Viparīta-karaṇi-mudrā – Fordítva megtartás (Fél gyertyaállás)Ossza meg!


Viparīta-karaṇi-mudrā: viparīta = fordított, karaṇi = csinálás, mudrā = pecsét, zár, tartás → Fordítva megtartás (Fél gyertyaállás)

Testhelyzet: válltámaszos fordított, a törzs-csípő mozgása szerint: homorító, erő: 2. szint.

A felvétel és a lebontás lépései:

A kiindulási póza: kandarāsana.

  1. Enyhén emeld meg a medencédet és a karokat behajlítva a tenyerekkel támaszd meg a derekadat úgy, hogy a kéztöved a derekadnál legyen. A tenyered simuljon rá a farizmodra, az ujjaid pedig a láb felé nézzenek. A két könyököd legyen minél közelebb egymáshoz, hogy a talajra fekvő felkarok egymással párhuzamosan helyezkedjenek el (az alkarok pedig merőlegesek a talajra).
  2. Belégzéssel emeld fel az egyik lábad, merőlegesen a talajra, kilégzéssel tartsd meg, majd egy másik belégzéssel emeld és zárd mellé a másikat. A medenceövet ereszd bele a tenyereidbe.

Megjegyzés: ha a függőleges lábtartás erősen megterheli a csuklód, akkor könnyítésként a lábakat a fej felé engedheted.

Felvétel variáció: a pózt felveheted ekeállásból is. Ebben az esetben a hátat támasztó tenyereket engedd a medencéhez.

  1. Kilégzéssel engedd vissza a lábakat a talajra, vedd ki a tenyereidet, simítsd a karokat a talajra, és lassan engedd le a medencét is.  2-3 légzésig maradj talpra húzott helyzetben, majd a lábaidat kinyújtva śavāsanában pihenj.

A kitartás alatti erővonalak és akciók:

– A könyököket, a felkarokat, a vállövet told a földre és a testsúlyt egyenletesen oszd el közöttük.

– Az alkarokkal erősen tarts, a medenceövet ereszd a tenyereidbe. A hasad puhán behúzódik.

– Nyisd a mellkast, a szegycsontod mozdítsd az állad felé. A vállakat begörgetve tartsd.

– Mindkét lábad aktív, nyújtsd a térdeket, a lábfejeket zárd a belső lábéleknél, az egész talpat emeld fölfelé.

A kitartás alatti figyelemvezetések és légzések:

BL vezesd felfelé a figyelmed: nyomd le a felkart, nyisd a mellkast, nyújtsd a lábad fölfelé. KL engedd lefelé a figyelmed: a lábad helyzetét tartsd meg, billentsd a medencét a tenyeredbe, süllyeszd a vállöved a talajba.

Variánsok:

A láb- és medencetartást lehet változtatni: a lábad nem merőleges a talajra, hanem elmozdul a fej irányába, de a medence a tenyérben marad, vagy a medencéd nem billen rá a tenyérre és a lábaid is a fej irányába mozdulnak.

Felkészítő āsanák:

– Homorításra: kandarāsana, setu-bandhāsana.

– Fordított testhelyzetre: sarvāṅgāsana, halāsana.

Rávezető eszközös és páros gyakorlatok:

– A passzív kitartásra remek, ha supta-dandāsanából a falnál hengerpárnára/párnákra engeded rá a medencédet, figyelve arra, hogy a párnák ne érjenek teljesen a falhoz (segít, ha téglát teszel a fal és a párna közé).

– A kartámaszt kiválthatod úgy, hogy kandarāsanában téglát helyezel a keresztcsontod alá, és onnan emeled a lábakat. A karokat közben nyomdd a talajra, segítve ezzel is a tartást.

– Könnyítésképp párban is felveheted a pózt: a társaddal egymásnak háttal helyezkedjetek el, és háton fekvésből gördülj fel homlok-térdtartásba, vagy halāsanába, a segítőd pedig szorosan mögéd helyezkedik el śaśāṅkāsanába. Ezután ráengeded a keresztcsontodat a śaśāṅkāsanában lévő társad keresztcsontjára, felvéve a viparīta-karaṇit. A kezedet szorítsd a talajra, vagy kapaszkodj a segítőd térdébe. Lebontásnál először engedd le a lábad ekeállásban, és miután a társad teret enged, érkezz vissza hanyattfekvésbe.

Hatások:

– A tudatra: az elmét nyugtatja, de a tudatot élénkké teszi.

– Az energetikára: a mūlādhāra, a maṇipūra és a viśuddha cakrát harmonizálja. Ez a póz egy mudrā, energetikai tartás, felvétele közben létrejön a mahā-bandha.

– A szervekre és szervrendszerekre: hormonálisan megfiatalítja az öregedő testet; nyugtatja az idegrendszert; rövid időre megszünteti a fáradtságot, valamint segíti a tanulást, a könnyebb emlékezést; kiváló az álmosság elűzésére; kedvezően hat az agyalapi mirigy, az agyi vérkeringés, a hallás, a nemi működés zavarai esetén; javasolt még aranyér, epilepszia, fejfájás, gyomorsüllyedés, heresorvadás, impotencia, a pajzsmirigy csökkent működése, torok- és gégegyulladás, krónikus mandulagyulladás, petefészek gyulladás, menstruációs problémák, vastagbélgyulladás, visszértágulatok, meddőség, mellékvese rendellenességek, méhhátrahajlás esetén is.

– A mozgás szervrendszerére: nyitja a mellkast; nyújtja a derekat; erősíti a kézfej izmait; pihenteti a lábakat.

Ellenjavallatok és javasolt könnyítések:

Nyakcsigolya probléma, gerincsérv és minden olyan esetben, amelyben a fordított testhelyzet ellenjavallt, ne végezd.

– Gyenge vagy érzékeny csukló esetén alátámasztással csináld.

Felhasznált irodalom: Jóga tiszta forrásból: Dr. Tóth-Soma László, Képes Andrea, Medvegy Gergely

BAKAJA ZOLTÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon interaktívak voltak az órák, tetszett, és úgy érzem sokat tanultam. Hihetetlen, emberfeletti türelem és szeretet áradt a tanítónkból.

Nagyon felkészült és türelmes volt hozzánk. A tőle telhető legjobbat hozta ki belőlünk.

Nagyon sok javítási lehetőséget és sok vizsgázási időpontot adott számunkra a tanár úr, ez nagyon szimpatikus és becsülendő volt számomra.

BANYÁR MAGDOLNA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása és hitelessége az oktatott témákkal kapcsolatban bámulatra méltó. Mindezt úgy adja elő, mintha ez a világ legegyszerűbb és legkönnyebb dolga lenne. A valóságban mindez sok év tanulása, bizonyossága és elkötelezettsége. Felejthetetlen élményt nyújtottak az órái.

Mérhetetlen türelemmel, megértéssel adta át a tanárnő az alapokat. Nem volt kérdés, amire ne kaptunk volna kielégítő választ.

Nagyon jók az órák, melyek amolyan beszélgető stílusban zajlanak, ettől olyan családias a hangulat. A Tanárnő kisugárzása megragadó, élvezetes hallgatni. Erős, karakán, szenvedélyes és hiteles.

TASI ISTVÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon érdekes, színvonalas, vidám hangulatú órák voltak. A tanár úr érthetően magyarázta el a dolgokat. Kérdéseinkre mindig kimerítő válaszokat kaptunk. Teljes mértékben elégedett vagyok a munkájával.

Kiváló előadó, kimeríthetetlen lelkesedéssel. Mindig aktualizálja a tananyagot, más forrásból is hoz példát, történetet, hogy könnyítse a megértést. Nagyon nyitott, őszinte és a tekintélyt ezzel vívja ki magának.

Nagyon szeretem az óráit a tanár úrnak. A mérhetetlen elköteleződés és óriási tudás, ami áthatja az óráit, hihetetlenül magával ragadó. Az előadások érdekesek, tanulságosak, és egy nagyon odaillő humor is jelen van. 🙂

TÓTH-SOMA LÁSZLÓ HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Imádom a tanár úr óráit. Látszik, hogy hatalmas tudása van. Az órák érdekesek voltak, sok extra dolgot és sztorit hallhattunk, amelyek nincsenek benne a tananyagban. Ettől nagyon izgalmasak voltak az előadások.

Fantasztikusan felkészült, nagy tudású oktató! Érdekes, a hallgatók szemszögét átlátó előadásokat hallhattam, nem lankadt a figyelmem az órákon.

A tanár úr tudása, szakmai felkészültsége szavakkal ki nem fejezhető. Szuper órák, érdekes kisfilmekkel, képekkel tarkítva. Nagyon szeretem hallgatni!

JENEY RITA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása, vidámsága és jóindulata minden alkalommal lenyűgöz. Nagyon jól fel volt építve a félév anyaga. A tanárnő nagyon türelmes volt, és jól magyarázott. Szépen, lépésről lépésre haladtunk, így könnyen feldolgozható volt az anyag.

A tanárnő minden alkalommal a saját, már meglévő, mély és egybefűzött tudásának részeit pontosan és olyan elemekkel egybefűzve adja át, melyek segítenek a nyelv igazi megértésében. Csak pozitívat tudok róla mondani.

Maximális felkészültség és éleslátás. Barátságos és szakmailag magas színvonalú óravezetés. Mindig hasznos és objektív értékelése a munkámnak. Azért szeretek együtt dolgozni és kutatni a tanárnővel, mert minden alkalommal fejlődöm, jobb leszek abban, aminek ő a szakértője.

KAPISINSZKY JUDIT HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő minden alkalommal nagyon jól felépítette az órát, alaposan átvettünk mindent, rendszeresen ismételtünk, lehetett kérdezni, türelmesen elmondott, megmutatott nekünk mindent többször is. Szerencsések vagyunk, hogy ő tanít minket!

Juditot kiváló jógaoktatónak tartom. Türelmes, precíz és maximalista. Nagyon örülök, hogy a “jósorsom” hozzávezetett. Ideálisabb oktatót nem tudnék magam számára elképzelni. Nagyon lélekemelőek a közös meditációk, mantrázások!

Igazi példakép számomra. Külön tetszik, hogy mindent az alapoktól kezdtünk, és csak az kerül számonkérésre, ami a gyakorlati órán elhangzott/bemutatásra került; így nem tesznek különbséget a kezdő és a gyakorlott jógások között.

KÉPES ANDREA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Pontos, precíz, alapos magyarázat, a tanulók objektív, de ösztönző jellegű értékelése!

Az oktató példamutató viselkedése, felkészültsége és személyes stílusa miatt örömmel járok hozzá. Biztonságban érzem magam az órákon technikai szempontból.

Az órai anyag, a jegyzet és az ahhoz tartozó tanári magyarázatok minden tekintetben segítik a hallgatók felkészülését. Ráadásul a tanári segítségnyújtás rendkívüli módon támogatja a gyakorló fizikai, mentális és lelki fejlődését.

MAGYAR MÁRTA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Mindig izgalmas, mindig érthető és könnyen befogadható feladatok, magyarázatok. A tantárgy kiváló ismerete és nagy szeretete sugárzott minden órán. Türelem és többszörös gyakorlás, mindent átbeszéltünk és önállóan, meg csoportosan is bizonyíthattunk. Nagyon vártam minden órát, nagy adomány volt ez a kurzus.

A tanárnő kedves, jó előadó, felkészült és lelkiismeretes. Szeretem, ahogy mindenféle segédanyagokkal segíti a megértésünk. Érthető tanítás, magas színvonal. Felkészültsége, tudása bámulatos számomra.

Az oktató felkészültsége minden alkalommal 100%-osnak bizonyult, ahogy a magyarázat érthetősége is. Tökéletes órafelépítés párosul hatalmas tudással a tanárnőnél.

MARKWARTHNÉ LENGYEL PIROSKA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Az oktatónk személyisége és tanítási stílusa is elnyerte a szimpátiámat. A tanárnő felkészült, pontos, magyarázatai érthetőek, emberként pedig kedves és barátságos.

Az oktató maximálisan felkészült és segítőkész volt, a nagy mennyiségű tudásanyagot élvezetessé és érdekessé tette a hallgatók számára.

Látszott, hogy a tanárnő sokat készült az órákra. Mindig hozott nekünk valami érdekességet, történetet. Lelkiismeretesen végezte a munkáját, felkészültsége, precizitása bámulatos. Egy élmény volt az óra!

RÁTKAI GERGŐ PÉTER HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Kicsit laza, humoros, fiatalos, olyan amilyennek az ő korában lenni kell. Biztos vagyok benne, hogy mindenben maximálisan számíthatunk rá, ami az ő szakterületét jelenti.

Hasznos és érdekes órák voltak, éreztem, ahogy fejlődöm hétről hétre. Jobban értem a versekhez fűzött magyarázatokat, és a szakdolgozathoz is nagy segítség volt ez a kurzus.

Felkészült, rugalmas, türelmes, megértő, segítőkész, jól látja a hallgatók problémáit, szempontjait. Nagyon jó hangulatú órák voltak. Minden szempontból ötös.