Nābhyāsana – KöldökpózOssza meg!


Nābhyāsana: nābhi = köldök → Köldökpóz

Testhelyzet: ülő, a törzs-csípő mozgása szerint: középhelyzet, erő: 2. szint.

A felvétel és a lebontás lépései:

A kiindulási póza: savāsana.

  1. A tenyereidet fordítsd a talaj felé. Fokozatosan húzd össze a hasizmokat és a láb izmait. Kilégzés közben kezd el fokozatosan emelni a lábaidat felfelé, amíg azok kb. 45 fokos szöget zárnak be a talajjal.
  2. Emeld fel a fejed és a törzsed a lapocka aljáig. Ezzel együtt a kezeket is nyújtsd ki a lábbakkal párhuzamosan úgy, hogy a tenyerek egymás felé nézzenek. Ebben a helyzetben a hasizmokat maximálisan húzd össze, viszont a derék tájékát ne engedd felemelkedni a földről. A megfeszített helyzet ellenére próbálj normál légzést végezni.
  3. Kilégzéssel szép lassan helyezd vissza a földre a lábakat, a karokat és a fejet, majd a kiindulási pózba érve lazíts.

A kitartás alatti erővonalak és akciók:

– A hát a lapocka aljáig a talajon nyugszik, a fejtetővel felfelé nyújtózol, a nyakad hosszú, a torkod puha, a tekintet a lábfejen rögzül. A derekat és a keresztcsontot tartsd a talajon, a farokcsontot húzd a szeméremcsont felé. A gátizmok feszülnek.

– A lábujjakig aktív mindkét lábad, a térdkalácsot húzd fel, a sarokkal és a talppárnákkal nyújtózz előre-felfelé 45 fokban (a lábfej a spicc és pipa közötti helyzetben van).

– A has és a comb izmok szintén feszesek. Emeld a szegycsontot, engedd hátra a vállakat, húzd lefelé és simítsd a hátba a lapockákat.

– A könyök nyújtva, a kézfej az alkar tengelyének folytatásaként áll. Nyújtózz a karokkal az ujjhegyek végéig.

A kitartás alatti figyelemvezetések és légzések:

BL deréktól (köldöktől) hozd a figyelmed két irányba, a fejed és a lábad felfelé: egyik irányba a fejtetővel, másik irányba pedig a talpaddal nyújtózz. KL a fejtől és a lábtól emeld a figyelmed a köldök felé: a törzset és a lábat közelítsd/húzd egymáshoz.

Variánsok:

Ardha-nābhyāsana (fél-köldökpóz): a térdeket hajlítsd, a combot pedig a talajhoz képes nagyobb szögben tartsd meg.

Felkészítő āsanák:

– A comb erősítésére: utkaṭāsana, garuḍāsana, vīrabhadrāsana 13.

– A has erősítésére: lábemelések, felülések, alkartámaszos fekvőtámasz, nāvāsana.

– A hát erősítésére: nirālamba– és teljes bhujaṅgāsana, ardha– és teljes śalabhāsana, hason fekvésben ellentétes kar- és lábemelések, illetve törzsemelések.

Rávezető eszközös és páros gyakorlatok:

Az alábbi technikák mind könnyíthetik a kitartást:

– Végezd az ardha-nābhyāsanát.

– Hajtsd végre a nābhyāsanát úgy, hogy csak az egyik lábad emeled fel a talajtól.

– Felveheted hevederrel úgy, hogy a heveder két vége a két kezedben van, miközben a középső részét átvezeted a lábujjpárnákon.

– A póz kitartása közben tedd a talpad a falra.

– A két kezeddel megfoghatod a combokat.

Hatások:

– A tudatra: frissítő és erősítő.

– Az energetikára: a maṇipūra cakrát harmonizálja.

– A szervekre és szervrendszerekre: serkenti az emésztő-, a keringési-, az ideg-, és a hormonrendszert, fiatalít és növeli az erőnlétet.

– A mozgás szervrendszerére: erősíti a comb-, a derék-, a has- és a nyakizmokat.

Ellenjavallatok és javasolt könnyítések:

– Komoly emésztési rendellenesség (pl. fekély, gyulladás, műtét utáni állapot), illetve terhesség esetén ne végezd.

– Csigolyaproblémák esetén behajlított lábbal gyakorold.

Felhasznált irodalom: Jóga tiszta forrásból: Dr. Tóth-Soma László, Képes Andrea, Medvegy Gergely

BAKAJA ZOLTÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon interaktívak voltak az órák, tetszett, és úgy érzem sokat tanultam. Hihetetlen, emberfeletti türelem és szeretet áradt a tanítónkból.

Nagyon felkészült és türelmes volt hozzánk. A tőle telhető legjobbat hozta ki belőlünk.

Nagyon sok javítási lehetőséget és sok vizsgázási időpontot adott számunkra a tanár úr, ez nagyon szimpatikus és becsülendő volt számomra.

BANYÁR MAGDOLNA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása és hitelessége az oktatott témákkal kapcsolatban bámulatra méltó. Mindezt úgy adja elő, mintha ez a világ legegyszerűbb és legkönnyebb dolga lenne. A valóságban mindez sok év tanulása, bizonyossága és elkötelezettsége. Felejthetetlen élményt nyújtottak az órái.

Mérhetetlen türelemmel, megértéssel adta át a tanárnő az alapokat. Nem volt kérdés, amire ne kaptunk volna kielégítő választ.

Nagyon jók az órák, melyek amolyan beszélgető stílusban zajlanak, ettől olyan családias a hangulat. A Tanárnő kisugárzása megragadó, élvezetes hallgatni. Erős, karakán, szenvedélyes és hiteles.

TASI ISTVÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon érdekes, színvonalas, vidám hangulatú órák voltak. A tanár úr érthetően magyarázta el a dolgokat. Kérdéseinkre mindig kimerítő válaszokat kaptunk. Teljes mértékben elégedett vagyok a munkájával.

Kiváló előadó, kimeríthetetlen lelkesedéssel. Mindig aktualizálja a tananyagot, más forrásból is hoz példát, történetet, hogy könnyítse a megértést. Nagyon nyitott, őszinte és a tekintélyt ezzel vívja ki magának.

Nagyon szeretem az óráit a tanár úrnak. A mérhetetlen elköteleződés és óriási tudás, ami áthatja az óráit, hihetetlenül magával ragadó. Az előadások érdekesek, tanulságosak, és egy nagyon odaillő humor is jelen van. 🙂

TÓTH-SOMA LÁSZLÓ HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Imádom a tanár úr óráit. Látszik, hogy hatalmas tudása van. Az órák érdekesek voltak, sok extra dolgot és sztorit hallhattunk, amelyek nincsenek benne a tananyagban. Ettől nagyon izgalmasak voltak az előadások.

Fantasztikusan felkészült, nagy tudású oktató! Érdekes, a hallgatók szemszögét átlátó előadásokat hallhattam, nem lankadt a figyelmem az órákon.

A tanár úr tudása, szakmai felkészültsége szavakkal ki nem fejezhető. Szuper órák, érdekes kisfilmekkel, képekkel tarkítva. Nagyon szeretem hallgatni!

JENEY RITA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása, vidámsága és jóindulata minden alkalommal lenyűgöz. Nagyon jól fel volt építve a félév anyaga. A tanárnő nagyon türelmes volt, és jól magyarázott. Szépen, lépésről lépésre haladtunk, így könnyen feldolgozható volt az anyag.

A tanárnő minden alkalommal a saját, már meglévő, mély és egybefűzött tudásának részeit pontosan és olyan elemekkel egybefűzve adja át, melyek segítenek a nyelv igazi megértésében. Csak pozitívat tudok róla mondani.

Maximális felkészültség és éleslátás. Barátságos és szakmailag magas színvonalú óravezetés. Mindig hasznos és objektív értékelése a munkámnak. Azért szeretek együtt dolgozni és kutatni a tanárnővel, mert minden alkalommal fejlődöm, jobb leszek abban, aminek ő a szakértője.

KAPISINSZKY JUDIT HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő minden alkalommal nagyon jól felépítette az órát, alaposan átvettünk mindent, rendszeresen ismételtünk, lehetett kérdezni, türelmesen elmondott, megmutatott nekünk mindent többször is. Szerencsések vagyunk, hogy ő tanít minket!

Juditot kiváló jógaoktatónak tartom. Türelmes, precíz és maximalista. Nagyon örülök, hogy a “jósorsom” hozzávezetett. Ideálisabb oktatót nem tudnék magam számára elképzelni. Nagyon lélekemelőek a közös meditációk, mantrázások!

Igazi példakép számomra. Külön tetszik, hogy mindent az alapoktól kezdtünk, és csak az kerül számonkérésre, ami a gyakorlati órán elhangzott/bemutatásra került; így nem tesznek különbséget a kezdő és a gyakorlott jógások között.

KÉPES ANDREA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Pontos, precíz, alapos magyarázat, a tanulók objektív, de ösztönző jellegű értékelése!

Az oktató példamutató viselkedése, felkészültsége és személyes stílusa miatt örömmel járok hozzá. Biztonságban érzem magam az órákon technikai szempontból.

Az órai anyag, a jegyzet és az ahhoz tartozó tanári magyarázatok minden tekintetben segítik a hallgatók felkészülését. Ráadásul a tanári segítségnyújtás rendkívüli módon támogatja a gyakorló fizikai, mentális és lelki fejlődését.

MAGYAR MÁRTA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Mindig izgalmas, mindig érthető és könnyen befogadható feladatok, magyarázatok. A tantárgy kiváló ismerete és nagy szeretete sugárzott minden órán. Türelem és többszörös gyakorlás, mindent átbeszéltünk és önállóan, meg csoportosan is bizonyíthattunk. Nagyon vártam minden órát, nagy adomány volt ez a kurzus.

A tanárnő kedves, jó előadó, felkészült és lelkiismeretes. Szeretem, ahogy mindenféle segédanyagokkal segíti a megértésünk. Érthető tanítás, magas színvonal. Felkészültsége, tudása bámulatos számomra.

Az oktató felkészültsége minden alkalommal 100%-osnak bizonyult, ahogy a magyarázat érthetősége is. Tökéletes órafelépítés párosul hatalmas tudással a tanárnőnél.

MARKWARTHNÉ LENGYEL PIROSKA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Az oktatónk személyisége és tanítási stílusa is elnyerte a szimpátiámat. A tanárnő felkészült, pontos, magyarázatai érthetőek, emberként pedig kedves és barátságos.

Az oktató maximálisan felkészült és segítőkész volt, a nagy mennyiségű tudásanyagot élvezetessé és érdekessé tette a hallgatók számára.

Látszott, hogy a tanárnő sokat készült az órákra. Mindig hozott nekünk valami érdekességet, történetet. Lelkiismeretesen végezte a munkáját, felkészültsége, precizitása bámulatos. Egy élmény volt az óra!

RÁTKAI GERGŐ PÉTER HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Kicsit laza, humoros, fiatalos, olyan amilyennek az ő korában lenni kell. Biztos vagyok benne, hogy mindenben maximálisan számíthatunk rá, ami az ő szakterületét jelenti.

Hasznos és érdekes órák voltak, éreztem, ahogy fejlődöm hétről hétre. Jobban értem a versekhez fűzött magyarázatokat, és a szakdolgozathoz is nagy segítség volt ez a kurzus.

Felkészült, rugalmas, türelmes, megértő, segítőkész, jól látja a hallgatók problémáit, szempontjait. Nagyon jó hangulatú órák voltak. Minden szempontból ötös.