Vakra-sarvāṅgāsana – Csavart minden tag póz (Csavart gyertyaállás)Ossza meg!


Vakra-sarvāṅgāsana: vakra = csavart, sarva = minden, aṅga = (vég)tag → Csavart minden tag póz (Csavart gyertyaállás)

Testhelyzet: válltámaszos fordított, a törzs-csípő mozgása szerint: csavarás (a nyaki szakaszon előre hajlítás), erő: 3. szint.

A felvétel és a lebontás lépései:

A kiindulási póza: sarvāṅgāsana. (Szükség esetén a vállak alá tehetsz összehajtott jógaszőnyeget vagy takarót, ezáltal azok magasabban helyezkednek el, mint a fejed, így nem terhelődik a nyakad.)

  1. Megtartva a gyertyaállás nyújtózását kilégzéssel fordítsd el jobbra az együtt tartott lábfejeket, csavarva az egész testet. A vállöv és a karok tartása maradjon stabil és változatlan
  2. Pár légzés után, belégzéssel fodulj vissza középhelyzetbe, majd ismételd meg balra is a csavarást.
  3. A kitartás után újra térj vissza sarvāṅgāsanába és a tanult módon bontsd a testhelyzetet.

A kitartás alatti erővonalak és akciók:

– A tarkód hosszan megnyújtott, az állad a mellkasra zárul, passzív jālandhara-bandha jön létre. A tekinteted a köldök felé irányul, a szegycsontot folyamatosan emeled az áll felé.

– A tenyereket a hátadba nyomod, a két könyököt vállszélességben tartod és folyamatosan egymás felé húzod. A könyököt és a felkart a talajra simítod.

– A karok és a vállöv lefelé nyomásából emeled a magasba a medencéd és a lábaid.

– A has és a hát izmai aktívak. A medencét tartod: a farokcsontot a szeméremcsont felé mozdítod, a szeméremcsontot a köldökhöz, a köldököt pedig a gerinchez.

– A hát, a medence, a láb egy vonalban van egymással. A lábak zárva és nyújtva, a térdkalács megtartva.

– A lábfej a spicc és a pipa között van, a sarkakkal és a lábujjpárnákkal is nyújtózol fölfelé, emelve az egész talpat az ég felé. A belső lábéleket enyhén nyomd egymáshoz és told őket el magadtól, míg a külső lábéleket húzd magad felé.

A kitartás alatti figyelemvezetések és légzések:

BL a karoktól-vállövtől emeld fel a figyelmed a talpakig: letolod a vállöved, szélesíted a hátad, emeled a medencéd, nyújtózol fölfelé a sarkakkal és lábujjpárnákkal. KL a figyelemvezetés ugyanaz, mint az előbbinél: letolod a karjaidat, összehúzod a könyökeidet, a tenyered a hátba nyomod, támogatod a belégzés során elért magasságot, és ha tudod, akkor mélyíted a csavarást.

Variánsok:

A gyertya közben a csavarást nem csak nyújtott lábbal lehet létrehozni, hanem bhadrāsana, vagy keresztezett lábú lábtartással is, pl. padmāsana.

Felkészítő āsanák:

– A válltámaszos fordított testhelyzetre a sarvāṅgāsana felkészítései, illetve a sarvāṅgāsana.

– A csavarás gyakorlására bármelyik csavaró póz.

Rávezető eszközös és páros gyakorlatok:

– A sarvāṅgāsana gyakorlatai.

Hatások:

– A tudatra: ugyanaz mint a sarvāṅgāsana esetében, csak fokozottabban érvényesül a mentális és az érzelmi stresszt csökkentése és a félelem legyőzése.

– Az energetikára: a viśuddha és a ājñā cakrát harmonizálja, és serkenti az energiaáramlást a 3 fő nāḍīban.

– A szervekre és szervrendszerekre: ugyanaz mint a sarvāṅgāsana esetében, mindössze intenzívebben érvényesül a méregtelenítő és az emésztésjavító hatás.

– A mozgás szervrendszerére: ugyanaz mint a sarvāṅgāsana esetében, de erősebben edzi a vállövet, a hát és a has izmait.

Ellenjavallatok és javasolt könnyítések:

– A csigolyák gyulladásos és degeneratív megbetegedései esetén, illetve minden olyan helyzetben, amikor a fordított testhelyzetek ellenjavallottak, ne végezd.

Felhasznált irodalom: Jóga tiszta forrásból: Dr. Tóth-Soma László, Képes Andrea, Medvegy Gergely

BAKAJA ZOLTÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon interaktívak voltak az órák, tetszett, és úgy érzem sokat tanultam. Hihetetlen, emberfeletti türelem és szeretet áradt a tanítónkból.

Nagyon felkészült és türelmes volt hozzánk. A tőle telhető legjobbat hozta ki belőlünk.

Nagyon sok javítási lehetőséget és sok vizsgázási időpontot adott számunkra a tanár úr, ez nagyon szimpatikus és becsülendő volt számomra.

BANYÁR MAGDOLNA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása és hitelessége az oktatott témákkal kapcsolatban bámulatra méltó. Mindezt úgy adja elő, mintha ez a világ legegyszerűbb és legkönnyebb dolga lenne. A valóságban mindez sok év tanulása, bizonyossága és elkötelezettsége. Felejthetetlen élményt nyújtottak az órái.

Mérhetetlen türelemmel, megértéssel adta át a tanárnő az alapokat. Nem volt kérdés, amire ne kaptunk volna kielégítő választ.

Nagyon jók az órák, melyek amolyan beszélgető stílusban zajlanak, ettől olyan családias a hangulat. A Tanárnő kisugárzása megragadó, élvezetes hallgatni. Erős, karakán, szenvedélyes és hiteles.

TASI ISTVÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon érdekes, színvonalas, vidám hangulatú órák voltak. A tanár úr érthetően magyarázta el a dolgokat. Kérdéseinkre mindig kimerítő válaszokat kaptunk. Teljes mértékben elégedett vagyok a munkájával.

Kiváló előadó, kimeríthetetlen lelkesedéssel. Mindig aktualizálja a tananyagot, más forrásból is hoz példát, történetet, hogy könnyítse a megértést. Nagyon nyitott, őszinte és a tekintélyt ezzel vívja ki magának.

Nagyon szeretem az óráit a tanár úrnak. A mérhetetlen elköteleződés és óriási tudás, ami áthatja az óráit, hihetetlenül magával ragadó. Az előadások érdekesek, tanulságosak, és egy nagyon odaillő humor is jelen van. 🙂

TÓTH-SOMA LÁSZLÓ HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Imádom a tanár úr óráit. Látszik, hogy hatalmas tudása van. Az órák érdekesek voltak, sok extra dolgot és sztorit hallhattunk, amelyek nincsenek benne a tananyagban. Ettől nagyon izgalmasak voltak az előadások.

Fantasztikusan felkészült, nagy tudású oktató! Érdekes, a hallgatók szemszögét átlátó előadásokat hallhattam, nem lankadt a figyelmem az órákon.

A tanár úr tudása, szakmai felkészültsége szavakkal ki nem fejezhető. Szuper órák, érdekes kisfilmekkel, képekkel tarkítva. Nagyon szeretem hallgatni!

JENEY RITA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása, vidámsága és jóindulata minden alkalommal lenyűgöz. Nagyon jól fel volt építve a félév anyaga. A tanárnő nagyon türelmes volt, és jól magyarázott. Szépen, lépésről lépésre haladtunk, így könnyen feldolgozható volt az anyag.

A tanárnő minden alkalommal a saját, már meglévő, mély és egybefűzött tudásának részeit pontosan és olyan elemekkel egybefűzve adja át, melyek segítenek a nyelv igazi megértésében. Csak pozitívat tudok róla mondani.

Maximális felkészültség és éleslátás. Barátságos és szakmailag magas színvonalú óravezetés. Mindig hasznos és objektív értékelése a munkámnak. Azért szeretek együtt dolgozni és kutatni a tanárnővel, mert minden alkalommal fejlődöm, jobb leszek abban, aminek ő a szakértője.

KAPISINSZKY JUDIT HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő minden alkalommal nagyon jól felépítette az órát, alaposan átvettünk mindent, rendszeresen ismételtünk, lehetett kérdezni, türelmesen elmondott, megmutatott nekünk mindent többször is. Szerencsések vagyunk, hogy ő tanít minket!

Juditot kiváló jógaoktatónak tartom. Türelmes, precíz és maximalista. Nagyon örülök, hogy a “jósorsom” hozzávezetett. Ideálisabb oktatót nem tudnék magam számára elképzelni. Nagyon lélekemelőek a közös meditációk, mantrázások!

Igazi példakép számomra. Külön tetszik, hogy mindent az alapoktól kezdtünk, és csak az kerül számonkérésre, ami a gyakorlati órán elhangzott/bemutatásra került; így nem tesznek különbséget a kezdő és a gyakorlott jógások között.

KÉPES ANDREA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Pontos, precíz, alapos magyarázat, a tanulók objektív, de ösztönző jellegű értékelése!

Az oktató példamutató viselkedése, felkészültsége és személyes stílusa miatt örömmel járok hozzá. Biztonságban érzem magam az órákon technikai szempontból.

Az órai anyag, a jegyzet és az ahhoz tartozó tanári magyarázatok minden tekintetben segítik a hallgatók felkészülését. Ráadásul a tanári segítségnyújtás rendkívüli módon támogatja a gyakorló fizikai, mentális és lelki fejlődését.

MAGYAR MÁRTA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Mindig izgalmas, mindig érthető és könnyen befogadható feladatok, magyarázatok. A tantárgy kiváló ismerete és nagy szeretete sugárzott minden órán. Türelem és többszörös gyakorlás, mindent átbeszéltünk és önállóan, meg csoportosan is bizonyíthattunk. Nagyon vártam minden órát, nagy adomány volt ez a kurzus.

A tanárnő kedves, jó előadó, felkészült és lelkiismeretes. Szeretem, ahogy mindenféle segédanyagokkal segíti a megértésünk. Érthető tanítás, magas színvonal. Felkészültsége, tudása bámulatos számomra.

Az oktató felkészültsége minden alkalommal 100%-osnak bizonyult, ahogy a magyarázat érthetősége is. Tökéletes órafelépítés párosul hatalmas tudással a tanárnőnél.

MARKWARTHNÉ LENGYEL PIROSKA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Az oktatónk személyisége és tanítási stílusa is elnyerte a szimpátiámat. A tanárnő felkészült, pontos, magyarázatai érthetőek, emberként pedig kedves és barátságos.

Az oktató maximálisan felkészült és segítőkész volt, a nagy mennyiségű tudásanyagot élvezetessé és érdekessé tette a hallgatók számára.

Látszott, hogy a tanárnő sokat készült az órákra. Mindig hozott nekünk valami érdekességet, történetet. Lelkiismeretesen végezte a munkáját, felkészültsége, precizitása bámulatos. Egy élmény volt az óra!

RÁTKAI GERGŐ PÉTER HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Kicsit laza, humoros, fiatalos, olyan amilyennek az ő korában lenni kell. Biztos vagyok benne, hogy mindenben maximálisan számíthatunk rá, ami az ő szakterületét jelenti.

Hasznos és érdekes órák voltak, éreztem, ahogy fejlődöm hétről hétre. Jobban értem a versekhez fűzött magyarázatokat, és a szakdolgozathoz is nagy segítség volt ez a kurzus.

Felkészült, rugalmas, türelmes, megértő, segítőkész, jól látja a hallgatók problémáit, szempontjait. Nagyon jó hangulatú órák voltak. Minden szempontból ötös.