India Bibliája rejti a boldog élet titkát – ismeri?Ossza meg!


2019 a Bhagavad-gítá éve. A Krisna-hívők egy teljes esztendőt szentelnek a Bhagavad-gítának, amelyet gyakran India Bibliájaként emlegetnek, és annak, hogy ezt a legfontosabb hindu szentírást megismertessék a hazai olvasóközönséggel, mivel az mai ember számára is kiváló útmutatóul szolgál.

Hazánkban a Biblia, a kulturális hagyományok okán szinte mindenki által ismert, a Bhagavad-gítát azonban inkább csak Indiában és azon nyugati országokban ismerik behatóbban, ahol nagyobb létszámú hindu közösség él, noha az vallástól függetlenül mindenki számára rejt mondanivalót.

Keletkezésének körülményei

A Bhagavad-gítá szakrális irodalom, eredetileg Maga Krisna, az Istenség Legfelsőbb Személyisége beszélte el több mint 5300 évvel ezelőtt, a földtörténet egyik legnagyobb összecsapása, a kuruksetrai csata előtt. A Gítá – ahogy röviden nevezik – akkor szándékosan úgy hangzott el, hogy több ezer ember hallhassa, miközben Krisna látszólag csak Ardzsunához, barátjához és unokatestvéréhez beszélt. Az eredmény, hogy az akkor elhangzott bölcsességeket végül lejegyezték, így azok még ma is hozzáférhetők.

A Gítá szövegének kerete a híres Mahábhárata című óind eposz, melyben a kuruksetrai csata egy hosszú, trónviszály köré épülő testvérháború végkifejlete. A csata során a Pándavák és a Kauravák készültek a végső összecsapásra. Krisna, a Legfelsőbb Úr földi megjelenése mindent megtett, hogy békés úton rendeződjön a viszály, mindhiába. A csata előtt szintén mindkét fél rendelkezésére állt, egyiket a hadseregével támogatta, másikat pedig személyes jelenlétével. Így vált Krisna az egyik Pándava fivér, Ardzsuna kocsihajtójává és egyben személyes tanácsadójává a 18 napig tartó ádáz csata egész ideje alatt.

A Gítá ismérvei

A Gítá egy szentírás, egy ének, egy valódi műremek, mégis egyben sokkal több is ennél. Mivel nem ember alkotta mű, rendelkezik néhány különös ismérvvel. Ilyen például, hogy a benne foglalt helyes életvezetésre vonatkozó tanácsok örökérvényűek. Nemcsak az antik Indiában élők számára, hanem bármely korban, akár még mai korunk embere számára is tartalmaz hasznos tanácsokat.

Emellett univerzális, átfogó kategóriákat alkalmaz, mindenkire vonatkoztatható, vagyis bárki is olvassa, fellelheti benne egyéni típusát (testalkat, mentális minőség, hozzáállás, gondolkodásmód, stb.) és az egyéni típusának megfelelő útmutatást kaphat belőle. Ez a mű tehát valóban mindenkinek szól. Olvasása gyakorlatilag felér egy ingyen tanácsadással.

Harmadik különleges vonása, hogy – a Bibliához hasonlóan – nem egy olvasásra szóló mű. Miközben az ember tanulmányozza, a meditáció végzéséhez hasonlóan megnyugtatja az elmét, és közben elégedettséget okoz. Ahogy a figyelmes olvasó újra és újra áttanulmányozza, egyre mélyebb megértésre tehet szert belőle, és minél többször mélyül bele, annál kíváncsibbá teszi őt – míg ez nehezebben mondható el egy hagyományos regényről vagy más önfejlesztő műről.

Naprakész útmutató

A Bhagavad-gítá, bár szakrális irodalom, valójában a Föld legősibb sikerkönyve, életviteli és mondhatni motivációs útmutatója is egyben, amely számos hírességet, politikust, filozófust, írót és tudóst is megihletett már a történelem folyamán. A Bhagavad-gítá elkötelezett tanulmányozója a népszerű vlogger, Jay Shetty, de megihlette már Will Smith színészt is, aki videóban számolt be olvasási élményeiről. A népszerű ájurvédikus orvos és coach, Deepak Chopra Az élet 7 törvénye című művében közzétett bölcsességei szintén a Bhagavad-gítán nyugszanak. Az Egyesült Államokban, képviselő testületi beiktatásakor a Gítára tette le esküjét Tulsi Gabbard.

Röviden azt mondhatjuk, hogy kevés olyan kreatív zsenit látott ma a világ, akire még ne hatott volna a Gítá. A kérdés csak az, hogy mi, a hétköznapok hősei vajon készen állunk-e a megismerésére, üzenetének megértésére? Több lesz-e tőle az életünk? Egészen biztosan. Nemcsak egy remek olvasmányhoz jutunk vele, hanem egy olyan tudati rendszerezőt, struktúrát is kapunk, ami új alapokra helyezi gondolkodásunkat.

A Gítá olyannyira különleges mű, hogy Indiában a különféle iskolai tárgyak (pl. matematika, csillagászat, irodalom vagy éppen ájurvédikus gyógyászat) tanulásakor beépítik bölcsességét a tananyagba. A Gítá nemcsak egy nép szentírása, hanem egy olyan útmutató, amely képes a modern problémákra is használható megoldóképletet adni. Titka azonban éppen abban rejlik, hogy nem egy személy vélt vagy valós, képzelt vagy éppen kitalált sikerélményeit és tapasztalatait foglalja össze, nem egyetlen személy vagy egy szűk csoport önfejlesztő technikáit sűríti magába, hanem egy egészen elképesztő, globális látásmódú szerző alkotta meg, aki – lévén Maga az Istenség Személyisége – valódi szuperintelligenciával rendelkezik. Ha pedig valaki okosabb nálunk, azt érdemes meghallgatnunk.

BAKAJA ZOLTÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon interaktívak voltak az órák, tetszett, és úgy érzem sokat tanultam. Hihetetlen, emberfeletti türelem és szeretet áradt a tanítónkból.

Nagyon felkészült és türelmes volt hozzánk. A tőle telhető legjobbat hozta ki belőlünk.

Nagyon sok javítási lehetőséget és sok vizsgázási időpontot adott számunkra a tanár úr, ez nagyon szimpatikus és becsülendő volt számomra.

BANYÁR MAGDOLNA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása és hitelessége az oktatott témákkal kapcsolatban bámulatra méltó. Mindezt úgy adja elő, mintha ez a világ legegyszerűbb és legkönnyebb dolga lenne. A valóságban mindez sok év tanulása, bizonyossága és elkötelezettsége. Felejthetetlen élményt nyújtottak az órái.

Mérhetetlen türelemmel, megértéssel adta át a tanárnő az alapokat. Nem volt kérdés, amire ne kaptunk volna kielégítő választ.

Nagyon jók az órák, melyek amolyan beszélgető stílusban zajlanak, ettől olyan családias a hangulat. A Tanárnő kisugárzása megragadó, élvezetes hallgatni. Erős, karakán, szenvedélyes és hiteles.

TASI ISTVÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon érdekes, színvonalas, vidám hangulatú órák voltak. A tanár úr érthetően magyarázta el a dolgokat. Kérdéseinkre mindig kimerítő válaszokat kaptunk. Teljes mértékben elégedett vagyok a munkájával.

Kiváló előadó, kimeríthetetlen lelkesedéssel. Mindig aktualizálja a tananyagot, más forrásból is hoz példát, történetet, hogy könnyítse a megértést. Nagyon nyitott, őszinte és a tekintélyt ezzel vívja ki magának.

Nagyon szeretem az óráit a tanár úrnak. A mérhetetlen elköteleződés és óriási tudás, ami áthatja az óráit, hihetetlenül magával ragadó. Az előadások érdekesek, tanulságosak, és egy nagyon odaillő humor is jelen van. 🙂

TÓTH-SOMA LÁSZLÓ HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Imádom a tanár úr óráit. Látszik, hogy hatalmas tudása van. Az órák érdekesek voltak, sok extra dolgot és sztorit hallhattunk, amelyek nincsenek benne a tananyagban. Ettől nagyon izgalmasak voltak az előadások.

Fantasztikusan felkészült, nagy tudású oktató! Érdekes, a hallgatók szemszögét átlátó előadásokat hallhattam, nem lankadt a figyelmem az órákon.

A tanár úr tudása, szakmai felkészültsége szavakkal ki nem fejezhető. Szuper órák, érdekes kisfilmekkel, képekkel tarkítva. Nagyon szeretem hallgatni!

JENEY RITA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása, vidámsága és jóindulata minden alkalommal lenyűgöz. Nagyon jól fel volt építve a félév anyaga. A tanárnő nagyon türelmes volt, és jól magyarázott. Szépen, lépésről lépésre haladtunk, így könnyen feldolgozható volt az anyag.

A tanárnő minden alkalommal a saját, már meglévő, mély és egybefűzött tudásának részeit pontosan és olyan elemekkel egybefűzve adja át, melyek segítenek a nyelv igazi megértésében. Csak pozitívat tudok róla mondani.

Maximális felkészültség és éleslátás. Barátságos és szakmailag magas színvonalú óravezetés. Mindig hasznos és objektív értékelése a munkámnak. Azért szeretek együtt dolgozni és kutatni a tanárnővel, mert minden alkalommal fejlődöm, jobb leszek abban, aminek ő a szakértője.

KAPISINSZKY JUDIT HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő minden alkalommal nagyon jól felépítette az órát, alaposan átvettünk mindent, rendszeresen ismételtünk, lehetett kérdezni, türelmesen elmondott, megmutatott nekünk mindent többször is. Szerencsések vagyunk, hogy ő tanít minket!

Juditot kiváló jógaoktatónak tartom. Türelmes, precíz és maximalista. Nagyon örülök, hogy a “jósorsom” hozzávezetett. Ideálisabb oktatót nem tudnék magam számára elképzelni. Nagyon lélekemelőek a közös meditációk, mantrázások!

Igazi példakép számomra. Külön tetszik, hogy mindent az alapoktól kezdtünk, és csak az kerül számonkérésre, ami a gyakorlati órán elhangzott/bemutatásra került; így nem tesznek különbséget a kezdő és a gyakorlott jógások között.

KÉPES ANDREA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Pontos, precíz, alapos magyarázat, a tanulók objektív, de ösztönző jellegű értékelése!

Az oktató példamutató viselkedése, felkészültsége és személyes stílusa miatt örömmel járok hozzá. Biztonságban érzem magam az órákon technikai szempontból.

Az órai anyag, a jegyzet és az ahhoz tartozó tanári magyarázatok minden tekintetben segítik a hallgatók felkészülését. Ráadásul a tanári segítségnyújtás rendkívüli módon támogatja a gyakorló fizikai, mentális és lelki fejlődését.

MAGYAR MÁRTA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Mindig izgalmas, mindig érthető és könnyen befogadható feladatok, magyarázatok. A tantárgy kiváló ismerete és nagy szeretete sugárzott minden órán. Türelem és többszörös gyakorlás, mindent átbeszéltünk és önállóan, meg csoportosan is bizonyíthattunk. Nagyon vártam minden órát, nagy adomány volt ez a kurzus.

A tanárnő kedves, jó előadó, felkészült és lelkiismeretes. Szeretem, ahogy mindenféle segédanyagokkal segíti a megértésünk. Érthető tanítás, magas színvonal. Felkészültsége, tudása bámulatos számomra.

Az oktató felkészültsége minden alkalommal 100%-osnak bizonyult, ahogy a magyarázat érthetősége is. Tökéletes órafelépítés párosul hatalmas tudással a tanárnőnél.

MARKWARTHNÉ LENGYEL PIROSKA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Az oktatónk személyisége és tanítási stílusa is elnyerte a szimpátiámat. A tanárnő felkészült, pontos, magyarázatai érthetőek, emberként pedig kedves és barátságos.

Az oktató maximálisan felkészült és segítőkész volt, a nagy mennyiségű tudásanyagot élvezetessé és érdekessé tette a hallgatók számára.

Látszott, hogy a tanárnő sokat készült az órákra. Mindig hozott nekünk valami érdekességet, történetet. Lelkiismeretesen végezte a munkáját, felkészültsége, precizitása bámulatos. Egy élmény volt az óra!

RÁTKAI GERGŐ PÉTER HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Kicsit laza, humoros, fiatalos, olyan amilyennek az ő korában lenni kell. Biztos vagyok benne, hogy mindenben maximálisan számíthatunk rá, ami az ő szakterületét jelenti.

Hasznos és érdekes órák voltak, éreztem, ahogy fejlődöm hétről hétre. Jobban értem a versekhez fűzött magyarázatokat, és a szakdolgozathoz is nagy segítség volt ez a kurzus.

Felkészült, rugalmas, türelmes, megértő, segítőkész, jól látja a hallgatók problémáit, szempontjait. Nagyon jó hangulatú órák voltak. Minden szempontból ötös.