Supta-vīrāsana – Lefekvő hőspózOssza meg!


Supta-vīrāsana: supta = alvó/fekvő, vīra = hős → Lefekvő hőspóz

Testhelyzet: ülő, a törzs-csípő mozgása szerint: csípőnyitó, erő: 2. szint.

A felvétel és a lebontás lépései:

A kiindulási póza: vīrāsana.

  1. A tenyereidet tedd a lábfejek mögé a talajra. Rájuk támaszkodva emeld meg a medencédet, és billentsd úgy, hogy a farokcsontot magad alá húzod. Nyújtsd a derekadat.
  2. Fokozatosan ereszkedj hátra és feküdj a talajra. Közben figyelj arra, hogy a gerinced ne rotálódjon, a mellkas folyamatosan előre nézzen. Az alábbi fokozatokban ereszkedj hátra:
  3. a) A nyújtott karokkal támaszkodj a törzs mögött.
  4. b) Alkartámasszal tartsd meg a törzset.
  5. c) A fejtetőd kerüljön a talajra, miközben a két alkar is segít a tartásban. A hátad még nincs lent, azzal homorítasz.
  6. d) A hátad is leengeded a talajra és a két kart kinyújtod a fej fölött a talajon, tenyérrel fölfelé.

Csak addig hajolj hátra, ameddig a térdeid a talajon maradnak, maximum csípőszélességig nyitva.

  1. A póz bontásaként először hozd a karjaidat a törzsed mellé, támaszkodj a könyöködre. Emeld fel félig a törzsed, feszítsd meg a hasd, majd támaszkodj át a tenyereidre és told tovább magad egész vīrāsanáig. Figyelj arra, hogy itt se rotálódjon a gerinced.
  2. A kezeidre támaszkodva belégzéssel emeld ki a medencéd a két lábfej közül, aztán a térdek előtt támaszkodva érkezz meg négykézláb állásba. Innen, lassan mozdulva, felváltva nyújtsd ki a lábaidat hátrafelé, lábujjhegyen megtámaszkodva, a sarkakat eltolva. Vajrāsanába vagy daṇḍāsanában pihenj meg.

A kitartás alatti erővonalak és akciók:

– A lábfej aktívan dolgozik, lábszáradat told a talaj irányába, a nagylábujjakkal hátrafelé nyújtózz, míg a bokát a csípő felé húzd.

– A combokat tartsd együtt (vagy csípőszélességben) és engedd süllyedni a combcsontot a talaj irányába, a comb tövét forgasd befelé-lefelé (a talaj felé), és a combbal nyújtózz a térd irányába.

– A farokcsontot húzd magad alá, a derekad tartsd hosszan. A köldöködet finoman húzd befelé.

– A mellkasod legyen nyitott, emeld a szegycsontot, de az alsó bordákat húzd vissza. A megtartott és széles vállövtől nyújtózz a karokkal a fej fölött a talajon, tenyérrel fölfelé. A lapocka és a kar süllyed a talaj irányába.

– A testeddel ellentétesen nyújtózz két irányba: a térd-farokcsont egyik irányba, míg a fejtető-kar a másikba. Eközben a lábak és karok nehezednek a talaj felé: ez a munka fogja tehermentesíteni a derekat.

A kitartás alatti figyelemvezetések és légzések:

BL a köldöktől vidd két irányba a figyelmed: nyújtózz a farokcsonttal és a térddel az egyik irányba, a másikba pedig a fejtetővel és a karral. KL a köldöktől kiindulva vezesd lefelé a figyelmed a test alsó részére: süllyeszd a lábad és a karod a talajba.

Variánsok:

Vīrāsana (hőspóz): még nem fekszel hanyatt, csak a két lábfej között ülsz.

Felkészítő āsanák:

– A boka, a lábszár, az elülső comb nyújtására: vajrāsana, vīrāsana, mālāsana, ekapāda-prasārāsana, vīrabhadrāsana 1.

Rávezető eszközös és páros gyakorlatok:

A vīrāsana rávezetésein kívül:

– A lábszár és a comb nyújtására végezz vajrāsanából hátrahajlásokat, oly mértékben, amit még enged a tested.

– Segít a térdet lent tartani, ha súlyt (pl.: babzsák, hengerpárna) teszel a combodra, vagy megkéred egy társad, hogy tenyereljen rá, és nehezítse a talaj irányába.

– Könnyítés lehet a fél lefekvő hőspóz: az egyik lábad nyújtva van, a másik hajlítva, és ebből a pózból hajolsz hátra.

– Falnál végzett négyfejű combizom nyújtás. (Lásd a részletes leírását a rávezető gyakorlatoknál)

– A comb lazítására vedd fel az ekapāda-prasārāsanát hátul hajlított térddel. (Lásd a részletes leírását a rávezető gyakorlatoknál)

– Oldalt fekvésből a térdfeszítő izmok nyújtása. (Lásd a részletes leírását a rávezető gyakorlatoknál)

– Ha még nem tudsz teljesen hanyatt feküdni, de hosszabb ideig ki szeretnéd tartani a pózt, akkor a gerincoszlopod alatt hosszan elfektetett hengerpárnára (akár kettőre) feküdj.

Hatások:

– A tudatra: nyugalmat és biztonságérzetet ad.

– Az energetikára: a mūlādhāra cakrát harmonizálja.

– A szervekre és szervrendszerekre: masszírozza a hasi szerveket, emésztés javító; enyhíti az emésztőszervi problémákat, a székrekedést és a menstruációs görcsöket.

– A mozgás szervrendszerére: nyújtja a lábfejet, bokát, combot, hasat és a csípőhorpasz mély izmait; javítja a lábboltozat süllyedést; a láb fáradságon és nehézség érzésen segít.

Ellenjavallatok és javasolt könnyítések:

– A boka, a térd degeneratív és gyulladásos betegségei esetén ne végezd (kiemelten a térdszalag és porc problémáinál).

– Csak akkor csináld, ha a csípőd elég laza hozzá, és fájdalommentesen le tudsz ülni a talajra vīrāsanában. Amíg blokk, vagy pléd kell az ülőgumók alá, addig legfeljebb hengerpárnákra feküdj.

– Kötött izmok esetén a helyzettől függően eszközzel, könnyített pozícióban végezd, de minden esetben óvatosan vedd fel a gyakorlatot. Ha tompa húzódást érzel az izmokban, az nem baj, de ha égő, szúró, hasító fájdalmat tapasztalsz a térdben, akkor ne végezd még könnyítéssel sem.

Felhasznált irodalom: Jóga tiszta forrásból: Dr. Tóth-Soma László, Képes Andrea, Medvegy Gergely

BAKAJA ZOLTÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon interaktívak voltak az órák, tetszett, és úgy érzem sokat tanultam. Hihetetlen, emberfeletti türelem és szeretet áradt a tanítónkból.

Nagyon felkészült és türelmes volt hozzánk. A tőle telhető legjobbat hozta ki belőlünk.

Nagyon sok javítási lehetőséget és sok vizsgázási időpontot adott számunkra a tanár úr, ez nagyon szimpatikus és becsülendő volt számomra.

BANYÁR MAGDOLNA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása és hitelessége az oktatott témákkal kapcsolatban bámulatra méltó. Mindezt úgy adja elő, mintha ez a világ legegyszerűbb és legkönnyebb dolga lenne. A valóságban mindez sok év tanulása, bizonyossága és elkötelezettsége. Felejthetetlen élményt nyújtottak az órái.

Mérhetetlen türelemmel, megértéssel adta át a tanárnő az alapokat. Nem volt kérdés, amire ne kaptunk volna kielégítő választ.

Nagyon jók az órák, melyek amolyan beszélgető stílusban zajlanak, ettől olyan családias a hangulat. A Tanárnő kisugárzása megragadó, élvezetes hallgatni. Erős, karakán, szenvedélyes és hiteles.

TASI ISTVÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon érdekes, színvonalas, vidám hangulatú órák voltak. A tanár úr érthetően magyarázta el a dolgokat. Kérdéseinkre mindig kimerítő válaszokat kaptunk. Teljes mértékben elégedett vagyok a munkájával.

Kiváló előadó, kimeríthetetlen lelkesedéssel. Mindig aktualizálja a tananyagot, más forrásból is hoz példát, történetet, hogy könnyítse a megértést. Nagyon nyitott, őszinte és a tekintélyt ezzel vívja ki magának.

Nagyon szeretem az óráit a tanár úrnak. A mérhetetlen elköteleződés és óriási tudás, ami áthatja az óráit, hihetetlenül magával ragadó. Az előadások érdekesek, tanulságosak, és egy nagyon odaillő humor is jelen van. 🙂

TÓTH-SOMA LÁSZLÓ HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Imádom a tanár úr óráit. Látszik, hogy hatalmas tudása van. Az órák érdekesek voltak, sok extra dolgot és sztorit hallhattunk, amelyek nincsenek benne a tananyagban. Ettől nagyon izgalmasak voltak az előadások.

Fantasztikusan felkészült, nagy tudású oktató! Érdekes, a hallgatók szemszögét átlátó előadásokat hallhattam, nem lankadt a figyelmem az órákon.

A tanár úr tudása, szakmai felkészültsége szavakkal ki nem fejezhető. Szuper órák, érdekes kisfilmekkel, képekkel tarkítva. Nagyon szeretem hallgatni!

JENEY RITA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása, vidámsága és jóindulata minden alkalommal lenyűgöz. Nagyon jól fel volt építve a félév anyaga. A tanárnő nagyon türelmes volt, és jól magyarázott. Szépen, lépésről lépésre haladtunk, így könnyen feldolgozható volt az anyag.

A tanárnő minden alkalommal a saját, már meglévő, mély és egybefűzött tudásának részeit pontosan és olyan elemekkel egybefűzve adja át, melyek segítenek a nyelv igazi megértésében. Csak pozitívat tudok róla mondani.

Maximális felkészültség és éleslátás. Barátságos és szakmailag magas színvonalú óravezetés. Mindig hasznos és objektív értékelése a munkámnak. Azért szeretek együtt dolgozni és kutatni a tanárnővel, mert minden alkalommal fejlődöm, jobb leszek abban, aminek ő a szakértője.

KAPISINSZKY JUDIT HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő minden alkalommal nagyon jól felépítette az órát, alaposan átvettünk mindent, rendszeresen ismételtünk, lehetett kérdezni, türelmesen elmondott, megmutatott nekünk mindent többször is. Szerencsések vagyunk, hogy ő tanít minket!

Juditot kiváló jógaoktatónak tartom. Türelmes, precíz és maximalista. Nagyon örülök, hogy a “jósorsom” hozzávezetett. Ideálisabb oktatót nem tudnék magam számára elképzelni. Nagyon lélekemelőek a közös meditációk, mantrázások!

Igazi példakép számomra. Külön tetszik, hogy mindent az alapoktól kezdtünk, és csak az kerül számonkérésre, ami a gyakorlati órán elhangzott/bemutatásra került; így nem tesznek különbséget a kezdő és a gyakorlott jógások között.

KÉPES ANDREA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Pontos, precíz, alapos magyarázat, a tanulók objektív, de ösztönző jellegű értékelése!

Az oktató példamutató viselkedése, felkészültsége és személyes stílusa miatt örömmel járok hozzá. Biztonságban érzem magam az órákon technikai szempontból.

Az órai anyag, a jegyzet és az ahhoz tartozó tanári magyarázatok minden tekintetben segítik a hallgatók felkészülését. Ráadásul a tanári segítségnyújtás rendkívüli módon támogatja a gyakorló fizikai, mentális és lelki fejlődését.

MAGYAR MÁRTA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Mindig izgalmas, mindig érthető és könnyen befogadható feladatok, magyarázatok. A tantárgy kiváló ismerete és nagy szeretete sugárzott minden órán. Türelem és többszörös gyakorlás, mindent átbeszéltünk és önállóan, meg csoportosan is bizonyíthattunk. Nagyon vártam minden órát, nagy adomány volt ez a kurzus.

A tanárnő kedves, jó előadó, felkészült és lelkiismeretes. Szeretem, ahogy mindenféle segédanyagokkal segíti a megértésünk. Érthető tanítás, magas színvonal. Felkészültsége, tudása bámulatos számomra.

Az oktató felkészültsége minden alkalommal 100%-osnak bizonyult, ahogy a magyarázat érthetősége is. Tökéletes órafelépítés párosul hatalmas tudással a tanárnőnél.

MARKWARTHNÉ LENGYEL PIROSKA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Az oktatónk személyisége és tanítási stílusa is elnyerte a szimpátiámat. A tanárnő felkészült, pontos, magyarázatai érthetőek, emberként pedig kedves és barátságos.

Az oktató maximálisan felkészült és segítőkész volt, a nagy mennyiségű tudásanyagot élvezetessé és érdekessé tette a hallgatók számára.

Látszott, hogy a tanárnő sokat készült az órákra. Mindig hozott nekünk valami érdekességet, történetet. Lelkiismeretesen végezte a munkáját, felkészültsége, precizitása bámulatos. Egy élmény volt az óra!

RÁTKAI GERGŐ PÉTER HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Kicsit laza, humoros, fiatalos, olyan amilyennek az ő korában lenni kell. Biztos vagyok benne, hogy mindenben maximálisan számíthatunk rá, ami az ő szakterületét jelenti.

Hasznos és érdekes órák voltak, éreztem, ahogy fejlődöm hétről hétre. Jobban értem a versekhez fűzött magyarázatokat, és a szakdolgozathoz is nagy segítség volt ez a kurzus.

Felkészült, rugalmas, türelmes, megértő, segítőkész, jól látja a hallgatók problémáit, szempontjait. Nagyon jó hangulatú órák voltak. Minden szempontból ötös.