A mi Kuruksétránk – Kérdések és megoldások a XIV. Létkérdés KonferenciánOssza meg!


Tegnap erőteljes lelki élményben osztozhattam minden kedves jelenlévővel a XIV. Létkérdés Konferencián, amelynek témája a ,,megoldások könyve”, a Bhagavad-gítá volt. Szeretett és tisztelt guruim előadásait hallgatva rögtön megfogalmazódott bennem ennek a cikknek a gondolata. Elindult a folyamat, átéltem újra azokat a napokat, amikor először olvastunk közösen a Gítából, amikor először éltem bele magam a Pándavák helyzetébe, amikor először hallottam Krisna neveit, amikor először gondoltam arra, hogy ez a világ jobb hely lehetne, ha mindenki ismerné a védikus kultúra kincseit. A konferencia olyan kérdéseket vetett fel, és olyan megoldásokat adott, amik mind benne vannak a Bhagavad-gítában, amiket Isten saját maga tanított meg nekünk, Ardzsunán keresztül.

letkerdes1

Számomra nem ismeretlen a harc. Semmilyen értelemben sem. Talán ezért is áll közel a szívemhez az a szituáció, aminek keretében a Gítá elhangzik. Arra készítettek fel, hogy mindent túléljek. A mai emberek már nem kapnak semmilyen kiképzést, sem anyagi, sem lelki vonatkozásban. Isten azonban valamiért mindig velem tartott, mindig csak tanított, leckéztetett, nevelt, terelgetett. A becsület, a tudás és az igazság az életem részeivé váltak. Ez nem jelenti azt, hogy csak jó döntéseket hoztam, ahogyan azt sem, hogy minden hibámból tanultam. Csak annyit jelent, hogy képes voltam megváltoztatni a nézőpontomat. Ezzel pedig új irányba fordult a sorsom. A szívem megtelt örömmel, ahogy szépen lassan egyre többet értettem meg abból, amit a Gítából tanultam.

letkerdes2

Legfontosabb az emberi lét kötelessége. Megismerni a valódi jellemünket, azt a célt, amiért megszülettünk, éppen ide és pont most. Legyőzve a folyamatosan felbukkanó akadályokat és nehézségeket, mert alkalmazkodni mindig nekünk kell. Krisna segít, hogy a jelenben éljünk, hogy helyesen döntsünk, hogy megértsük, a félelemnek semmi kapcsolata sincs a valósággal. A Bhagavad-gítá elérhető és bátran használható a mai ember zűrös mindennapjaiban is. A küzdelmeink és kihívásaink hasznosabbak, mint azt elsőre hihetnénk. Minden konfliktusra van megoldás, minden nehéz helyzet magában hordozza a fényt. Amikor válságba jutunk, akkor is lépnünk kell egyet előre, és így születik meg az erőnk. Egyik lépést tesszük a másik után, fejlődünk és tanulunk, a védikus bölcsesség bevilágítja az elménket, majd a lelkünket is. Krisna mindig ott van, minden betűben, minden egyes szanszkrit kifejezésben. E tudás megszerzése pedig teljes odaadással lehetséges. Miért? Mert az anyagi elménk csak az odaadás által válik valóban befogadóvá. Amikor eltűnik a féltékenység, a becsvágy, a düh és a mohóság. Krisna képes stabillá tenni minket, az Iránta és képviselői iránt érzett odaadásunkon keresztül.

letkerdes3

Nagyon tetszett a konferencián, hogy újra meditálhattam a kötelesség szó jelentésén. Mindig aktuális, mindig van olyan szituáció, amivel kapcsolatban dilemmázhatok a kötelességeimről. Mert valójában tudom, hogy mi a becsület, de ezt nem társítom együttérzéssel. Nem tudom elfogadni az egész világot, mert sok benne az igazságtalanság, az erőszak, a becstelenség. Harcos vagyok, akinek szüksége van útmutatásra, hogy végre meglássa önmagát, a lelket a tudatlansága mögött. Ez a legfőbb kötelességem, az emberi lét alapjainak megismerése, amelyek a tudás, a szeretet, az igazság, a türelem és az odaadás. Öten vannak, mint a Pándavák, akik várnak minket, hogy álljunk a tisztesség mellé, sajátítsuk el a vallásos elveket. Segítsünk együtt nekik, és barátunknak, Govindának!

letkerdes4

Írta: Varga Kata vaisnava teológus

Képek forrása:

1. https://iloveiskcontemple.com/wp-content/uploads/2017/05/krishna-and-arjuna-in-kurukshetra-battlefield-7.jpg

2. http://hinduizmus.hu/wp-content/uploads/2018/05/Mahabharata-konyv.jpg

BAKAJA ZOLTÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon interaktívak voltak az órák, tetszett, és úgy érzem sokat tanultam. Hihetetlen, emberfeletti türelem és szeretet áradt a tanítónkból.

Nagyon felkészült és türelmes volt hozzánk. A tőle telhető legjobbat hozta ki belőlünk.

Nagyon sok javítási lehetőséget és sok vizsgázási időpontot adott számunkra a tanár úr, ez nagyon szimpatikus és becsülendő volt számomra.

BANYÁR MAGDOLNA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása és hitelessége az oktatott témákkal kapcsolatban bámulatra méltó. Mindezt úgy adja elő, mintha ez a világ legegyszerűbb és legkönnyebb dolga lenne. A valóságban mindez sok év tanulása, bizonyossága és elkötelezettsége. Felejthetetlen élményt nyújtottak az órái.

Mérhetetlen türelemmel, megértéssel adta át a tanárnő az alapokat. Nem volt kérdés, amire ne kaptunk volna kielégítő választ.

Nagyon jók az órák, melyek amolyan beszélgető stílusban zajlanak, ettől olyan családias a hangulat. A Tanárnő kisugárzása megragadó, élvezetes hallgatni. Erős, karakán, szenvedélyes és hiteles.

TASI ISTVÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon érdekes, színvonalas, vidám hangulatú órák voltak. A tanár úr érthetően magyarázta el a dolgokat. Kérdéseinkre mindig kimerítő válaszokat kaptunk. Teljes mértékben elégedett vagyok a munkájával.

Kiváló előadó, kimeríthetetlen lelkesedéssel. Mindig aktualizálja a tananyagot, más forrásból is hoz példát, történetet, hogy könnyítse a megértést. Nagyon nyitott, őszinte és a tekintélyt ezzel vívja ki magának.

Nagyon szeretem az óráit a tanár úrnak. A mérhetetlen elköteleződés és óriási tudás, ami áthatja az óráit, hihetetlenül magával ragadó. Az előadások érdekesek, tanulságosak, és egy nagyon odaillő humor is jelen van. 🙂

TÓTH-SOMA LÁSZLÓ HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Imádom a tanár úr óráit. Látszik, hogy hatalmas tudása van. Az órák érdekesek voltak, sok extra dolgot és sztorit hallhattunk, amelyek nincsenek benne a tananyagban. Ettől nagyon izgalmasak voltak az előadások.

Fantasztikusan felkészült, nagy tudású oktató! Érdekes, a hallgatók szemszögét átlátó előadásokat hallhattam, nem lankadt a figyelmem az órákon.

A tanár úr tudása, szakmai felkészültsége szavakkal ki nem fejezhető. Szuper órák, érdekes kisfilmekkel, képekkel tarkítva. Nagyon szeretem hallgatni!

JENEY RITA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása, vidámsága és jóindulata minden alkalommal lenyűgöz. Nagyon jól fel volt építve a félév anyaga. A tanárnő nagyon türelmes volt, és jól magyarázott. Szépen, lépésről lépésre haladtunk, így könnyen feldolgozható volt az anyag.

A tanárnő minden alkalommal a saját, már meglévő, mély és egybefűzött tudásának részeit pontosan és olyan elemekkel egybefűzve adja át, melyek segítenek a nyelv igazi megértésében. Csak pozitívat tudok róla mondani.

Maximális felkészültség és éleslátás. Barátságos és szakmailag magas színvonalú óravezetés. Mindig hasznos és objektív értékelése a munkámnak. Azért szeretek együtt dolgozni és kutatni a tanárnővel, mert minden alkalommal fejlődöm, jobb leszek abban, aminek ő a szakértője.

KAPISINSZKY JUDIT HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő minden alkalommal nagyon jól felépítette az órát, alaposan átvettünk mindent, rendszeresen ismételtünk, lehetett kérdezni, türelmesen elmondott, megmutatott nekünk mindent többször is. Szerencsések vagyunk, hogy ő tanít minket!

Juditot kiváló jógaoktatónak tartom. Türelmes, precíz és maximalista. Nagyon örülök, hogy a “jósorsom” hozzávezetett. Ideálisabb oktatót nem tudnék magam számára elképzelni. Nagyon lélekemelőek a közös meditációk, mantrázások!

Igazi példakép számomra. Külön tetszik, hogy mindent az alapoktól kezdtünk, és csak az kerül számonkérésre, ami a gyakorlati órán elhangzott/bemutatásra került; így nem tesznek különbséget a kezdő és a gyakorlott jógások között.

KÉPES ANDREA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Pontos, precíz, alapos magyarázat, a tanulók objektív, de ösztönző jellegű értékelése!

Az oktató példamutató viselkedése, felkészültsége és személyes stílusa miatt örömmel járok hozzá. Biztonságban érzem magam az órákon technikai szempontból.

Az órai anyag, a jegyzet és az ahhoz tartozó tanári magyarázatok minden tekintetben segítik a hallgatók felkészülését. Ráadásul a tanári segítségnyújtás rendkívüli módon támogatja a gyakorló fizikai, mentális és lelki fejlődését.

MAGYAR MÁRTA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Mindig izgalmas, mindig érthető és könnyen befogadható feladatok, magyarázatok. A tantárgy kiváló ismerete és nagy szeretete sugárzott minden órán. Türelem és többszörös gyakorlás, mindent átbeszéltünk és önállóan, meg csoportosan is bizonyíthattunk. Nagyon vártam minden órát, nagy adomány volt ez a kurzus.

A tanárnő kedves, jó előadó, felkészült és lelkiismeretes. Szeretem, ahogy mindenféle segédanyagokkal segíti a megértésünk. Érthető tanítás, magas színvonal. Felkészültsége, tudása bámulatos számomra.

Az oktató felkészültsége minden alkalommal 100%-osnak bizonyult, ahogy a magyarázat érthetősége is. Tökéletes órafelépítés párosul hatalmas tudással a tanárnőnél.

MARKWARTHNÉ LENGYEL PIROSKA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Az oktatónk személyisége és tanítási stílusa is elnyerte a szimpátiámat. A tanárnő felkészült, pontos, magyarázatai érthetőek, emberként pedig kedves és barátságos.

Az oktató maximálisan felkészült és segítőkész volt, a nagy mennyiségű tudásanyagot élvezetessé és érdekessé tette a hallgatók számára.

Látszott, hogy a tanárnő sokat készült az órákra. Mindig hozott nekünk valami érdekességet, történetet. Lelkiismeretesen végezte a munkáját, felkészültsége, precizitása bámulatos. Egy élmény volt az óra!

RÁTKAI GERGŐ PÉTER HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Kicsit laza, humoros, fiatalos, olyan amilyennek az ő korában lenni kell. Biztos vagyok benne, hogy mindenben maximálisan számíthatunk rá, ami az ő szakterületét jelenti.

Hasznos és érdekes órák voltak, éreztem, ahogy fejlődöm hétről hétre. Jobban értem a versekhez fűzött magyarázatokat, és a szakdolgozathoz is nagy segítség volt ez a kurzus.

Felkészült, rugalmas, türelmes, megértő, segítőkész, jól látja a hallgatók problémáit, szempontjait. Nagyon jó hangulatú órák voltak. Minden szempontból ötös.