Parivṛtta-utkaṭāsana – Kiforduló nehéz póz (Csavart székpóz)Ossza meg!


Parivṛtta-utkaṭāsana: parivṛtta = (meg)fordított, utkaṭa = nehéz, a szokványos mértéket meghaladó → Kiforduló nehéz póz (Csavart székpóz)

Testhelyzet: álló, a törzs-csípő mozgása szerint: gerinccsavaró, erő: 1. szint.

A felvétel és a lebontás lépései:

A kiindulás póza: utkaṭāsana.

  1. A vállakat a helyén tartva tedd össze a kezed a mellkas előtt imapózba úgy, hogy a két alkar egymás folytatásaként, a talajjal párhuzamos legyen.
  2. A medenced megtartva, kilégzéssel enyhén dőlj előre, közben csavard a gerinced. A törzsed jobbra fordítsd és az imapózban lévő bal kezed könyökét helyezed a jobb a combra, a térd fölé. Amennyire lehetséges, az összesimított tenyereket tartsd a szegycsont előtt, az alkarokat egy vonalba (amely merőleges a talajra). Oldalra, vagy fölfelé nézz.
  3. Belégzéssel térj vissza középhelyzetbe, majd a másik oldalra is vedd fel a tartást.

A kitartás alatti erővonalak és akciók:

– A talpad stabilan tartsd a talajon (lent a nagylábujj és kislábujj töve, valamint a sarok külső és belső oldala), a lábszár elülső bőrét húzd fel, emeld meg a belbokát, az erősen megfeszített combizommal tartsd a behajlított térdet, és a megtartott térdből nyújtózz hátra a combcsonttal a csípőízületbe.

– A medencéd párhuzamos a talajjal, de enyhén előre billen előre, a derék nyújtózik. A gátizom, az alhas megtartott.

– A gerinced hosszan tartod: a fejtetőt és a farokcsontot távolítod egymástól. A szegycsontodat emeled, a mellkasodat nyitva tartod. A vállövedet szélesíted, a kulcscsontokkal kifelé dolgozol, a vállakat lefelé-hátrafelé mozdítod, míg a lapockát kicsit befelé és lefelé.

– A két tenyered összenyomod és a lent lévő könyökre támaszkodva a törzsed kiemeled, hogy a törzs oldala ne simuljon rá a combra.

– A fejtetővel nyújtózol előre, emeled a tarkót, nyújtva tartod a nyak hátsó területét, miközben csavarod a gerincet és a tekinteteddel fölfelé (vagy oldalra) nézel.

A kitartás alatti figyelemvezetések és légzések:

BL vezesd a figyelmed fölfelé a talptól a fejtetőig: tartsd meg a póz stabilitását, emeld a lábszár bőrét, feszítsd a combod, fixáld a medencéd, emeld a szegycsontot, nyújtózz a fejtetővel. KL a medencétől viszed a figyelmed a vállöv és a karok felé: a medence stabilitását, a gerinc hosszát és a vállöv szélességét megtartva fokozod a törzs rotációját.

Variánsok:

Utkaṭāsana (székpóz): állásból behajlítod a térded és a levegőben tartod a medencét. A kezekkel előre, vagy fölfelé nyújtózol.

Felkészítő āsanák:

–  A lábizom erősítésre dinamikus gyakorlatok: ūrdhva-hasta-tāḍāsana KL és utkaṭāsana BL, pāda-hastāsana KL és utkaṭāsana BL, ekapāda-prasārāsana KL és vīrabhadrāsana 1. BL felváltva és légzésszinkronnal végezve.

– A lábizom erősítésre āsanák: utkaṭāsana, garuḍāsana, vīrabhadrāsana 1. és 2., illetve bármelyik álló póz.

– Gerinccsavarásra: háton fekvésből gerinccsavarások, vakrāsana.

Rávezető eszközös és páros gyakorlatok:

– Vedd fel a parivṛtta-vajrāsanát, vagyis a kezekkel imapózt tartva, sarokülésből végezz csavarást úgy, hogy kilégzéssel enyhén dőlj előre. Közben rotáld a gerinced a törzsed jobbra fordítva, és az imapózban lévő bal kezed könyökét helyezed a jobb a combra, a térd fölé. Amennyire lehetséges, az összesimított tenyereket tartsd a szegycsont előtt, míg az alkarokat egy vonalba (amely merőleges a talajra). Oldalra, vagy fölfelé nézz.

– Könnyíti a póz kitartását, ha a lent lévő kezed tenyerét (vagy ujjbegyeit) a talajra teszed (szükség esetén téglára), míg a fönt lévő karoddal a magasba nyújtózol.

Hatások:

– A tudatra: oldja a feszültséget és magabiztosságot ad.

– Az energetikára: kedvezően befolyásolja a három fő nāḍī működését, harmonizálja a hét fő cakrát.

– A szervekre és szervrendszerekre: növeli a szervezet vitalitását és ellenálló képességét; javítja a perifériás vérkeringést; stimulálja a hasi szerveket; fokozza a szívműködést; karcsúvá teszi a testet; masszírozza a gerincvelőt és nyújtja a gerinc mellett kilépő ideggyököket, így nyugtatva az idegrendszert.

– A mozgás szervrendszerére: erősíti a comb-, és lábszárizmokat; elősegíti a gerinc és a hátizmok helyes működését, javítja a tartást; javul gerinctájék vérellátása; nyújtja a gerincoszlop izmait.

Ellenjavallatok és javasolt könnyítések:

– Porckorongsérv, súlyos hátpanaszok, fekélyek, lágyéksérv, heveny hasi gyulladások esetén ne végezd.

– A boka, a térd és a csípő gyengeségnél ne ereszkedj mélyre.

– Nyaki gerincprobléma esetén a fejed ne fordítsd fel, végig nézz a talaj felé.

– Magas vérnyomás esetén a lent lévő karodat téglára tedd, míg a fönt lévő kezed a csípőre.

Felhasznált irodalom: Jóga tiszta forrásból: Dr. Tóth-Soma László, Képes Andrea, Medvegy Gergely

BAKAJA ZOLTÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon interaktívak voltak az órák, tetszett, és úgy érzem sokat tanultam. Hihetetlen, emberfeletti türelem és szeretet áradt a tanítónkból.

Nagyon felkészült és türelmes volt hozzánk. A tőle telhető legjobbat hozta ki belőlünk.

Nagyon sok javítási lehetőséget és sok vizsgázási időpontot adott számunkra a tanár úr, ez nagyon szimpatikus és becsülendő volt számomra.

BANYÁR MAGDOLNA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása és hitelessége az oktatott témákkal kapcsolatban bámulatra méltó. Mindezt úgy adja elő, mintha ez a világ legegyszerűbb és legkönnyebb dolga lenne. A valóságban mindez sok év tanulása, bizonyossága és elkötelezettsége. Felejthetetlen élményt nyújtottak az órái.

Mérhetetlen türelemmel, megértéssel adta át a tanárnő az alapokat. Nem volt kérdés, amire ne kaptunk volna kielégítő választ.

Nagyon jók az órák, melyek amolyan beszélgető stílusban zajlanak, ettől olyan családias a hangulat. A Tanárnő kisugárzása megragadó, élvezetes hallgatni. Erős, karakán, szenvedélyes és hiteles.

TASI ISTVÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon érdekes, színvonalas, vidám hangulatú órák voltak. A tanár úr érthetően magyarázta el a dolgokat. Kérdéseinkre mindig kimerítő válaszokat kaptunk. Teljes mértékben elégedett vagyok a munkájával.

Kiváló előadó, kimeríthetetlen lelkesedéssel. Mindig aktualizálja a tananyagot, más forrásból is hoz példát, történetet, hogy könnyítse a megértést. Nagyon nyitott, őszinte és a tekintélyt ezzel vívja ki magának.

Nagyon szeretem az óráit a tanár úrnak. A mérhetetlen elköteleződés és óriási tudás, ami áthatja az óráit, hihetetlenül magával ragadó. Az előadások érdekesek, tanulságosak, és egy nagyon odaillő humor is jelen van. 🙂

TÓTH-SOMA LÁSZLÓ HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Imádom a tanár úr óráit. Látszik, hogy hatalmas tudása van. Az órák érdekesek voltak, sok extra dolgot és sztorit hallhattunk, amelyek nincsenek benne a tananyagban. Ettől nagyon izgalmasak voltak az előadások.

Fantasztikusan felkészült, nagy tudású oktató! Érdekes, a hallgatók szemszögét átlátó előadásokat hallhattam, nem lankadt a figyelmem az órákon.

A tanár úr tudása, szakmai felkészültsége szavakkal ki nem fejezhető. Szuper órák, érdekes kisfilmekkel, képekkel tarkítva. Nagyon szeretem hallgatni!

JENEY RITA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása, vidámsága és jóindulata minden alkalommal lenyűgöz. Nagyon jól fel volt építve a félév anyaga. A tanárnő nagyon türelmes volt, és jól magyarázott. Szépen, lépésről lépésre haladtunk, így könnyen feldolgozható volt az anyag.

A tanárnő minden alkalommal a saját, már meglévő, mély és egybefűzött tudásának részeit pontosan és olyan elemekkel egybefűzve adja át, melyek segítenek a nyelv igazi megértésében. Csak pozitívat tudok róla mondani.

Maximális felkészültség és éleslátás. Barátságos és szakmailag magas színvonalú óravezetés. Mindig hasznos és objektív értékelése a munkámnak. Azért szeretek együtt dolgozni és kutatni a tanárnővel, mert minden alkalommal fejlődöm, jobb leszek abban, aminek ő a szakértője.

KAPISINSZKY JUDIT HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő minden alkalommal nagyon jól felépítette az órát, alaposan átvettünk mindent, rendszeresen ismételtünk, lehetett kérdezni, türelmesen elmondott, megmutatott nekünk mindent többször is. Szerencsések vagyunk, hogy ő tanít minket!

Juditot kiváló jógaoktatónak tartom. Türelmes, precíz és maximalista. Nagyon örülök, hogy a “jósorsom” hozzávezetett. Ideálisabb oktatót nem tudnék magam számára elképzelni. Nagyon lélekemelőek a közös meditációk, mantrázások!

Igazi példakép számomra. Külön tetszik, hogy mindent az alapoktól kezdtünk, és csak az kerül számonkérésre, ami a gyakorlati órán elhangzott/bemutatásra került; így nem tesznek különbséget a kezdő és a gyakorlott jógások között.

KÉPES ANDREA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Pontos, precíz, alapos magyarázat, a tanulók objektív, de ösztönző jellegű értékelése!

Az oktató példamutató viselkedése, felkészültsége és személyes stílusa miatt örömmel járok hozzá. Biztonságban érzem magam az órákon technikai szempontból.

Az órai anyag, a jegyzet és az ahhoz tartozó tanári magyarázatok minden tekintetben segítik a hallgatók felkészülését. Ráadásul a tanári segítségnyújtás rendkívüli módon támogatja a gyakorló fizikai, mentális és lelki fejlődését.

MAGYAR MÁRTA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Mindig izgalmas, mindig érthető és könnyen befogadható feladatok, magyarázatok. A tantárgy kiváló ismerete és nagy szeretete sugárzott minden órán. Türelem és többszörös gyakorlás, mindent átbeszéltünk és önállóan, meg csoportosan is bizonyíthattunk. Nagyon vártam minden órát, nagy adomány volt ez a kurzus.

A tanárnő kedves, jó előadó, felkészült és lelkiismeretes. Szeretem, ahogy mindenféle segédanyagokkal segíti a megértésünk. Érthető tanítás, magas színvonal. Felkészültsége, tudása bámulatos számomra.

Az oktató felkészültsége minden alkalommal 100%-osnak bizonyult, ahogy a magyarázat érthetősége is. Tökéletes órafelépítés párosul hatalmas tudással a tanárnőnél.

MARKWARTHNÉ LENGYEL PIROSKA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Az oktatónk személyisége és tanítási stílusa is elnyerte a szimpátiámat. A tanárnő felkészült, pontos, magyarázatai érthetőek, emberként pedig kedves és barátságos.

Az oktató maximálisan felkészült és segítőkész volt, a nagy mennyiségű tudásanyagot élvezetessé és érdekessé tette a hallgatók számára.

Látszott, hogy a tanárnő sokat készült az órákra. Mindig hozott nekünk valami érdekességet, történetet. Lelkiismeretesen végezte a munkáját, felkészültsége, precizitása bámulatos. Egy élmény volt az óra!

RÁTKAI GERGŐ PÉTER HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Kicsit laza, humoros, fiatalos, olyan amilyennek az ő korában lenni kell. Biztos vagyok benne, hogy mindenben maximálisan számíthatunk rá, ami az ő szakterületét jelenti.

Hasznos és érdekes órák voltak, éreztem, ahogy fejlődöm hétről hétre. Jobban értem a versekhez fűzött magyarázatokat, és a szakdolgozathoz is nagy segítség volt ez a kurzus.

Felkészült, rugalmas, türelmes, megértő, segítőkész, jól látja a hallgatók problémáit, szempontjait. Nagyon jó hangulatú órák voltak. Minden szempontból ötös.