Egy főiskola, amely nem csak informál, hanem transzformál is – Végzős hallgatóink kompetenciakérdőívének szöveges értékeléseOssza meg!


2019-ben végzett hallgatóinkat arra kértük, hogy önkéntes alapon töltsenek ki egy kérdőívet. A feltett kérdések arra vonatkoztak, hogy milyen területen változott az életük és személyiségük a Főiskolán eltöltött három év alatt. A 12 kérdésre 27-en adtak választ. Ezekből jól látszik, hogy a főiskolánkon szerzett tudás mennyire nem csak elméleti, hanem a gyakorlatban alkalmazható és az életminőség javítására is használható.

A táplálkozási szokásokkal kapcsolatban az derült ki, hogy a korábban vegyes táplálkozású 18 hallgató közül a három során 14-en abbahagyták a húsevést, vegetáriánusok vagy vegánok lettek. A tanulmányai előtt még dohányzó három hallgató közül ketten letették a cigarettát a három év alatt. Míg a kezdetkor csak 6-an mondták magukról, hogy soha nem isznak alkoholt, a diplomázáskor már 14-en nyilatkoztak így. Sőt, válaszadó hallgatóink egyharmadának a tisztaság iránti igénye, tisztálkodási szokásai is megváltoztak úgy, hogy ma már minden reggel és este is zuhanyoznak.

Az oktatás során főiskolánkon többször szó esik arról, hogy a kora reggeli órák nyugalma kedvező a jógához, lelki gyakorlatok végzéséhez és a tanuláshoz.  Úgy tűnik, ez az információ is hatást gyakorolt a válaszadókra, mert a főiskola elvégzésekor átlagosan fél órával hamarabb keltek, mint amikor elkezdték tanulmányaikat.

Tanulmányai kezdetekor a kérdőívet kitöltő hallgatóknak csak 18,5%a végzett rendszeres (hosszabb vagy rövidebb) mantra-meditációt, míg a végzés idejére ez az arány 88,9%-ra emelkedett, bár ez nem elvárás a főiskola részéről.

A névtelen kérdőív kitöltői arra is válaszolhattak, hogy hét különböző, felsorolt világnézeti álláspont közül (az ateizmustól a szkepszisen keresztül az egészen személyes Istenhitig) milyen felfogást vallottak egykor és ma.  A válaszokból az derült ki, hogy tanulmányaik kezdetekor csak a hallgatóknak csak negyede gondolkodott úgy, hogy Isten egy személy, akit szeretni és szolgálni lehet, míg végzéskor több mint háromnegyedük volt ezen az állásponton – miközben intézményünk természetesen nem támaszt feltételeket a hallgatók világfelfogását illetően.

A „Szerzett-e életreszóló barátokat a Főiskolán?” kérdésre adott válaszokból megtudhatjuk, hogy átlagosan 3-4 barátra tettek szert a hallgatók osztálytársaik, iskolatársaik köréből, volt, aki nyolc ilyen barátról számolt be.

Arról is nyilatkozhattak a megkérdezettek, hogy érzésük szerint milyen jó tulajdonságok és szokások terén fejlődtek tanulmányaik ideje alatt. A nyitott kérdésre adott válaszokban összesen 34 tulajdonságot és szokást neveztek meg, ezek közül a legtöbben a következőket: türelem, őszinteség, alázat, együttműködés, elfogadás, empátia, felelősségvállalás. A válaszadók közel fele arról is beszámolt, hogy a ma már jobban képes kezelni a stresszes helyzeteket, mint korábban.

Köszönjük az őszinte és lelkesítő válaszokat!

BAKAJA ZOLTÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon interaktívak voltak az órák, tetszett, és úgy érzem sokat tanultam. Hihetetlen, emberfeletti türelem és szeretet áradt a tanítónkból.

Nagyon felkészült és türelmes volt hozzánk. A tőle telhető legjobbat hozta ki belőlünk.

Nagyon sok javítási lehetőséget és sok vizsgázási időpontot adott számunkra a tanár úr, ez nagyon szimpatikus és becsülendő volt számomra.

BANYÁR MAGDOLNA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása és hitelessége az oktatott témákkal kapcsolatban bámulatra méltó. Mindezt úgy adja elő, mintha ez a világ legegyszerűbb és legkönnyebb dolga lenne. A valóságban mindez sok év tanulása, bizonyossága és elkötelezettsége. Felejthetetlen élményt nyújtottak az órái.

Mérhetetlen türelemmel, megértéssel adta át a tanárnő az alapokat. Nem volt kérdés, amire ne kaptunk volna kielégítő választ.

Nagyon jók az órák, melyek amolyan beszélgető stílusban zajlanak, ettől olyan családias a hangulat. A Tanárnő kisugárzása megragadó, élvezetes hallgatni. Erős, karakán, szenvedélyes és hiteles.

TASI ISTVÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon érdekes, színvonalas, vidám hangulatú órák voltak. A tanár úr érthetően magyarázta el a dolgokat. Kérdéseinkre mindig kimerítő válaszokat kaptunk. Teljes mértékben elégedett vagyok a munkájával.

Kiváló előadó, kimeríthetetlen lelkesedéssel. Mindig aktualizálja a tananyagot, más forrásból is hoz példát, történetet, hogy könnyítse a megértést. Nagyon nyitott, őszinte és a tekintélyt ezzel vívja ki magának.

Nagyon szeretem az óráit a tanár úrnak. A mérhetetlen elköteleződés és óriási tudás, ami áthatja az óráit, hihetetlenül magával ragadó. Az előadások érdekesek, tanulságosak, és egy nagyon odaillő humor is jelen van. 🙂

TÓTH-SOMA LÁSZLÓ HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Imádom a tanár úr óráit. Látszik, hogy hatalmas tudása van. Az órák érdekesek voltak, sok extra dolgot és sztorit hallhattunk, amelyek nincsenek benne a tananyagban. Ettől nagyon izgalmasak voltak az előadások.

Fantasztikusan felkészült, nagy tudású oktató! Érdekes, a hallgatók szemszögét átlátó előadásokat hallhattam, nem lankadt a figyelmem az órákon.

A tanár úr tudása, szakmai felkészültsége szavakkal ki nem fejezhető. Szuper órák, érdekes kisfilmekkel, képekkel tarkítva. Nagyon szeretem hallgatni!

JENEY RITA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása, vidámsága és jóindulata minden alkalommal lenyűgöz. Nagyon jól fel volt építve a félév anyaga. A tanárnő nagyon türelmes volt, és jól magyarázott. Szépen, lépésről lépésre haladtunk, így könnyen feldolgozható volt az anyag.

A tanárnő minden alkalommal a saját, már meglévő, mély és egybefűzött tudásának részeit pontosan és olyan elemekkel egybefűzve adja át, melyek segítenek a nyelv igazi megértésében. Csak pozitívat tudok róla mondani.

Maximális felkészültség és éleslátás. Barátságos és szakmailag magas színvonalú óravezetés. Mindig hasznos és objektív értékelése a munkámnak. Azért szeretek együtt dolgozni és kutatni a tanárnővel, mert minden alkalommal fejlődöm, jobb leszek abban, aminek ő a szakértője.

KAPISINSZKY JUDIT HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő minden alkalommal nagyon jól felépítette az órát, alaposan átvettünk mindent, rendszeresen ismételtünk, lehetett kérdezni, türelmesen elmondott, megmutatott nekünk mindent többször is. Szerencsések vagyunk, hogy ő tanít minket!

Juditot kiváló jógaoktatónak tartom. Türelmes, precíz és maximalista. Nagyon örülök, hogy a “jósorsom” hozzávezetett. Ideálisabb oktatót nem tudnék magam számára elképzelni. Nagyon lélekemelőek a közös meditációk, mantrázások!

Igazi példakép számomra. Külön tetszik, hogy mindent az alapoktól kezdtünk, és csak az kerül számonkérésre, ami a gyakorlati órán elhangzott/bemutatásra került; így nem tesznek különbséget a kezdő és a gyakorlott jógások között.

KÉPES ANDREA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Pontos, precíz, alapos magyarázat, a tanulók objektív, de ösztönző jellegű értékelése!

Az oktató példamutató viselkedése, felkészültsége és személyes stílusa miatt örömmel járok hozzá. Biztonságban érzem magam az órákon technikai szempontból.

Az órai anyag, a jegyzet és az ahhoz tartozó tanári magyarázatok minden tekintetben segítik a hallgatók felkészülését. Ráadásul a tanári segítségnyújtás rendkívüli módon támogatja a gyakorló fizikai, mentális és lelki fejlődését.

MAGYAR MÁRTA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Mindig izgalmas, mindig érthető és könnyen befogadható feladatok, magyarázatok. A tantárgy kiváló ismerete és nagy szeretete sugárzott minden órán. Türelem és többszörös gyakorlás, mindent átbeszéltünk és önállóan, meg csoportosan is bizonyíthattunk. Nagyon vártam minden órát, nagy adomány volt ez a kurzus.

A tanárnő kedves, jó előadó, felkészült és lelkiismeretes. Szeretem, ahogy mindenféle segédanyagokkal segíti a megértésünk. Érthető tanítás, magas színvonal. Felkészültsége, tudása bámulatos számomra.

Az oktató felkészültsége minden alkalommal 100%-osnak bizonyult, ahogy a magyarázat érthetősége is. Tökéletes órafelépítés párosul hatalmas tudással a tanárnőnél.

MARKWARTHNÉ LENGYEL PIROSKA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Az oktatónk személyisége és tanítási stílusa is elnyerte a szimpátiámat. A tanárnő felkészült, pontos, magyarázatai érthetőek, emberként pedig kedves és barátságos.

Az oktató maximálisan felkészült és segítőkész volt, a nagy mennyiségű tudásanyagot élvezetessé és érdekessé tette a hallgatók számára.

Látszott, hogy a tanárnő sokat készült az órákra. Mindig hozott nekünk valami érdekességet, történetet. Lelkiismeretesen végezte a munkáját, felkészültsége, precizitása bámulatos. Egy élmény volt az óra!

RÁTKAI GERGŐ PÉTER HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Kicsit laza, humoros, fiatalos, olyan amilyennek az ő korában lenni kell. Biztos vagyok benne, hogy mindenben maximálisan számíthatunk rá, ami az ő szakterületét jelenti.

Hasznos és érdekes órák voltak, éreztem, ahogy fejlődöm hétről hétre. Jobban értem a versekhez fűzött magyarázatokat, és a szakdolgozathoz is nagy segítség volt ez a kurzus.

Felkészült, rugalmas, türelmes, megértő, segítőkész, jól látja a hallgatók problémáit, szempontjait. Nagyon jó hangulatú órák voltak. Minden szempontból ötös.