Pāvana-muktāsana – Szeleket felszabadító pózOssza meg!


Pāvana-muktāsana: pāvana = szél, mukta = felszabadult → Szeleket felszabadító póz

Testhelyzet: háton fekvő, a törzs-csípő mozgása szerint: előre hajló, erő: 1. szint.

A felvétel és a lebontás lépései:

A kiindulási póza: śavāsana.

  1. A jobb lábat húzd a has fölé, a combot simítsd a hasfalra. A térdet közelítsd a mellkashoz, a kezeidet kulcsold a lábszárra, kétfelé, kifelé mozdítsd a két könyököd. A deréktájékot simítsd a talajra.
  2. A fejet kilégzéssel emelve az orrot/homlokot közelítsd a térdhez. Domborítsd a hátad, és néhány légzésig tartsd ki az āsanát.
  3. Belégzéssel lazíts: engedd vissza a fejet, a lábat a talajra, majd a lábtartás cseréjével a bal lábad húzd a mellkasodra, míg a jobb a talajon marad.
  4. Ezek után mindkét lábat húzd a has fölé: a derék továbbra is a talajra simul, öleld át a karokkal a lábakat. Kilégzéssel emeld meg a földről a fejed, és a homlokoddal közelíts a térdek felé, domborítva a hátat.
  5. A gyakorlat végén engedd le a vállakat, a karokat és a fejet a talajra. Nyújtsd a lábakat és śavāsanában lazíts.

A kitartás alatti erővonalak és akciók:

– Az egy lábbbal végzett verziónál a nyújtott láb úgy dolgozik, mint paścimottānāsanában, a hajlított lábat pedig húzd közel a törzshöz: a comb a hashoz, míg a lábszár a combhoz simul. A fejet közelítsd a térdhez.

– A két lábbal végzettnél mindkét lábat húzd közel a törzshöz: a derekad tartsd a talajon, a kar és a vállöv kivételével (ami megtartja a lábakat és felemeli a lapockát, a fejet) a test minden izmát lazítsd el.

A kitartás alatti figyelemvezetések és légzések:

Folyamatos, mély hasi légzést alkalmazz. BL a köldöktől vezesd a figyelmed kifelé: masszírozd a hasat, szélesedik a hátad, finoman nyújtózz a fejtetővel. KL kívülről hozd a figyelmed befelé a köldök felé: fej közeledik a térdhez, zsugorodik a tartás, szűkül a bordakosár, lazulnak az izmok, puhul a has.

Variánsok:

– A két lábbal végzett gyakorlatot kiegészítheted előre-hátra hintázással, illetve oldalra gördülésekkel. Ezekben az esetekben a légzés előre KL, hátra BL; oldalra- és visszagördülések közben KL, középen és oldalt kitartás alatt BL.

Felkészítő āsanák:

Śaśāṅkāsana.

Rávezető eszközös és páros gyakorlatok:

– Párban végezve mélyíthető a zsugortartás: vedd fel mindkét lábadat hajlítva a pāvana-muktāsanát. A társad feletted állva tenyereivel a térded alatt a lábszáradra támaszkodik. A tűrőképességednek megfelelően használva a testsúlyát, közelíti keresztcsontodat a talajhoz, préseli a combjaidat a hasadhoz. Az egy láb hajlításával végzett pāvana-muktāsanánál a gyakorlat kiegészíthető azzal, hogy a segítőd a talajon lévő lábadnál a combodat is nehezíti a talaj felé.

Hatások:

– A tudatra: nyugtat.

– Az energetikára: a svādhiṣṭhāna és a maṇipūra cakrát harmonizálja.

– A szervekre és szervrendszerekre: a hasűri masszázs miatt megfiatalítja a belső szerveket; a hasűri szervek felfüggesztését erősíti; energetizálja a májat, vesét, hasnyálmirigyet, lépet, gyomrot; eltávolítja a gyomorban és belekben pangó gázt; megszünteti a székrekedést; serkenti a belek perisztaltikáját.

– A mozgás szervrendszerére: lazítja a derék és a hát izmait.

Ellenjavallatok és javasolt könnyítések:

– Várandósság alatt ne végezd.

– Térdfájdalom esetén ne a lábszáron kulcsold össze az ujjaidat, hanem az alatt, a térdhajlatnál.

Felhasznált irodalom: Jóga tiszta forrásból: Dr. Tóth-Soma László, Képes Andrea, Medvegy Gergely

BAKAJA ZOLTÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon interaktívak voltak az órák, tetszett, és úgy érzem sokat tanultam. Hihetetlen, emberfeletti türelem és szeretet áradt a tanítónkból.

Nagyon felkészült és türelmes volt hozzánk. A tőle telhető legjobbat hozta ki belőlünk.

Nagyon sok javítási lehetőséget és sok vizsgázási időpontot adott számunkra a tanár úr, ez nagyon szimpatikus és becsülendő volt számomra.

BANYÁR MAGDOLNA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása és hitelessége az oktatott témákkal kapcsolatban bámulatra méltó. Mindezt úgy adja elő, mintha ez a világ legegyszerűbb és legkönnyebb dolga lenne. A valóságban mindez sok év tanulása, bizonyossága és elkötelezettsége. Felejthetetlen élményt nyújtottak az órái.

Mérhetetlen türelemmel, megértéssel adta át a tanárnő az alapokat. Nem volt kérdés, amire ne kaptunk volna kielégítő választ.

Nagyon jók az órák, melyek amolyan beszélgető stílusban zajlanak, ettől olyan családias a hangulat. A Tanárnő kisugárzása megragadó, élvezetes hallgatni. Erős, karakán, szenvedélyes és hiteles.

TASI ISTVÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon érdekes, színvonalas, vidám hangulatú órák voltak. A tanár úr érthetően magyarázta el a dolgokat. Kérdéseinkre mindig kimerítő válaszokat kaptunk. Teljes mértékben elégedett vagyok a munkájával.

Kiváló előadó, kimeríthetetlen lelkesedéssel. Mindig aktualizálja a tananyagot, más forrásból is hoz példát, történetet, hogy könnyítse a megértést. Nagyon nyitott, őszinte és a tekintélyt ezzel vívja ki magának.

Nagyon szeretem az óráit a tanár úrnak. A mérhetetlen elköteleződés és óriási tudás, ami áthatja az óráit, hihetetlenül magával ragadó. Az előadások érdekesek, tanulságosak, és egy nagyon odaillő humor is jelen van. 🙂

TÓTH-SOMA LÁSZLÓ HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Imádom a tanár úr óráit. Látszik, hogy hatalmas tudása van. Az órák érdekesek voltak, sok extra dolgot és sztorit hallhattunk, amelyek nincsenek benne a tananyagban. Ettől nagyon izgalmasak voltak az előadások.

Fantasztikusan felkészült, nagy tudású oktató! Érdekes, a hallgatók szemszögét átlátó előadásokat hallhattam, nem lankadt a figyelmem az órákon.

A tanár úr tudása, szakmai felkészültsége szavakkal ki nem fejezhető. Szuper órák, érdekes kisfilmekkel, képekkel tarkítva. Nagyon szeretem hallgatni!

JENEY RITA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása, vidámsága és jóindulata minden alkalommal lenyűgöz. Nagyon jól fel volt építve a félév anyaga. A tanárnő nagyon türelmes volt, és jól magyarázott. Szépen, lépésről lépésre haladtunk, így könnyen feldolgozható volt az anyag.

A tanárnő minden alkalommal a saját, már meglévő, mély és egybefűzött tudásának részeit pontosan és olyan elemekkel egybefűzve adja át, melyek segítenek a nyelv igazi megértésében. Csak pozitívat tudok róla mondani.

Maximális felkészültség és éleslátás. Barátságos és szakmailag magas színvonalú óravezetés. Mindig hasznos és objektív értékelése a munkámnak. Azért szeretek együtt dolgozni és kutatni a tanárnővel, mert minden alkalommal fejlődöm, jobb leszek abban, aminek ő a szakértője.

KAPISINSZKY JUDIT HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő minden alkalommal nagyon jól felépítette az órát, alaposan átvettünk mindent, rendszeresen ismételtünk, lehetett kérdezni, türelmesen elmondott, megmutatott nekünk mindent többször is. Szerencsések vagyunk, hogy ő tanít minket!

Juditot kiváló jógaoktatónak tartom. Türelmes, precíz és maximalista. Nagyon örülök, hogy a “jósorsom” hozzávezetett. Ideálisabb oktatót nem tudnék magam számára elképzelni. Nagyon lélekemelőek a közös meditációk, mantrázások!

Igazi példakép számomra. Külön tetszik, hogy mindent az alapoktól kezdtünk, és csak az kerül számonkérésre, ami a gyakorlati órán elhangzott/bemutatásra került; így nem tesznek különbséget a kezdő és a gyakorlott jógások között.

KÉPES ANDREA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Pontos, precíz, alapos magyarázat, a tanulók objektív, de ösztönző jellegű értékelése!

Az oktató példamutató viselkedése, felkészültsége és személyes stílusa miatt örömmel járok hozzá. Biztonságban érzem magam az órákon technikai szempontból.

Az órai anyag, a jegyzet és az ahhoz tartozó tanári magyarázatok minden tekintetben segítik a hallgatók felkészülését. Ráadásul a tanári segítségnyújtás rendkívüli módon támogatja a gyakorló fizikai, mentális és lelki fejlődését.

MAGYAR MÁRTA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Mindig izgalmas, mindig érthető és könnyen befogadható feladatok, magyarázatok. A tantárgy kiváló ismerete és nagy szeretete sugárzott minden órán. Türelem és többszörös gyakorlás, mindent átbeszéltünk és önállóan, meg csoportosan is bizonyíthattunk. Nagyon vártam minden órát, nagy adomány volt ez a kurzus.

A tanárnő kedves, jó előadó, felkészült és lelkiismeretes. Szeretem, ahogy mindenféle segédanyagokkal segíti a megértésünk. Érthető tanítás, magas színvonal. Felkészültsége, tudása bámulatos számomra.

Az oktató felkészültsége minden alkalommal 100%-osnak bizonyult, ahogy a magyarázat érthetősége is. Tökéletes órafelépítés párosul hatalmas tudással a tanárnőnél.

MARKWARTHNÉ LENGYEL PIROSKA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Az oktatónk személyisége és tanítási stílusa is elnyerte a szimpátiámat. A tanárnő felkészült, pontos, magyarázatai érthetőek, emberként pedig kedves és barátságos.

Az oktató maximálisan felkészült és segítőkész volt, a nagy mennyiségű tudásanyagot élvezetessé és érdekessé tette a hallgatók számára.

Látszott, hogy a tanárnő sokat készült az órákra. Mindig hozott nekünk valami érdekességet, történetet. Lelkiismeretesen végezte a munkáját, felkészültsége, precizitása bámulatos. Egy élmény volt az óra!

RÁTKAI GERGŐ PÉTER HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Kicsit laza, humoros, fiatalos, olyan amilyennek az ő korában lenni kell. Biztos vagyok benne, hogy mindenben maximálisan számíthatunk rá, ami az ő szakterületét jelenti.

Hasznos és érdekes órák voltak, éreztem, ahogy fejlődöm hétről hétre. Jobban értem a versekhez fűzött magyarázatokat, és a szakdolgozathoz is nagy segítség volt ez a kurzus.

Felkészült, rugalmas, türelmes, megértő, segítőkész, jól látja a hallgatók problémáit, szempontjait. Nagyon jó hangulatú órák voltak. Minden szempontból ötös.