Diplomaosztó 2020Ossza meg!


Július 11-én került sor a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola (BHF) legnagyobb éves ünnepére, a diplomaosztóra. Ezúttal 24 hallgató vehette át diplomáját vaisnava jógamester szakon, vaisnava teológus szakon, illetve vaisnava teológus mesterszakon.

Elsőként a Főiskola rektorasszonya, dr. Banyár Magdolna (Maháráni Déví Dászí) köszöntötte a résztvevőket – mind az eseménynek helyet adó templomban, mind pedig az online térben, hiszen a vírushelyzetre való tekintettel a szokásosnál kevesebb vendég jelenhetett meg személyesen a diplomaosztón, így azt közvetítették.

Mint a rektorasszony elmondta, a végzettek most megkapták munkájuk jól megérdemelt gyümölcsét – saját bevallása szerint évről évre ezzel a fordulattal él, de nem is tehet másképp, hiszen a szentírások is ezt alkalmazzák.

Elmondta, hogy sokan fordulnak hozzá azzal a kérdéssel, hogy mennyire nehéz elvégezni ezt a Főiskolát – ő ezt nem tudja reálisan megítélni, hiszen a “másik oldalon” áll, az azonban biztos, hogy annak, aki itt csak egy diplomát akar szerezni, nagyon nehéz dolga lesz, sőt nem kizárt, hogy lehetetlen küldetést vállal.

Kitért az elmúlt hónapok körülményeire is: a járványhelyzet miatt semmi sem volt “normális”, és a Főiskolának is nagyon gyorsan át kellett állnia egy teljesen másfajta működésre. Mindez különösen a most végzettek érintette, hiszen esetükben a diplomaírás utolsó szakaszára már egy akadálypályán került sor, ugyanis új szakirodalomhoz más formában nem, csak az interneten keresztül lehetett hozzájutni.

A körülmények különösen értékessé teszik a most átvett diplomákat, ugyanakkor felvetődhet a kérdés, hogy megérte-e a sok erőfeszítés, vagy a diploma csupán egy díszes papír, amit aztán eltesznek a fiók mélyére.

– Remélem, hogy nem így van – mondta a rektorasszony –, sőt biztos vagyok benne. Ugyanis a tapasztalataink azt mutatják, hogy bár a diploma képes anyagi előnyöket biztosítani az életben, a legnagyobb értéke nem ez, hanem a tudás, ami mögötte van, és amiről Krisna azt mondja a Bhagavad-gítában, hogy ennél tisztább és magasztosabb nem létezik. Az arról való tudás, hogy hogyan lehet értelmes és sikeres emberi életet élni – a BHF pedig ezt a tudást adja át. Bízom benne, hogy ennek az igazságát önök már megtapasztalták, és a jövőben is e tudás alapján szeretnék vezetni az életüket, amihez nagyon sok sikert kívánok.

A rektorasszony után Rháda Krisna Dász, a BHF fenntartójának, a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közösségének elnöke köszöntötte a jelenlévőket. Bevezetésképpen a Bhagavad-gítát idézte: “Amint a megtestesült lélek állandóan vándorol ebben a testben a gyerekkortól a serdülőkoron át az öregkorig, a halál pillanatában is egy másik testbe költözik.” Ám, mint mondta, mindegy, milyen életkorban és milyen helyzetben vagyunk – számunkra a legszentebb dolog az Abszolútról való tudakozódás, ahogy azt a Védanta-szútra is írja.
Ennek a tudakozódásnak a csúcspontja pedig az Isten felé fordulás – és éppen ebben lehetett részük a most végzetteknek a Főiskolán töltött évek során.

– Ez a fajta tudás az, ami minden nehézségen átsegít bennünket az életben – a mostaniban és a következőkben is – mondta. – Ahogy a diploma sem csak egy papír, amit ki lehet tenni a falra vagy el lehet menni vele dolgozni, hanem útlevél a továbblépésre. A diploma átadásával pedig a Főiskola nem bezár, hanem kinyit egy kaput. A tudás megszerzésének nincs vége, sőt szinte csak most kezdődik, hiszen egész életünkön át ott a lehetőség, hogy elmélyítsük az Abszolútról való tudakozódásunkat. A BHF célja éppen az, hogy a védikus tudáson keresztül segítsen közelebb kerülni Istenhez, és megérteni, hogy kik is vagyunk.

Ezt a tudást most mindannyian magatokkal viszitek, nem szabad azonban, hogy bennetek maradjon: át lehet és át kell adnotok másoknak. Miközben erre törekedtek, nektek is mind mélyebb megvalósításaitok lesznek. Kérem, hogy használjátok ezt a tudást, és tanítsatok meg nagyon sok embert a jóga, azon belül is a bhakti-jóga misztériumára.

A diplomaosztón jelent volt Komjáti Zsuzsa, aki maga is itt végezte el mind a vaisnava teológus, mind a vaisnava jógamester szakot. Ma már a Főiskola jógaoktatója, emellett a Magyar Jógaoktatók Szövetségének elnöke. Komjáti Zsuzsa elsősorban a most végzett vaisnava jógamesterek szólt:

– A Szövetség azon fáradozik, hogy a magyar jógaoktatók minél jobb minőségben dolgozhassanak. Az itt átadott diploma igen magas színvonalat képvisel, ennek elismeréseképpen pedig a Szövetség felajánlja a most végzett vaisnava jógamestereknek a minősített jógaoktató védjegyet.

A tudásunk egynegyedére akkor teszünk szert, amikor mi magunk is oktatunk – folytatta. – Ezért arra ösztönzök mindenkit, hogy ha még nem tette, kezdje el oktatni azt a kincset, amit itt kaptunk, s így tegyen szert minél tökéletesebb tudásra. Ehhez kívánok sok sikert, kitartást és egyben örömöt!

Venyige Róbert a végzős évfolyam és minden diplomát kapó hallgató nevében mondott beszédet, hangsúlyozva, hogy a BHF különleges intézmény, annál is inkább, mert transzcendentális tudást oktat. Különleges abban is, hogy itt valóban ismerik a hallgatókat a szívvel-lélekkel oktató tanárok, akik mindegyikét méltatta név szerint is méltatta.

Fotók: Éles Rea

BAKAJA ZOLTÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon interaktívak voltak az órák, tetszett, és úgy érzem sokat tanultam. Hihetetlen, emberfeletti türelem és szeretet áradt a tanítónkból.

Nagyon felkészült és türelmes volt hozzánk. A tőle telhető legjobbat hozta ki belőlünk.

Nagyon sok javítási lehetőséget és sok vizsgázási időpontot adott számunkra a tanár úr, ez nagyon szimpatikus és becsülendő volt számomra.

BANYÁR MAGDOLNA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása és hitelessége az oktatott témákkal kapcsolatban bámulatra méltó. Mindezt úgy adja elő, mintha ez a világ legegyszerűbb és legkönnyebb dolga lenne. A valóságban mindez sok év tanulása, bizonyossága és elkötelezettsége. Felejthetetlen élményt nyújtottak az órái.

Mérhetetlen türelemmel, megértéssel adta át a tanárnő az alapokat. Nem volt kérdés, amire ne kaptunk volna kielégítő választ.

Nagyon jók az órák, melyek amolyan beszélgető stílusban zajlanak, ettől olyan családias a hangulat. A Tanárnő kisugárzása megragadó, élvezetes hallgatni. Erős, karakán, szenvedélyes és hiteles.

TASI ISTVÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon érdekes, színvonalas, vidám hangulatú órák voltak. A tanár úr érthetően magyarázta el a dolgokat. Kérdéseinkre mindig kimerítő válaszokat kaptunk. Teljes mértékben elégedett vagyok a munkájával.

Kiváló előadó, kimeríthetetlen lelkesedéssel. Mindig aktualizálja a tananyagot, más forrásból is hoz példát, történetet, hogy könnyítse a megértést. Nagyon nyitott, őszinte és a tekintélyt ezzel vívja ki magának.

Nagyon szeretem az óráit a tanár úrnak. A mérhetetlen elköteleződés és óriási tudás, ami áthatja az óráit, hihetetlenül magával ragadó. Az előadások érdekesek, tanulságosak, és egy nagyon odaillő humor is jelen van. 🙂

TÓTH-SOMA LÁSZLÓ HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Imádom a tanár úr óráit. Látszik, hogy hatalmas tudása van. Az órák érdekesek voltak, sok extra dolgot és sztorit hallhattunk, amelyek nincsenek benne a tananyagban. Ettől nagyon izgalmasak voltak az előadások.

Fantasztikusan felkészült, nagy tudású oktató! Érdekes, a hallgatók szemszögét átlátó előadásokat hallhattam, nem lankadt a figyelmem az órákon.

A tanár úr tudása, szakmai felkészültsége szavakkal ki nem fejezhető. Szuper órák, érdekes kisfilmekkel, képekkel tarkítva. Nagyon szeretem hallgatni!

JENEY RITA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása, vidámsága és jóindulata minden alkalommal lenyűgöz. Nagyon jól fel volt építve a félév anyaga. A tanárnő nagyon türelmes volt, és jól magyarázott. Szépen, lépésről lépésre haladtunk, így könnyen feldolgozható volt az anyag.

A tanárnő minden alkalommal a saját, már meglévő, mély és egybefűzött tudásának részeit pontosan és olyan elemekkel egybefűzve adja át, melyek segítenek a nyelv igazi megértésében. Csak pozitívat tudok róla mondani.

Maximális felkészültség és éleslátás. Barátságos és szakmailag magas színvonalú óravezetés. Mindig hasznos és objektív értékelése a munkámnak. Azért szeretek együtt dolgozni és kutatni a tanárnővel, mert minden alkalommal fejlődöm, jobb leszek abban, aminek ő a szakértője.

KAPISINSZKY JUDIT HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő minden alkalommal nagyon jól felépítette az órát, alaposan átvettünk mindent, rendszeresen ismételtünk, lehetett kérdezni, türelmesen elmondott, megmutatott nekünk mindent többször is. Szerencsések vagyunk, hogy ő tanít minket!

Juditot kiváló jógaoktatónak tartom. Türelmes, precíz és maximalista. Nagyon örülök, hogy a “jósorsom” hozzávezetett. Ideálisabb oktatót nem tudnék magam számára elképzelni. Nagyon lélekemelőek a közös meditációk, mantrázások!

Igazi példakép számomra. Külön tetszik, hogy mindent az alapoktól kezdtünk, és csak az kerül számonkérésre, ami a gyakorlati órán elhangzott/bemutatásra került; így nem tesznek különbséget a kezdő és a gyakorlott jógások között.

KÉPES ANDREA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Pontos, precíz, alapos magyarázat, a tanulók objektív, de ösztönző jellegű értékelése!

Az oktató példamutató viselkedése, felkészültsége és személyes stílusa miatt örömmel járok hozzá. Biztonságban érzem magam az órákon technikai szempontból.

Az órai anyag, a jegyzet és az ahhoz tartozó tanári magyarázatok minden tekintetben segítik a hallgatók felkészülését. Ráadásul a tanári segítségnyújtás rendkívüli módon támogatja a gyakorló fizikai, mentális és lelki fejlődését.

MAGYAR MÁRTA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Mindig izgalmas, mindig érthető és könnyen befogadható feladatok, magyarázatok. A tantárgy kiváló ismerete és nagy szeretete sugárzott minden órán. Türelem és többszörös gyakorlás, mindent átbeszéltünk és önállóan, meg csoportosan is bizonyíthattunk. Nagyon vártam minden órát, nagy adomány volt ez a kurzus.

A tanárnő kedves, jó előadó, felkészült és lelkiismeretes. Szeretem, ahogy mindenféle segédanyagokkal segíti a megértésünk. Érthető tanítás, magas színvonal. Felkészültsége, tudása bámulatos számomra.

Az oktató felkészültsége minden alkalommal 100%-osnak bizonyult, ahogy a magyarázat érthetősége is. Tökéletes órafelépítés párosul hatalmas tudással a tanárnőnél.

MARKWARTHNÉ LENGYEL PIROSKA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Az oktatónk személyisége és tanítási stílusa is elnyerte a szimpátiámat. A tanárnő felkészült, pontos, magyarázatai érthetőek, emberként pedig kedves és barátságos.

Az oktató maximálisan felkészült és segítőkész volt, a nagy mennyiségű tudásanyagot élvezetessé és érdekessé tette a hallgatók számára.

Látszott, hogy a tanárnő sokat készült az órákra. Mindig hozott nekünk valami érdekességet, történetet. Lelkiismeretesen végezte a munkáját, felkészültsége, precizitása bámulatos. Egy élmény volt az óra!

RÁTKAI GERGŐ PÉTER HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Kicsit laza, humoros, fiatalos, olyan amilyennek az ő korában lenni kell. Biztos vagyok benne, hogy mindenben maximálisan számíthatunk rá, ami az ő szakterületét jelenti.

Hasznos és érdekes órák voltak, éreztem, ahogy fejlődöm hétről hétre. Jobban értem a versekhez fűzött magyarázatokat, és a szakdolgozathoz is nagy segítség volt ez a kurzus.

Felkészült, rugalmas, türelmes, megértő, segítőkész, jól látja a hallgatók problémáit, szempontjait. Nagyon jó hangulatú órák voltak. Minden szempontból ötös.