Ardha-śalabhāsana – Fél sáskaállásOssza meg!


Ardha-śalabhāsana: ardha = fél; śalabha = sáska → Fél sáskaállás

Testhelyzet: hason fekvő, a törzs-csípő mozgása szerint: hátra hajlító, erő: 1. szint.

A felvétel és a lebontás lépései:

A kiindulási póza: hasi śavāsana.

  1. A homlokot (ha az nem megy, akkor az állat) tedd a talajra, a karokat helyezd a törzs mellé úgy, hogy nyújtva legyenek és a tenyerek a talajra simuljanak. A lábakat zárd (könnyítésként lehetnek csípőszélességben) és nyújtóztasd őket hátrafelé.
  2. Belégzéssel – a fejet és a mellkast lent tartva, a karokat  a matracba nyomva – emeld ki a lábat (ha megy a medencédet is) a magasba, amennyire csak tudod. A térded nyújtva, a lábfej a spicc és a pipa közötti helyzetben van.
  3. Kilégzéssel engedd le lassan a lábakat a talajra és érkezz meg hasi śavāsanába.

A kitartás alatti erővonalak és akciók:

– A fejtetővel nyújtózz előre, míg a farokcsonttal és a lábfejjel (sarokkal és lábujjpárnákkal) hátra. A hát széles, a derék-, a far- és a lábizmok feszesek (a comb és a vádli középvonalát emeled felfelé). A láb végig nyújtva van, a térdkalácsot húzd fel.

– A vállöv széles, a vállak hátrafelé-lefelé gördülnek, a lapockákat húzd a medence felé, belesimítva azokat a hátba.

– A karok a törzs mellett vannak párhuzamosan és erősen a talajba nyomva, erőt adva a láb (és medence) emeléshez.

– A homlokot finoman tolod a talajra, a nyakat hátul nyújtva tartod  (kivéve, ha az állad tetted le). Az arc izmait lazítsd el.

– A gerinc homorít, a gerincmerevítő izmok intenzíven dolgoznak. A has aktív, a köldök alatti része megtartott, a köldök befelé, felfelé húzódik.

A kitartás alatti figyelemvezetés és légzés:

BL emeld a figyelmed a talajtól felfelé: aktiváld a tested minden izmát, nyomd le a karjaid, homorítsd a hátad, emeld fel a lábad. KL a medencéből kiindulva vidd két irányba kifelé a figyelmed: egyik irányba nyújtózik a fejtető, másik irányba a farokcsont és a láb.

Variánsok:

Könnyített verzió: csak az egyik lábad emeled fel.

A kéztartás lehetőségei: a kéz a törzs alatt van úgy, hogy a kézfejek a lágyékhoz kerülnek, és vagy a tenyér simul a földre, vagy az ökölben lévő kézfej kisujj felöli része.

Śalabhāsana: a törzsed és a lábad is megemeled, homorítva az egész testet. Az alhas és a medence lent marad a talajon.

Felkészítő āsanák:

Adho-mukha-śvanāsanában lábemelések váltva: a medencét középen tartva (ekapāda-adho-mukha-śvanāsana), vagy a medencét kifordítva (pārśva-ekapāda-adho-mukha-śvanāsana).

Nirālamba– és teljes bhujaṅgāsana, szfinx póz, ardha-candrāsana 1.

Rávezető eszközös és páros gyakorlatok:

– A lapocka és hát megfelelő dolgoztatására és homorítására ugyanazok a technikák alkalmasak, mint az ardha-candrāsana 1-nél és a bhujaṅgāsanánál.

– A hát- és a lábizmok megerősítésére dinamikusan-légzésszinkronnal négykézláb állásból vagy hason fekvésből történő kar- és lábemelések, illetve a nirālamba-bhujaṅgāsana és az ardha-śalabhāsana kiválóak.

– Megakadályozza a túl széles terpeszt, ha hevedert használsz az ardha-śalabhāsana közben (a heveder együtt tartja a lábakat). Mielőtt hasra feküdnél, helyezd a heveder hurkát a combodra, a térd fölé, és húzd csípőszélességre a hurkot (vagy ha megy annál szűkebbre). Majd feküdj hasra és vedd fel a pózt.

Hatások:

– A tudatra: magabiztosságot és türelmet ad.

– Az energetikára: a svādhiṣṭhāna és a maṇipūra cakrát harmonizálja.

– A szervekre és szervrendszerekre: pozitívan befolyásolja az étvágyat, emésztésjavító, javítja a bélmozgást; energetizálja a méhet, petefészket, enyhíti a menstruációs és nőgyógyászati rendellenességeket.

– A mozgás szervrendszerére: erősen tartja a gerincet; segíthet a porckorong sérve, isiász, hátfájás, gerincferdülés, a csigolyák meszesedés esetén. Megerősíti a mélyhát izmokat, javítja a tartást.

Ellenjavallatok és javasolt könnyítések:

– Hólyag- és prosztataproblémák, akut székrekedés, vesebetegség, gyomor és a vékonybél fekély, lágyéksérv és terhesség esetén ne végezd. Gerincbetegségek esetén szakértő irányításával végezd.

– Ha kitartás közben a szeméremcsontot nyomja a talaj, akkor tegyél alá plédet. Ha még gyengébb a hátad, akkor a könnyített verziót csináld.

Felhasznált irodalom: Jóga tiszta forrásból: Dr. Tóth-Soma László, Képes Andrea, Medvegy Gergely

BAKAJA ZOLTÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon interaktívak voltak az órák, tetszett, és úgy érzem sokat tanultam. Hihetetlen, emberfeletti türelem és szeretet áradt a tanítónkból.

Nagyon felkészült és türelmes volt hozzánk. A tőle telhető legjobbat hozta ki belőlünk.

Nagyon sok javítási lehetőséget és sok vizsgázási időpontot adott számunkra a tanár úr, ez nagyon szimpatikus és becsülendő volt számomra.

BANYÁR MAGDOLNA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása és hitelessége az oktatott témákkal kapcsolatban bámulatra méltó. Mindezt úgy adja elő, mintha ez a világ legegyszerűbb és legkönnyebb dolga lenne. A valóságban mindez sok év tanulása, bizonyossága és elkötelezettsége. Felejthetetlen élményt nyújtottak az órái.

Mérhetetlen türelemmel, megértéssel adta át a tanárnő az alapokat. Nem volt kérdés, amire ne kaptunk volna kielégítő választ.

Nagyon jók az órák, melyek amolyan beszélgető stílusban zajlanak, ettől olyan családias a hangulat. A Tanárnő kisugárzása megragadó, élvezetes hallgatni. Erős, karakán, szenvedélyes és hiteles.

TASI ISTVÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon érdekes, színvonalas, vidám hangulatú órák voltak. A tanár úr érthetően magyarázta el a dolgokat. Kérdéseinkre mindig kimerítő válaszokat kaptunk. Teljes mértékben elégedett vagyok a munkájával.

Kiváló előadó, kimeríthetetlen lelkesedéssel. Mindig aktualizálja a tananyagot, más forrásból is hoz példát, történetet, hogy könnyítse a megértést. Nagyon nyitott, őszinte és a tekintélyt ezzel vívja ki magának.

Nagyon szeretem az óráit a tanár úrnak. A mérhetetlen elköteleződés és óriási tudás, ami áthatja az óráit, hihetetlenül magával ragadó. Az előadások érdekesek, tanulságosak, és egy nagyon odaillő humor is jelen van. 🙂

TÓTH-SOMA LÁSZLÓ HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Imádom a tanár úr óráit. Látszik, hogy hatalmas tudása van. Az órák érdekesek voltak, sok extra dolgot és sztorit hallhattunk, amelyek nincsenek benne a tananyagban. Ettől nagyon izgalmasak voltak az előadások.

Fantasztikusan felkészült, nagy tudású oktató! Érdekes, a hallgatók szemszögét átlátó előadásokat hallhattam, nem lankadt a figyelmem az órákon.

A tanár úr tudása, szakmai felkészültsége szavakkal ki nem fejezhető. Szuper órák, érdekes kisfilmekkel, képekkel tarkítva. Nagyon szeretem hallgatni!

JENEY RITA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása, vidámsága és jóindulata minden alkalommal lenyűgöz. Nagyon jól fel volt építve a félév anyaga. A tanárnő nagyon türelmes volt, és jól magyarázott. Szépen, lépésről lépésre haladtunk, így könnyen feldolgozható volt az anyag.

A tanárnő minden alkalommal a saját, már meglévő, mély és egybefűzött tudásának részeit pontosan és olyan elemekkel egybefűzve adja át, melyek segítenek a nyelv igazi megértésében. Csak pozitívat tudok róla mondani.

Maximális felkészültség és éleslátás. Barátságos és szakmailag magas színvonalú óravezetés. Mindig hasznos és objektív értékelése a munkámnak. Azért szeretek együtt dolgozni és kutatni a tanárnővel, mert minden alkalommal fejlődöm, jobb leszek abban, aminek ő a szakértője.

KAPISINSZKY JUDIT HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő minden alkalommal nagyon jól felépítette az órát, alaposan átvettünk mindent, rendszeresen ismételtünk, lehetett kérdezni, türelmesen elmondott, megmutatott nekünk mindent többször is. Szerencsések vagyunk, hogy ő tanít minket!

Juditot kiváló jógaoktatónak tartom. Türelmes, precíz és maximalista. Nagyon örülök, hogy a “jósorsom” hozzávezetett. Ideálisabb oktatót nem tudnék magam számára elképzelni. Nagyon lélekemelőek a közös meditációk, mantrázások!

Igazi példakép számomra. Külön tetszik, hogy mindent az alapoktól kezdtünk, és csak az kerül számonkérésre, ami a gyakorlati órán elhangzott/bemutatásra került; így nem tesznek különbséget a kezdő és a gyakorlott jógások között.

KÉPES ANDREA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Pontos, precíz, alapos magyarázat, a tanulók objektív, de ösztönző jellegű értékelése!

Az oktató példamutató viselkedése, felkészültsége és személyes stílusa miatt örömmel járok hozzá. Biztonságban érzem magam az órákon technikai szempontból.

Az órai anyag, a jegyzet és az ahhoz tartozó tanári magyarázatok minden tekintetben segítik a hallgatók felkészülését. Ráadásul a tanári segítségnyújtás rendkívüli módon támogatja a gyakorló fizikai, mentális és lelki fejlődését.

MAGYAR MÁRTA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Mindig izgalmas, mindig érthető és könnyen befogadható feladatok, magyarázatok. A tantárgy kiváló ismerete és nagy szeretete sugárzott minden órán. Türelem és többszörös gyakorlás, mindent átbeszéltünk és önállóan, meg csoportosan is bizonyíthattunk. Nagyon vártam minden órát, nagy adomány volt ez a kurzus.

A tanárnő kedves, jó előadó, felkészült és lelkiismeretes. Szeretem, ahogy mindenféle segédanyagokkal segíti a megértésünk. Érthető tanítás, magas színvonal. Felkészültsége, tudása bámulatos számomra.

Az oktató felkészültsége minden alkalommal 100%-osnak bizonyult, ahogy a magyarázat érthetősége is. Tökéletes órafelépítés párosul hatalmas tudással a tanárnőnél.

MARKWARTHNÉ LENGYEL PIROSKA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Az oktatónk személyisége és tanítási stílusa is elnyerte a szimpátiámat. A tanárnő felkészült, pontos, magyarázatai érthetőek, emberként pedig kedves és barátságos.

Az oktató maximálisan felkészült és segítőkész volt, a nagy mennyiségű tudásanyagot élvezetessé és érdekessé tette a hallgatók számára.

Látszott, hogy a tanárnő sokat készült az órákra. Mindig hozott nekünk valami érdekességet, történetet. Lelkiismeretesen végezte a munkáját, felkészültsége, precizitása bámulatos. Egy élmény volt az óra!

RÁTKAI GERGŐ PÉTER HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Kicsit laza, humoros, fiatalos, olyan amilyennek az ő korában lenni kell. Biztos vagyok benne, hogy mindenben maximálisan számíthatunk rá, ami az ő szakterületét jelenti.

Hasznos és érdekes órák voltak, éreztem, ahogy fejlődöm hétről hétre. Jobban értem a versekhez fűzött magyarázatokat, és a szakdolgozathoz is nagy segítség volt ez a kurzus.

Felkészült, rugalmas, türelmes, megértő, segítőkész, jól látja a hallgatók problémáit, szempontjait. Nagyon jó hangulatú órák voltak. Minden szempontból ötös.