Vṛścikāsana – SkorpióállásOssza meg!


Vṛścikāsana: vṛścika = skorpió › Skorpióállás

Testhelyzet: kéztámaszos fordított, a törzs-csípő mozgása szerint: homorító, erő: 3. szint.

A felvétel és a lebontás lépései:

A kiindulási póza: pincha-mayurasana.

  1. Pincha-mayurasanából homorítsd a hátad, együtt tartva hajlítsd be a térdeidet és közelítsd a két talpad a fejtetőhöz.
  2. A kijövetelnél először egyenesedj pincha-mayurasanába, és onnan engeded le egyik, majd másik lábad a talajra. Babapózban pihenj.

A kitartás alatti erővonalak és akciók:

– A lenyomott tenyeredből és az alkarodból nyújtózik fölfelé a felkarod és emeli fel a vállat és a törzs két oldalát.

– A vállöved széles, a vállaidat elemeled a fülektől. A lapockáidat belesimítod a hátizmaidba, a szegycsontodat kiemeled a mellkasból.

– A törzsed izmait teljesen aktívan tartod, megfeszíted a has, a mell és a hát izmait, emeled felfelé a medencét.

– A medencét billented hátrafelé: a farokcsonttal nyújtózol a szeméremcsont felé, a szeméremcsontot közelíted a köldökhöz, a köldököt pedig behúzod a gerinchez.

– Az egymás mellé zárt térdeket behajlítva tartod, de van bennük fölfelé nyújtózás. A talpad ráteszed a fejbúbra, vagy közelíted ahhoz.

A kitartás alatti figyelemvezetések és légzések:

BL tenyértől hozd felfelé a figyelmed a medencéig: adj erőt a tartásnak, told le a kezeid, emeld a vállövet, aktiváld a törzs izmait, nyisd a mellkast, emeld és fixáld a medencét. KL a medencétől vidd tovább a figyelmed a lábaidon keresztül a talpig: fokozd a homorítást, nyújtózz a térdekkel fölfelé, de közben mozdítsd őket hátrafelé-lefelé is, közelítsd a talpad a fejedhez (vagy nyomd a talpad a fejbúbhoz).

Variánsok:

Nincs.

Felkészítő asanák:

– Kar- és vállerősítésre: adho-mukha-śvanasana, urdhva-mukha-śvanasana, santolanasana, catura?ga-da??asana.

– Egyensúly és karerősítésre: kaśyapasana, kakasana, bakasana.

– Fordított testhelyzetek: śir?asana, sarva?gasana, pincha-mayurasana.

– Háterősítésre, a mellkas és a vállöv nyitására: śalabhasana, dhanurasana, u??rasana, cakrasana.

Rávezető eszközös és páros gyakorlatok:

– Tudatosíthatod a helyes kéztartást alkartámaszos adho-mukha-śvanasanában.

– A vállöv és törzs erősítésére végezhetsz alkartámaszos adho-mukha-śvanasanát és alkartámaszos fekvőtámaszt dinamikusan, légzésszinkronnal.

– A karok és a vállöv edzésére a falnak támasztott láb mellett fejenállásból emeld ki a fejed és a vállöved dinamikusan, légzésszinkronnal.

– Ha a tenyereid egymás felé csúsznának, akkor tegyél közéjük lapjára fektetett téglát vagy blokkot úgy, hogy a hüvelyk- és a mutatóujjakkal közrefogod.

– A könyökeid szétcsúszását megakadályozza, és a megfelelő távolságot biztosítja, ha vállszélességnyi hevederhurkot helyezel a felkarjaidra, a könyökhajlatok fölé.

– Eleinte a biztonságérzet növelésére végezheted a v?ścikasanát segítővel is. A társad egyrészt segíthet a lábad fellendítésében, másrészt a kitartásban is úgy, hogy megfogja a lábad.

Hatások:

– A tudatra: segít minden mentális akadályt legyőzni és elérni a kitűzött célt.

– Az energetikára: a 7 fő cakrát harmonizálja.

– A szervekre és szervrendszerekre: masszírozza a hasűri szerveket; a vesék, a mellékvesék, az immunrendszer működését és a vérkeringést serkenti; növeli az agy és az agyalapi mirigy vérellátását; javítja az egyensúlyérzéket; rendszeresen végezve tisztítja a vért; enyhíti az aranyérbántalmakat, a visszérproblémákat és a nyirokpangást.

– A mozgás szervrendszerére: rugalmassá teszi a gerincet; erősíti a karokat és a vállövet.

Ellenjavallatok és javasolt könnyítések:

– A könyök, a vállízület és a gerinc gyulladásos és degeneratív megbetegedései, illetve minden olyan helyzetben, amikor a fordított testhelyzetek ellenjavallottak, ne végezd.

Felhasznált irodalom: Jóga tiszta forrásból: Dr. Tóth-Soma László, Képes Andrea, Medvegy Gergely

BAKAJA ZOLTÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon interaktívak voltak az órák, tetszett, és úgy érzem sokat tanultam. Hihetetlen, emberfeletti türelem és szeretet áradt a tanítónkból.

Nagyon felkészült és türelmes volt hozzánk. A tőle telhető legjobbat hozta ki belőlünk.

Nagyon sok javítási lehetőséget és sok vizsgázási időpontot adott számunkra a tanár úr, ez nagyon szimpatikus és becsülendő volt számomra.

BANYÁR MAGDOLNA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása és hitelessége az oktatott témákkal kapcsolatban bámulatra méltó. Mindezt úgy adja elő, mintha ez a világ legegyszerűbb és legkönnyebb dolga lenne. A valóságban mindez sok év tanulása, bizonyossága és elkötelezettsége. Felejthetetlen élményt nyújtottak az órái.

Mérhetetlen türelemmel, megértéssel adta át a tanárnő az alapokat. Nem volt kérdés, amire ne kaptunk volna kielégítő választ.

Nagyon jók az órák, melyek amolyan beszélgető stílusban zajlanak, ettől olyan családias a hangulat. A Tanárnő kisugárzása megragadó, élvezetes hallgatni. Erős, karakán, szenvedélyes és hiteles.

TASI ISTVÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon érdekes, színvonalas, vidám hangulatú órák voltak. A tanár úr érthetően magyarázta el a dolgokat. Kérdéseinkre mindig kimerítő válaszokat kaptunk. Teljes mértékben elégedett vagyok a munkájával.

Kiváló előadó, kimeríthetetlen lelkesedéssel. Mindig aktualizálja a tananyagot, más forrásból is hoz példát, történetet, hogy könnyítse a megértést. Nagyon nyitott, őszinte és a tekintélyt ezzel vívja ki magának.

Nagyon szeretem az óráit a tanár úrnak. A mérhetetlen elköteleződés és óriási tudás, ami áthatja az óráit, hihetetlenül magával ragadó. Az előadások érdekesek, tanulságosak, és egy nagyon odaillő humor is jelen van. 🙂

TÓTH-SOMA LÁSZLÓ HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Imádom a tanár úr óráit. Látszik, hogy hatalmas tudása van. Az órák érdekesek voltak, sok extra dolgot és sztorit hallhattunk, amelyek nincsenek benne a tananyagban. Ettől nagyon izgalmasak voltak az előadások.

Fantasztikusan felkészült, nagy tudású oktató! Érdekes, a hallgatók szemszögét átlátó előadásokat hallhattam, nem lankadt a figyelmem az órákon.

A tanár úr tudása, szakmai felkészültsége szavakkal ki nem fejezhető. Szuper órák, érdekes kisfilmekkel, képekkel tarkítva. Nagyon szeretem hallgatni!

JENEY RITA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása, vidámsága és jóindulata minden alkalommal lenyűgöz. Nagyon jól fel volt építve a félév anyaga. A tanárnő nagyon türelmes volt, és jól magyarázott. Szépen, lépésről lépésre haladtunk, így könnyen feldolgozható volt az anyag.

A tanárnő minden alkalommal a saját, már meglévő, mély és egybefűzött tudásának részeit pontosan és olyan elemekkel egybefűzve adja át, melyek segítenek a nyelv igazi megértésében. Csak pozitívat tudok róla mondani.

Maximális felkészültség és éleslátás. Barátságos és szakmailag magas színvonalú óravezetés. Mindig hasznos és objektív értékelése a munkámnak. Azért szeretek együtt dolgozni és kutatni a tanárnővel, mert minden alkalommal fejlődöm, jobb leszek abban, aminek ő a szakértője.

KAPISINSZKY JUDIT HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő minden alkalommal nagyon jól felépítette az órát, alaposan átvettünk mindent, rendszeresen ismételtünk, lehetett kérdezni, türelmesen elmondott, megmutatott nekünk mindent többször is. Szerencsések vagyunk, hogy ő tanít minket!

Juditot kiváló jógaoktatónak tartom. Türelmes, precíz és maximalista. Nagyon örülök, hogy a “jósorsom” hozzávezetett. Ideálisabb oktatót nem tudnék magam számára elképzelni. Nagyon lélekemelőek a közös meditációk, mantrázások!

Igazi példakép számomra. Külön tetszik, hogy mindent az alapoktól kezdtünk, és csak az kerül számonkérésre, ami a gyakorlati órán elhangzott/bemutatásra került; így nem tesznek különbséget a kezdő és a gyakorlott jógások között.

KÉPES ANDREA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Pontos, precíz, alapos magyarázat, a tanulók objektív, de ösztönző jellegű értékelése!

Az oktató példamutató viselkedése, felkészültsége és személyes stílusa miatt örömmel járok hozzá. Biztonságban érzem magam az órákon technikai szempontból.

Az órai anyag, a jegyzet és az ahhoz tartozó tanári magyarázatok minden tekintetben segítik a hallgatók felkészülését. Ráadásul a tanári segítségnyújtás rendkívüli módon támogatja a gyakorló fizikai, mentális és lelki fejlődését.

MAGYAR MÁRTA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Mindig izgalmas, mindig érthető és könnyen befogadható feladatok, magyarázatok. A tantárgy kiváló ismerete és nagy szeretete sugárzott minden órán. Türelem és többszörös gyakorlás, mindent átbeszéltünk és önállóan, meg csoportosan is bizonyíthattunk. Nagyon vártam minden órát, nagy adomány volt ez a kurzus.

A tanárnő kedves, jó előadó, felkészült és lelkiismeretes. Szeretem, ahogy mindenféle segédanyagokkal segíti a megértésünk. Érthető tanítás, magas színvonal. Felkészültsége, tudása bámulatos számomra.

Az oktató felkészültsége minden alkalommal 100%-osnak bizonyult, ahogy a magyarázat érthetősége is. Tökéletes órafelépítés párosul hatalmas tudással a tanárnőnél.

MARKWARTHNÉ LENGYEL PIROSKA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Az oktatónk személyisége és tanítási stílusa is elnyerte a szimpátiámat. A tanárnő felkészült, pontos, magyarázatai érthetőek, emberként pedig kedves és barátságos.

Az oktató maximálisan felkészült és segítőkész volt, a nagy mennyiségű tudásanyagot élvezetessé és érdekessé tette a hallgatók számára.

Látszott, hogy a tanárnő sokat készült az órákra. Mindig hozott nekünk valami érdekességet, történetet. Lelkiismeretesen végezte a munkáját, felkészültsége, precizitása bámulatos. Egy élmény volt az óra!

RÁTKAI GERGŐ PÉTER HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Kicsit laza, humoros, fiatalos, olyan amilyennek az ő korában lenni kell. Biztos vagyok benne, hogy mindenben maximálisan számíthatunk rá, ami az ő szakterületét jelenti.

Hasznos és érdekes órák voltak, éreztem, ahogy fejlődöm hétről hétre. Jobban értem a versekhez fűzött magyarázatokat, és a szakdolgozathoz is nagy segítség volt ez a kurzus.

Felkészült, rugalmas, türelmes, megértő, segítőkész, jól látja a hallgatók problémáit, szempontjait. Nagyon jó hangulatú órák voltak. Minden szempontból ötös.