Go-mukhāsana – Tehénarc pózOssza meg!


Go-mukhāsana: go = tehén, mukha = arc → Tehénarc póz

Testhelyzet: ülő, a törzs-csípő mozgása szerint: csípőnyitó, erő: 1. szint.

A felvétel és a lebontás lépései:

A kiindulási póza: marjārāsana.

  1. A jobb lábat helyezd keresztbe a bal előtt, majd a lábfejeket eltávolítva egymástól (terpesztve a lábszárakkal), kilégzéssel ülj a talajra, a lábfejek közé. A két térd egymáson nyugszik (a jobb van felül), az ülőgumók a talajon, a talpak hátrafelé-kifelé néznek, a rüszt külső oldala a talajra simul.
  2. A bal kézzel nyújtózz a magasba, majd a tenyered helyezd a lapockák közé. A jobb kézzel lefelé nyújtózz hátrafelé néző tenyérrel, majd emeld a kézfejet a lapockák közé és fűzd össze az ujjakat (vagy használj jógahevedert és abba kapaszkodva próbáld minél közelebb vinni a kezeket egymáshoz).
  3. Kilégzés közben hajolj előre és simítsd a mellkasod a felül lévő jobb combra.
  4. Belégzéssel egyenesedj fel, bontsd az ujjfűzést, a karokkal nyújtózz meg oldalra, majd tedd le a tenyereket a talajra.

A kitartás alatti erővonalak és akciók:

– A lábak és a medence a talajra nehezedik, a talajon lévő ülőgumókból nyújtózik a fejtető. A rüsztöt told a talajba és közben nyújtózz vele a nagylábujj irányába. A térdeket és a combokat próbáld minél inkább egymáshoz simítani.

– A törzs és a gerinc legyen hosszú, a nyaki gerinc a háti gerinc folytatásaként tartsd, a fejtető a döntés irányába előrefelé (és enyhén felfelé) nyújtózzon. A köldököt húzd befelé-felfelé, emeld a szegycsontot, szélesítsd a vállövet és húzd el a vállat a fültől.

– A két kéz ujjait a hát mögött fűzd össze, de a két könyököt nyújtsd el  egymástól, az alkarokat egymás folytatásaiként tartva.

A kitartás alatti figyelemvezetések és légzések:

BL a test középpontjából vezesd a figyelmed kifelé a periféria felé: nehezítsd a medencét, nyújtózz a két rüszttel két irányba, emeld a szegycsontod, nyújtózz a két könyökkel két irányba (a kezek együtt maradnak). KL a test perifériája felől vezesd a figyelmed a középpontja felé: húzo egymás felé a kezed, mélyítsd a törzs előredöntését, illetve csavard/simítsd egymásra a lábakat.

Variánsok:

Könnyített verzió: nem a két sarok közé ülsz le a talajra, hanem az alul lévő láb sarkára.

Ardha-go-mukhāsana: az alul lévő láb nyújtva van.

Felkészítő āsanák:

– A láb és a csípő lazítására keresztezett lábú ülések: siddhāsana, sukhāsana, padmāsana és azokban előrehajlás, valamint supta-ekapāda-rājakapotāsana és ākarna-dhanurāsana.

– A váll lazítására: dvikoṇāsana és garuḍāsana kéztartása, hát mögött imapóz és alkarfogás, karnyújtások.

Rávezető eszközös és páros gyakorlatok:

A váll és a kar nyújtására:

– Az alkar esetében a kézfej lefelé és felfelé feszítései jók, imapóz a hát mögött.

– A delta nyújtására alkalmazz alkarfogást a hát mögött.

– A tricepsz oldására a mellkas előtt egyik kezeddel a másik karodat fogd keresztbe és húzd magadhoz.

– A bicepsz lazításához helyezkedj el a fal mellé annyira közel, amennyit a vállad eltart, majd mintha oldalsó középtartást akarnál végezni, simítsd hátra a falra a karodat úgy, hogy a mellkast, a törzset közben próbálod középhelyzetben tartani, a medence pedig előre mutat.

– A váll körüli izmaid lazítására a kezeket kulcsold össze a hátad mögött és emeld fel (ha szükséges, tarts hevedert a kezeid között).

A csípő körüli terület nyújtására:

A láb, a comb külső részének nyújtására:

– Keresztezett lábú ülésben hajolj előre.

– Ülésben, talpra húzott lábtartásból a lábakat döntsd oldalra (lásd a rávezető gyakorlatoknál).

– Hanyatt fekve, talpra húzott lábtartásban, keresztezd egymáson a lábakat (lásd a rávezető gyakorlatoknál).

– Végrehajthatod a fokozatosan is: 1. vajrāsana, 2. ardha-go-mukhāsana (az alul lévő láb nyújtva van), 3. go-mukhāsana a sarokra ülve, 4. go-mukhāsana téglára, blokkra, vagy plédre ülve.

Hatások:

– A tudatra: enyhíti a fáradságot, a feszültséget és a szorongást.

– Az energetikára: a mūlādhāra, a anāhata  és az ājñā cakrát harmonizálja.

– A szervekre és szervrendszerekre: mélyíti a légzést és a szív munkáját; serkenti a vesék és belek működését.

– Mozgás szervrendszerére: megnyújtja a váll és csípő körüli izmokat, a széles hátizmot; oldja a vállakban lévő feszültséget, fájdalmat; javítja a testtartást; meggyógyítja a görcsölő lábakat, ruganyossá teszi a lábizmokat; nyitja a mellkast.

Ellenjavallatok és javasolt könnyítések:

– Bármelyik nagyízület akut betegsége esetén ellenjavallt.

– Merev vállízület esetén használj hevedert, kötött csípőízületnél pedig ülj valamilyen jógaeszközre.

Felhasznált irodalom: Jóga tiszta forrásból: Dr. Tóth-Soma László, Képes Andrea, Medvegy Gergely

BAKAJA ZOLTÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon interaktívak voltak az órák, tetszett, és úgy érzem sokat tanultam. Hihetetlen, emberfeletti türelem és szeretet áradt a tanítónkból.

Nagyon felkészült és türelmes volt hozzánk. A tőle telhető legjobbat hozta ki belőlünk.

Nagyon sok javítási lehetőséget és sok vizsgázási időpontot adott számunkra a tanár úr, ez nagyon szimpatikus és becsülendő volt számomra.

BANYÁR MAGDOLNA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása és hitelessége az oktatott témákkal kapcsolatban bámulatra méltó. Mindezt úgy adja elő, mintha ez a világ legegyszerűbb és legkönnyebb dolga lenne. A valóságban mindez sok év tanulása, bizonyossága és elkötelezettsége. Felejthetetlen élményt nyújtottak az órái.

Mérhetetlen türelemmel, megértéssel adta át a tanárnő az alapokat. Nem volt kérdés, amire ne kaptunk volna kielégítő választ.

Nagyon jók az órák, melyek amolyan beszélgető stílusban zajlanak, ettől olyan családias a hangulat. A Tanárnő kisugárzása megragadó, élvezetes hallgatni. Erős, karakán, szenvedélyes és hiteles.

TASI ISTVÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon érdekes, színvonalas, vidám hangulatú órák voltak. A tanár úr érthetően magyarázta el a dolgokat. Kérdéseinkre mindig kimerítő válaszokat kaptunk. Teljes mértékben elégedett vagyok a munkájával.

Kiváló előadó, kimeríthetetlen lelkesedéssel. Mindig aktualizálja a tananyagot, más forrásból is hoz példát, történetet, hogy könnyítse a megértést. Nagyon nyitott, őszinte és a tekintélyt ezzel vívja ki magának.

Nagyon szeretem az óráit a tanár úrnak. A mérhetetlen elköteleződés és óriási tudás, ami áthatja az óráit, hihetetlenül magával ragadó. Az előadások érdekesek, tanulságosak, és egy nagyon odaillő humor is jelen van. 🙂

TÓTH-SOMA LÁSZLÓ HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Imádom a tanár úr óráit. Látszik, hogy hatalmas tudása van. Az órák érdekesek voltak, sok extra dolgot és sztorit hallhattunk, amelyek nincsenek benne a tananyagban. Ettől nagyon izgalmasak voltak az előadások.

Fantasztikusan felkészült, nagy tudású oktató! Érdekes, a hallgatók szemszögét átlátó előadásokat hallhattam, nem lankadt a figyelmem az órákon.

A tanár úr tudása, szakmai felkészültsége szavakkal ki nem fejezhető. Szuper órák, érdekes kisfilmekkel, képekkel tarkítva. Nagyon szeretem hallgatni!

JENEY RITA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása, vidámsága és jóindulata minden alkalommal lenyűgöz. Nagyon jól fel volt építve a félév anyaga. A tanárnő nagyon türelmes volt, és jól magyarázott. Szépen, lépésről lépésre haladtunk, így könnyen feldolgozható volt az anyag.

A tanárnő minden alkalommal a saját, már meglévő, mély és egybefűzött tudásának részeit pontosan és olyan elemekkel egybefűzve adja át, melyek segítenek a nyelv igazi megértésében. Csak pozitívat tudok róla mondani.

Maximális felkészültség és éleslátás. Barátságos és szakmailag magas színvonalú óravezetés. Mindig hasznos és objektív értékelése a munkámnak. Azért szeretek együtt dolgozni és kutatni a tanárnővel, mert minden alkalommal fejlődöm, jobb leszek abban, aminek ő a szakértője.

KAPISINSZKY JUDIT HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő minden alkalommal nagyon jól felépítette az órát, alaposan átvettünk mindent, rendszeresen ismételtünk, lehetett kérdezni, türelmesen elmondott, megmutatott nekünk mindent többször is. Szerencsések vagyunk, hogy ő tanít minket!

Juditot kiváló jógaoktatónak tartom. Türelmes, precíz és maximalista. Nagyon örülök, hogy a “jósorsom” hozzávezetett. Ideálisabb oktatót nem tudnék magam számára elképzelni. Nagyon lélekemelőek a közös meditációk, mantrázások!

Igazi példakép számomra. Külön tetszik, hogy mindent az alapoktól kezdtünk, és csak az kerül számonkérésre, ami a gyakorlati órán elhangzott/bemutatásra került; így nem tesznek különbséget a kezdő és a gyakorlott jógások között.

KÉPES ANDREA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Pontos, precíz, alapos magyarázat, a tanulók objektív, de ösztönző jellegű értékelése!

Az oktató példamutató viselkedése, felkészültsége és személyes stílusa miatt örömmel járok hozzá. Biztonságban érzem magam az órákon technikai szempontból.

Az órai anyag, a jegyzet és az ahhoz tartozó tanári magyarázatok minden tekintetben segítik a hallgatók felkészülését. Ráadásul a tanári segítségnyújtás rendkívüli módon támogatja a gyakorló fizikai, mentális és lelki fejlődését.

MAGYAR MÁRTA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Mindig izgalmas, mindig érthető és könnyen befogadható feladatok, magyarázatok. A tantárgy kiváló ismerete és nagy szeretete sugárzott minden órán. Türelem és többszörös gyakorlás, mindent átbeszéltünk és önállóan, meg csoportosan is bizonyíthattunk. Nagyon vártam minden órát, nagy adomány volt ez a kurzus.

A tanárnő kedves, jó előadó, felkészült és lelkiismeretes. Szeretem, ahogy mindenféle segédanyagokkal segíti a megértésünk. Érthető tanítás, magas színvonal. Felkészültsége, tudása bámulatos számomra.

Az oktató felkészültsége minden alkalommal 100%-osnak bizonyult, ahogy a magyarázat érthetősége is. Tökéletes órafelépítés párosul hatalmas tudással a tanárnőnél.

MARKWARTHNÉ LENGYEL PIROSKA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Az oktatónk személyisége és tanítási stílusa is elnyerte a szimpátiámat. A tanárnő felkészült, pontos, magyarázatai érthetőek, emberként pedig kedves és barátságos.

Az oktató maximálisan felkészült és segítőkész volt, a nagy mennyiségű tudásanyagot élvezetessé és érdekessé tette a hallgatók számára.

Látszott, hogy a tanárnő sokat készült az órákra. Mindig hozott nekünk valami érdekességet, történetet. Lelkiismeretesen végezte a munkáját, felkészültsége, precizitása bámulatos. Egy élmény volt az óra!

RÁTKAI GERGŐ PÉTER HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Kicsit laza, humoros, fiatalos, olyan amilyennek az ő korában lenni kell. Biztos vagyok benne, hogy mindenben maximálisan számíthatunk rá, ami az ő szakterületét jelenti.

Hasznos és érdekes órák voltak, éreztem, ahogy fejlődöm hétről hétre. Jobban értem a versekhez fűzött magyarázatokat, és a szakdolgozathoz is nagy segítség volt ez a kurzus.

Felkészült, rugalmas, türelmes, megértő, segítőkész, jól látja a hallgatók problémáit, szempontjait. Nagyon jó hangulatú órák voltak. Minden szempontból ötös.