Matsyāsana – HalállásOssza meg!


Matsyāsana: matsya = hal → Halállás

Testhelyzet: háton fekvő, a törzs-csípő mozgása szerint: homorító, erő: 1. szint.

A felvétel és a lebontás lépései:

A kiindulási póza: śavāsana.

  1. A nyújtott karokat hozd a törzsed alá. A kézfejeket csúsztasd a csípők alá addig, amíg a hüvelykujjak össze nem érnek. A tenyereket nyomd a talajba a combok alatt.
  2. Támaszkodj a könyökökre, belégzéssel hajlítsd azokat és emeld ki a mellkast. Homoríts a hátaddal, a fejed kicsit szegd hátra és a fejtető-tarkó közti területet tedd a talajra. Eközben a medence maradjon a talajon.
  3. A lebontásánál először belégzéssel emeld meg a fejet, aztán kilégzéssel engedd le a hátad, majd vedd ki a két kezet a csípő alól, és pihenj savāsanában.

A kitartás alatti erővonalak és akciók:

– A nyújtott láb és a medence nehezedik a talaj felé. A lábfejjel pipálj, a sarkat told el magadtól.

– A két alkart egymáshoz közel feszítsd a talajnak és a könyökök lenyomásából vegyél erőt a szegycsont emeléséhez. Aktívan homoríts a hátizmokkal és hagyd behúzódni a hasad.

– A fejet ívesen engeded hátra a földre, de ügyelj rá, hogy ne zárd le a nyaki gerincszakaszt hátul. A hetedik nyakcsigolya és a nyakszírtcsont alsó része között tarts két-három ujjnyi távolságot.

A kitartás alatti figyelemvezetések és légzések:

BL hozd a figyelmed elöl lentről fölfelé: pipáld a lábfejed, húzd fel a térdkalácsot, nyisd a mellkast, emeld a szegycsontot. KL: vidd a figyelmed hátul fentről lefelé: húzd el a vallat a fültől, nyomd le a könyökeidet, nyújtózz a farokcsonttal és a sarokkal.

Variánsok:

Padmāsana lábtartással: hanyatt fekvésben vedd fel a lótuszülés lábtartását. Az ujjakkal fogd meg a nagylábujjat, a könyököt helyezd a talajra. A könyök intenzívebb hajlítása és talajba  nyomása mellett emeld ki a szegycsontodat és engedd hátra a fejed, létrehozva a homorítást.

Felkészítő āsanák:

– A homorítás elmélyítésére: szfinx póz, bhujaṅgāsana, uṣṭrāsana, dhanurāsana (haladóknál cakrāsana).

Rávezető eszközös és páros gyakorlatok:

Az alábbi gyakorlatok a hát homorítását segítik elő, megemelik a szegycsontot, rámutatva a mellkas nyitásra.

– Fektess hosszában hengerpárnát a hátad alá, a gerinc vonalában.

– Fektesd keresztbe a hengerpárnát a lapockák alatt, majd innen mozdítsd a talaj felé a vállöved.

– Engedd le emelvényről (jógapad, vagy blokkok sorban, vagy két hengerpárna keresztben egymásra támasztva) a vállövet úgy, hogy a lapockák rajta maradjanak, míg a fej leér a talajra.

– Páros gyakorlat a mellkas nyitására: miután felvetted a pózt, a segítőd feletted helyezkedik el álló helyzetben, hevedert helyez a lapockád alá (a hónaljánál vezeti előre) és megemeli vele a mellkasod, segítve a homorítását, a szegycsont emelését.

– A szegycsont kiemelésére végezd a matsyāsanát téglával (lásd a rávezető gyakorlatoknál).

– A mellkas nyitásban segít, ha két téglával veszed fel a vīrāsanát, vagy ha a supta-bhadrāsanát śaśāṅkāsanában lévő segítővel végzed el (lásd a rávezető gyakorlatoknál).

Hatások:

– A tudatra: stresszoldó.

– Az energetikára: maṇipūra, az anāhata és viśuddha cakrát harmonizálja.

– A szervekre és szervrendszerekre: kitágítja a bordakosarat, elősegíti a mély légzést, növelve a tüdő kapacitását, ezért nagyon jó asztmára és bronchitisre. Nyújtja a beleket, illetve a hasi szerveket, hatásos minden hasi betegség esetén; a nyak nyújtása és a fej hátrabillentése miatt kedvező gége-, orrüreg-, torok- és mandulagyulladás enyhítésére; enyhítő hatású pajzsmirigy túlműködés (Basedow-kór) esetén. Erősíti a hát és a nyak idegeit; hosszabb kitartásnál fokozza a nemi mirigyek működését; serkenti a csecsemőmirigy működését, ezzel fokozza az immunrendszer működését.

– A mozgás szervrendszerére: a halpóz a gyertya- és az ekeállás ellensúlyozó gyakorlata; nyújtja a mellkas, a váll és a nyak elülső izmait; kiigazítja a gerincferdülést.

Ellenjavallatok és javasolt könnyítések:

– Tüdőtágulat, komolyabb szív- és hátproblémák, gyomorfekély, valamint gerincsérv esetén nem szabad gyakorolni.

– Ha kitartás közben kicsit nehézzé válik a légzés, akkor alacsonyabban emeld ki a mellkast.

Felhasznált irodalom: Jóga tiszta forrásból: Dr. Tóth-Soma László, Képes Andrea, Medvegy Gergely

BAKAJA ZOLTÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon interaktívak voltak az órák, tetszett, és úgy érzem sokat tanultam. Hihetetlen, emberfeletti türelem és szeretet áradt a tanítónkból.

Nagyon felkészült és türelmes volt hozzánk. A tőle telhető legjobbat hozta ki belőlünk.

Nagyon sok javítási lehetőséget és sok vizsgázási időpontot adott számunkra a tanár úr, ez nagyon szimpatikus és becsülendő volt számomra.

BANYÁR MAGDOLNA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása és hitelessége az oktatott témákkal kapcsolatban bámulatra méltó. Mindezt úgy adja elő, mintha ez a világ legegyszerűbb és legkönnyebb dolga lenne. A valóságban mindez sok év tanulása, bizonyossága és elkötelezettsége. Felejthetetlen élményt nyújtottak az órái.

Mérhetetlen türelemmel, megértéssel adta át a tanárnő az alapokat. Nem volt kérdés, amire ne kaptunk volna kielégítő választ.

Nagyon jók az órák, melyek amolyan beszélgető stílusban zajlanak, ettől olyan családias a hangulat. A Tanárnő kisugárzása megragadó, élvezetes hallgatni. Erős, karakán, szenvedélyes és hiteles.

TASI ISTVÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon érdekes, színvonalas, vidám hangulatú órák voltak. A tanár úr érthetően magyarázta el a dolgokat. Kérdéseinkre mindig kimerítő válaszokat kaptunk. Teljes mértékben elégedett vagyok a munkájával.

Kiváló előadó, kimeríthetetlen lelkesedéssel. Mindig aktualizálja a tananyagot, más forrásból is hoz példát, történetet, hogy könnyítse a megértést. Nagyon nyitott, őszinte és a tekintélyt ezzel vívja ki magának.

Nagyon szeretem az óráit a tanár úrnak. A mérhetetlen elköteleződés és óriási tudás, ami áthatja az óráit, hihetetlenül magával ragadó. Az előadások érdekesek, tanulságosak, és egy nagyon odaillő humor is jelen van. 🙂

TÓTH-SOMA LÁSZLÓ HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Imádom a tanár úr óráit. Látszik, hogy hatalmas tudása van. Az órák érdekesek voltak, sok extra dolgot és sztorit hallhattunk, amelyek nincsenek benne a tananyagban. Ettől nagyon izgalmasak voltak az előadások.

Fantasztikusan felkészült, nagy tudású oktató! Érdekes, a hallgatók szemszögét átlátó előadásokat hallhattam, nem lankadt a figyelmem az órákon.

A tanár úr tudása, szakmai felkészültsége szavakkal ki nem fejezhető. Szuper órák, érdekes kisfilmekkel, képekkel tarkítva. Nagyon szeretem hallgatni!

JENEY RITA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása, vidámsága és jóindulata minden alkalommal lenyűgöz. Nagyon jól fel volt építve a félév anyaga. A tanárnő nagyon türelmes volt, és jól magyarázott. Szépen, lépésről lépésre haladtunk, így könnyen feldolgozható volt az anyag.

A tanárnő minden alkalommal a saját, már meglévő, mély és egybefűzött tudásának részeit pontosan és olyan elemekkel egybefűzve adja át, melyek segítenek a nyelv igazi megértésében. Csak pozitívat tudok róla mondani.

Maximális felkészültség és éleslátás. Barátságos és szakmailag magas színvonalú óravezetés. Mindig hasznos és objektív értékelése a munkámnak. Azért szeretek együtt dolgozni és kutatni a tanárnővel, mert minden alkalommal fejlődöm, jobb leszek abban, aminek ő a szakértője.

KAPISINSZKY JUDIT HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő minden alkalommal nagyon jól felépítette az órát, alaposan átvettünk mindent, rendszeresen ismételtünk, lehetett kérdezni, türelmesen elmondott, megmutatott nekünk mindent többször is. Szerencsések vagyunk, hogy ő tanít minket!

Juditot kiváló jógaoktatónak tartom. Türelmes, precíz és maximalista. Nagyon örülök, hogy a “jósorsom” hozzávezetett. Ideálisabb oktatót nem tudnék magam számára elképzelni. Nagyon lélekemelőek a közös meditációk, mantrázások!

Igazi példakép számomra. Külön tetszik, hogy mindent az alapoktól kezdtünk, és csak az kerül számonkérésre, ami a gyakorlati órán elhangzott/bemutatásra került; így nem tesznek különbséget a kezdő és a gyakorlott jógások között.

KÉPES ANDREA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Pontos, precíz, alapos magyarázat, a tanulók objektív, de ösztönző jellegű értékelése!

Az oktató példamutató viselkedése, felkészültsége és személyes stílusa miatt örömmel járok hozzá. Biztonságban érzem magam az órákon technikai szempontból.

Az órai anyag, a jegyzet és az ahhoz tartozó tanári magyarázatok minden tekintetben segítik a hallgatók felkészülését. Ráadásul a tanári segítségnyújtás rendkívüli módon támogatja a gyakorló fizikai, mentális és lelki fejlődését.

MAGYAR MÁRTA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Mindig izgalmas, mindig érthető és könnyen befogadható feladatok, magyarázatok. A tantárgy kiváló ismerete és nagy szeretete sugárzott minden órán. Türelem és többszörös gyakorlás, mindent átbeszéltünk és önállóan, meg csoportosan is bizonyíthattunk. Nagyon vártam minden órát, nagy adomány volt ez a kurzus.

A tanárnő kedves, jó előadó, felkészült és lelkiismeretes. Szeretem, ahogy mindenféle segédanyagokkal segíti a megértésünk. Érthető tanítás, magas színvonal. Felkészültsége, tudása bámulatos számomra.

Az oktató felkészültsége minden alkalommal 100%-osnak bizonyult, ahogy a magyarázat érthetősége is. Tökéletes órafelépítés párosul hatalmas tudással a tanárnőnél.

MARKWARTHNÉ LENGYEL PIROSKA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Az oktatónk személyisége és tanítási stílusa is elnyerte a szimpátiámat. A tanárnő felkészült, pontos, magyarázatai érthetőek, emberként pedig kedves és barátságos.

Az oktató maximálisan felkészült és segítőkész volt, a nagy mennyiségű tudásanyagot élvezetessé és érdekessé tette a hallgatók számára.

Látszott, hogy a tanárnő sokat készült az órákra. Mindig hozott nekünk valami érdekességet, történetet. Lelkiismeretesen végezte a munkáját, felkészültsége, precizitása bámulatos. Egy élmény volt az óra!

RÁTKAI GERGŐ PÉTER HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Kicsit laza, humoros, fiatalos, olyan amilyennek az ő korában lenni kell. Biztos vagyok benne, hogy mindenben maximálisan számíthatunk rá, ami az ő szakterületét jelenti.

Hasznos és érdekes órák voltak, éreztem, ahogy fejlődöm hétről hétre. Jobban értem a versekhez fűzött magyarázatokat, és a szakdolgozathoz is nagy segítség volt ez a kurzus.

Felkészült, rugalmas, türelmes, megértő, segítőkész, jól látja a hallgatók problémáit, szempontjait. Nagyon jó hangulatú órák voltak. Minden szempontból ötös.