Siddhāsana – Tökéletes ülésmódOssza meg!


Siddhāsana: siddha = tökéletes → Tökéletes ülésmód

Testhelyzet: ülő, a törzs-csípő mozgása szerint: középhelyzet és csípőnyitó, erő: 1. szint.

A felvétel és a lebontás lépései:

Kiindulási póza: daṇḍāsana.

  1. Hajlítsd be félig a jobb lábad, aztán teljesen a bal lábad. A sarkad egészen a gáthoz húzva a bal talpat simítsd a jobb comb belső oldalához.
  2. Ezután hajlítsd be a jobb lábadat is teljesen. Tedd a jobb lábfejed a bal bokára úgy, hogy a sarkat a szeméremcsont elé helyezed. A jobb külboka a bal belső sarokgödörbe illeszkedik, a jobb külső talpél pedig a bal comb és lábszár közé kerül.

Kitartás közben figyelj a következőkre: a lábfejeidet tartsd aktívan, a lábfej legyen a lábszár folytatása. A medence, a törzs és a nyak helyzete legyen ugyanaz, mint daṇḍāsanában. A karok lazán az öledben vagy a térdeiden nyugodjanak.

  1. A póz bontásakor először nyújtsd ki a jobb, majd aztán a bal lábad és érkezz meg a kiinduló pózba.

A kitartás alatti erővonalak és akciók:

– A lágyékot, a belső combot lazítsd el, a térdeidet engedd a talaj irányába, a lábszárakat nyújtsd a nagylábujj irányába.

– A stabil láb, az aktív gátizom-munka és a megfelelően elhelyezett ülőgumók stabilizálják a medencédet. Innen nyújtózz a fejtetővel fölfelé.

– A lábszár nyújtásból és a lent tartott térdből erőt véve emeld a szegycsontot.

– A szegycsonttól nyújtózz kifelé a kulcscsonttal a vállcsúcs felé. Gördítsd lefelé-hátra a vállat, a vállból nyújtózz lefelé a könyökkel, a lapockát mozdítsd befelé-lefelé.

– Nyújtsd az oldaladat is: a csípőlapáttól törekszik föl a törzs két oldala.

– A keresztcsont és a nyakszirtcsont legyen egy vonalban egymással. Nézz előre, az állad húzd enyhén lefelé-hátrafelé.

A kitartás alatti figyelemvezetések és légzések:

BL lentről emeld fel a figyelmed fölfelé: aktiváld a lábszárad, emeld a szegycsontot, nyújtózz a fejtetővel fölfelé. KL fentről vezesd a figyelmed lefelé: (az elért magasságot megtartva) az arc bőre folyik lefelé, a lapocka belesimul a hátba, a könyök nyújtózik a talaj irányába, a medence és a térd süllyed lefelé.

Variánsok:

Könnyített verzió: a bokáid nem egymáson vannak, hanem egymás előtt a talajon.

Felkészítő āsanák:

– A törzs akcióinak tudatosítására: tāḍāsana.

– A medence helyzetének tudatosítására: daṇḍāsana, vajrāsana.

– A csípő lazítására és a medence megtartására: sukhāsana.

Rávezető eszközös és páros gyakorlatok:

– Az egyenes ülést segít megérezni, ha a fal elé ülsz úgy, hogy a keresztcsontod, a lapockád és a fejed hátsó része a falhoz simul.

– Kötött csípő és derék esetén a medencéd helyes tartására vezet rá, ha blokkot helyezel az ülőgumók alá.

– Helyére teszi a vállakat, a lapockákat, ha siddhāsanában a medence mellett (vagy a törzs mögött) a talajra támaszkodsz az ujjbegyekkel. Hajlítsd hátra a könyökeidet, illetve finoman közelítsd őket, mintha eltolnád a kézfejed hátra és csavarnád azokat egymás felé. Ha pedig a talaj felé nyomod az ujjaidat, akkor a gerinc nyújtásához vehetsz erőt a földtől.

– A törzs nyújtását és az egyenes ülést segíti elő az urdhva-hasta-siddhāsana falnál végezve, vagy segítővel kivitelezve. Páros gyakorlat esetében a társad mögéd állva a lábszárával támasztja meg a gerincoszlopod, és kezeivel húzza felfelé a karjaidat.

– A combot és a derekat nyújtja, ha siddhāsanában nyújtózó gerinccel előre hajlítod a törzsed.

– Térdfeszülés esetén több rétegben összehajtogatott hevedert tehetsz a térdhajlat alá.

Hatások:

– A tudatra: kényelmes ülés meditációhoz, prānajámához; békéssé teszi az elmét és frissé az intelligenciát.

– Az energetikára: a mūlādhāra és az ājñā cakrát harmonizálja.

– A szervekre és szervrendszerekre: fokozza a hasi és ágyéki vérellátást; energetizálja a kismedencei és hasi szerveket.

– A mozgás szervrendszerére: oldja a térd, a csípő és a boka merevséget; javítja a tartást.

Ellenjavallatok és javasolt könnyítések:

– Kötött csípő és térdproblémák esetén ne, vagy csakis körültekintően (esetleges könnyítéssel) végezd.

Felhasznált irodalom: Jóga tiszta forrásból: Dr. Tóth-Soma László, Képes Andrea, Medvegy Gergely

BAKAJA ZOLTÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon interaktívak voltak az órák, tetszett, és úgy érzem sokat tanultam. Hihetetlen, emberfeletti türelem és szeretet áradt a tanítónkból.

Nagyon felkészült és türelmes volt hozzánk. A tőle telhető legjobbat hozta ki belőlünk.

Nagyon sok javítási lehetőséget és sok vizsgázási időpontot adott számunkra a tanár úr, ez nagyon szimpatikus és becsülendő volt számomra.

BANYÁR MAGDOLNA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása és hitelessége az oktatott témákkal kapcsolatban bámulatra méltó. Mindezt úgy adja elő, mintha ez a világ legegyszerűbb és legkönnyebb dolga lenne. A valóságban mindez sok év tanulása, bizonyossága és elkötelezettsége. Felejthetetlen élményt nyújtottak az órái.

Mérhetetlen türelemmel, megértéssel adta át a tanárnő az alapokat. Nem volt kérdés, amire ne kaptunk volna kielégítő választ.

Nagyon jók az órák, melyek amolyan beszélgető stílusban zajlanak, ettől olyan családias a hangulat. A Tanárnő kisugárzása megragadó, élvezetes hallgatni. Erős, karakán, szenvedélyes és hiteles.

TASI ISTVÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon érdekes, színvonalas, vidám hangulatú órák voltak. A tanár úr érthetően magyarázta el a dolgokat. Kérdéseinkre mindig kimerítő válaszokat kaptunk. Teljes mértékben elégedett vagyok a munkájával.

Kiváló előadó, kimeríthetetlen lelkesedéssel. Mindig aktualizálja a tananyagot, más forrásból is hoz példát, történetet, hogy könnyítse a megértést. Nagyon nyitott, őszinte és a tekintélyt ezzel vívja ki magának.

Nagyon szeretem az óráit a tanár úrnak. A mérhetetlen elköteleződés és óriási tudás, ami áthatja az óráit, hihetetlenül magával ragadó. Az előadások érdekesek, tanulságosak, és egy nagyon odaillő humor is jelen van. 🙂

TÓTH-SOMA LÁSZLÓ HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Imádom a tanár úr óráit. Látszik, hogy hatalmas tudása van. Az órák érdekesek voltak, sok extra dolgot és sztorit hallhattunk, amelyek nincsenek benne a tananyagban. Ettől nagyon izgalmasak voltak az előadások.

Fantasztikusan felkészült, nagy tudású oktató! Érdekes, a hallgatók szemszögét átlátó előadásokat hallhattam, nem lankadt a figyelmem az órákon.

A tanár úr tudása, szakmai felkészültsége szavakkal ki nem fejezhető. Szuper órák, érdekes kisfilmekkel, képekkel tarkítva. Nagyon szeretem hallgatni!

JENEY RITA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása, vidámsága és jóindulata minden alkalommal lenyűgöz. Nagyon jól fel volt építve a félév anyaga. A tanárnő nagyon türelmes volt, és jól magyarázott. Szépen, lépésről lépésre haladtunk, így könnyen feldolgozható volt az anyag.

A tanárnő minden alkalommal a saját, már meglévő, mély és egybefűzött tudásának részeit pontosan és olyan elemekkel egybefűzve adja át, melyek segítenek a nyelv igazi megértésében. Csak pozitívat tudok róla mondani.

Maximális felkészültség és éleslátás. Barátságos és szakmailag magas színvonalú óravezetés. Mindig hasznos és objektív értékelése a munkámnak. Azért szeretek együtt dolgozni és kutatni a tanárnővel, mert minden alkalommal fejlődöm, jobb leszek abban, aminek ő a szakértője.

KAPISINSZKY JUDIT HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő minden alkalommal nagyon jól felépítette az órát, alaposan átvettünk mindent, rendszeresen ismételtünk, lehetett kérdezni, türelmesen elmondott, megmutatott nekünk mindent többször is. Szerencsések vagyunk, hogy ő tanít minket!

Juditot kiváló jógaoktatónak tartom. Türelmes, precíz és maximalista. Nagyon örülök, hogy a “jósorsom” hozzávezetett. Ideálisabb oktatót nem tudnék magam számára elképzelni. Nagyon lélekemelőek a közös meditációk, mantrázások!

Igazi példakép számomra. Külön tetszik, hogy mindent az alapoktól kezdtünk, és csak az kerül számonkérésre, ami a gyakorlati órán elhangzott/bemutatásra került; így nem tesznek különbséget a kezdő és a gyakorlott jógások között.

KÉPES ANDREA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Pontos, precíz, alapos magyarázat, a tanulók objektív, de ösztönző jellegű értékelése!

Az oktató példamutató viselkedése, felkészültsége és személyes stílusa miatt örömmel járok hozzá. Biztonságban érzem magam az órákon technikai szempontból.

Az órai anyag, a jegyzet és az ahhoz tartozó tanári magyarázatok minden tekintetben segítik a hallgatók felkészülését. Ráadásul a tanári segítségnyújtás rendkívüli módon támogatja a gyakorló fizikai, mentális és lelki fejlődését.

MAGYAR MÁRTA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Mindig izgalmas, mindig érthető és könnyen befogadható feladatok, magyarázatok. A tantárgy kiváló ismerete és nagy szeretete sugárzott minden órán. Türelem és többszörös gyakorlás, mindent átbeszéltünk és önállóan, meg csoportosan is bizonyíthattunk. Nagyon vártam minden órát, nagy adomány volt ez a kurzus.

A tanárnő kedves, jó előadó, felkészült és lelkiismeretes. Szeretem, ahogy mindenféle segédanyagokkal segíti a megértésünk. Érthető tanítás, magas színvonal. Felkészültsége, tudása bámulatos számomra.

Az oktató felkészültsége minden alkalommal 100%-osnak bizonyult, ahogy a magyarázat érthetősége is. Tökéletes órafelépítés párosul hatalmas tudással a tanárnőnél.

MARKWARTHNÉ LENGYEL PIROSKA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Az oktatónk személyisége és tanítási stílusa is elnyerte a szimpátiámat. A tanárnő felkészült, pontos, magyarázatai érthetőek, emberként pedig kedves és barátságos.

Az oktató maximálisan felkészült és segítőkész volt, a nagy mennyiségű tudásanyagot élvezetessé és érdekessé tette a hallgatók számára.

Látszott, hogy a tanárnő sokat készült az órákra. Mindig hozott nekünk valami érdekességet, történetet. Lelkiismeretesen végezte a munkáját, felkészültsége, precizitása bámulatos. Egy élmény volt az óra!

RÁTKAI GERGŐ PÉTER HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Kicsit laza, humoros, fiatalos, olyan amilyennek az ő korában lenni kell. Biztos vagyok benne, hogy mindenben maximálisan számíthatunk rá, ami az ő szakterületét jelenti.

Hasznos és érdekes órák voltak, éreztem, ahogy fejlődöm hétről hétre. Jobban értem a versekhez fűzött magyarázatokat, és a szakdolgozathoz is nagy segítség volt ez a kurzus.

Felkészült, rugalmas, türelmes, megértő, segítőkész, jól látja a hallgatók problémáit, szempontjait. Nagyon jó hangulatú órák voltak. Minden szempontból ötös.