Meru-ākāraṇāsana – Méru-hegyre emlékeztető pózOssza meg!


Meru-ākāraṇāsana: meru = a Meru-hegy, ākāraṇa = megidézés → Méru-hegyre emlékeztető póz (Oldalt fekvő oldalra hajlító póz)

Testhelyzet: oldalt fekvő, a törzs-csípő mozgása szerint: oldalra hajlító, erő: 1. szint.

A felvétel és a lebontás lépései:

A kiindulási póza: hasi śavāsana.

  1. Fordulj a jobb oldaladra úgy, hogy egy síkban legyen az egész tested.
  2. A bal kézre támaszkodva kilégzéssel emeld fel a törzsed és nyújtsd ki a jobb kezed, majd támaszkodj meg a talajon, a jobb tenyéren. A tenyér a test vonalában legyen. Az ujjak nem a törzs felé néznek. A könyökhajlat arra fordul, amerre a mellkas. Olyan közel tedd le a tenyered, amennyire tudod (amennyire a törzs hajlékonysága engedi), de figyelj rá, hogy a csípő lent, a vállöv pedig egyenes maradjon.
  3. Belégzéssel emeld fel a bal kezed a törzs bal oldala felé és nyújtózz vele a lábfejek irányába. A nyújtott bal kar párhuzamos legyen a talajjal. Az egész test (láb, kar, medence, törzs, fej) egy vonalban maradjon és a test síkja legyen merőleges a talajra. A két lábfejet tartsd együtt.
  4. A gyakorlat bontásánál először tedd le a bal kezed, majd kilégzéssel lassan enged le a törzsed oldalát a talajra. Hasi háti śavāsanában pihenj.

A kitartás alatti erővonalak és akciók:

– Az alul lévő tenyérrel támaszkodj a talajon, az ujjakat nyújtsd és terpeszd szét. Az ujjtöveket, különösen a mutatóujjét tartsd a talajon és innen nyújtsd a könyököt.

– A vállöv széles, törekszik a talajjal párhuzamos helyzetbe. A vállak hátrafelé gördülnek, a lapockák belesimulnak a hátba, a szegycsont emelkedik.

– A fönt lévő kar a megtartott vállból nyújtózik oldalra, az ujjhegyek végéig. A tenyér a comb felé néz.

– A gerincoszlop ívesen hajlik, a nyaki szakasz a háti szakasz ívét követi. Amerre az ív mutat, arra nyújtózol a fejtetővel felfelé.

– A hajlítás ívét követve nyújtsd a törzs két oldalát és anélkül, hogy a lengőbordákat előre tolnád, húzd el azokat a csípőlapáttól.

– Nyújtsd a derkad: a farokcsontot a sarok felé mozdítsd, a köldököt a gerinc felé. Az alhas és a farizom tónusban. A medenceöv síkja legyen merőleges a talajra.

– A két nyújtott, aktív láb kerüljön egymásra és zárd azokat. A belső talpélek egymás felé törekednek, a külsőket húzd magad felé, közben pipálj a lábfejjel és told el a sarkakat magadtól.

– Tartsd az egyensúlyt a lent lévő tenyéren, a csípőn és kislábujj külső élén.

A kitartás alatti figyelemvezetések és légzések:

BL a medencéből kiindulva két irányba: a szegycsonttal és fejtetővel egyik irányba, a farokcsonttal és a sarokkal a másik irányba nyújtózol. KL ugyanezen figyelemvezetés mellett a láb és a törzs hosszát megtartva fokozd az oldalra hajlítást.

Variánsok:

A támasztó kar könyöktámaszban van: oldalt fekvésben a kart behajlítod és a tenyeredbe teszed a fejed.

A támasztó kar alkartámaszban van: a könyököt helyezed a váll alá, az alkart és a tenyeret simítsd a talajra, a test síkjára merőlegesen.

Felkészítő āsanák:

– A törzs akcióinak tudatosítására tāḍāsana, santolanāsana.

– Az oldalra döntésre és a hajlításra trikoṇāsana, ardha-candrāsana 1. oldalra hajolva, parighāsana, parivṛtta-jānu-śīrṣāsana, parivṛtta-upaviṣṭa-koṇāsana.

Rávezető eszközös és páros gyakorlatok:

– A medence helyes, stabil helyzete érdekében helyezkedj oldalt fekvésben a talajra, simulj a hátaddal a falhoz olyan távolságra, amennyit a farizmaid igényelnek, és végezd el a gyakorlatot a falnál.

– A lábfejek együtt tartása érdekében az oldaladon fekve simítsd a talpaidat a falhoz. Szükség esetén a fal és a talp közé tehetsz blokkot.

– Segítővel: amikor már benne vagy a pózban, akkor a társad megtámasztja a medencédet úgy, hogy föléd áll és a lábszáraival közrefogja azt. Így elkerülhető a medence előre- illetve hátrabillenése.

Hatások:

– A tudatra: az elengedést és az új dolgokra való fogékonyságot segíti.

– Az energetikára: a maṇipūra cakrát harmonizálja.

– A szervekre és szervrendszerekre: intenzíven masszírozza a veséket, vastagbelet, a májat és a lépet, így segíti a kiválasztást, a méregtelenítést és a vérképzést. Csökkenti a csípőn és a combokon lévő zsírpárnákat.

– A mozgás szervrendszerére: nyújtja a combtávolító, a derék és a test oldalán lévő izmokat. Javítja a tartást és a gerincferdülést.

Ellenjavallatok és javasolt könnyítések:

– Porckorongsérv, csigolya kisízületi gyulladás, isiász, lágyéksérv esetén nem szabad végezni.

– Ha a csuklód érzékeny, akkor az alkartámaszos verziót végezd. Ha a csípőcsontodat erősen nyomja a talaj, akkor tegyél alá plédet.

Felhasznált irodalom: Jóga tiszta forrásból: Dr. Tóth-Soma László, Képes Andrea, Medvegy Gergely

BAKAJA ZOLTÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon interaktívak voltak az órák, tetszett, és úgy érzem sokat tanultam. Hihetetlen, emberfeletti türelem és szeretet áradt a tanítónkból.

Nagyon felkészült és türelmes volt hozzánk. A tőle telhető legjobbat hozta ki belőlünk.

Nagyon sok javítási lehetőséget és sok vizsgázási időpontot adott számunkra a tanár úr, ez nagyon szimpatikus és becsülendő volt számomra.

BANYÁR MAGDOLNA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása és hitelessége az oktatott témákkal kapcsolatban bámulatra méltó. Mindezt úgy adja elő, mintha ez a világ legegyszerűbb és legkönnyebb dolga lenne. A valóságban mindez sok év tanulása, bizonyossága és elkötelezettsége. Felejthetetlen élményt nyújtottak az órái.

Mérhetetlen türelemmel, megértéssel adta át a tanárnő az alapokat. Nem volt kérdés, amire ne kaptunk volna kielégítő választ.

Nagyon jók az órák, melyek amolyan beszélgető stílusban zajlanak, ettől olyan családias a hangulat. A Tanárnő kisugárzása megragadó, élvezetes hallgatni. Erős, karakán, szenvedélyes és hiteles.

TASI ISTVÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon érdekes, színvonalas, vidám hangulatú órák voltak. A tanár úr érthetően magyarázta el a dolgokat. Kérdéseinkre mindig kimerítő válaszokat kaptunk. Teljes mértékben elégedett vagyok a munkájával.

Kiváló előadó, kimeríthetetlen lelkesedéssel. Mindig aktualizálja a tananyagot, más forrásból is hoz példát, történetet, hogy könnyítse a megértést. Nagyon nyitott, őszinte és a tekintélyt ezzel vívja ki magának.

Nagyon szeretem az óráit a tanár úrnak. A mérhetetlen elköteleződés és óriási tudás, ami áthatja az óráit, hihetetlenül magával ragadó. Az előadások érdekesek, tanulságosak, és egy nagyon odaillő humor is jelen van. 🙂

TÓTH-SOMA LÁSZLÓ HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Imádom a tanár úr óráit. Látszik, hogy hatalmas tudása van. Az órák érdekesek voltak, sok extra dolgot és sztorit hallhattunk, amelyek nincsenek benne a tananyagban. Ettől nagyon izgalmasak voltak az előadások.

Fantasztikusan felkészült, nagy tudású oktató! Érdekes, a hallgatók szemszögét átlátó előadásokat hallhattam, nem lankadt a figyelmem az órákon.

A tanár úr tudása, szakmai felkészültsége szavakkal ki nem fejezhető. Szuper órák, érdekes kisfilmekkel, képekkel tarkítva. Nagyon szeretem hallgatni!

JENEY RITA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása, vidámsága és jóindulata minden alkalommal lenyűgöz. Nagyon jól fel volt építve a félév anyaga. A tanárnő nagyon türelmes volt, és jól magyarázott. Szépen, lépésről lépésre haladtunk, így könnyen feldolgozható volt az anyag.

A tanárnő minden alkalommal a saját, már meglévő, mély és egybefűzött tudásának részeit pontosan és olyan elemekkel egybefűzve adja át, melyek segítenek a nyelv igazi megértésében. Csak pozitívat tudok róla mondani.

Maximális felkészültség és éleslátás. Barátságos és szakmailag magas színvonalú óravezetés. Mindig hasznos és objektív értékelése a munkámnak. Azért szeretek együtt dolgozni és kutatni a tanárnővel, mert minden alkalommal fejlődöm, jobb leszek abban, aminek ő a szakértője.

KAPISINSZKY JUDIT HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő minden alkalommal nagyon jól felépítette az órát, alaposan átvettünk mindent, rendszeresen ismételtünk, lehetett kérdezni, türelmesen elmondott, megmutatott nekünk mindent többször is. Szerencsések vagyunk, hogy ő tanít minket!

Juditot kiváló jógaoktatónak tartom. Türelmes, precíz és maximalista. Nagyon örülök, hogy a “jósorsom” hozzávezetett. Ideálisabb oktatót nem tudnék magam számára elképzelni. Nagyon lélekemelőek a közös meditációk, mantrázások!

Igazi példakép számomra. Külön tetszik, hogy mindent az alapoktól kezdtünk, és csak az kerül számonkérésre, ami a gyakorlati órán elhangzott/bemutatásra került; így nem tesznek különbséget a kezdő és a gyakorlott jógások között.

KÉPES ANDREA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Pontos, precíz, alapos magyarázat, a tanulók objektív, de ösztönző jellegű értékelése!

Az oktató példamutató viselkedése, felkészültsége és személyes stílusa miatt örömmel járok hozzá. Biztonságban érzem magam az órákon technikai szempontból.

Az órai anyag, a jegyzet és az ahhoz tartozó tanári magyarázatok minden tekintetben segítik a hallgatók felkészülését. Ráadásul a tanári segítségnyújtás rendkívüli módon támogatja a gyakorló fizikai, mentális és lelki fejlődését.

MAGYAR MÁRTA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Mindig izgalmas, mindig érthető és könnyen befogadható feladatok, magyarázatok. A tantárgy kiváló ismerete és nagy szeretete sugárzott minden órán. Türelem és többszörös gyakorlás, mindent átbeszéltünk és önállóan, meg csoportosan is bizonyíthattunk. Nagyon vártam minden órát, nagy adomány volt ez a kurzus.

A tanárnő kedves, jó előadó, felkészült és lelkiismeretes. Szeretem, ahogy mindenféle segédanyagokkal segíti a megértésünk. Érthető tanítás, magas színvonal. Felkészültsége, tudása bámulatos számomra.

Az oktató felkészültsége minden alkalommal 100%-osnak bizonyult, ahogy a magyarázat érthetősége is. Tökéletes órafelépítés párosul hatalmas tudással a tanárnőnél.

MARKWARTHNÉ LENGYEL PIROSKA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Az oktatónk személyisége és tanítási stílusa is elnyerte a szimpátiámat. A tanárnő felkészült, pontos, magyarázatai érthetőek, emberként pedig kedves és barátságos.

Az oktató maximálisan felkészült és segítőkész volt, a nagy mennyiségű tudásanyagot élvezetessé és érdekessé tette a hallgatók számára.

Látszott, hogy a tanárnő sokat készült az órákra. Mindig hozott nekünk valami érdekességet, történetet. Lelkiismeretesen végezte a munkáját, felkészültsége, precizitása bámulatos. Egy élmény volt az óra!

RÁTKAI GERGŐ PÉTER HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Kicsit laza, humoros, fiatalos, olyan amilyennek az ő korában lenni kell. Biztos vagyok benne, hogy mindenben maximálisan számíthatunk rá, ami az ő szakterületét jelenti.

Hasznos és érdekes órák voltak, éreztem, ahogy fejlődöm hétről hétre. Jobban értem a versekhez fűzött magyarázatokat, és a szakdolgozathoz is nagy segítség volt ez a kurzus.

Felkészült, rugalmas, türelmes, megértő, segítőkész, jól látja a hallgatók problémáit, szempontjait. Nagyon jó hangulatú órák voltak. Minden szempontból ötös.