Śavāsana – HullapózOssza meg!


Śavāsana: śava = hulla → Hullapóz

Testhelyzet: háton fekvő, a törzs-csípő mozgása szerint: középhelyzet, erő: 1. szint.

A felvétel és a lebontás lépései:

A kiindulási póza: hanyatt fekvés.

  1. Hanyatt fekvésben húzd fel a lábaidat talpra. A fejed legyen középhelyzetben, majd a fejtetővel és a farokcsonttal két irányba törekedve nyújtsd meg a gerinced.
  2. A farizmokat a kezeiddel told hátrafelé és kifelé.
  3. A medencét billentve közelítsd a derekadat a talajhoz, majd lazítsd el a medencét.
  4. Magadat elölről átölelve, oldalról fogd meg a lapocka bőrét és húzd ki oldalra, majd lazítsd el a lapockák környékét.
  5. A karjaidat nyújtva fektesd a test mellett két oldalt, tenyérrel felfelé, a hüvelykujj begyével/körmével a földre támaszkodva rotáld felfelé a kart a kisujj irányába. Tartsd ki egy pillanatra a nyújtást és csavarást, majd lazítsd el a karokat, engedd őket a talajra simulni.
  6. A jobb sarkat a földön csúsztatva told el magunktól, nyújtsd ki a jobb térded. Tartsd meg a jobb lábad, nyújtózz aktívan vele. Majd hajtsd végre ugyanezt a bal lábaddal is, így mindkét láb nyújtva lesz.
  7. A két aktívan megtartott lábat engedd el, és hagyd a lábfejeket lazán oldalra billenni.
  8. Relaxáció segítségével lazítsd el az egész tested.

A kitartás alatti erővonalak és akciók:

Nincs izommunka, teljes ellazulás van.

A kitartás alatti figyelemvezetések és légzések:

Puha, egyenletes a légzés. BL nyugalmat veszel magadhoz. KL elengedsz minden feszültséget. (Vezetett relaxáció során, ahogy az oktató instruálja.)

Variánsok:

Hasi śavāsana: hasra fekszel, a fejed a két egymásra fektetett kézfejen pihen, a lábfejek befelé néznek, a sarkak oldalra dőlnek.

Stabil oldalfekvés: feküdj az oldaladra, a lent lévő lábad lazán nyújtva marad, a fent lévő lábad hajlítsd be. A karok esetében a lent lévőt hajlítsd be, a fej ezen pihen, míg a másik kar a mellkas előtt behajlítva nyugszik.

Felkészítő āsanák:

– Hanyatt fekvésben ellazulás.

– Mindenféle relaxációs technika.

Rávezető eszközös és páros gyakorlatok:

– Gerincprobléma és derékfájdalom esetén helyezz hengerpárnát a térdhajlatod alá.

– Ha az állad magasabban van, mint a homlokod, akkor tegyél támasztékot (plédet vagy blokkot) a fejed alá.

– Hasi tájéki súlyfelesleg esetén hosszan elfektetett hengerpárnára feküdj, mert ez tehermentesíti a tüdőt és segíti a légzést.

– A gerincoszlop nyújtására páros gyakorlatban vedd fel a savāsanát és nyújts ki a karod a fejed fölött. A segítőd álljon melléd harántterpeszbe úgy, hogy egyik lába melletted legyen, a másik pedig a kinyújtott kezednél, lábujjhegyen. Fogd meg a társad lábszárát, ő pedig próbálja meg lenyomni a sarkát a talajra, miközben kezeivel a medencédet tolja hátrafelé, ezzel nyújtva téged. Megtartott váll és nyújtott lábak mellett próbálj minél inkább részt venni a nyújtásban úgy, hogy fejtetővel egyik irányba, a farokcsonttal és a sarkakkal pedig a másik irányba törekszel.

Hatások:

– A tudatra: a feszültség, a stressz és a túlterheltség oldására kiváló; nyugtatja az elmét.

– Az energetikára: segíti a nāḍīkban az energia áramlást.

– A szervekre és szervrendszerekre: pihenteti a testet; ellazítja a belső szerveket és a beleket; támogatja a vér- és nyirokkeringést, az emésztést, a kiválasztást.

– A mozgás szervrendszerére: oldja az izmokban megbújó feszüléseket és görcsöket.

Ellenjavallatok és javasolt könnyítések:

– Nincs ellenjavallata.

– Túlzott izgatottság, szédülés, esetleg pánikroham esetén a hason fekvő változat ajánlott.

– Relaxáció közbeni sírásnál, illetve nyugtalan gyereknél érdemes oldalra fordulni magzatpózba, vagy stabil oldalfekvésbe.

Felhasznált irodalom: Jóga tiszta forrásból: Dr. Tóth-Soma László, Képes Andrea, Medvegy Gergely

BAKAJA ZOLTÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon interaktívak voltak az órák, tetszett, és úgy érzem sokat tanultam. Hihetetlen, emberfeletti türelem és szeretet áradt a tanítónkból.

Nagyon felkészült és türelmes volt hozzánk. A tőle telhető legjobbat hozta ki belőlünk.

Nagyon sok javítási lehetőséget és sok vizsgázási időpontot adott számunkra a tanár úr, ez nagyon szimpatikus és becsülendő volt számomra.

BANYÁR MAGDOLNA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása és hitelessége az oktatott témákkal kapcsolatban bámulatra méltó. Mindezt úgy adja elő, mintha ez a világ legegyszerűbb és legkönnyebb dolga lenne. A valóságban mindez sok év tanulása, bizonyossága és elkötelezettsége. Felejthetetlen élményt nyújtottak az órái.

Mérhetetlen türelemmel, megértéssel adta át a tanárnő az alapokat. Nem volt kérdés, amire ne kaptunk volna kielégítő választ.

Nagyon jók az órák, melyek amolyan beszélgető stílusban zajlanak, ettől olyan családias a hangulat. A Tanárnő kisugárzása megragadó, élvezetes hallgatni. Erős, karakán, szenvedélyes és hiteles.

TASI ISTVÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon érdekes, színvonalas, vidám hangulatú órák voltak. A tanár úr érthetően magyarázta el a dolgokat. Kérdéseinkre mindig kimerítő válaszokat kaptunk. Teljes mértékben elégedett vagyok a munkájával.

Kiváló előadó, kimeríthetetlen lelkesedéssel. Mindig aktualizálja a tananyagot, más forrásból is hoz példát, történetet, hogy könnyítse a megértést. Nagyon nyitott, őszinte és a tekintélyt ezzel vívja ki magának.

Nagyon szeretem az óráit a tanár úrnak. A mérhetetlen elköteleződés és óriási tudás, ami áthatja az óráit, hihetetlenül magával ragadó. Az előadások érdekesek, tanulságosak, és egy nagyon odaillő humor is jelen van. 🙂

TÓTH-SOMA LÁSZLÓ HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Imádom a tanár úr óráit. Látszik, hogy hatalmas tudása van. Az órák érdekesek voltak, sok extra dolgot és sztorit hallhattunk, amelyek nincsenek benne a tananyagban. Ettől nagyon izgalmasak voltak az előadások.

Fantasztikusan felkészült, nagy tudású oktató! Érdekes, a hallgatók szemszögét átlátó előadásokat hallhattam, nem lankadt a figyelmem az órákon.

A tanár úr tudása, szakmai felkészültsége szavakkal ki nem fejezhető. Szuper órák, érdekes kisfilmekkel, képekkel tarkítva. Nagyon szeretem hallgatni!

JENEY RITA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása, vidámsága és jóindulata minden alkalommal lenyűgöz. Nagyon jól fel volt építve a félév anyaga. A tanárnő nagyon türelmes volt, és jól magyarázott. Szépen, lépésről lépésre haladtunk, így könnyen feldolgozható volt az anyag.

A tanárnő minden alkalommal a saját, már meglévő, mély és egybefűzött tudásának részeit pontosan és olyan elemekkel egybefűzve adja át, melyek segítenek a nyelv igazi megértésében. Csak pozitívat tudok róla mondani.

Maximális felkészültség és éleslátás. Barátságos és szakmailag magas színvonalú óravezetés. Mindig hasznos és objektív értékelése a munkámnak. Azért szeretek együtt dolgozni és kutatni a tanárnővel, mert minden alkalommal fejlődöm, jobb leszek abban, aminek ő a szakértője.

KAPISINSZKY JUDIT HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő minden alkalommal nagyon jól felépítette az órát, alaposan átvettünk mindent, rendszeresen ismételtünk, lehetett kérdezni, türelmesen elmondott, megmutatott nekünk mindent többször is. Szerencsések vagyunk, hogy ő tanít minket!

Juditot kiváló jógaoktatónak tartom. Türelmes, precíz és maximalista. Nagyon örülök, hogy a “jósorsom” hozzávezetett. Ideálisabb oktatót nem tudnék magam számára elképzelni. Nagyon lélekemelőek a közös meditációk, mantrázások!

Igazi példakép számomra. Külön tetszik, hogy mindent az alapoktól kezdtünk, és csak az kerül számonkérésre, ami a gyakorlati órán elhangzott/bemutatásra került; így nem tesznek különbséget a kezdő és a gyakorlott jógások között.

KÉPES ANDREA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Pontos, precíz, alapos magyarázat, a tanulók objektív, de ösztönző jellegű értékelése!

Az oktató példamutató viselkedése, felkészültsége és személyes stílusa miatt örömmel járok hozzá. Biztonságban érzem magam az órákon technikai szempontból.

Az órai anyag, a jegyzet és az ahhoz tartozó tanári magyarázatok minden tekintetben segítik a hallgatók felkészülését. Ráadásul a tanári segítségnyújtás rendkívüli módon támogatja a gyakorló fizikai, mentális és lelki fejlődését.

MAGYAR MÁRTA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Mindig izgalmas, mindig érthető és könnyen befogadható feladatok, magyarázatok. A tantárgy kiváló ismerete és nagy szeretete sugárzott minden órán. Türelem és többszörös gyakorlás, mindent átbeszéltünk és önállóan, meg csoportosan is bizonyíthattunk. Nagyon vártam minden órát, nagy adomány volt ez a kurzus.

A tanárnő kedves, jó előadó, felkészült és lelkiismeretes. Szeretem, ahogy mindenféle segédanyagokkal segíti a megértésünk. Érthető tanítás, magas színvonal. Felkészültsége, tudása bámulatos számomra.

Az oktató felkészültsége minden alkalommal 100%-osnak bizonyult, ahogy a magyarázat érthetősége is. Tökéletes órafelépítés párosul hatalmas tudással a tanárnőnél.

MARKWARTHNÉ LENGYEL PIROSKA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Az oktatónk személyisége és tanítási stílusa is elnyerte a szimpátiámat. A tanárnő felkészült, pontos, magyarázatai érthetőek, emberként pedig kedves és barátságos.

Az oktató maximálisan felkészült és segítőkész volt, a nagy mennyiségű tudásanyagot élvezetessé és érdekessé tette a hallgatók számára.

Látszott, hogy a tanárnő sokat készült az órákra. Mindig hozott nekünk valami érdekességet, történetet. Lelkiismeretesen végezte a munkáját, felkészültsége, precizitása bámulatos. Egy élmény volt az óra!

RÁTKAI GERGŐ PÉTER HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Kicsit laza, humoros, fiatalos, olyan amilyennek az ő korában lenni kell. Biztos vagyok benne, hogy mindenben maximálisan számíthatunk rá, ami az ő szakterületét jelenti.

Hasznos és érdekes órák voltak, éreztem, ahogy fejlődöm hétről hétre. Jobban értem a versekhez fűzött magyarázatokat, és a szakdolgozathoz is nagy segítség volt ez a kurzus.

Felkészült, rugalmas, türelmes, megértő, segítőkész, jól látja a hallgatók problémáit, szempontjait. Nagyon jó hangulatú órák voltak. Minden szempontból ötös.