Śaśāṅkāsana – Holdpóz (Babapóz)Ossza meg!


Śaśāṅkāsana: śaśa = nyúl, aṅka = jel, śaśāṅka = nyúl jeles/hold → Holdpóz (Babapóz)

Testhelyzet: ülő, a törzs-csípő mozgása szerint: előre hajló, erő: 1. szint.

A felvétel és a lebontás lépései:

A kiindulási póza: vajrāsana.

 1. A tenyereket vállszélességben a térdek elé helyezve belégzéssel emeld meg a mellkast, hosszan nyújtsd a hasat és a gerincet.
 2. Kilégzéssel hajolj előre, tedd le a homlokot a talajra, majd a  karjaidat a lábszár mellett felfelé néző tenyérrel hátra nyújtva pihentesd úgy, hogy a kézujjak a lábujjak felé mutassanak. A vállakat lazítsd el, a talaj felé engedve őket.

A kitartás alatti erővonalak és akciók:

 • Az ülőgumó a sarokhoz, a fej a talajhoz ér, vagy afelé nehezedik.
 • A medenceöv hátrafelé-lefelé süllyed a talaj irányába, míg a fej és vállöv előre-lefelé.
 • A törzs hosszú és a hát széles.

A kitartás alatti figyelemvezetések és légzések:

BL a test középpontjától viszed a figyelmed kifelé: tágul a tüdő, nyílik a mellkas, a rekeszizom tolódik lefelé, a hát szélesedik és hosszabbodik. KL a hát közepétől viszed a figyelmet két irányba, a medence és a fej irányába: a fejed/vállöved és a medencéd ellentétes irányba nyújtod/engeded lefelé.

Variánsok:

A kéztartás változatai: a kéz lehet a homlok alatt, egymáson lévő tenyérrel, vagy előre engedett karral, vagy a törzs/lábszár mellett lévő karral, esetleg a derékon összekulcsolt kézzel.

Aktív śaśāṅkāsana: kiinduló pózként használhatod: a karokat teljesen kinyújtod a fejed felett a talajon, vállszélességben letett tenyerekkel, míg a medencét kicsit megemeled és a lábfejeket lábujjakra támasztod csípőszélességben. A gerinccel nyújtózol, a fejtető és a farokcsont távolodik egymástól.

Felkészítő āsanák:

Külön felkészítést nem igényel, de az alábbi esetekben lehet alkalmazni a könnyítéseket.

 • Ha feszül a bokád és a lábszárad, tegyél plédet a lábszár végéhez, a bokád alá.
 • Ha feszül a térded, akkor a lábszárad és a medencéd közé helyezd a plédet.
 • Ha nem ér le a homlokod a talajra, vagy magas vérnyomásod van, tegyél plédet (blokkot, párnát) a fejed alá, hogy alá tudd támasztani, illetve ne legyen mélyebben a fejed a szívednél.
 • Ha nagyobb hasad, vagy hölgyként nagyobb melled van, akkor a térdeidet nyitva vedd fel a pózt, teret engedve a testrészeidnek.

Rávezető eszközös és páros gyakorlatok:

Az alábbi páros gyakorlatok ellazítják a derekat és segítik a medenceöv hátra-lefelé és a vállöv előre-lefelé süllyedését, valamint a gerinc nyújtását.

 • Vedd fel a babapózt úgy, hogy a segítőd egyik kezével a keresztcsontod tolja lefelé-hátrafelé, míg a másik kezével a hátadat tolja előre-lefelé, nyújtva a hátad.
 • A segítőd mögötted helyezkedik el, a térdét a keresztcsontodra teszi és a talaj felé nehezíti a medencédet, a tenyerét pedig a hátadra helyezve tolja előre. Így két irányba dolgozva a derék nyújtózásának ad teret.
 • A segítőd háttal mögéd áll és a lábát hajlítva engedi rád a súlyát úgy, hogy a keresztcsontját a keresztcsontodra simítja és süllyeszti lefelé. Eközben enyhén hátradőlve a tenyerével támaszkodik a hátadon és azt is süllyeszti lefelé.
 • A segítőd haránt terpeszben áll melletted: egyik lábfeje előtted van, melynek lábszárát átfogod, a másik lába pedig a medencéd mellett van. A társad a kezeivel a keresztcsontod nyomja lefelé-hátrafelé, miközben a lábával elhúzza a karodat (amivel kapaszkodsz a lábszárába). Közben figyelj rá, hogy nyújtózz a gerinceddel, illetve tartsd meg stabilan a vállöved.

Hatások:

 • A tudatra: nyugalmat teremt.
 • Az energetikára: az ājñā és a maṇipūra cakrát harmonizálja.
 • A szervekre és szervrendszerekre: finoman masszírozza a belső szerveket, így gyomorsüllyedés, hasmenés, krónikus bélpanaszok, vesesüllyedés, gyomorfájdalom esetén jótékony hatású; támogatja a termékenységet, a máj és a lép működését; nyugtatja a gerincidegeket és az agyat; serkenti a fej vérellátását; az arcbőrráncok ellen is kiváló.
 • A mozgás szervrendszerére: nyújtja a boka és a lábszár izmait, valamint ellazítja a derék és a hát izmait.

Ellenjavallatok és javasolt könnyítések:

Nincs ellenjavallata, de magas vérnyomás, boka- és térdfeszülés esetén a felkészítő ásanáknál leírt kiegészítésekkel végezd.

Felhasznált irodalom: Jóga tiszta forrásból: Dr. Tóth-Soma László, Képes Andrea, Medvegy Gergely

BAKAJA ZOLTÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon interaktívak voltak az órák, tetszett, és úgy érzem sokat tanultam. Hihetetlen, emberfeletti türelem és szeretet áradt a tanítónkból.

Nagyon felkészült és türelmes volt hozzánk. A tőle telhető legjobbat hozta ki belőlünk.

Nagyon sok javítási lehetőséget és sok vizsgázási időpontot adott számunkra a tanár úr, ez nagyon szimpatikus és becsülendő volt számomra.

BANYÁR MAGDOLNA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása és hitelessége az oktatott témákkal kapcsolatban bámulatra méltó. Mindezt úgy adja elő, mintha ez a világ legegyszerűbb és legkönnyebb dolga lenne. A valóságban mindez sok év tanulása, bizonyossága és elkötelezettsége. Felejthetetlen élményt nyújtottak az órái.

Mérhetetlen türelemmel, megértéssel adta át a tanárnő az alapokat. Nem volt kérdés, amire ne kaptunk volna kielégítő választ.

Nagyon jók az órák, melyek amolyan beszélgető stílusban zajlanak, ettől olyan családias a hangulat. A Tanárnő kisugárzása megragadó, élvezetes hallgatni. Erős, karakán, szenvedélyes és hiteles.

TASI ISTVÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon érdekes, színvonalas, vidám hangulatú órák voltak. A tanár úr érthetően magyarázta el a dolgokat. Kérdéseinkre mindig kimerítő válaszokat kaptunk. Teljes mértékben elégedett vagyok a munkájával.

Kiváló előadó, kimeríthetetlen lelkesedéssel. Mindig aktualizálja a tananyagot, más forrásból is hoz példát, történetet, hogy könnyítse a megértést. Nagyon nyitott, őszinte és a tekintélyt ezzel vívja ki magának.

Nagyon szeretem az óráit a tanár úrnak. A mérhetetlen elköteleződés és óriási tudás, ami áthatja az óráit, hihetetlenül magával ragadó. Az előadások érdekesek, tanulságosak, és egy nagyon odaillő humor is jelen van. 🙂

TÓTH-SOMA LÁSZLÓ HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Imádom a tanár úr óráit. Látszik, hogy hatalmas tudása van. Az órák érdekesek voltak, sok extra dolgot és sztorit hallhattunk, amelyek nincsenek benne a tananyagban. Ettől nagyon izgalmasak voltak az előadások.

Fantasztikusan felkészült, nagy tudású oktató! Érdekes, a hallgatók szemszögét átlátó előadásokat hallhattam, nem lankadt a figyelmem az órákon.

A tanár úr tudása, szakmai felkészültsége szavakkal ki nem fejezhető. Szuper órák, érdekes kisfilmekkel, képekkel tarkítva. Nagyon szeretem hallgatni!

JENEY RITA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása, vidámsága és jóindulata minden alkalommal lenyűgöz. Nagyon jól fel volt építve a félév anyaga. A tanárnő nagyon türelmes volt, és jól magyarázott. Szépen, lépésről lépésre haladtunk, így könnyen feldolgozható volt az anyag.

A tanárnő minden alkalommal a saját, már meglévő, mély és egybefűzött tudásának részeit pontosan és olyan elemekkel egybefűzve adja át, melyek segítenek a nyelv igazi megértésében. Csak pozitívat tudok róla mondani.

Maximális felkészültség és éleslátás. Barátságos és szakmailag magas színvonalú óravezetés. Mindig hasznos és objektív értékelése a munkámnak. Azért szeretek együtt dolgozni és kutatni a tanárnővel, mert minden alkalommal fejlődöm, jobb leszek abban, aminek ő a szakértője.

KAPISINSZKY JUDIT HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő minden alkalommal nagyon jól felépítette az órát, alaposan átvettünk mindent, rendszeresen ismételtünk, lehetett kérdezni, türelmesen elmondott, megmutatott nekünk mindent többször is. Szerencsések vagyunk, hogy ő tanít minket!

Juditot kiváló jógaoktatónak tartom. Türelmes, precíz és maximalista. Nagyon örülök, hogy a “jósorsom” hozzávezetett. Ideálisabb oktatót nem tudnék magam számára elképzelni. Nagyon lélekemelőek a közös meditációk, mantrázások!

Igazi példakép számomra. Külön tetszik, hogy mindent az alapoktól kezdtünk, és csak az kerül számonkérésre, ami a gyakorlati órán elhangzott/bemutatásra került; így nem tesznek különbséget a kezdő és a gyakorlott jógások között.

KÉPES ANDREA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Pontos, precíz, alapos magyarázat, a tanulók objektív, de ösztönző jellegű értékelése!

Az oktató példamutató viselkedése, felkészültsége és személyes stílusa miatt örömmel járok hozzá. Biztonságban érzem magam az órákon technikai szempontból.

Az órai anyag, a jegyzet és az ahhoz tartozó tanári magyarázatok minden tekintetben segítik a hallgatók felkészülését. Ráadásul a tanári segítségnyújtás rendkívüli módon támogatja a gyakorló fizikai, mentális és lelki fejlődését.

MAGYAR MÁRTA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Mindig izgalmas, mindig érthető és könnyen befogadható feladatok, magyarázatok. A tantárgy kiváló ismerete és nagy szeretete sugárzott minden órán. Türelem és többszörös gyakorlás, mindent átbeszéltünk és önállóan, meg csoportosan is bizonyíthattunk. Nagyon vártam minden órát, nagy adomány volt ez a kurzus.

A tanárnő kedves, jó előadó, felkészült és lelkiismeretes. Szeretem, ahogy mindenféle segédanyagokkal segíti a megértésünk. Érthető tanítás, magas színvonal. Felkészültsége, tudása bámulatos számomra.

Az oktató felkészültsége minden alkalommal 100%-osnak bizonyult, ahogy a magyarázat érthetősége is. Tökéletes órafelépítés párosul hatalmas tudással a tanárnőnél.

MARKWARTHNÉ LENGYEL PIROSKA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Az oktatónk személyisége és tanítási stílusa is elnyerte a szimpátiámat. A tanárnő felkészült, pontos, magyarázatai érthetőek, emberként pedig kedves és barátságos.

Az oktató maximálisan felkészült és segítőkész volt, a nagy mennyiségű tudásanyagot élvezetessé és érdekessé tette a hallgatók számára.

Látszott, hogy a tanárnő sokat készült az órákra. Mindig hozott nekünk valami érdekességet, történetet. Lelkiismeretesen végezte a munkáját, felkészültsége, precizitása bámulatos. Egy élmény volt az óra!

RÁTKAI GERGŐ PÉTER HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Kicsit laza, humoros, fiatalos, olyan amilyennek az ő korában lenni kell. Biztos vagyok benne, hogy mindenben maximálisan számíthatunk rá, ami az ő szakterületét jelenti.

Hasznos és érdekes órák voltak, éreztem, ahogy fejlődöm hétről hétre. Jobban értem a versekhez fűzött magyarázatokat, és a szakdolgozathoz is nagy segítség volt ez a kurzus.

Felkészült, rugalmas, türelmes, megértő, segítőkész, jól látja a hallgatók problémáit, szempontjait. Nagyon jó hangulatú órák voltak. Minden szempontból ötös.