Hogy látják a hallgatók Főiskolánkat az első félév végén?



Ossza meg!


A 2019/2020-as tanév első félévének végén első évfolyamos hallgatóink egyik szemináriumi dolgozatukban beszámoltak a Főiskolát, illetve az itt megismert vaisnava kultúrát illető tapasztalataikról. Hozzájárulásukkal idézünk néhányat a hallgatók véleményei közül.

 

„Az első pozitív benyomást az évnyitó során kaptam, amikor magával ragadott az a légkör, amit az itteni oktatói közösség sugároz. Megmagyarázhatatlan, de nagyon jóleső érzés volt, végtelen nyugalom, béke hangulata járt át. Ez azóta sincs másképp. Minden oktató másféle stílusban tanít, de egy valami közös bennük, kivétel nélkül nyugalmat, derűt, békét árasztanak. Ez a mai világban egy nagyon szembetűnő dolog, mert sajnos ritka. Mindenki rohan, türelmetlen, minden mosolynak ára van.”

Fekete-Csenki Eszter

Jógamester szakos, levelező tagozatos hallgató

 

Szeretem a légkört, ahogyan a közösség nyit az átlagos emberek felé. Az iskolai napokon is tapasztalható, hogy minden tanár, ott dolgozó és ott tartózkodó személy őszinte szeretettel, nagy nyitottsággal, türelemmel és érdeklődéssel fordul a másik felé. Nincs lenézés vagy ítélkezés, viselkedésük inspiráló, példaértékű. Engem ezek a tapasztalatok kifejezetten motiválnak a hétköznapokban, a munkahelyen és a családi körben is. Már az ott tartózkodásom is elegendő, hogy építő értékeket vigyek haza. Egy olyan nyitott közösséghez csatlakozhattunk itt az iskolában, ahol azt látom nap mint nap, hogy energiát fordítanak a minőségi oktatásra, a tudás átadására. Könyveket adnak ki, programokat szerveznek, ismereteiket szívesen osztják meg másokkal, szilárd alapokra helyezik életüket, különböző helyszíneken biztosítják a gyakorlási lehetőséget, és ez mind bárki számára elérhető.

Összegezve tetszik a kultúra, a hagyományok tisztelete, a tradíciók és a szokások, a rengeteg szeretet és türelem, hogy jellemzően intelligens és nyitott emberekkel találkozok. Az örök mosoly az arcokon számomra teljesen hitelesen képviseli a hitüket és tapasztalataikat. Lehetővé teszik, hogy a védikus tudás mindenki számára felfogható legyen.

Dóczi Beatrix

Jógamester szakos, levelező tagozatos hallgató

 

Rendkívül szimpatikus volt számomra a főiskola nyitottsága. Hitetlenkedve tapasztaltam, hogy nem számít hány éves vagyok, nem számít, hogy milyen hitem van, még az sem számít, hogy nem jógáztam rendszeresen, esélyt kapok arra, hogy egy új úton induljak el, hogy megszerezzem ezt a tudást, s majd ezt tovább is adhassam.

A felvételi során ez a pozitív élmény csak fokozódott, az épületbe lépve úgy éreztem, mintha a béke szigetére érkeztem volna. Az oktatók és a munkatársak segítőkészsége, nyugalma, embertársaikhoz való viszonyulása elbűvölt.  Nagyon jó érzéssel töltött el, hogy leendő hallgatótársaimmal hasonló gondolatok foglalkoztatnak bennünket. Mindenki a nehéz hétköznapokból „menekült ide”, mert érezte, hogy a válaszok itt vannak.

Azonnal tudtam, hogy én ide szeretnék járni, és el szeretném végezni ezt a főiskolát. Minden világossá vált számomra, hogy miért vezetett ide az én utam, összeállt a kép. Rájöttem, hogy a főiskola hozzásegíthet ahhoz, hogy olyan ember legyek, amire mindig is vágytam. A nyugodtságot, a kiegyensúlyozottságot, a tudást itt szerezhetem meg.

Megpróbálom a hétköznapjaimban azt a szeretetet, türelmet, empátiát továbbadni az embertársaimnak, amit a főiskolán a tanárainktól kapunk. Jó lenne, ha ez a hozzáállás, amit ők tanúsítanak, követendő példává válna minden ember számára.

Rendkívül sokat jelent számomra az ott töltött idő, amely teljesen feltölt, így sokkal nagyobb energiával tudom elkezdeni a hetemet, várva a szombati tanítási napokat.

Megértettem, hogy a jóga nem csupán egy mozgásgyakorlat. Világossá vált számomra, hogy lehet a hitem rendületlen, többé nem kételkedve abban, hogy mindig van megoldás és mindig van valaki, aki megfogja a kezem, és elvezet arra az útra, amelyiken tovább kell mennem. Az én utam most itt van, és rendkívül büszke vagyok arra, hogy a főiskola hallgatója lehetek.”

Kisné Kerényi Andrea

Jógamester szakos, levelező tagozatos hallgató

 

Amióta a főiskola „padjait koptatom” folyamatosan „AHA” érzésem van. Valahogy minden összeállni látszik egy teljes egésszé. Úgy érzem, minden ide vezetett, minden értelmet nyer végül. Ahogy édesanyámnak fogalmaztam meg: „Anya, a lehető legjobb helyen vagyok! Kedves, szeretetteljes, intelligens, egyszerű és elfogadó közegben, amely mentes mindenféle erőszaktól (ahimszá), ahol rendszeresen gondoskodnak a nehéz helyzetben élő embertársaikról (ételosztások), és még a környezetvédelem ügyét is szem előtt tartják, sőt igen sokat fáradoznak e téren is (lásd Krisna-völgy).” Végzett környezetmérnökként ez utóbbi, kifejezetten kedves számomra.

Sebestyén-Hegedűs Anett

Jógamester szakos, levelező tagozatos hallgató

 

Lassan három hónapja tanulok a főiskolán és nagyon örülök, hogy eljutottam ide. Az iskola szellemisége, nyugalma; a templom, a csodálatos belső tér, amire tökéletesen illik a neve: a Lélek Palotája. Az ember úgy érzi, hogy itt megnyugszik, feltöltődik a lelke. Az egész helyet mintha uralná valami felsőbb energia, amitől az ember emelkedett lelki hangulatban lehet jelen, végezheti dolgát. Ez attól lehet, hogy olyan értékek és tulajdonságok vannak jelen, mint az alázat és a tisztelet, az erkölcsös viselkedés és gondolkodás, melyek biztonságot adnak. Olyan alapértékek, melyek kivezető utat mutatnak a mai zavaros értékrendű világban, és sajnos ritkán lehet tapasztalni őket. Erre minden szempontból példaképeink lehetnek tanáraink.

Szuszainé Valovics Antónia

Jógamester szakos, levelező tagozatos hallgató

 

Már a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskolára való jelentkezés és felvételizés körülményei is csodának számítanak az életemben, de a következő nagy pillanatot a beiratkozás napján éltem át. Az egész varázslatos volt, biztos közrejátszott a gyermeki izgalom és kíváncsiság, ám ettől szilárdan megkülönböztethető volt, mikor a tanári kar meditációs zenélése közben azt éreztem, „itt a helyem”.

Azóta minden egyes tanítási napon ugyanezt érzem, azzal a meglepetéssel fűszerezve, hogy            választ kapok a fel nem tett kérdésekre is. Hamarabb kapom meg a választ, minthogy               eszembe jutna a kérdés. Azt gondolom, ez a tapasztalat és ez a tudás, amit a három év alatt                  lehetőségem lesz magamban elültetni, megváltoztatja az életemet – és ez már el is elkezdődött.”

Tóth Ildikó

Jógamester szakos, levelező tagozatos hallgató

 

Itt az iskolában kitárult egy új kapu, mintha egy új dimenzióba keveredtem volna. Tudom, ez sem véletlen. Minden pillanatban azt érzem, hogy jó helyen vagyok, jó úton vagyok. Bár hosszú még az út előttem, sok tanulnivaló vár és sokat kell még fejlődnöm, hálás vagyok, hogy itt lehetek. Az itt nyert rendíthetetlen belső erőt szeretném tovább adni a gyermekeimnek és mindenkinek, akivel találkozom.

Vass Henrietta

Jógamester szakos, levelező tagozatos hallgató

 

A tisztaság egy másik szintű megnyilvánulása számomra az az önazonosság, ahogyan a tanáraink megjelennek előttünk. Azt látom, tapasztalom, hogy harmóniában vannak azzal, amiben hisznek, amilyen életmódot választottak és láthatólag tényleg boldoggá, örömtelivé teszi őket a választott útjuk. Őszintének érzem odaadásukat, kedvességüket, derűjüket, kiegyensúlyozottságukat, még ha biztosan akadnak nehézségeik nekik is ebben a világban. Nagy erőt és bizonyosságot adhat, ha megvan a cél, amelyet sosem tévesztenek szem elől.

Szimpatikus a szabályozottságból és céltudatosságból eredő szervezettség, amivel nagyszabású rendezvények lebonyolítását, vállalkozások menedzselését és a főiskola működtetését tudják profi szinten igazgatni, sőt fejleszteni. Ez is bizonyság számomra arra nézve, hogy ha megvan a határozott cél és hit, akkor azzal szinte szó szerint „hegyeket lehet megmozgatni”.”

Wéber Szilvia

Jógamester szakos, levelező tagozatos hallgató

BAKAJA ZOLTÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon interaktívak voltak az órák, tetszett, és úgy érzem sokat tanultam. Hihetetlen, emberfeletti türelem és szeretet áradt a tanítónkból.

Nagyon felkészült és türelmes volt hozzánk. A tőle telhető legjobbat hozta ki belőlünk.

Nagyon sok javítási lehetőséget és sok vizsgázási időpontot adott számunkra a tanár úr, ez nagyon szimpatikus és becsülendő volt számomra.

BANYÁR MAGDOLNA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása és hitelessége az oktatott témákkal kapcsolatban bámulatra méltó. Mindezt úgy adja elő, mintha ez a világ legegyszerűbb és legkönnyebb dolga lenne. A valóságban mindez sok év tanulása, bizonyossága és elkötelezettsége. Felejthetetlen élményt nyújtottak az órái.

Mérhetetlen türelemmel, megértéssel adta át a tanárnő az alapokat. Nem volt kérdés, amire ne kaptunk volna kielégítő választ.

Nagyon jók az órák, melyek amolyan beszélgető stílusban zajlanak, ettől olyan családias a hangulat. A Tanárnő kisugárzása megragadó, élvezetes hallgatni. Erős, karakán, szenvedélyes és hiteles.

TASI ISTVÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon érdekes, színvonalas, vidám hangulatú órák voltak. A tanár úr érthetően magyarázta el a dolgokat. Kérdéseinkre mindig kimerítő válaszokat kaptunk. Teljes mértékben elégedett vagyok a munkájával.

Kiváló előadó, kimeríthetetlen lelkesedéssel. Mindig aktualizálja a tananyagot, más forrásból is hoz példát, történetet, hogy könnyítse a megértést. Nagyon nyitott, őszinte és a tekintélyt ezzel vívja ki magának.

Nagyon szeretem az óráit a tanár úrnak. A mérhetetlen elköteleződés és óriási tudás, ami áthatja az óráit, hihetetlenül magával ragadó. Az előadások érdekesek, tanulságosak, és egy nagyon odaillő humor is jelen van. 🙂

TÓTH-SOMA LÁSZLÓ HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Imádom a tanár úr óráit. Látszik, hogy hatalmas tudása van. Az órák érdekesek voltak, sok extra dolgot és sztorit hallhattunk, amelyek nincsenek benne a tananyagban. Ettől nagyon izgalmasak voltak az előadások.

Fantasztikusan felkészült, nagy tudású oktató! Érdekes, a hallgatók szemszögét átlátó előadásokat hallhattam, nem lankadt a figyelmem az órákon.

A tanár úr tudása, szakmai felkészültsége szavakkal ki nem fejezhető. Szuper órák, érdekes kisfilmekkel, képekkel tarkítva. Nagyon szeretem hallgatni!

JENEY RITA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása, vidámsága és jóindulata minden alkalommal lenyűgöz. Nagyon jól fel volt építve a félév anyaga. A tanárnő nagyon türelmes volt, és jól magyarázott. Szépen, lépésről lépésre haladtunk, így könnyen feldolgozható volt az anyag.

A tanárnő minden alkalommal a saját, már meglévő, mély és egybefűzött tudásának részeit pontosan és olyan elemekkel egybefűzve adja át, melyek segítenek a nyelv igazi megértésében. Csak pozitívat tudok róla mondani.

Maximális felkészültség és éleslátás. Barátságos és szakmailag magas színvonalú óravezetés. Mindig hasznos és objektív értékelése a munkámnak. Azért szeretek együtt dolgozni és kutatni a tanárnővel, mert minden alkalommal fejlődöm, jobb leszek abban, aminek ő a szakértője.

KAPISINSZKY JUDIT HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő minden alkalommal nagyon jól felépítette az órát, alaposan átvettünk mindent, rendszeresen ismételtünk, lehetett kérdezni, türelmesen elmondott, megmutatott nekünk mindent többször is. Szerencsések vagyunk, hogy ő tanít minket!

Juditot kiváló jógaoktatónak tartom. Türelmes, precíz és maximalista. Nagyon örülök, hogy a “jósorsom” hozzávezetett. Ideálisabb oktatót nem tudnék magam számára elképzelni. Nagyon lélekemelőek a közös meditációk, mantrázások!

Igazi példakép számomra. Külön tetszik, hogy mindent az alapoktól kezdtünk, és csak az kerül számonkérésre, ami a gyakorlati órán elhangzott/bemutatásra került; így nem tesznek különbséget a kezdő és a gyakorlott jógások között.

KÉPES ANDREA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Pontos, precíz, alapos magyarázat, a tanulók objektív, de ösztönző jellegű értékelése!

Az oktató példamutató viselkedése, felkészültsége és személyes stílusa miatt örömmel járok hozzá. Biztonságban érzem magam az órákon technikai szempontból.

Az órai anyag, a jegyzet és az ahhoz tartozó tanári magyarázatok minden tekintetben segítik a hallgatók felkészülését. Ráadásul a tanári segítségnyújtás rendkívüli módon támogatja a gyakorló fizikai, mentális és lelki fejlődését.

MAGYAR MÁRTA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Mindig izgalmas, mindig érthető és könnyen befogadható feladatok, magyarázatok. A tantárgy kiváló ismerete és nagy szeretete sugárzott minden órán. Türelem és többszörös gyakorlás, mindent átbeszéltünk és önállóan, meg csoportosan is bizonyíthattunk. Nagyon vártam minden órát, nagy adomány volt ez a kurzus.

A tanárnő kedves, jó előadó, felkészült és lelkiismeretes. Szeretem, ahogy mindenféle segédanyagokkal segíti a megértésünk. Érthető tanítás, magas színvonal. Felkészültsége, tudása bámulatos számomra.

Az oktató felkészültsége minden alkalommal 100%-osnak bizonyult, ahogy a magyarázat érthetősége is. Tökéletes órafelépítés párosul hatalmas tudással a tanárnőnél.

MARKWARTHNÉ LENGYEL PIROSKA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Az oktatónk személyisége és tanítási stílusa is elnyerte a szimpátiámat. A tanárnő felkészült, pontos, magyarázatai érthetőek, emberként pedig kedves és barátságos.

Az oktató maximálisan felkészült és segítőkész volt, a nagy mennyiségű tudásanyagot élvezetessé és érdekessé tette a hallgatók számára.

Látszott, hogy a tanárnő sokat készült az órákra. Mindig hozott nekünk valami érdekességet, történetet. Lelkiismeretesen végezte a munkáját, felkészültsége, precizitása bámulatos. Egy élmény volt az óra!

RÁTKAI GERGŐ PÉTER HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Kicsit laza, humoros, fiatalos, olyan amilyennek az ő korában lenni kell. Biztos vagyok benne, hogy mindenben maximálisan számíthatunk rá, ami az ő szakterületét jelenti.

Hasznos és érdekes órák voltak, éreztem, ahogy fejlődöm hétről hétre. Jobban értem a versekhez fűzött magyarázatokat, és a szakdolgozathoz is nagy segítség volt ez a kurzus.

Felkészült, rugalmas, türelmes, megértő, segítőkész, jól látja a hallgatók problémáit, szempontjait. Nagyon jó hangulatú órák voltak. Minden szempontból ötös.