Dvikoṇāsana – Kétszög pózOssza meg!


Dvikoṇāsana: dvi = kettő, koṇa = szög → Kétszög póz (Állásból előrehajlás, a kéz hátul)

Testhelyzet: álló, a törzs-csípő mozgása szerint: előre hajlító, erő: 1. szint.

A felvétel és a lebontás lépései:

A kiindulási póza: tāḍāsana.

  1. A karokat hátrahúzva az ujjaidat kulcsold össze a farizmok mögött, és az összekulcsolt kézfejekkel, belégzéssel nyújtózz hátrafelé-lefelé. Nyisd a mellkast és a vállakat húzd el a fültől.
  2. Kilégzéssel hajolj előre, mialatt a két kart is emeled meg, majd engedd előre. A gerincet, a hasat és a törzs két oldalát amennyire csak engedi a tested, tartsd hosszan az előrehajlás közben. A vállakat megtartva, engedd előre-lefelé  a nyújtott karokat olyan mélyre, amennyire csak tudod. A tekintet a lábszár felé, míg a fejtető a talaj felé néz. A lábak helyzete ugyanolyan, mint pāda-hastāsanában.
  3. A gyakorlat végén belégzéssel, lassan egyenesedj fel álló pozícióba, mialatt a karokat is visszahúzod a törzs mögé. Az ujjfűzést kiengedve érkezz meg tāḍāsanába.

A kitartás alatti erővonalak és akciók:

Ugyanaz, mint pāda-hastāsanában, ami kiegészül a hátul összekulcsolt kezek emelésével és nyújtásával. A megtartott vállból a kar nem a talaj irányába nyújtózik, hanem felfelé (és finoman előre).

A kitartás alatti figyelemvezetések és légzések:

BL emeld a figyelmed felfelé a lábtól az ülőcsontig: nyújtsd a lábad és billentsd a medencét (emeled a belbokát, a térdkalácsot, az ülőcsontot). KL vidd a figyelmed lefelé a medencétől a fejig fokozódik az előrehajlás és a vállnyújtás (húzd be a köldököd, nyújtózz a szegycsonttal és fejtetővel lefelé, engedd a karokat előre).

Variánsok:

Könnyített verzió: csípőszélességű terpeszben és hajlított térddel vedd fel.

Verziók a kéznél: az ujjakat kulcsold, de a tenyereket nyisd, vagy érintsd össze a tenyereket.

Felkészítő āsanák:

– Az előrehajlásra a pāda-hastāsana gyakorlatai.

– Az előrehajlás és a karemelés együttes munkájára végezhetsz keresztezett lábú ülésben, hátul összekulcsolt ujjakkal előre hajlást.

– A váll körüli területet nyújtja a garuḍāsana, a go-mukhāsana kéztartása, a hát mögötti imapóz és az alkarfogás.

– A mellkas nyitására a homorító testtartások és a mellkasnyitó bemelegítő gyakorlatok.

Rávezető eszközös és páros gyakorlatok:

– Ugyanazok a technikák, mint pāda-hastāsanában, az alábbival kiegészítve:

– A karok munkájára és az előre hajlásra vezet rá, ha a dvikoṇāsanát segítővel és eszközzel végzed. A kiinduló helyzetben, a hátad mögött a vállszélességet tartva fogj meg egy botot és úgy hajol előre. A segítőd egyik kezével fogja a botot és ellentart, illetve húzza előre-lefelé, míg a másik kezével tolja lefelé a hátad a talaj irányába, hogy fokozza a nyújtózásod és kiküszöbölje a hát felső szakaszának esetleges domborodását.

Hatások:

– A tudatra: nyitottá és befogadóvá teszi az elmét, rossz közérzet és lehangoltság ellen is jó.

– Az energetikára: a mūlādhāra, a maṇipūra, az anāhata, és a sahasrāra cakrát harmonizálja.

– A szervekre és szervrendszerekre: kedvező hatást gyakorol a hasűri szervekre: gyomorsüllyedés, hasmenés, krónikus bélpanaszok, vesesüllyedés esetén jótékony hatású; energizálja a májat, lépet és veséket; a gerincidegeket és az agyat is megnyugtatja; serkenti a fej vérellátását; jó az arcbőrráncok ellen; megelőzi az elhízást.

– A mozgás szervrendszerére: megnyújtja a test hátsó izmait saroktól a nyakszirtcsontig; lazítja a vállövet, nyitja a mellkast.

Ellenjavallatok és javasolt könnyítések:

– Porckorongsérv, fejen lévő akut gyulladás, magas vérnyomás esetén ne végezd.

– Hátfájás esetén csak egyenes háttal és hajlított térddel gyakorld. A váll merevségénél használj hevedert, a csípő kötöttségénél pedig hajlított térddel csináld.

Felhasznált irodalom: Jóga tiszta forrásból: Dr. Tóth-Soma László, Képes Andrea, Medvegy Gergely

BAKAJA ZOLTÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon interaktívak voltak az órák, tetszett, és úgy érzem sokat tanultam. Hihetetlen, emberfeletti türelem és szeretet áradt a tanítónkból.

Nagyon felkészült és türelmes volt hozzánk. A tőle telhető legjobbat hozta ki belőlünk.

Nagyon sok javítási lehetőséget és sok vizsgázási időpontot adott számunkra a tanár úr, ez nagyon szimpatikus és becsülendő volt számomra.

BANYÁR MAGDOLNA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása és hitelessége az oktatott témákkal kapcsolatban bámulatra méltó. Mindezt úgy adja elő, mintha ez a világ legegyszerűbb és legkönnyebb dolga lenne. A valóságban mindez sok év tanulása, bizonyossága és elkötelezettsége. Felejthetetlen élményt nyújtottak az órái.

Mérhetetlen türelemmel, megértéssel adta át a tanárnő az alapokat. Nem volt kérdés, amire ne kaptunk volna kielégítő választ.

Nagyon jók az órák, melyek amolyan beszélgető stílusban zajlanak, ettől olyan családias a hangulat. A Tanárnő kisugárzása megragadó, élvezetes hallgatni. Erős, karakán, szenvedélyes és hiteles.

TASI ISTVÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon érdekes, színvonalas, vidám hangulatú órák voltak. A tanár úr érthetően magyarázta el a dolgokat. Kérdéseinkre mindig kimerítő válaszokat kaptunk. Teljes mértékben elégedett vagyok a munkájával.

Kiváló előadó, kimeríthetetlen lelkesedéssel. Mindig aktualizálja a tananyagot, más forrásból is hoz példát, történetet, hogy könnyítse a megértést. Nagyon nyitott, őszinte és a tekintélyt ezzel vívja ki magának.

Nagyon szeretem az óráit a tanár úrnak. A mérhetetlen elköteleződés és óriási tudás, ami áthatja az óráit, hihetetlenül magával ragadó. Az előadások érdekesek, tanulságosak, és egy nagyon odaillő humor is jelen van. 🙂

TÓTH-SOMA LÁSZLÓ HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Imádom a tanár úr óráit. Látszik, hogy hatalmas tudása van. Az órák érdekesek voltak, sok extra dolgot és sztorit hallhattunk, amelyek nincsenek benne a tananyagban. Ettől nagyon izgalmasak voltak az előadások.

Fantasztikusan felkészült, nagy tudású oktató! Érdekes, a hallgatók szemszögét átlátó előadásokat hallhattam, nem lankadt a figyelmem az órákon.

A tanár úr tudása, szakmai felkészültsége szavakkal ki nem fejezhető. Szuper órák, érdekes kisfilmekkel, képekkel tarkítva. Nagyon szeretem hallgatni!

JENEY RITA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása, vidámsága és jóindulata minden alkalommal lenyűgöz. Nagyon jól fel volt építve a félév anyaga. A tanárnő nagyon türelmes volt, és jól magyarázott. Szépen, lépésről lépésre haladtunk, így könnyen feldolgozható volt az anyag.

A tanárnő minden alkalommal a saját, már meglévő, mély és egybefűzött tudásának részeit pontosan és olyan elemekkel egybefűzve adja át, melyek segítenek a nyelv igazi megértésében. Csak pozitívat tudok róla mondani.

Maximális felkészültség és éleslátás. Barátságos és szakmailag magas színvonalú óravezetés. Mindig hasznos és objektív értékelése a munkámnak. Azért szeretek együtt dolgozni és kutatni a tanárnővel, mert minden alkalommal fejlődöm, jobb leszek abban, aminek ő a szakértője.

KAPISINSZKY JUDIT HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő minden alkalommal nagyon jól felépítette az órát, alaposan átvettünk mindent, rendszeresen ismételtünk, lehetett kérdezni, türelmesen elmondott, megmutatott nekünk mindent többször is. Szerencsések vagyunk, hogy ő tanít minket!

Juditot kiváló jógaoktatónak tartom. Türelmes, precíz és maximalista. Nagyon örülök, hogy a “jósorsom” hozzávezetett. Ideálisabb oktatót nem tudnék magam számára elképzelni. Nagyon lélekemelőek a közös meditációk, mantrázások!

Igazi példakép számomra. Külön tetszik, hogy mindent az alapoktól kezdtünk, és csak az kerül számonkérésre, ami a gyakorlati órán elhangzott/bemutatásra került; így nem tesznek különbséget a kezdő és a gyakorlott jógások között.

KÉPES ANDREA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Pontos, precíz, alapos magyarázat, a tanulók objektív, de ösztönző jellegű értékelése!

Az oktató példamutató viselkedése, felkészültsége és személyes stílusa miatt örömmel járok hozzá. Biztonságban érzem magam az órákon technikai szempontból.

Az órai anyag, a jegyzet és az ahhoz tartozó tanári magyarázatok minden tekintetben segítik a hallgatók felkészülését. Ráadásul a tanári segítségnyújtás rendkívüli módon támogatja a gyakorló fizikai, mentális és lelki fejlődését.

MAGYAR MÁRTA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Mindig izgalmas, mindig érthető és könnyen befogadható feladatok, magyarázatok. A tantárgy kiváló ismerete és nagy szeretete sugárzott minden órán. Türelem és többszörös gyakorlás, mindent átbeszéltünk és önállóan, meg csoportosan is bizonyíthattunk. Nagyon vártam minden órát, nagy adomány volt ez a kurzus.

A tanárnő kedves, jó előadó, felkészült és lelkiismeretes. Szeretem, ahogy mindenféle segédanyagokkal segíti a megértésünk. Érthető tanítás, magas színvonal. Felkészültsége, tudása bámulatos számomra.

Az oktató felkészültsége minden alkalommal 100%-osnak bizonyult, ahogy a magyarázat érthetősége is. Tökéletes órafelépítés párosul hatalmas tudással a tanárnőnél.

MARKWARTHNÉ LENGYEL PIROSKA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Az oktatónk személyisége és tanítási stílusa is elnyerte a szimpátiámat. A tanárnő felkészült, pontos, magyarázatai érthetőek, emberként pedig kedves és barátságos.

Az oktató maximálisan felkészült és segítőkész volt, a nagy mennyiségű tudásanyagot élvezetessé és érdekessé tette a hallgatók számára.

Látszott, hogy a tanárnő sokat készült az órákra. Mindig hozott nekünk valami érdekességet, történetet. Lelkiismeretesen végezte a munkáját, felkészültsége, precizitása bámulatos. Egy élmény volt az óra!

RÁTKAI GERGŐ PÉTER HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Kicsit laza, humoros, fiatalos, olyan amilyennek az ő korában lenni kell. Biztos vagyok benne, hogy mindenben maximálisan számíthatunk rá, ami az ő szakterületét jelenti.

Hasznos és érdekes órák voltak, éreztem, ahogy fejlődöm hétről hétre. Jobban értem a versekhez fűzött magyarázatokat, és a szakdolgozathoz is nagy segítség volt ez a kurzus.

Felkészült, rugalmas, türelmes, megértő, segítőkész, jól látja a hallgatók problémáit, szempontjait. Nagyon jó hangulatú órák voltak. Minden szempontból ötös.