelkiismeretes. Szeretem, ahogy mindenféle segédanyagokkal segíti a megértésünk. Érthető tanítás, magas színvonal. Felkészültsége, tudása bámulatos számomra.

Az oktató felkészültsége minden alkalommal 100%-osnak bizonyult, ahogy a magyarázat érthetősége is. Tökéletes órafelépítés párosul hatalmas tudással a tanárnőnél.

MARKWARTHNÉ LENGYEL PIROSKA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Az oktatónk személyisége és tanítási stílusa is elnyerte a szimpátiámat. A tanárnő felkészült, pontos, magyarázatai érthetőek, emberként pedig kedves és barátságos.

Az oktató maximálisan felkészült és segítőkész volt, a nagy mennyiségű tudásanyagot élvezetessé és érdekessé tette a hallgatók számára.

Látszott, hogy a tanárnő sokat készült az órákra. Mindig hozott nekünk valami érdekességet, történetet. Lelkiismeretesen végezte a munkáját, felkészültsége, precizitása bámulatos. Egy élmény volt az óra!

RÁTKAI GERGŐ PÉTER HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Kicsit laza, humoros, fiatalos, olyan amilyennek az ő korában lenni kell. Biztos vagyok benne, hogy mindenben maximálisan számíthatunk rá, ami az ő szakterületét jelenti.

Hasznos és érdekes órák voltak, éreztem, ahogy fejlődöm hétről hétre. Jobban értem a versekhez fűzött magyarázatokat, és a szakdolgozathoz is nagy segítség volt ez a kurzus.

Felkészült, rugalmas, türelmes, megértő, segítőkész, jól látja a hallgatók problémáit, szempontjait. Nagyon jó hangulatú órák voltak. Minden szempontból ötös.