Dandāsana – Bot póz (Nyújtott lábú ülés)Ossza meg!


Dandāsana: daṇḍa = bot → Bot póz (Nyújtott lábú ülés)

Testhelyzet: ülő, a törzs-csípő mozgása szerint: derékszög, erő: 1. szint.

A felvétel és a lebontás lépései:

A kiindulási póza: nyújtott lábú ülés.

Kitartás közben az alábbiakra figyelj: a nagylábujjak, a bokák belső éle összeér, a lábfej merőleges a talajhoz képest. A láb nyújtva, a sarok, a vádli és a comb hátsó felszíne a talajon fekszik. A medence középhelyzetben marad, a keresztcsont merőleges a talajra, a testsúly egyenletesen oszlik el a két ülőcsonton. A törzs egyenes, a vállöv széles és a medenceöv fölött van. A két kar a test mellé simul, a tenyér vagy a combokon nyugszik, vagy a talajon a farizmok mellett, ujjakkal a láb irányába mutat. A keresztcsont és a nyakszirtcsont egy vonalban helyezkedik el, az arc előre néz.

A kitartás alatti erővonalak és akciók:

– A külső talpélt, a lábujjak hegyét húzd magad felé, míg a sarkat és a belső lábélt told el magadtól.

– A térdet nyújtsd ki és a térdkalácsot az elülső combizmok aktívan tartásával húzd föl. Ezzel rögzíted a térdízületet. A comb felső részét befelé, a térdkalács felső ívét pedig kifelé forgasd.

– A stabil lábmunka, a megfelelően lent tartott ülőcsontok, a tónusban lévő gátizmok középhelyzetben rögzítik a medencét. A medencéből tartod a törzset egyenesen és az ülőcsontokból nyújtózol a fejtetővel fölfelé.

– A has köldök alatti része megtartott, a köldök befelé-felfelé húzódik, a törzs mindkét oldalát egyforma aktivitással nyújtod, a csípőlapáttól húzod el a lengőbordát, a mellkas nyitott marad, a szegycsontot emeled fölfelé, de közben nem homorítasz.

– A vállöv egyenes, a vállcsúcsokkal kifelé-oldalra dolgozol, míg a vállakat hátraengeded és a lapockákat enyhén befelé és a medence felé húzod, belesimítva azokat a hátba.

– A medence lefelé süllyed, a fejtető fölfelé emelkedik, vagyis nyújtózol a gerinccel. A tarkó nyújtott, de a torok laza, a tekintet előre néz, az arc izmai puhák.

A kitartás alatti figyelemvezetések és légzések:

BL hozd felfelé a figyelmed a lábtól a fejig: aktiváld a láb izmait, billentsd előre a medencét, nyisd a mellkast, nyújtózz a fejtetővel fölfelé. KL vidd lefelé a figyelmed a fejtől a lábig: egyenesíted a vállövet, lapockádat húzd le, a medencét nehezítsd a talajra, a sarkadat told el a medencétől.

Variánsok:

Könnyített verzió: csípőszélességű terpeszben és enyhén hajlított térddel vedd fel (ez merev hátsó combizmok és derék esetén segíthet).

Felkészítő āsanák:

tādāsana, sukhāsana

Rávezető eszközös és páros gyakorlatok:

– Az egyenes törzs tartására vezet rá, ha fal elé leülsz úgy, hogy a keresztcsontod, a lapockád és a fejed hátsó része a falhoz simul.

– A lábtartást úgy gyakorolhatod, ha szemben ülsz a fallal és ráteszed a talpad.

– Megnyújtja a hátat és aktiválja az izmokat az ūrdhva-hasta-daṇdāsana egymásba kulcsolt hüvelykujjfogással. A kezeket emeld fölfelé és kicsit hátrafelé, miközben a vállövet stabilan tartod.

– Kötött csípőizmok esetén a blokk az ülőgumó alatt a medence helyes helyzetét adja meg.

– A daṇdāsana kéztámasz vagy fal segítségével egyenesíti a gerincet, helyére teszi a vállat és a lapockát (lásd a rávezető gyakorlatoknál).

– Az ūrdhva-hasta-daṇdāsana párban a hátunk nyújtására alkalmas (lásd a rávezető gyakorlatoknál)

Hatások:

– A tudatra: könnyeddé és energikussá teszi a tudatot.

– Az energetikára: harmonizálja a mūlādhāra cakrát.

– A szervekre és szervrendszerekre: a medence és az alhas szerveit energetizálja.

– A mozgás szervrendszerére: tartásjavító; lazítja, valamint erősíti a comb és hát izmait.

Ellenjavallatok és javasolt könnyítések:

– Nincs ellenjavallata, de az alsó gerincszakaszt érintő betegség (pl. gerincsérv, isiász, szegment instabilitás), illetve kötöttség esetén emeld meg a medencét blokkal, pléddel vagy párnával.

Felhasznált irodalom: Jóga tiszta forrásból: Dr. Tóth-Soma László, Képes Andrea, Medvegy Gergely

BAKAJA ZOLTÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon interaktívak voltak az órák, tetszett, és úgy érzem sokat tanultam. Hihetetlen, emberfeletti türelem és szeretet áradt a tanítónkból.

Nagyon felkészült és türelmes volt hozzánk. A tőle telhető legjobbat hozta ki belőlünk.

Nagyon sok javítási lehetőséget és sok vizsgázási időpontot adott számunkra a tanár úr, ez nagyon szimpatikus és becsülendő volt számomra.

BANYÁR MAGDOLNA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása és hitelessége az oktatott témákkal kapcsolatban bámulatra méltó. Mindezt úgy adja elő, mintha ez a világ legegyszerűbb és legkönnyebb dolga lenne. A valóságban mindez sok év tanulása, bizonyossága és elkötelezettsége. Felejthetetlen élményt nyújtottak az órái.

Mérhetetlen türelemmel, megértéssel adta át a tanárnő az alapokat. Nem volt kérdés, amire ne kaptunk volna kielégítő választ.

Nagyon jók az órák, melyek amolyan beszélgető stílusban zajlanak, ettől olyan családias a hangulat. A Tanárnő kisugárzása megragadó, élvezetes hallgatni. Erős, karakán, szenvedélyes és hiteles.

TASI ISTVÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon érdekes, színvonalas, vidám hangulatú órák voltak. A tanár úr érthetően magyarázta el a dolgokat. Kérdéseinkre mindig kimerítő válaszokat kaptunk. Teljes mértékben elégedett vagyok a munkájával.

Kiváló előadó, kimeríthetetlen lelkesedéssel. Mindig aktualizálja a tananyagot, más forrásból is hoz példát, történetet, hogy könnyítse a megértést. Nagyon nyitott, őszinte és a tekintélyt ezzel vívja ki magának.

Nagyon szeretem az óráit a tanár úrnak. A mérhetetlen elköteleződés és óriási tudás, ami áthatja az óráit, hihetetlenül magával ragadó. Az előadások érdekesek, tanulságosak, és egy nagyon odaillő humor is jelen van. 🙂

TÓTH-SOMA LÁSZLÓ HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Imádom a tanár úr óráit. Látszik, hogy hatalmas tudása van. Az órák érdekesek voltak, sok extra dolgot és sztorit hallhattunk, amelyek nincsenek benne a tananyagban. Ettől nagyon izgalmasak voltak az előadások.

Fantasztikusan felkészült, nagy tudású oktató! Érdekes, a hallgatók szemszögét átlátó előadásokat hallhattam, nem lankadt a figyelmem az órákon.

A tanár úr tudása, szakmai felkészültsége szavakkal ki nem fejezhető. Szuper órák, érdekes kisfilmekkel, képekkel tarkítva. Nagyon szeretem hallgatni!

JENEY RITA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása, vidámsága és jóindulata minden alkalommal lenyűgöz. Nagyon jól fel volt építve a félév anyaga. A tanárnő nagyon türelmes volt, és jól magyarázott. Szépen, lépésről lépésre haladtunk, így könnyen feldolgozható volt az anyag.

A tanárnő minden alkalommal a saját, már meglévő, mély és egybefűzött tudásának részeit pontosan és olyan elemekkel egybefűzve adja át, melyek segítenek a nyelv igazi megértésében. Csak pozitívat tudok róla mondani.

Maximális felkészültség és éleslátás. Barátságos és szakmailag magas színvonalú óravezetés. Mindig hasznos és objektív értékelése a munkámnak. Azért szeretek együtt dolgozni és kutatni a tanárnővel, mert minden alkalommal fejlődöm, jobb leszek abban, aminek ő a szakértője.

KAPISINSZKY JUDIT HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő minden alkalommal nagyon jól felépítette az órát, alaposan átvettünk mindent, rendszeresen ismételtünk, lehetett kérdezni, türelmesen elmondott, megmutatott nekünk mindent többször is. Szerencsések vagyunk, hogy ő tanít minket!

Juditot kiváló jógaoktatónak tartom. Türelmes, precíz és maximalista. Nagyon örülök, hogy a “jósorsom” hozzávezetett. Ideálisabb oktatót nem tudnék magam számára elképzelni. Nagyon lélekemelőek a közös meditációk, mantrázások!

Igazi példakép számomra. Külön tetszik, hogy mindent az alapoktól kezdtünk, és csak az kerül számonkérésre, ami a gyakorlati órán elhangzott/bemutatásra került; így nem tesznek különbséget a kezdő és a gyakorlott jógások között.

KÉPES ANDREA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Pontos, precíz, alapos magyarázat, a tanulók objektív, de ösztönző jellegű értékelése!

Az oktató példamutató viselkedése, felkészültsége és személyes stílusa miatt örömmel járok hozzá. Biztonságban érzem magam az órákon technikai szempontból.

Az órai anyag, a jegyzet és az ahhoz tartozó tanári magyarázatok minden tekintetben segítik a hallgatók felkészülését. Ráadásul a tanári segítségnyújtás rendkívüli módon támogatja a gyakorló fizikai, mentális és lelki fejlődését.

MAGYAR MÁRTA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Mindig izgalmas, mindig érthető és könnyen befogadható feladatok, magyarázatok. A tantárgy kiváló ismerete és nagy szeretete sugárzott minden órán. Türelem és többszörös gyakorlás, mindent átbeszéltünk és önállóan, meg csoportosan is bizonyíthattunk. Nagyon vártam minden órát, nagy adomány volt ez a kurzus.

A tanárnő kedves, jó előadó, felkészült és lelkiismeretes. Szeretem, ahogy mindenféle segédanyagokkal segíti a megértésünk. Érthető tanítás, magas színvonal. Felkészültsége, tudása bámulatos számomra.

Az oktató felkészültsége minden alkalommal 100%-osnak bizonyult, ahogy a magyarázat érthetősége is. Tökéletes órafelépítés párosul hatalmas tudással a tanárnőnél.

MARKWARTHNÉ LENGYEL PIROSKA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Az oktatónk személyisége és tanítási stílusa is elnyerte a szimpátiámat. A tanárnő felkészült, pontos, magyarázatai érthetőek, emberként pedig kedves és barátságos.

Az oktató maximálisan felkészült és segítőkész volt, a nagy mennyiségű tudásanyagot élvezetessé és érdekessé tette a hallgatók számára.

Látszott, hogy a tanárnő sokat készült az órákra. Mindig hozott nekünk valami érdekességet, történetet. Lelkiismeretesen végezte a munkáját, felkészültsége, precizitása bámulatos. Egy élmény volt az óra!

RÁTKAI GERGŐ PÉTER HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Kicsit laza, humoros, fiatalos, olyan amilyennek az ő korában lenni kell. Biztos vagyok benne, hogy mindenben maximálisan számíthatunk rá, ami az ő szakterületét jelenti.

Hasznos és érdekes órák voltak, éreztem, ahogy fejlődöm hétről hétre. Jobban értem a versekhez fűzött magyarázatokat, és a szakdolgozathoz is nagy segítség volt ez a kurzus.

Felkészült, rugalmas, türelmes, megértő, segítőkész, jól látja a hallgatók problémáit, szempontjait. Nagyon jó hangulatú órák voltak. Minden szempontból ötös.